ΑΠΟ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ
ΣΤΗ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ


Πώς να ταξινομήσουμε τις διάφορες μορφές βλακείας; — άξεστος, ηλίθιος, κρετίνος, χαζός, ανόητος, αφελής, ανεγκέφαλος, διανοητικά ανάπηρος, άσχετος και, το υπέρτατο επίθετο, μαλάκας; Ανάγονται όλες στο ίδιο πράγμα; Ο «βλάκας» είναι άραγε το γένος και οι άλλες μορφές το είδη του; Ή μήπως το γένος είναι ο «μαλάκας», που, στο γαλλικά τουλάχιστον, μοιάζει να υποκαθιστά άλα τα υπόλοιπα; Μπορεί άραγε να οριστεί η ίδια η βλακεία, από τη στιγμή που οι κατηγορίες αυτές είναι αόριστες και ανάγονται συχνά σε απλές προσβολές, χωρίς ποτέ να μπορούμε νο πούμε αν είναι πραγματικές ιδιότητες; Το λεξιλόγιο της βλακείας μοιάζει από την πλευρά του να συνδέεται τόσο συστηματικά με τις γλώσσες και τους πολιτισμούς ώστε μοιάζει αδύνατον να βρούμε σε αυτά λέξεις με καθολική ισχύ: το ισπανικό tonto είναι όντως συνώνυμο του γαλλικού idiot; Το αμερικανικό moron είναι ισοδύναμο του αγγλικού dunce; Το asshole μπορεί να μεταφραστεί ως «μαλάκας»;

Είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία των μορφών βλακείας ώστε πολλοί απ΄ όσους καταπιάστηκαν από την Αρχαιότητα με τον ορισμό της ουσίας της τα παράτησαν γρήγορα, αρκούμενοι να δώσουν παραδείγματά της. Η κωμωδία και η σάτιρα, που πραγματεύονται τόσο συχνά (και ίσως αποκλειστικά) την ανθρώπινη βλακεία, από τον Αριστοφάνη έως τον Λουκιανό, από τον Γιουβενάλη έως τον Πέρσιο, από τον Έρασμο έως τον Σουίφτ, από τον Πόουπ και τον Μολιέρο έως τον Βολτέρο, από τον Φεϊντό και τον Λαμπίς έως τον Τζαρί, από τον Π. Τζ. Γουντχάουζ έως τη Φλάνερι Ο΄ Κόνορ, δίνουν τόσες και τόσο διαφορετικές ενσαρκώσεις της ώστε δυσκολευόμαστε να βρούμε την παραμικρή ενότητα ανάμεσά τους: πανηγύρι των τρελών; καρναβάλι; πανδαιμόνιο; ζωολογικός κήπος; Η πλειονότητα των βλακειολόγων αρκούνται σε απαριθμήσεις και παραδείγματα, και κάθε φορά που ένας φιλόσοφος προσπαθεί να δώσει μια θεωρία της βλακείας, αμέσως αυτή διαψεύδεται από άλλες. Μόνο η λογοτεχνία, από τον Φλομπέρ έως τον Μπλουά, από τον Μούζιλ έως τον Γκομπρόβιτς, από τον Σαρτρ έως τον Κούντερα, μοιάζει ικανή να την πραγματευτεί, χωρίς όμως κι αυτή να φτάνει πέρα από μια αποθαρρημένη διαπίστωση: «Έτσι είναι, τι να κάνουμε...».


Οι διαβαθμίσεις της βλακείας

Μολονότι όμως η ταξινόμηση της βλακείας είναι δύσκολη, δεν είναι αδύνατη. Η βλακεία έχει διαβαθμίσεις, τις οποίες μπορούμε να περιγράψουμε ως σύνολα προδιαθέσεων που προσιδιάζουν σε τύπους ατόμων. Στη βάση της κλίμακας, έχουμε την αβάσταχτη, κυριολεκτικά κτηνώδη βλακεία, εκείνου που στερείται ευφυΐας και που προσεγγίζει το επίπεδο του ζώου (γάιδαρος, μουλάρι, μπούφος) ή του φυτού (ραπανάκι, μάπα, πατάτα), και τον οποίο χαρακτηρίζει στην εντέλεια η λέξη εξαχρειωμένος. Είναι επίσης η βλακεία του ανόητου, εκείνου που όλα τον αφήνουν άναυδο, με το στόμα ανοιχτό. Αυτή η κτηνώδης βλακεία είναι κοντά στο επίπεδο της γης (της Βοιωτίας, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες), ακόμα και της πέτρας (όπως πιστοποιεί ο μύθος της αρκούδας με την πέτρα). Η αργκό την περιορίζει σε μία λέξη: μαλάκας. Ένα επίπεδο πιο πάνω, έχουμε τους ηλίθιους και τους ανεγκέφαλους, αυτούς που η νόησή τους είναι τόσο ισχνή (ανάπηρη) ώστε να περιέρχονται στη σφαίρα της παθολογίας. Ο τύπος αυτός περιλαμβάνει επίσης τους κρετίνους, που πάσχουν από μια κληρονομική ανεπάρκεια. Ένα επίπεδο παραπάνω, έχουμε εκείνους που, ενώ φαίνονται κάπως πιο έξυπνοι από τους εξαχρειωμένους, είναι αδέξιοι αλλά ευγενικοί. Αυτούς, τους λέμε αθώους, αφελείς, κουζουλούς.

Άλλο ένα επίπεδο πιο πάνω, έχουμε τους χαζούς. Ο χαζός δεν είναι τόσο ότι στερείται ευφυΐας, μάλιστα μπορεί ενίοτε να διαθέτει ορθοφροσύνη. Δεν ξέρει όμως να την ασκεί, και προπάντων είναι ματαιόδοξος, γιατί του αρέσει η παρέα και έχει ανάγκη τους άλλους: είναι κοινωνικός, ενώ οι εξαχρειωμένοι είναι μοναχικοί. Είναι μεγαλόστομος και πομπώδης, όπως ο Τρισοτέν στις Σοφολογιότατες του Μολιέρου. Ο χαζός δεν είναι παθητικός: συχνά είναι υπερδραστήριος, όπως οι Μπουβάρ και Πεκισέ. Δεν είναι εχθρικός απέναντι στη γνώση, ούτε είναι ανίκανος να την αποκτήσει, αλλά η χαζομάρα του έγκειται στο ότι δεν ξέρει να την εφαρμόζει, ούτε να την ασκεί.

IMAGE DESCRIPTIONΆλλο ένα επίπεδο πιο πάνω από την απλή χαζομάρα, έχουμε αυτό που ο Μούζιλ ονομάζει «εκλεπτυσμένη βλακεία» ή «ευφυή βλακεία», για την οποία λέει ότι εκτείνεται μέχρι τις υψηλότερες σφαίρες του πνεύματος. Ο ευφυής βλαξ μπορεί να είναι πολύξερος και καλλιεργημένος· μπορεί ακόμα και να λάμπει στις παρέες, αλλά η ευφυΐα του δεν συνάδει με τα συναισθήματά του. Κάνει ανάρμοστα και δυσανάλογα σχέδια επειδή σε αυτόν, μας λέει ο Μούζιλ, είναι «ανεπαρκής η αρμονία ανάμεσα στα καπρίτσια του συναισθήματος και σε μια νόηση που δεν αρκεί για να τα χαλιναγωγήσει». Ο Μούζιλ αντιδιαστέλλει αυτή την ευφυή βλακεία ή χαζομάρα στην «έντιμη» βλακεία, αυτή που «σφύζει από ζωή». Οι τύποι της ευφυούς βλακείας είναι συχνά ο σνομπ, που δεν ξέρει γιατί θαυμάζει κάτι ή κάποιον, ο κύριος ή η κυρία των σαλονιών, όπως η κυρία Βεντουρέν, ο άνθρωπος με τα μεγάλα σχέδια, όπως ο Αρνχάιμ και ο στρατηγός Στουμ στον Άνθρωπο χωρίς ιδιότητες, ή ο μεγάλος αναμορφωτής, όπως ο συγγραφέας της Ταπεινής πρότασης του Σουίφτ. Στον εκλεπτυσμένο βλάκα, υπάρχει μια μορφή ηθικής φαυλότητας που δεν έχει να κάνει, όπως στις άλλες μορφές βλακείας, με μια αναντιστοιχία των μέσων προς τους σκοπούς, αλλά με μια τύφλωση σχετικά με τη φύση των σκοπών. Αυτή η υψηλή μορφή χαζομάρας είναι ηθικό ελάττωμα, και όσοι πάσχούν από δαύτη φέρουν ακέραια την ευθύνη γι΄ αυτό. Εδώ, η διαδεδομένη ιδέα για τη βλακεία ως διανοητική ανεπάρκεια βρίσκει τα όριά της. Πολύ συχνά, λέμε ότι ένας βλάκας είναι επίσης κακός και βάναυσος: αγνοεί, συχνά μάλιστα περιφρονεί, τις ηθικές αξίες. Του συμβαίνει όμως μερικές φορές να περιφρονεί και τις διανοητικές αξίες.


