ΑΡΜΟΝΙΑ


Αρμονία είναι η ισορροπία μεταξύ δύο ή και περισσότερων αντίθετων δυνάμεων. Στην ελληνική μυθολογία η Αρμονία ήταν θεά, κόρη του Άρη και της Αφροδίτης, δύο δηλαδή αντίθετων καταστάσεων, του πολέμου και της ομορφιάς.

«Δεν καταλαβαίνουν,
πως το αντίθετο ισορροπεί με τον εαυτό του.
Αρμονία αντίθετων εντάσεων, όπως στο τόξο και τη λύρα
»

Ηράκλειτος


Το κατάλληλο τέντωμα του τόξου φέρνει την αρμονία στο βέλος λίγο πριν εκτοξευτεί. Παρομοίως συμβαίνει με τη λύρα και τα άλλα μουσικά όργανα, όπου το κατάλληλο τέντωμα των χορδών τους (αντίθετες δυνάμεις) δίνει την αρμονία της μουσικής.

Στην Γιόγκα, αρμονία σε μία asana είναι η ισορροπία σε αντίθετες δυνάμεις, που εμείς ασκούμε ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αρμονική μας εικόνα.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


13 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 37933

  25 Μαρ 2016


  ..... και όποιος γυρίζει, κερδίζει.

 • Ανώνυμος 37929

  25 Μαρ 2016


  Καλά κρασιά ανόητε ρωμιέ 37928 :) :)

 • Ανώνυμος 37928

  25 Μαρ 2016


  Καλά κρασιά θιγμένε ρωμιέ.

 • Ανώνυμος 37925

  25 Μαρ 2016


  Θα είχε νόημα η ανάρτησή σου 37923 αν είχε κάποιο νόημα. Αλλά στο Ελλαδιστάν της ανοησίας έχεις και εσύ δικαίωμα ύπαρξης.

 • Ανώνυμος 37923

  25 Μαρ 2016


  37914 καλύτερα να μην ανακατεύεσαι με τέτοια πράγματα. Καλά κρασιά.

 • Ανώνυμος 37914

  24 Μαρ 2016


  Kαι εγώ να υπενθυμίσω το «χαλασμένο τηλέφωνο», το «χαμένοι στην μετάφραση», ή ακόμα καλύτερα τον συνδυασμό αυτών των δύο.

 • Bielidopoulos

  24 Μαρ 2016

  ~
  Να υπευθυμίσω τον δρόμο του μεταξιού, όπως και τις εμπορικές σχέσεις με λιμάνια της Ινδίας. Όποιος ψάχνει βρίσκει.

 • Ανώνυμος 37910

  24 Μαρ 2016


  Το συζητάμε, το πότε έζησε ο καθένας τους. Διότι αν ο Λάο Τσε έζησε τον 4 ΠΚΕ αιώνα.... Εν πάσει περιπτώσει η χωρική απόσταση ανάμεσά τους είναι τεράστια (ακόμα και για την σύχρονη εποχή) και παρεμβάλονται πάρα πολλοί λαοί μεταξύ Κίνας και Ιωνίας για να μπορέσουμε με κάθε σιγουριά να πούμε πως ο ένας επηρρέασε τον άλλο.

 • Bielidopoulos

  23 Μαρ 2016

  ~
  "Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε"
  Έτσι,. Πολύ σωστά. Να το διευκρινίζουμε αυτό, διότι εν Ελλάδι πάνω στα σπαράγματα ο καθένας φαντάζεται ό,τι του κατέβει. Λαός φαντασιόπληκτος γαρ.
  Πάντως ένα ερώτημα έθεσα και μια υποψία. Διότι μην ξεχνάμε ότι ο Ηράκλειτος ήταν μόνος του στην εποχή του, ενώ στην άλλη άκρη της γης αυτές οι ιδέες είχαν περάσει και επηρεάσει την παράδοση και τις αντιλήψεις. Άρα αν όντως κάποιος αντέγραψε κάποιον, τότε δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις ή να ψάχνουμε τις χρονολογίες για να καταλάβουμε ποιος.

 • Ανώνυμος 37907

  23 Μαρ 2016


  Ποιός αντέγραψε ποιόν κανένας δεν το ξέρει, ούτε πιθανότατα να το μάθουμε και ποτέ. Έτσι και αλλιώς τα λόγια του Ηράκλειτου είναι εντελώς αποσπασματικά εν αντιθέσει με του Λάο Τσε, οπότε κάθε σύγκριση είναι αυθαίρετη και ανόητη.

 • Bielidopoulos

  23 Μαρ 2016

  ~
  Και μουσικό διάλειμμα:
  https://www.youtube.com/watch?v=qrg_cOhAagE

 • Bielidopoulos

  22 Μαρ 2016

  ~
  Χμμ, ποιος αντέγραψε ποιον;
  "Μέσα στον κόσμο, το τάο δρα σαν να λυγίζει ένα τόξο. Το επάνω του μέρος σκύβει Και το κάτω του μέρος ανεβαίνει. Διορθώνει αρμονικά κάθε υπερβολή και έλλειψη, ώστε να επέρχεται ισορροπία. Παίρνει από αυτόν που του περισσεύει, για να δώσει σε αυτό που του λείπει.
  Οι άνθρωποι όμως δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο. Στερούν από το φτωχό για να δώσουν στον πλούσιο. Ως πότε μπορεί ο φτωχός να δίνει;
  Μόνο ο σοφός μπορεί να δίνει συνέχεια, επειδή δεν έχει τέλος ο πλούτος του. Αυτό το καταφέρνει επειδή δρα χωρίς να περιμένει ανταπόδοση, πετυχαίνει χωρίς να τον ενδιαφέρει η αναγνώριση, και δεν πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους." (στροφή 77, μετάφραση Ν. Ρώσση)
  http://acc6.its.brooklyn.cuny.edu/~phalsall/texts/taote-v3.html#77
  (μετάφραση S. Mitchell)

  Προσέξτε ότι στο παραπάνω απόσπασμα δεν γίνεται μια ξερή αναφορά στον τρόπο που λειτουργεί η φύση, αλλά ο συντάκτης της εν λόγω στροφής προχωράει και στο δέσιμο με την ανθρώπινη κοινωνία, αλλά κυρίως με την ανθρώπινη ψυχολογία (η αναφορά στον σοφό), βασικό χαρακτηριστικό ενός κειμένου όπως το τάο τε τσινγκ.
  Το θέμα περί ομοιοτήτων Ηράκλειτου και τάο τε τσινγκ έχει ανακινηθεί και εδώ:
  http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=3262
  Αυτό που έχω να πω ότι η ενότητα των αντιθέτων του Ηράκλειτου δεν είναι το ίδιο με την συμπληρωματικότητα των αντιθέτων του τάο τε τσινγκ, τουλάχιστον με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχω διαβάσει. Τα άπαντα του Ηράκλειτου υπάρχουν στο scribd:
  http://www.scribd.com/doc/115656973/Ηράκλειτος-Άπαντα-pdf

  Το καλύτερο εκλαικευμένο ντοκυμαντέρ πάνω στην κβαντική φυσική με τον γνωστό επιστημονικό εκλαικευτή Brian Greene:
  https://www.youtube.com/watch?v=CBrsWPCp_rs

 • Ανώνυμος 37892

  21 Μαρ 2016

  Εκπληκτικό. Οι αντίθετες δυνάμεις...θα το ψάξω κι άλλο. Εκτός αν ο συγγραφέας του άρθρου γράψει κι αλλα.
  Η μήπως να κοιτάξω μέσα μου;
  Γερακινα