ΑΣΒΕΣΤΩΜΑΤΑ
ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

Από τον Θεόφιλο Καΐρη
στο κάλυμμα της σαρκοφάγου


IMAGE DESCRIPTIONIMAGE DESCRIPTIONΤο εικονιζόμενο κάλυμμα σαρκοφάγου βρίσκεται τοποθετημένο ανάποδα στην άκρη ενός δρόμου δίπλα σε μια στάση λεωφορείου στην παραλία της Βάρης Σύρου, εδώ κι 150 περίπου χρόνια. Παλιά εκεί ήταν μονοπάτι, τώρα έχουν στρώσει ασφαλτόδρομο.

Δίπλα του υπάρχει ένα πηγάδι, απ’ όπου οι προπαππούδες μας έβγαζαν νερό, το έριχναν εκεί μέσα και πότιζαν τα ζώα τους.

Αν σκύψεις και κοιτάξεις από κάτω του, φαίνεται σε ορισμένα σημεία στην άκρη, ότι υπάρχουν σκαλισμένες κάποιες ανάγλυφες παραστάσεις. Ίσως είναι γραμμένο και το όνομα του ανθρώπου που ήταν θαμμένος μέσα. Κάτι θα έχει να μας πει για την ιστορία της Σύρου.

Είχα παρακαλέσει επανειλημμένα τον Δήμο, να έφερναν ένα φορτηγό, να το γάτζωναν και να το σήκωναν λίγο, ώστε να προλάβαινα τουλάχιστον να το φωτογραφήσω από κάτω, κι ας το ξανάβαζαν εκεί, αφού... εκεί τους αρέσει.

Δεν έκαναν τίποτε. Απεναντίας, κάθε χρόνο που ασβεστώνουν τη στάση, ασβεστώνουν κι αυτό χαλώντας έτσι το μάρμαρο.

Ο Καΐρης κάποιους παπάδες ενοχλούσε κάποτε, και στο τέλος τον ασβέστωσαν. Αυτό, ποιον ενοχλεί και το ασβεστώνουν;O Λούης Ρούσσος είναι συριανός, παλιός ναυτικός, αρχαιοδίφης και ερευνητής του κυκλαδικού πολιτισμού.

Παρατήρησε προ ετών ότι στο χρησιμοποιούμενο ως πηγάδι στην περιοχή Σα Μιχάλη της Σύρου, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, η σκιά της υπερκείμενης ανώτατης οριζόντιας πλάκας του συνέπιπτε με την ακμή του βορειότερου λίθου, του υπερκείμενου της κάλυψης του διαδρόμου του.

Μελετώντας επιπλέον τις άγνωστες βραχογραφίες στην περιοχή Γερούσι της Σύρου διαπίστωσε, ότι τελικά έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά: Κατέγραφαν κι υπολόγιζαν τις κινήσεις του Ήλιου.

Εξασφάλισε λοιπόν, από ένα συριανό εφοπλιστή τη χρηματοδότηση έρευνας κι έτσι συγκροτήθηκε επιστημονική ομάδα από το Ε.Μ.Π., η οποία αποφάνθηκε, ότι πράγματι πρόκειται για τελειοτάτη πανάρχαια κατασκευή, ένα ηλιακό παρατηρητήριο, στο οποίο υπολογίζεται η φαινομένη κίνηση του Ήλιου καθʼ όλο το έτος, και σηματοδοτούνται με ακρίβεια οι εποχές, οι ισημερίες, οι τροπές κ.τ.λ..

Ο Λούης Ρούσσος υποστηρίζει επίσης, ότι ήταν διαφορετική από αυτήν που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, η χρήση των κυκλαδικών ειδωλίων (δεν ήταν λατρευτικά αγαλματίδια, αλλά σηματοδοτούσαν τις εποχές) και των τηγανόσχημων αγγείων (δεν ήταν καθρέπτες, αλλά πυξίδες), ενώ ο Δίσκος της Φαιστού σηματοδοτεί τις εποχές του χρόνου και τις γεωργικές-κτηνοτροφικές εργασίες κάθε εποχής.

Facebook: Λούης Ρούσσος.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  16 Ιαν 2018

  Αλλά επαναλαμβάνω, καλά μας κάνουν. Φταίμε όλοι για το φαινόμενο Συριζανέλ. Η γενιά μας βρήκε πολλά έτοιμα και έζησε την ραγδαία άνοδο της χώρας, από ψωροκώσταινα σε ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μία γενιά όπου οι γονείς \"προίκιζαν\" τα παιδιά τους με το αποτέλεσμα χρόνων μόχθου και εργασίας. Μία γενιά λίγο ως πολύ προνομιούχα. Και τι έκανε με αυτό το προτέρημα; Τίποτα. Είναι μία γενιά που βολεύτηκε... Που συνήθισε να τα έχει όλα στο πιάτο. Και όταν βολεύεσαι χάνεις τα αντανακλαστικά σου και γίνεσαι μαλθακός. Δεν γυαλίζει το μάτι σου, δεν παράγεις ιδέες, δεν βελτιώνεσαι. Μπαίνεις σε μία νοσηρή αδράνεια. Η αδράνεια όμως μοιραία φέρνει την παρακμή.
  http://www.capital.gr/o-dimitris-papakonstantinou-grafei/3266733/i-euthuni-tis-genias-ton-bolemenon

  Τώρα που μπαίνει σιγά σιγά το παλούκι στον ποπό το κατάλαβε..
  Απατεωνίστικη και νταβατζίδικη γενιά.

  Η Fraport Greece επικαλούνταν εκτεταμένες φθορές στα αεροδρόμια, που δεν είχαν ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης και διεκδικούσε περίπου 72,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επιτροπή η οποία πρόσφατα της επιδίκασε τα 27,5 εκατ. ευρώ με την πλευρά της κυβέρνησης να απαντά με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία. Εκτιμάται ότι με την κίνησή του, το Δημόσιο επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, κάτι που ήταν αναμενόμενο.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500190664

 • Ανώνυμος 44585

  15 Ιαν 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=Lxc3O4mQV74

 • Ανώνυμος 44579

  14 Ιαν 2018

  @44578
  Άρχισε να σκάβεις.

 • Ανώνυμος 44578

  14 Ιαν 2018

  A ρε κύριε Ρούσσο, εσύ καλά τα λες, αλλά ποιος σε ακούει;

 • Bielidopoulos

  14 Ιαν 2018

  Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, με κολοκοτρωναίικους σουγιάδες και τηγανόσχημα θα ασχολούμαστε; Smartphones, tablets, utilities, apps, Stellarium, internet μπορεί να βρει όλες τις ισημερίες και την ώρα σε οποιοδήποτε μέρος. Ακούς εκεί να θέλει από τον δήμο να φέρει φορτηγό να το γαντζώσουν.

  ΥΓ: Και λέγει το Ιησού:
  https://www.youtube.com/watch?v=fI5qquVpdVY