Σαχλαμάρα και bullshit

Εδώ, η διανοητική βλακεία —ακριβέστερα, η σαχλαμάρα, με την έννοια των κλασικών, οι οποίοι σπάνια χρησιμοποιούσαν τη λέξη «βλακεία»— συναντά ό,τι έχει αναλύσει ο Χάρι Φράνκφουρτ με τον όρο bullshit. Bullshit είναι ένα είδος λόγου που συνίσταται κατά κυριολεξία στο να λέει κανείς ό,τι να ΄ναι, χωρίς να νοιάζεται αν είναι αλήθεια ή ψέμα. Η χαρακτηριστική μορφή του είναι η φλυαρία, σε κοσμικούς κύκλους ή σε καφέ του δρόμου, την οποία όμως συναντούμε συχνότερα στη δημοσιογραφία και στη διαφήμιση. Ο bullshitter είναι εκείνος που «λέει μαλακίες», λόγος για τον οποίο το βιβλίο του Φράνκφουρτ μεταφράστηκε στα γαλλικά με τον τίτλο Η τέχνη να λες μαλακίες. Το να ασκείς τα bullshit, ωστόσο, δεν σημαίνει να κάνεις ή να λες βλακείες ή παράλογα και χαζά πράγματα. Σημαίνει να περιφρονείς συστηματικά όχι μόνο τους κανόνες του αληθούς και του ψευδούς, αλλά και την ίδια την αξία του αληθούς. Ο Φράνκφουρτ επιμένει ότι ο bullshitter δεν είναι ψεύτης, γιατί ο ψεύτης σέβεται τον κανόνα του αληθούς και τον έχει ανάγκη για να φέρει εις πέρας το ψέμα του. Ο bullshitter, πάλι, όχι. Ούτε όμως είναι ακριβώς μαλάκας, κοινός κόπανος. Απεναντίας, είναι έξυπνος, αλλά δεν δίνει δεκάρα για την αλήθεια. Γι΄ αυτό θα ήταν ακριβέστερο να μεταφράσουμε τον όρο bullshit ως «μπούρδες».

Το να λες μπούρδες, σε αντίθεση με το να λες απλές σαχλαμάρες, είναι σαχλαμάρα στο τετράγωνο: το ενέργημα αυτό έχει υπόψη του τις αξίες της αλήθειας και της γνώσης, αλλά ούτε τις αναγνωρίζει ούτε τις εφαρμόζει. Γι΄ αυτό δεν αποτελεί τόσο ψέμα όσο μια μορφή εξαπάτησης, που τη βρίσκουμε συνήθως σε δημόσιους λόγούς, όπως στην πολιτική. Τον 18ο αιώνα, οι μπούρδες αντιστοιχούσαν στο «ωραίο πνεύμα», όπως το έλεγαν, για το οποίο ο Μαλμπράνς έγραφε: «Ο ανόητος και το ωραίο πνεύμα είναι το ίδιο ερμητικά κλειστοί στην αλήθεια, με μόνη διαφορά τους ότι ο ανόητος τη σέβεται, ενώ το ωραίο πνεύμα την περιφρονεί». Ο απλός χαζός ή βλάκας (που μπορεί να είναι, όπως η Φελισιτέ του Φλομπέρ, μια «απλή καρδιά») σέβεται τις αξίες του πνεύματος, θέλει μάλιστα να τις υπηρετεί, έστω κι αν τις υπηρετεί άσχημα ή στραβά. Ο περίπλοκος βλαξ, όπως ο μπουρδολόγος, τις περιφρονεί. Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε την μπουρδολογία το ανώτατο στάδιο της βλακείας. Ο Ξακουστός Γκοντισάρ του Μπαλζάκ, οι ήρωες του Ντομιέ, ο Confidence-man του Μέλβιλ, είναι ενσαρκώσεις του μπουρδολόγου στη μυθοπλασία — και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενσάρκωσή του στην πραγματικότητα.


Ο μωρός συλλογίζεται υπερβολικά

Ίσως αυτή η ταξινόμηση των μορφών βλακείας να φαίνεται στοιχειώδης, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι τονίζει πως η βλακεία δεν είναι, ή δεν είναι μόνο, αδυναμία κατανόησης ή διανοητική ανεπάρκεια, ούτε έλλειψη κρίσης που αφήνει το άτομο, μονίμως ή προσωρινά, σε μια κατάσταση αδράνειας ή απουσίας ελευθερίας. Το ίδιο ισχύει γι΄ αυτό που οι Έλληνες ονόμαζαν μωρία και οι Λατίνοι stultitia, και το οποίο εγκωμίασε ειρωνικά ο Έρασμος. Η μωρία είναι ανοησία και τρέλα μαζί. Όπως λέει ο Σαμφόρ: «Από τις τρέλες, τα τρία τέταρτα είναι απλές ανοησίες». Η μωρία, για τους αρχαίους και τους κλασικούς, αντιδιαστέλλεται στη φρόνηση και τη λογική, δεν είναι όμως το απόλυτο άλλο ή το αντίθετο της λογικής. Στον μωρό αρέσει να συλλογίζεται, και πολύ συχνά συλλογίζεται υπερβολικά, όπως λέει ο Κριζάλ στις Σοφολογιότατες: «Ο συλλογισμός κάνει πέρα τη λογική». Ο μωρός δεν είναι απλώς ένας minus habens. Είναι επίσης αυτός που το παρακάνει, που υπερβαίνει τα όρια του νοήματος, και ως εκ τούτου και της κοσμιότητας, στο πεδίο του πνεύματος. Είναι ανερμάτιστος και άσχετος (και η μπουρδολογία είναι μια μορφή ασχετοσύνης στον λόγο).

Αυτή η θεματική της βλακείας ως κατάχρησης της λογικής είχε αναδειχθεί από τους μεγάλους μοραλιστές της γαλλικής Αναγέννησης, από τον Λα Μπρουγιέρ έως τον Βονεβάργκ, αλλά και από τους μεγάλους σατιριστές, όπως τον Σουίφτ και τον Βολτέρο. Εκείνοι όμως αποκήρυσσαν πάντοτε αυτή την κατάχρηση στο όνομα μιας καλής χρήσης της λογικής, την οποία θεωρούσαν ορθή εκ φύσεως και προορισμένη να διορθώνει τις πλανερές ορμές του συναισθήματος. Οι ρομαντικοί αντίθετα εξυμνούν τη δύναμη και την αξία του συναισθήματος και απαξιώνουν την ψυχρή λογική. Όχι μόνο αφήνονται να τους συνεπάρει η μωρία, αλλά και ταυτίζουν τη βλακεία με την ίδια τη λογική. Ο Καντ υποστήριζε ότι η λογική, όταν επιδιώκει να επεκταθεί πέραν της εμπειρίας, καταλήγει αναπόφευκτα σε ψευδαισθήσεις. Ο Σοπενχάουερ και μετά ο Νίτσε ξανάπιασαν την ιδέα ότι η λογική είναι εκ φύσεως κατάχρηση λογικής, και από αυτή την άποψη είναι βλακώδης. Για να το θέσουμε όπως ο Ζορζ Πικάρ: «μαλακία είναι η ίδια η λογική». Οι μεγάλοι συγγραφείς της βλακείας τον 19ο αιώνα, με πρώτο τον Φλομπέρ, θα ξαναπιάσουν αυτή τη θεματική. Ο Ομέ, ο Μπουβάρ και ο Πεκισέ, και μέσα από αυτούς οι αστοί εν γένει, είναι πολύ λογικοί. Αλλά το παρακάνουν. Σε αυτούς, η βούληση καταλήγει πάντα να υπερισχύει της νόησης, χωρίς ωστόσο να τους λείπει η τελευταία.

IMAGE DESCRIPTIONΣτο μεγάλο του βιβλίο Βλακείας σύνοψη, ο Αλέν Ροζέ ανέπτυξε αυτή τη θεματική του «αποχρώντος λόγου»: ο αυτάρκης και υπερφίαλος βλαξ πιστεύει ότι η λογική αρκεί για τα πάντα. Κατά τον Ροζέ, η βλακεία ενσαρκώνει, γελοιοποιώντας τες, τις βασικές αρχές της λογικής: του αποκλειόμενου τρίτου, της αντίφασης και της ταυτότητας. Ο βλαξ θα ήθελε κάθε πρόταση να είναι αληθής ή ψευδής («μ΄ αγαπάς ή όχι;»), δεν ανέχεται τις αντιφάσεις («δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»), και προπάντων του δίνει και καταλαβαίνει στις ταυτολογίες («οι δουλειές είναι δουλειές», «οι Εβραίοι είναι Εβραίοι»). Ο Φλομπέρ και ο Μπλουά είδαν με ξεχωριστή οξυδέρκεια αυτή την ταυτοτική φύση της αστικής βλακείας, που βολεύεται σε κοινοτοπίες και διαδεδομένες αντιλήψεις («Καλλιτέχνες: όλοι τους απατεώνες»). Ξαναβρίσκουμε εδώ τη ματαιοδοξία του βλάκα, την αυτοϊκανοποίηση της ταυτολογίας που δεν λέει τίποτα επειδή είναι πάντα αλήθεια. Λέμε ταυτολογίες επειδή δεν λέμε τίποτα δόκιμο ή με περιεχόμενο, παρά μόνο θυμίζουμε την ταυτότητα των πραγμάτων με τον εαυτό τους: «τα λεφτά είναι λεφτά», «οι γυναίκες είναι γυναίκες» και, δίκαιη ανταπόδοση, δια στόματος Μπρασένς: «Οταν είσαι μαλάκας, είσαι μαλάκας». Εδώ, η παραγωγή ταυτολογιών προσεγγίζει την μπουρδολογία, που μιλά εν κενώ, αλλά διατυπώνεται ξεδιάντροπα, γεμάτη οίηση. Είναι επίσης σημάδι μιας μορφής επίμονης μαλακίας, της οποίας το πρότυπο είναι η στρατιωτική και εξ ορισμού αυταρχική βλακεία (ο Γκρέιαμ Ολράιτ τραγουδά: «Ήμασταν στα σκατά μέχρι τη μέση, και ο γερομαλάκας να λέει προχωράτε»).


Η εποχή της μαζικής βλακείας

Οι κοινοτοπίες είναι η σκέψη όλου του κόσμου, η σκέψη των μαζών, τις οποίες οι ρομαντικοί αντιπαραθέτουν στο άτομο, το μόνο ικανό, εν ονόματι της τέχνης, να αντιταχθεί στην αποπροσωποποίηση του «αυτοί» που ενσαρκώνεται στη λογική και στην τεχνική. Όμως τον 20ό αιώνα, και ακόμα περισσότερο τον επόμενο, μέχρι και η τέχνη έγινε βλακώδης και ψεύτικη, όπως στο κιτς, που είναι μια μορφή εφαρμοσμένης μωρίας, μια ασθένεια της αισθητικής κρίσης. Προπάντων όμως η βλακεία παύει να είναι ίδιον ενός τύπου ατόμου, όπως ήταν ακόμα τον 17ο και τον 18ο αιώνα, και γίνεται πραγματικά συλλογική και μαζική. Η μπουρδολογία, από ενδημική στον Τύπο, έγινε πανδημική στα ΜΜΕ, στο ίντερνετ και στα κοινωνικά δίκτυα, που τη μεταδίδούν σε τόσο ισχυρές δόσεις ώστε να γίνεται πολιτική δύναμη. Ανήκει σε ό,τι έχει ονομαστεί εποχή της «μετα-αλήθειας», την οποία θα έπρεπε πολύ περισσότερο να τη λέμε εποχή της μπουρδολογίας: της παραγωγής ενός είδους λόγου και σκέψης όπου δεν μας νοιάζει πια αν αυτό που λέμε είναι αλήθεια, αλλά το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε. Η μπουρδολογία είναι συγχρόνως βλακώδης, επειδή είναι εκτός ελέγχου, και επιτήδεια, επειδή τάσσεται στην υπηρεσία πολιτικών και προπαγανδιστικών στρατηγικών.

Αν η βλακεία και η μπουρδολογία πηγάζουν από τις καταχρήσεις της λογικής, πώς μπορούμε να βασιστούμε στην ίδια τη λογική για να τους αντιταχθούμε; Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκαν όλοι οι στοχαστές, από τον Νίτσε έως τον Χάιντεγκερ και από τον Σαρτρ έως τον Φουκό, που κατηγόρησαν τον ορθό λόγο και τον Διαφωτισμό ότι γέννησαν τη μαζική κουλτούρα, την «εξωλογική» τεχνική και τον ολοκληρωτισμό. Το έλυσαν συχνά υιοθετώντας τον ανορθολογισμό, όπως οι ρομαντικοί. Όμως η γιατρειά στην αρρώστια της βλακείας δεν είναι η εγκατάλειψη της λογικής. Είναι ο κριτικός λόγος που έχει επίγνωση των ορίων του.Πηγή:
Η ψυχολογία του μ@λ@κ@.

Ο Pascal Engel (γεν. 1954, Γαλλία) είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθώς και διευθυντής σπουδών στην École des hautes études en sciences sociales.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


40 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51321

  16 Ιουν 2021

  Και να και προσθήκη στο 51313:
  Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου -Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς
  Ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι λέει ψεύτικα παραδείγματα στο εργασιακό και τον κάλεσε να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής από που προκύπτουν όσα λέει.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-se-tsipra-den-tha-analambana-diaheiristis-se-polykatoikia-poy-ehete-htisei

  Κυριάκο έχεις μπλέξει με πιθήκους. Στη ρωμιοσύνη ζεις, χε, χε, χε.

 • Ανώνυμος 51318

  16 Ιουν 2021

  Στην ερώτηση για το πώς θα ήθελε να ήταν ο κόσμος απάντησε: «Θα ήθελα να έχει εξαλειφθεί η βλακεία. Αλλά έχω ηττηθεί κατά κράτος».
  https://www.iefimerida.gr/zoi/giannis-mpezos-blakeia-kosmo-ittithei-kata-kratos

  Για να ξεβρωμέσουμε λίγο:
  https://www.youtube.com/watch?v=4GSxG32IOaA

 • Ανώνυμος 51317

  15 Ιουν 2021

  ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση-έκπληξη του Δημ. Βίτσα: Να προσεγγίσουμε τον κόσμο και ας μας πουν μ@@@κες
  https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-bitsas-na-proseggisoyme-kosmo-kai-mas-poyn-mkes

  Ξέχασε το μπουρδολόγοι.
  XD

 • Ανώνυμος 51316

  15 Ιουν 2021

  Τί έγραφα πριν λίγο, κατά φωνή:

  «Τα στελέχη τού κόμματος αυτού, με επιφανή πρωτοπόρο σε παιδαριώδη ολισθήματα και ανεξάντλητο παραγωγό ακατονόμαστων διαστρεβλώσεων τον δυσφυή αρχηγό του, είναι στερημένα από τα πιο στερεότυπα χαρίσματα που προσφέρει στον άνθρωπο η ίδια η Φύση: πρόκειται για ανθρώπους σε τέτοιο σημείο ελλιπείς σε ποιότητα και καλλιέργεια, ώστε δεν μπορεί να προκύψει από αυτούς παρά μόνο αυτό που προέκυψε τα τεσσεράμισι χρόνια που ήσαν κυβέρνηση: η πανωλεθρία», γράφει χαρακτηριστικά.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/o-syggrafeas-dimitris-dimitriadis-grafei-gia-ton-syriza

 • Ανώνυμος 51314

  15 Ιουν 2021

  «Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα! Τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις που έχω δεχθεί σε κάποιο βαθμό και εδώ ήταν πολιτικές, όχι προσωπικές, στην πλειονότητά τους όμως είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από το ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε εμπάθεια και μίσος! Αδιαφορώντας ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται έχει οικογένεια, διαδρομή και παρουσία! Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από τους πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 2007 που κατεβαίνω, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα τη 1η θέση βόρειο τομέα Αθηνών! Βγήκε χθες ο αρχηγός σας, δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία, και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια, έχει πάρει διαζύγιο! Όμως όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/hatzidakis-dehomai-dolofonia-haraktira-me-prosopikoys-haraktirismoys

  Έχει ένα δίκιο, αρκετά με τις μπούρδες και τα fake news των πιθήκων του (τ)Σύριζα.

 • Ανώνυμος 51313

  14 Ιουν 2021

  Μπομπονιέρα από τον γάμο Παπανδρέου-Λιάνη βγαίνει στο σφυρί
  https://www.iefimerida.gr/ellada/mpomponiera-gamo-papandreoy-liani-bgainei-sfyri

  Πάλι καλά που οι ρωμιοί δεν βγάζουν σε πλειστηριασμό και κάνα αχρησιμοποίητο προφυλακτικό του σιδερένιου.
  Καθηγητάκος, αποτυχημένος οικονομολόγος και ακραία λαικιστής πολιτικός.
  Γιαυτό και οι ρωμιοί των ψήφιζαν και τον ξαναψήφιζαν. ;)

 • Ανώνυμος 51311

  14 Ιουν 2021

  Προσθήκη στο 51302:
  Για την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα η απεργία της περασμένης Πέμπτης υποτίθεται ότι ήταν η «μητέρα των μαχών» εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το εργασιακό. Τελικά αποδείχτηκε απλώς μια Πέμπτη σαν όλες τις άλλες, με περισσότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες. Ανθρακες ο θησαυρός - καμμιά «Βαστίλη» δεν έπεσε.α υποτιθέμενα «θύματα» του εργασιακού «μεσαίωνα» που δημιουργεί το νομοσχέδιο του Κ.Χατζηδάκη, δηλαδή οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι του ευρύτερου δημοσίου, τους οποίους, σημειωτέον, δεν αφορά καμμιά διάταξη του νομοσχεδίου. Αλλά κι αυτοί που έδωσαν το παρών στις τρείς διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο κέντρο της Αθήνας, στην καλύτερη περίπτωση να ήταν λίγο περισσότεροι από τους «επαγγελματίες πεζοπόρους» του ΠΑΜΕ, που κατά τα ειωθότα παρευρίσκονται σε όλες τις αντίστοιχες παρελάσεις για «επαναστατική γυμναστική», που οργανώνει σε τακτά διαστήματα το «Κόμμα». Άλλωστε το περπάτημα κάνει καλό, εκτός από την επανάσταση και στην υγεία -το λένε και οι διαιτολόγοι.
  Γιατί λοιπόν οι «μάζες» έστησαν στο ραντεβού τους ονειροπόλους της «μητέρας των μαχών»; Ακόμη μια φορά αποδείχτηκε σε όλους -εκτός απ΄αυτούς που υποφέρουν από πολιτική τύφλωση- ότι ο συνδικαλισμός που γεννήθηκε στα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι εδώ και δεκαετίες κλινικά νεκρός.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/o-tsipras-kai-i-antipoliteysi-omiroi-toy-syndikalistikoy-anahronismoy

  Γελάσαμε πάλι με την παλαβή αριστερά δηλαδή τους νεοκομμουνιστές συριζαίους.

 • Ανώνυμος 51306

  13 Ιουν 2021

  Κορωνοϊός: Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
  https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-74-ellinon-yper-ypohreotikoy-emboliasmoy

  Καλή η θεωρία, αλλά να το κάνουν και πράξη.

 • Ανώνυμος 51305

  13 Ιουν 2021

  Κακώς τον έστειλαν στον "Ευαγγελισμό", έπρεπε να τον στείλουν στο Αγρίνιο μαζί με την Αγία Ζώνη. Έτσι, για να δείξει η μεγαλόχαρη τις ιαματικές ιδιότητες της

  https://www.ieidiseis.gr/ellada/97031/dimitris-varnavas-o-igoymenos-efraim-kai-oi-efthynes-tis-k-kotanidou

 • Ανώνυμος 51303

  12 Ιουν 2021

  Περισσότερη βλακεία:

  Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/tzanakis-ygeionomikoi-den-emboliazontai-metaferthoyn-alles-ypiresies

  Ε ούτε και εγώ.

  Απίστευτο: Ο Μένιος Φουρθιώτης προαναγγέλλει ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη φυλακή
  https://www.iefimerida.gr/ellada/menios-foyrthiotis-radiofoniki-ekpompi-apo-fylaki

  Να του δώσουνε και κανάλι στο youtube να κάνει live ναούμ.
  Ε όχι, δεν μπορεί ο κάθε πικραμένος να έχει ραδιοφωνική εκπομπή και live στο διαδίκτυο. Είναι προφανές ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να διαδίδει τα δικά του. Αν θεωρεί ότι θίγεται να ακολουθήσει τη νομική οδό.

 • Ανώνυμος 51302

  12 Ιουν 2021

  Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν εδώ και κάμποσες ημέρες, για τη "μητέρα όλων των μαχών", τις αντιδράσεις στο νέο νομοσχέδιο ρύθμισης των εργασιακών συνθηκών στη χώρα. ‘Ένα νομοσχέδιο με τη διαδικασία εισαγωγής και τις αντιδράσεις κατά του οποίου σχετίζονται κάμποσα από τα πλέον "περίεργα" παράδοξα που έχουμε δει στην δύσμοιρη απεργοπατερομάνα Ελλάδα!
  Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξαν τη μεγαλύτερη μέχρι την επόμενη μάχη τους κατά της κυβέρνησης. Και συνεπικουρήθηκαν από ολόκληρη την Αριστερά συν το σοβαροφανές ΚΙΝΑΛ. Παρ’ όλα αυτά, μετά βίας εμφανίστηκαν κάποιες λίγες χιλιάδες διαδηλωτών στις πορείες που οργανώθηκαν. Γεγονός παράδοξο για τα δεδομένα της παράταξης αυτής όταν κηρύσσεται "ανένδοτος" και το οποίο σημαίνει ότι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων έχει αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους γίνεται η φασαρία και, απλά, αδιαφορεί. Κακό δεν το λες…
  Ταυτόχρονα, η συμμετοχή στη μια και μόνη γενική απεργία, έφθασε σε… αστρονομικά ποσοστά περί το… 5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε αυτήν (περί το 10-15%) παρατηρήθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ. Δηλαδή στην απεργία συμμετείχαν κυρίως οι εργαζόμενοι σε δύο εργασιακούς τομείς που το νομοσχέδιο δεν αγγίζει, ούτε κατά φαντασία! Ούτε κατ’ ελάχιστο, μιας και αφορά αποκλειστικά και κατηγορηματικά μόνο τον ιδιωτικό τομέα! Αν αυτό δεν λέγεται "άρπαγμα ευκαιρίας για κοπάνα και περισσότερη τεμπελιά" δεν ξέρω τι λέγεται…
  https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3552039/apergopateres-telos

  XD

 • Ανώνυμος 51296

  11 Ιουν 2021

  Πρόσθεσε και τον μηδενισμό. ;)
  https://el.wikipedia.org/wiki/Μηδενισμός
  Αν από μαθηματικά έχεις ασχοληθεί μόνο με τα σχολικά βιβλία είσαι δικαιολογημένος. Τα σχολικά εγχειρίδια μαθηματικών της ρωμιοσύνης πάσχουν, ίσως και λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες θετικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική). Αυτό είναι μεγάλο κρίμα διότι πρόκειται για ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να μάθει κανείς στο σχολείο.
  Υπάρχουν κάποια αγγλόφωνα βιβλία που είναι εισαγωγικά στα μαθηματικά, σαν ιστορία των μαθηματικών, όπως το "50 Mathematical Ideas You Really Need to Know" και έχουν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα πώς έκαναν αριθμητικές πράξεις οι αιγύπτιοι ή οι βαβυλώνιοι που ήταν κάτι διαφορετικό από τη δική μας πρακτική.

 • Ανώνυμος 51295

  11 Ιουν 2021

  Ναι, γαμ@το! Εννοώ 51288. Έχω πρόβλημα με τους αριθμούς, παιδιόθεν. Τρια πράγματα μου ¨την δίνουν" ιδιαίτερα: ο Χριστιανισμός, ο μαρξισμός και τα μαθηματικά. Από τα τελευταία, δεν έχω ιδέα και όμως δεν μου έλειψαν ποτέ.

 • Ανώνυμος 51294

  11 Ιουν 2021

  @51293
  Σωστόοος. Επαναστάτες του κώλου και εκ του ασφαλούς τα λαμόγια. Αντιδρούν για να αντιδρούν, αρνούνται για να αρνούνται, για να τρέφουν το άχρηστο εγώ τους με άχρηστες αντιρρήσεις. Δεν παριστάνουν, είναι κατά φαντασία αντιστασιακοί. Βρε βούρδουλα θέλουν οι ρωμιοί.
  Επίσης εννοείς 51288.

 • Ανώνυμος 51293

  11 Ιουν 2021

  51228,
  είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς οι αντιεμβολιαστές, σε περίπτωση που στο μέλλον ήταν δυνατόν να υπάρξει ένα εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα (αναφέρω φανταστικό παράδειγμα), η του προστάτη ή του στήθους (γυναίκες), θα τρέχατε πατήσμε πατώσε για να εμβολιαστείτε.. Απλά, τώρα πιστεύετε πως οι πιθανότητες να αρρωστήσετε με τον ιό ή να τα τινάξετε αν αρρωστήσετε είναι μικρές, και παριστάνετε τους κατα φαντασία αντιστασιακούς.
  Σαν την αντίσταση που έκανε στη χούντα ο Α. Παπανδρέου ή Ντόρα Μπακογιάννη.
  Θέλεις λινκ;.. Πάρε ένα για την περίπτωση σου και θα με ευγνωμονείς : https://www.psychologynow.gr/nea-psyxologias/epikairotita/5130-sti-norvigia-anoigei-to-proto-pagkosmios-psyxiatriko-nosokomeio.html

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51291

  10 Ιουν 2021

  Γράψε λάθος Γιάννη όσον αφορά το σχόλιό μου 51289, διότι νόμισα ότι το 51287 απευθυνόταν σε μένα, αλλά απευθύνεται στο ψεκασμένο χαζοτρόλ. Προφανώς συνταξιούχος ή που αναμένει να βγει στη σύνταξη κάποια στιγμή. Ας προσέχει μην πάρει από τα τρία το μακρύτερο..

 • Ανώνυμος 51290

  10 Ιουν 2021

  @51288
  Online είμαστε άρα θα μάθεις να διαβάζεις link διαδικτυακό σκουπιδοσκούπιδο.

 • Ανώνυμος 51289

  10 Ιουν 2021

  Και φυσικά ο Λεβέντης:
  https://www.youtube.com/watch?v=G8LUnU8GMIw

  Μακακία είπες Γιάννη!
  Φαπούλες!

 • Ανώνυμος 51288

  10 Ιουν 2021

  Άντε ρε τρολ, εμβολιασμένε γέρο του Μάπετ Σόου, πουλάς και πνεύμα, που γράφεις με δυο προφίλ, για να επιβεβαιώνεις τις λαλακίες σου.
  Τράβα ρώτα το άλλο σου μισό, τον Βιελιδόπουλο. Βάλε κι ένα λινκ να γουστάρεις!

 • Ανώνυμος 51287

  10 Ιουν 2021

  51285
  πάντως και συ δεν κλείνεις τον υπολογιστή, συνέχεια από πάνω του. Συνταξιούχος;..
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51286

  10 Ιουν 2021

  51783
  Και εγώ φαντάζομαι ότι ρίχνω κεραυνούς. Ο Χαλικιάς ήταν διευθυντής της τράπεζας της Ελλάδος, και αυτό έχει την σημασία του, χωρίς να υποτιμάται η συνεισφορά κι άλλων.
  Τέλος πάντων, ρίχνεις φάπες στο γάμο του Καραγκιόζη. Ποιος ασχολείται, πόσο μάλλον εγώ.
  Σοβαρέψου.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51285

  10 Ιουν 2021

  Διχασμενη προσωπικοτητα. Απανταει στον εαυτο του το τρολ!

 • Ανώνυμος 51284

  10 Ιουν 2021

  Ακολουθεί το σχόλιο της ημέρας.
  Είστε έτοιμοι; Πάμε!

  @51283
  Καλά κρασιά Γιάννη! Ασχολείσαι με λετπομέρειες αγαπητέ. Ποιος τον μαμεί τον Χαλικιά ρε κακομοίρη. Ένας σωρός κόσμος τα έλεγε αυτά και περισσότερα και μάλιστα και πριν τον Χαλικιά. Αλλά τότε η ρωμιοσύνη ζούσε στον αστερισμό του σοσιαλισμού και δεν έπαιρνε χαμπάρι από τίποτε άλλο. Ζούσε δηλαδή στον κόσμο της με φαντασιώσεις και ιδεολογήματα.

  Για παράδειγμα ο Χάρρυ Κλυνν, ο γελωτοποιός της ρωμιοσύνης, τα έλεγε επανειλημμένως επί χρόνια:
  https://www.newsbeast.gr/oldcategories/harry-and-the-beast/arthro/256561/to-megalo-kako-tha-metatrepsei-siga-siga-tous-ellines-se-lao-pithikon
  https://news.gtp.gr/2011/07/01/προφητεία-χάρρυ-κλυνν/
  https://www.youtube.com/watch?v=l8QPjMqTNjk

  Ο Κουλουριανός υπουργός οικονομικών επί Πασόκ:
  https://www.youtube.com/watch?v=4ONchKmNdBM

  Ο μακαρίτης Μητσοτάκης πάρα πολλές φορές:
  https://www.youtube.com/watch?v=xaj79PBxPh0
  https://www.youtube.com/watch?v=ZT5cPvNT7X4

  Ο πασόκος Χαραλαμπίδης:
  https://www.youtube.com/watch?v=6QSZS5usPS0

  Ακόμα και ο Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή(!):
  https://www.youtube.com/watch?v=gNSevlKKiRA

  Ήταν όλα πασίγνωστά, αλλά οι κωλορωμιοί το χαβά τους. Δεν υπάρχει πιο ελεεινή γενιά από τη γενιά της μεταπολίτευσης. Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών των απατεώνων-νταβατζήδων ήταν το φαραωνικό συνταξιοδοτικό. Αυτά ήξεραν, αυτά έκαναν! Νταβατζήδες, αμόρφωτοι, απατεώνες, παθολογικοί ψεύτες, άξεστοι, αυθαίρετοι, αδίστακτοι, φαντασιομανείς και εγωπαθείς.
  Ξύπνα Γιάννη!
  Ρίχνω φάπες Γιάννη!

 • Ανώνυμος 51283

  10 Ιουν 2021

  "το πρόγραμμα περιελάμβανε μείωση μισθών, συντάξεων και μεροκάματων (με απόλυτη απαγόρευση χορήγησης αυξήσεων ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα), κίνητρα προς το ξένο κεφάλαιο για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιωτικοποιήσεις και κάποια «πισωγυρίσματα» στον εργασιακό κλάδο, όπως αναστολή των συμβάσεων εργασίας και άρση ορισμένων περιορισμών στις απολύσεις.

  Τα μέτρα ανάσχεσαν σε ένα βαθμό την κατρακύλα, ο Χαλικιάς όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Στη νέα έκθεση που παρουσίασε το 1986 περιελάμβανε τον καινοφανή τότε όρο «διαρθρωτικές αλλαγές». Με σαφή επήρεια από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες, πρότεινε αποκρατικοποίηση της οικονομίας, απελευθέρωση της αγοράς με κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων και εργαζομένων με κατάργηση των σχετικών προστατευτικών διατάξεων, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική (λιτότητα) και γενναία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

  Με λίγα λόγια ο Χαλικιάς είχε προτείνει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το δικό της (ελληνικό) «μνημόνιο» προκειμένου να μη χρειαστεί το ξενόφερτο, πολύ βαρύτερο, που θα ακολουθούσε χρόνια μετά."

  https://menshouse.gr/politiki/130015/to-pio-megalo-toy-lathos-i-protasi-toy-oikonomologoy-poy-agnoise-o-andreas-tha-allaze-tin-istoria/amp

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51282

  10 Ιουν 2021

  Ας ξεφύγουμε για λίγο από την αέναη και αμετακίνητη βλακεία και μπουρδολογία των ψεκασμένων και ας πάμε σε κάτι που επίσης μας ενδιαφέρει όλους:

  Οι καθημερινές συνήθειες που σμπαραλιάζουν την ψυχική σου υγεία - Εννέα λάθος κινήσεις που σε οδηγούν κατευθείαν στην κατάθλιψη:
  - Χρησιμοποιείς ψυχοδραστικές ουσίες (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ).
  - Ξοδεύεις πολλές ώρες στο ίντερνετ και στα social media.
  - Κάθεσαι πολλές ώρες στην καρέκλα.
  - Στοχεύεις στην τελειότητα.
  Ολοένα και περισσότεροι άντρες νιώθουν την ανάγκη να φαίνονται στα καλύτερα τους όλη την ώρα και να εκτελούν άψογα το οτιδήποτε με το οποίο μπορεί να καταπιαστούν. Οι υψηλές προσδοκίες όμως για ευτυχία, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε μειωμένη αίσθηση ικανοποίησης, παγιδεύοντας μας σε έναν φαύλο κύκλο ανικανοποίητου κυνηγητού.
  - Πιστεύεις ότι τα υλικά πράγματα μπορούν να σε παρηγορήσουν.
  Ζούμε σε ένα κόσμο που βομβαρδίζεται καθημερινά από διαφημίσεις υπολογιστών, κινητών και αξεσουάρ που μας παρουσιάζουν ότι η ζωή γίνεται αυτόματα καλύτερη μόλις τα αποκτήσουμε. Θα έχεις παρατηρήσει και θα ξέρεις όμως ότι ακόμα και οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν λύσει τα ψυχολογικά τους προβλήματα με το χρήμα και τον πλούτο.
  - Περιμένεις την άμεση ικανοποίηση.
  Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που παίρνουν χρόνο για να έρθουν είναι αυτές που λειτουργούν με πραγματικά ωφέλιμο τρόπο για την ψυχική, συναισθηματική, σωματική ακόμα και οικονομική μας κατάσταση. Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από τον Walter Mischel έδειξε πως η αργοπορημένη ικανοποίηση στα παιδικά χρόνια των ανθρώπων οδηγεί σε πιο ευτυχισμένες ενηλικιώσεις.
  - Κυνηγάς το «μεγάλο όνειρο».
  Η αφοσίωση στο προσωπικό όνειρο ενός ανθρώπου και η επένδυση χρόνου, ελπίδας και προσπάθειας σε ένα συγκεκριμένο στόχο είναι τόσο προβεβλημένο από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που είναι πολύ συχνός ο αποπροσανατολισμός από τη μακροπρόθεσμη δέσμευση μας στο να χτίζουμε τις ικανότητες μας και στο να διαμορφώνουμε τον τρόπο ζωής μας. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται το «μεγάλο έπαθλο» που ο καθένας μπορεί να κυνηγάει, είτε πρόκειται για μία θέση εργασίας ή έναν τίτλο, η καλλιέργεια των γνώσεων και των ικανοτήτων μας και η σταθερή πορεία ζωής είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες στην επίτευξη της πραγματικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας, και αν στοχεύεις σε μη ρεαλιστικά όνειρα είναι πολύ πιθανότερη η αίσθηση της αποτυχίας και η επερχόμενη μιζέρια και λύπη.
  - Κουράζεις το σώμα και μυαλό σου.
  - Δε μιλάς αρκετά.
  https://gr.askmen.com/sumboules-ugeias/1106848/article/oi-kathemerines-sunetheies-pou-smparaliazoun-ten-psukhike-sou-ugeia

  Στο μεταξύ: Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του «Πορεία» στην Επίδαυρο
  https://www.iefimerida.gr/politismos/promitheas-toy-poreia-stin-epidayro

  XD
  Ρωμιοί είναι, δείξτε λίγη κατανόηση.

 • Ανώνυμος 51281

  10 Ιουν 2021

  Αντιλαμβάνομαι τα δικαιώματα ενός καπνιστή ή κάποιου που σκαρφαλώνει σε απόκρημνες πλαγιές ή κολυμπάει ανάμεσα σε καρχαρίες... Το ρίσκο που αναλαμβάνουν όλοι οι παραπάνω αφορά πρωτίστως τη δική τους υγεία, τη δική τους σωματική ακεραιότητα και σε τελική ανάλυση τη διάρκεια και την ποιότητα της δικής τους ζωής. Από την πλευρά τους βέβαια, πολύ ορθά και οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν το κόστος των ασφαλίστρων των ανθρώπων που επιλέγουν δραστηριότητες με αυξημένο ρίσκο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν ίσως τα δημόσια συστήματα υγείας.
  Κάποιος που αυξάνει τις πιθανότητες να ασθενήσει ή να τραυματιστεί, αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί ιατρική και νοσοκομειακή υποστήριξη. Είναι άδικο το κόστος αυτό να το επιμερίζεται και κάποιος που φροντίζει την υγεία του και αποφεύγει δραστηριότητες με υψηλό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιος που καπνίζει ή κάνει έστω... ενέσεις χοληστερίνης θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δική του υγεία και τη δική του ζωή. Κάποιος που ρισκάρει να γίνει φορέας ή να επωάσει μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, εκτός από το κόστος με το οποίο φορτώνει το σύστημα υγείας, βάζει σε κίνδυνο και όσους έρθουν σε επαφή μαζί του και δεν γνωρίζουν πως αναλαμβάνουν το ρίσκο να κολλήσουν κάποια ασθένεια την οποία χωρίς να γνωρίζουν επίσης θα τη μεταδώσουν σε άλλους ανθρώπους που θα συναντήσουν ή και να ασθενήσουν οι ίδιοι...
  Η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, είναι η κεντρική ιδέα της υποτυπώδους Πολιτικής Αγωγής που ελάμβαναν παλαιότερα όσοι περνούσαν από τα θρανία της υποχρεωτικής δημόσιας παιδείας των δυτικών φιλελεύθερων Δημοκρατιών. Σήμερα βέβαια καθώς η Δημόσια Παιδεία έχει καταντήσει το ισχυρότερο οχυρό των οπαδών του αποβιώσαντος μαρξισμού, τη δημοκρατική αγωγή έχει υποκαταστήσει η "θολή" ανυπακοή σε οτιδήποτε άλλο πλην της υποταγής στον συρμό της ανούσιας και αναίτιας "ανυπακοής"...
  Η επιλογή κάποιου να αυξήσει το ρίσκο να γίνει φορέας μιας ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας δεν είναι μια επιλογή οι συνέπειες της οποίας αφορούν μόνο τον ίδιο προσωπικά. Είναι μια επιλογή που αφορά και τον διπλανό του και την κοινότητα στην οποία διαβιεί ως κοινωνικό ον. Το δικαίωμα να διαβιούμε ως πολιτισμένα όντα σε μια κοινότητα και να απολαμβάνουμε τα υλικά, πνευματικά και ψυχολογικά της προνόμια συνεπάγεται και υποχρεώσεις... Με την ίδια έννοια που κάποιος δεν μπορεί να βιάζει όποιον βρει μπροστά του επειδή έχει το δικαίωμα να ικανοποιεί τις σεξουαλικές τους ορμές ή δεν μπορεί να ληστεύει και δολοφονεί προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην ή το πλουτίζειν... κάποιος δεν δικαιούται να αυξάνει τον κίνδυνο αυτών που διαβιούν στην ίδια κοινότητα ή τον ίδιο πλανήτη να τους μεταδώσει κάποιο θανατηφόρο ιό ή ακόμη να τους καθιστά παθητικούς καπνιστές.
  Κατά συνέπεια είναι παντελώς ανόητοι όσοι υποστηρίζουν πως ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολισμού παραβιάζει τον πυρήνα των ορίων της ατομικής ελευθερίας και της ελεύθερης επιλογής. Η αδιάφορη έκθεση σε μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια όπως ο "Covid-19" παραβιάζει το δικαίωμα της επιλογής των άλλων να μην ρισκάρουν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό ή να ασθενήσουν... Κάποιοι υποστηρίζουν πως "ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί μια προσβλητική επιβολή τύπου Βόρειας Κορέας που εξευτελίζει την ατομική επιλογή...".
  Εκτός αν "ψαρεύουν στα θολά νερά", δεν ξέρουν τι τους γίνεται...
  https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3551754/i-fouska-ton-akiniton-kai-oi-fileleutheroi-psekasmenoi

  Η συλλογική ευθύνη και η ατομική ελευθερία που σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων μέσα σε μια κοινωνία είναι απλά πράγματα που οι ψεκασμένοι μπουρδολόγοι ψευτοεπαναστάτες τα κάνουν λάστιχο για να υποστηρίξουν τις μπούρδες τους.

 • Ανώνυμος 51279

  9 Ιουν 2021

  @51277
  Γιάννη δεν ξέρω πόσο κοστίζει η ΜΕΘ στο Ελλάδα, αλλά γενικά οι ΜΕΘ είναι πανάκριβες, μιλάμε για χιλιάδες ευρώ την ημέρα. Υπολόγισε νοσηλευτές τρεις βαρδιες την ημέρα 24/7, μηχανήματα κ.λπ. Ειδικά οι ΜΕΘ για covid κοστίζουν ακόμα πιο πολύ. Γενικά η εντατική θεραπεία είναι πανάκριβη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα κράτη, τουλάχιστον τα πλουσιότερα, προτίμησαν να δίνουν επιδόματα, μικρά ή μεγαλύτερα, εν καιρώ πανδημίας κρατώντας τον κόσμο στο σπίτι, παρά να δημιουργήσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ΜΕΘ για να περιθάλψου ν όσους νοσήσουν βαριά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι ακόμα και το δυναμικό που εργάζεται στις ΜΕΘ είναι εξιδικευμένο και πληρώνεται περισσότερα και δεν υπάρχει αρκετό για ας πούμε 50.000 ΜΕΘ. Συγκριτικά τους κοστίζει λιγότερο να δίνουν επιδόματα, παρά να νοσηλεύουν σε ΜΕΘ. Φυσικά αυτό ισχύει για όταν η πανδημία είναι στο φόρτε της. Όταν αρχίζουν οι εμβολιασμοί αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα.

  @51278
  Στον κόσμο σου τρισμέγιστο τιτανοσούργελο.

 • Ανώνυμος 51278

  9 Ιουν 2021

  Φετος αρρωστησαν οσοι εμβολιαστηκαν περυσι για η1ν1. Του χρονου θα αρρωστησουν οσοι εμβολιαστηκαν φετος για κοβιντ. Ετσι απλα ειναι η λαλακια σου. Και πληρωνω εγω τις μεθ πουμπαινετε εσεις τα πεζονια.

 • Ανώνυμος 51277

  9 Ιουν 2021

  51274
  βρε μπουνταλά, μια πιθανή παραμονή σου σε ΜΕΘ λόγω το ότι δεν εμβολιάστηκες - κάποτε θα τελειώσει το καλοκαίρι και θα έρθει ο χειμώνας - στοιχίζει πολλές εκατοντάδες ευρώ, τα οποία πληρώνω κι εγώ.
  Χώρια που το κόστος των εμβολίων το ανέλαβε κυρίως η ΕΕ. Τέλος πάντων, εσύ αν αρρωστήσεις πάρε χαμομήλι και σπαθόχορτο, μήπως και γλυτώσουμε από έναν "εξαχρειωμένο".

  Αλλά ας αφήσουμε τα λιγότερο σημαντικά και ας πούμε κάτι σοβαρό.
  Σκοπεύω να γράψω βιβλίο με τίτλο "ο βλάκας και η ψυχολογία του". Λοιπόν, είμαι όλα αυτιά.. Για πες μου, για σένα. Γράψε πώς νιώθεις κατά την διάρκεια της ημέρας, ποιες "σκέψεις" περνούν από το μυαλό σου. Τι σε οργίζει, και τι νιώθεις όταν εξαπολύοντας στους άλλους τις μακακίες σου, τρως τις σφαλιάρες σου;
  Απόγνωση, θυμό η σε καταλαμβάνει ένα αίσθημα θριάμβου και μεγαλομανίας; Έχεις καθόλου αμφιβολίες για αυτά που πιστεύεις ή η κάθε "σκέψη" που περνάει από το "μυαλό" σου σε κάνει να φουσκώνεις σαν φυσερό;
  Η συμμετοχή σου θα εκτιμηθεί εκ μέρος μου δεόντως, και φυσικά με το αζημίωτο. Κάποτε πρέπει να ξεκλειδώσουμε το μυαλό του βλάκα..
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51276

  9 Ιουν 2021

  Φαρμακοποιός στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, ο οποίος είναι κατά των εμβολίων του κορωνοϊού, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση αφού παραδέχθηκε ότι κατέστρεψε σκοπίμως εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου της Moderna, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
  Ο Μπράντενμπουργκ παραδέχθηκε ότι είναι συνωμοσιολόγος και ότι πιστεύει πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, καθώς μπορούν να τους βλάψουν και να αλλάξουν το DNA τους.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/ipa-koronoios-fylaki-farmakopoios-embolio-moderna

  Τρέλα και μεταξωτή κορδέλα. Πανδημία βλακείας προ των πυλών.
  Κάτι έγραφα στο 51268..

 • Ανώνυμος 51275

  9 Ιουν 2021

  @51274
  Είσαι αστέρι εσύ.
  Ο μακάκας αρνείται επειδή νομίζει ότι είναι επαναστάτης που πάει κόντρα στο ρεύμα και στο σύστημα. Δεν είσαι επαναστάτης, μακάκας είσαι.
  Παραδόξως το άρθρο αναφέρεται σε μπετόβλακες του βεληνεκούς σου.

 • Ανώνυμος 51274

  9 Ιουν 2021

  Γιατι εχεις γινει πρεζονι των φαρμακευτικων κι εμβιλιαζεσαι και ζεις με μια σακουλα χαπια καθημερινα. Κι επιβαρυνονται τα ταμεια που τα πληρωνω κι εγω. Για τη λαλακια που σε δερνει εμβολιαστηκες και δυστυχως τη λαλακια σου την πληρωνω κι εγω. Οπως πληρωνω και την επικρατουσα θρησκεια. Ετσι πληρωνω και την επικρατουσα ιατρικη. Ουστ βλακα ποιμνιο

 • Ανώνυμος 51273

  9 Ιουν 2021

  Κύπρος: Πέθανε από κορωνοϊό 66χρονος γιατρός που ήταν σκληρός αντι-εμβολιαστής
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/kypros-pethane-apo-koronoio-66hronos-giatros-poy-itan-skliros-anti-emboliastis

  Θεός σχωρέστον!

  Alpha Bank: Υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων ζητά ο σύλλογος προσωπικού
  https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1735590/alpha-bank-ypoxreotiko-emboliasmo-olon-ton-upallilon-zita-o-sullogos-prosopikou

  Σωστός ο σύλλογος!

  Με εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε επισήμως από κυβερνητικής πλευράς τη συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί.
  Οδηγός για την κυβερνητική πρόταση και την σχετική συζήτηση θα είναι και η γνωμοδότηση της επιτροπής Βιοηθικής, την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα θα θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης και είναι ερωτηματικό αν από την συζήτηση θα προκύψει ανάλογη υποχρέωση και για άλλες κατηγορίες όπως οι εκπαιδευτικοί.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/pronomia-emboliasmenoys-eleytheri-prosbasi-ypohreotikos-emboliasmos

  Έμπαινε Κυριάκο, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Είσαι γιατρός και δεν δέχεσαι το εμβόλιο; Κάνεις λάθος επάγγελμα αγαπητέ. Απευθύνσου στον Παραβάτη να σου εξηγήσει τί εστί εναλλακτικές "φυσικές" θεραπείες και να σε εισάγει σε αυτό τον μαγικό κόσμο.
  Θέλει γκαουλάιτερ ο ρωμιός για να στρώσει:
  https://www.youtube.com/watch?v=VSJ4fj6kQdM

  @51270
  "Η προσέγγιση του άρθρου στην ταξινόμηση των μορφών της βλακείας έχει το ενδιαφέρον της αναμφίβολα, αλλά κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον ή συμφέρον από την προσπάθεια της ταξινόμησης, άσε που τα είναι αμφίβολο αν είναι κάτι τέτοιο δυνατόν."

  Προσωπικά είμαι της άποψης ότι ο καθηγητής μας είναι λίγο βλάκας. Μα αρέσει που νομίζει ότι μπορεί να γιατρέψει τη βλακεία. Καλά ας γιατρέψει πρώτα τη δική του και βλέπουμε. Παραπέμπω στα προηγούμενα σχόλιά μου.

 • Ανώνυμος 51272

  9 Ιουν 2021

  51271,
  βρε τομάρι, εγώ εμβολιάστηκα και για σένα. Για να μειωθούν οι πιθανότητες να νοσήσεις από τον ιό. Να βοηθήσω ώστε να αυξηθούν οι εμβολισμένοι, πράγμα που σημαίνει πως θα αρθούν περισσότερα μέτρα από αυτά της καραντίνας, θα επιταχυνθεί η έστω, μερική έξοδος από την πανδημία. Αυτά ως άνθρωπος, για τις ευθύνες που έχω απέναντι στους άλλους.
  Εσύ τι έκανες για τους άλλους; Με μεσαιωνική βλακεία αρνείσαι τον όποιον ρόλο των εμβολίων - σαν τον Εφραίμ που έλεγε πως όπου υπάρχει η Αγία Ζώνη της Παναγίας δεν τολμάει να πλησιάσει ο ιός και τώρα χαροπαλεύει - και έτσι δείχνεις πόσο δειλός και ανεύθυνος είσαι.
  Τράβα να εμβολιστείς βρε χάχα, Κάνε ένα διάλειμμα στη βλακεία. Μπορείς!
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51271

  9 Ιουν 2021

  Γιαννης=βιελιδοπουλος=εμβολιασμενος βλακας. Μια κατηγορια μονος του!

 • Ανώνυμος 51270

  9 Ιουν 2021

  Υπάρχουν δύο ειδών βλάκες: αυτοί που δεν είναι βλάκες, αλλά διαπράττουν ή λένε βλακείες, όμως μπορούν να αυτοθεραπεύονται, και σε κάθε περίπτωση θεραπεύονται. Γενικά, είναι άνθρωποι της λογικής και της γνώσης, αλλά για διάφορους λόγους ολισθαίνουν κατά διαστήματα στην βλακεία. Είναι η μειονότητα.
  Υπάρχουν και οι βλάκες που διάγουν την ζωή τους ως αυθεντίες της βλακείας. Δεν θεραπεύονται. Εννοείται πως δεν αντιλαμβάνονται την βλακεία τους και διακατέχονται από μια μόνιμη αυτοϊκανοποίηση. Ενα μόνιμο αυτοθαυμασμό. Όποιος επιχειρήσει να τους θεραπεύσει, αναμφίβολα θα γίνει - έστω πρόσκαιρα - βλαξ (αν δεν αυτοκαταστραφεί).
  Η προσέγγιση του άρθρου στην ταξινόμηση των μορφών της βλακείας έχει το ενδιαφέρον της αναμφίβολα, αλλά κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον ή συμφέρον από την προσπάθεια της ταξινόμησης, άσε που τα είναι αμφίβολο αν είναι κάτι τέτοιο δυνατόν.

  Άν οφείλω να δώσω ένα γενικό ορισμό στο "φύση" του βλάκα, θα έλεγα πως βλάκας είναι αυτός που όταν η λογική, η γνώση, ο λόγος, η εμπειρία, η πνευματικότητα αναγνωρίσουν τα όρια τους, δηλαδή, εν είδη "ταπεινότητας" αναγνωρίσουν τα όρια της επικράτειας τους, αναλαμβάνει ο βλάκας. Όλα τα μαχαιρώνει και όλα τα κόβει. Δεν τον ενδιαφέρει η ανικανότητα της σχέσης του με την πραγματικότητα, την λογική και την αλήθεια. Τον ενδιαφέρει να πάρει τον λόγο, να γίνει το "κέντρο του κόσμου". ΄
  (Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου κάποιος βρισκόμενος σε κατάσταση φρενίτιδας, θέλει να ζήσει εμπειρίες, αδιαφορώντας τι είναι αλήθεια και τι όχι).
  Ο βλαξ δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την πράξη, την σκέψη, την δράση, την εμπειρία. Και όταν αποφασίσει να δράσει, τότε το κάνει για να επιτεθεί εναντίον σε ότι φαντάζεται πως είναι καλοφτιαγμένο, επιτυχημένο, ώστε αν μπορεί να το καταστρέψει.
  Πώς αντιμετωπίστηκε στην αρχαιότητα; Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αντιπαράθεση μαζί του. Η λύση που βρέθηκε ήταν τα αυταρχικά και εξουσιαστικά καθεστώτα.
  Του απαγορευόταν επί ποινή θανάτου να μιλά. Βέβαια, μαζί μ' αυτούς, απαγορευόταν να μιλάνε και αυτοί που πράγματι είχαν να πουν κάτι.
  Μπορούσαν να μιλάν οι λίγοι. Βέβαια και αυτοί έλεγαν και έκαναν μακακίες, αλλά επειδή ήταν λίγοι, ήταν και οι μακακίες λίγες.
  Αργότερα ήρθε η δημοκρατία, οπότε οι βλάκες άρχισαν να αυξάνονται.
  (Ας μην αναφερθώ στην εποχή του Χριστιανισμού και του μεσαίωνα του, όπου αν μίλαγες και δεν επαναλάμβανες τις μαλακίες των ιερέων μπορεί να κατέληγες στην πυρά).
  Μπορούμε να πούμε πως μια από τις σοβαρότερες παρενέργειες της δημοκρατίας - αν όχι η σοβαρότερη - ήταν ότι επειδή άρχισαν να έχουν λόγο περισσότεροι άνθρωποι, αναπόφευκτα άρχισαν να έχουν λόγο και περισσότεροι βλάκες.
  Αλλά, δεν είχε φθάσει ακόμη ο θρίαμβος τους.
  Ύστερα ήρθε η εφεύρεση του τυπογραφείου. Περισσότεροι άνθρωποι έγραφαν βιβλία, περισσότεροι τα διάβαζαν, αυξήθηκαν περισσότερο οι βλάκες..
  Ώσπου η τεχνολογία επέτρεπε σχεδόν στον καθένα να εκδίδει βιβλία, περιοδικά, να εκφράζεται γραπτώς ή προφορικώς, κλπ, έτσι, αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο οι βλάκες που μπορούσαν να μιλάνε δημοσίως.
  Τελικά, φθάσαμε στο ίντερνετ, όπου ο κάθε πικραμένος μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα και να λέει ότι μπούρδα του κατεβαίνει στον εγκέφαλο - όσο έχει - χωρίς να νοιάζεται αν η γνώμη του έχει σχέση με την πραγματικότητα, την αλήθεια, αν βοηθάει ή προκαλεί ζημιά. Αν ξεθολώνει μια κατάσταση ή αν την συσκοτίζει με ανοησίες και δεισιδαιμονίες.
  Ίσως, μπορούμε να πούμε ότι ζούμε ένα ιδιότυπο "μεσαίωνα". Αυτό της δημοκρατίας, συνεπικουρούμενης από την τεχνολογία. Όπου, η γνώμη δεν απαγορεύεται επι ποινή θανάτου, αλλά το αντίθετο: όπου ο καθένας λέει ελεύθερα την γνώμη του (συχνά το λες και μπουρδολογία) για ζητήματα για τα οποία είναι ανίδεος, με τελικό θύμα (πάλι) την γνώση, την αλήθεια, την πραγματική ιστορία.

  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51269

  9 Ιουν 2021

  Ισχυρισμοί καθηγητή Ιωαννίδη: «Αν βγω και μιλήσω, θα με τελειώσουν»
  https://www.in.gr/2021/06/09/greece/isxyrismoi-kathigiti-ioannidi-vgo-kai-miliso-tha-teleiosoun-ta-minymata-pou-dexontan-epistimones/

  Άσε ρε ναρκισσιστικό σούργελο. Κάθε μήνα σε καλεί ο Σαχίνης στη εκπομπή του και μιλάτε για ώρες, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες μπαρούφες ξανά και ξανά (ότι τα lockdown ευθύνονται για τους θανάτους όχι η πανδημία). Κανείς δεν σε φιμώνει και τις αρλούμπες σου τις έχεις επι αμέτρητες φορές δημοσίως. Αλλά αυτό δεν σου αρκεί, θες και να επιβάλλεις κιόλας τις μπούρδες σου. Άντε με τον κάθε εμμονικό εγωπαθή φασίστα.
  Και να πω εδώ ότι ο Σαχίνης δεν καλεί μόνο σοβαρά άτομα στις εκπομπές του, αλλά και ελεεινούς απατεώνες όπως ο αρχιμακάκας ο Καφάτος και μάλιστα επανειλημμένως. Αλλά επαυτού κάποια άλλη φορά. ;)

 • Ανώνυμος 51268

  9 Ιουν 2021

  - Από τη μία fake news, τρολ και συνωμοσιολόγοι και από την άλλη η πληροφορία και η γνώση ταξιδεύουν πιο γρήγορα από ποτέ. Τελικά στο διαδίκτυο περνάμε μια εποχή διαφωτισμού ή έναν μικρό «Μεσαίωνα»;
  - Είναι πολύ δύσκολο να πλαισιωθεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αυτό ήταν το διακύβευμα του διαφωτισμού, αυτό παραμένει και της σημερινής εποχής. Στα ηλεκτρονικά μέσα οι άνθρωποι ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης σε πράγματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν γνώμη. Παρατηρείται το φαινόμενο ενός ηφαιστείου γνωμών, διατύπωση γνωμών χωρίς γνώση. Η γνώση δεν φαίνεται να έχει καμιά σπουδαιότητα μπροστά στη «γνώμη». Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χαρακτηριστικό του Μεσαίωνα, αν και σε κάθε χρονική περίοδο υπάρχουν ιερά και όσια.
  Ο Τραμπ έπεσε, ο τραμπισμός όμως ζει και βασιλεύει. Όχι μόνο στην Αμερική και αυτό φάνηκε έντονα με αφορμή την πανδημία. Πώς θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα όλο αυτό το κύμα συνωμοσιολογίας και λαϊκισμού; 
Θερίζουμε ό,τι σπέρνει ο αυταρχισμός του Καλού, οι κακές ηγεσίες, τα ανθρωπάκια που συγκεντρώνουν κύρος και αξιοπιστία στο Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει λύση σε δημοκρατικό πλαίσιο.
  - Από την οικονομική κρίση, που προκάλεσε και μία ηθική, τι έμεινε τελικά στην Ελλάδα;
  - Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν και παρατηρήθηκε κοινωνική εξαγρίωση. Ταυτοχρόνως, εξίσου πολλοί άνθρωποι έχασαν τις ψευδαισθήσεις τους, κάτι που μπορεί να αποβεί ωφέλιμο. Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από ρεαλισμό: ζούμε με φαντασιώσεις και ιδεολογήματα.
  https://www.iefimerida.gr/politismos/soti-triantafylloy-synenteyxi-iefimerida-den-ypohoro-den-siopo

  Έτσι, θέλει βούρδουλα ο ρωμιός για να στρώσει, να μειωθεί το υπετροφικό του εγώ για να μπορέσει να δει πέρα από τη μύτη του και να καταλάβει ότι δεν είναι το επίκεντρο των πάντων. Φυσικά όπου δεν πέφτει βούρδουλας, αναλαμβάνει η σκληρή πραγματικότητα (εξελίξεις) να επαναφέρει τους ρωμιούς σε κάποια ισορροπία. Χε, χε, χε.
  Και κάτι άλλο: οι ανεγκέφαλοι μπουρδολόγοι από το βίντεο στο σχόλιο 51267 αντιδρούν για να αντιδρούν, επαναστατούν για να επαναστατούν, φέρνουν αντιρρήσεις απλά για να φέρνουν αντιρρήσεις, χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς λογικές ενδείξεις. Τέτοια σκουπίδια θα μας απασχολήσουν στο μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Έρχεται πανδημία βλακείας, ωραία θα πέσουν φάπες! Mark my words.

 • Ανώνυμος 51267

  8 Ιουν 2021

  "Όμως η γιατρειά στην αρρώστια της βλακείας δεν είναι η εγκατάλειψη της λογικής. Είναι ο κριτικός λόγος που έχει επίγνωση των ορίων του."

  Τώρα σώθηκες.. Η δυτική διανόηση να γιατρέψει τη βλακεία, καλά κρασιά! Εδώ δεν μπορεί να κατανοήσει ένα σωρό απλά πράγματα, όπως ότι η κοινωνία είναι εγγενώς ένας προβληματικός οργανισμός που γεννάει συνεχώς και αενάως προβλήματα προς επίλυση και ταυτόχρονα μας παρέχει ένα σωρό πλεονεκτήματα σαν άτομα. Δεν μπορεί να κατανοήσει ότι το σύμπαν είναι συμπληρωματικό και όχι ντετερμινιστικό, ότι όπου υπάρχουν θετικά υπάρχουν πάντα και αρνητικά, ότι το εγώ αποτελεί κοινωνική σύμβαση, ότι η συνείδηση δεν είναι κάτι το θεμελιώδες, ότι το σύμπαν δεν στηρίζεται πουθενά και δεν έχει θεμέλια ούτε πρώτη αρχή και ουσία, γέννησε τη χριστιανική θεολογία και τον μηδενισμό αφού δεν μπορούσε να απεμπλακεί από την εμμονή της με τη συνείδηση και το εγώ. Μιλάμε για παράνοια, στριφογύρισμα γύρω από την ουρά της, σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο.

  Όπως έγραψα και στο άλλο άρθρο ("Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Μ@Λ@Κ@") στα σχόλια 51011, 51026, ο ηλίθιος δεν είναι κάτι αναγκαστικά συγκεκριμένο και σταθερό. Μπορεί κάποιος να υιοθετεί μια ηλίθια στάση ή άποψη σε ένα θέμα και σε ένα άλλο όχι. Μπορεί τώρα να μην είναι ηλίθιος, αλλά αν αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες να μεταβληθεί σε ηλίθιο. Αν αποκλείσεις του ηλίθιους από τις εκλογές, σε λίγο καιρό θα επανέλθεις στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή δεν θα έχει αλλάξει τίποτε. Η ηλιθιότητα είναι ένα από τα πολλά αρνητικά φαινόμενα της κοινωνίας και δεν είναι το χειρότερο.

  Πάμε για μια πολύγερή δόση βλακείας. Ο ψεκασμένος δημσιογράφος Θάνος Κόκκαλης ανάμεσα στα πολλά που ανεβάζει στο κανάλι του στο youtube έχει και το παρακάτω με τίτλο "Γιατί δεν φοράτε μάσκα κ.Ευαγγελάτο;" - Τον στρίμωξε μητέρα μαθητή!":
  https://www.youtube.com/watch?v=3zdWVEeLdDI
  Παρόλα αυτά αν δείτε το βίντεο ο Ευαγγελάτος όχι μόνο εξηγεί τον λόγο, αλλά και στριμώχνει τους ψεκασμένους που αρνούνται τη μάσκα που καταφεύγουν σε αστείες δικαιολογίες.

  Περισσότερος μπουρδολόγος Κόκκαλης:
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/10/greek-journalist-claims-covid-19-is-a-scam-missinformation/

 • Ανώνυμος 51266

  8 Ιουν 2021

  Άσχετο σχόλιο σε 3,2,1....