ΑΜΑΝ
ΡΕ ΜΠΟΥΛΗ !

Τα σεμεδάκια
της Ρωμιοσύνης


Αμάν, ρε μάνα!

Έτσι αρχίζουν συνήθως τα ειρωνικά για τις υπερπροστατευτικές ρωμιές μάνες σχόλια στο ίντερνετ, οι οποίες όλο τρέχουν πίσω από τους μαντράχαλους κανακάρηδές τους, για να τους δώσουν να πιουν την πορτοκαλάδα τους, να τους συμβουλέψουν, να τους τακτοποιήσουν τα πράγματα, να τους βάλουν σεμεδάκια κ.λπ..

Τα σεμεδάκια στους ενισχυτές όμως, δεν φανταζόμαστε να τα έχει στολίσει κάποια μάνα, αν και ποτέ δεν ξέρεις...

Τέτοια στολίσματα ανήκουν στην βαλκανο/ανατολίτικη παράδοση της Ρωμιοσύνης. Τα συγκεκριμένα προβλήθηκαν από το κρατικό κανάλι της βαθειάς Ρωμιοσύνης ΕΡΤ3, που κατά κόρον προβάλει παραδοσιακά τουρκορωμέικα τραγούδια, έθιμα, φαγητά κ.λπ..

Το στόλισμα των ενισχυτών με σεμεδάκια, ανήκει ακριβώς στο ίδιο γούστο με το παραδοσιακό στόλισμα της τηλεόρασης, που από πάνω της έβαζαν βάζα με λουλούδια
και —εννοείται— νερό μέσα.


Οι παρακάτω εικόνες είναι από στολίσματα με σεμεδάκια της ρωμιάς μάνας, έτσι όπως τα βρήκαμε στο ίντερνετ.Είναι λίγο άδικα πάντως, πολλά εξυπναδίστικα κι ειρωνικά σχόλια για τις ρωμιές μάνες.

Σε αυτό που έχουν τελείως λάθος οι ρωμιές, είναι ότι μεγάλωσαν μπούληδες.

Τα αγόρια κάποτε έφευγαν από το πατρικό τους μέχρι περίπου την ηλικία των είκοσι και κάτι, το πολύ όταν γύριζαν από φαντάροι. Μετά, προσπαθούσαν να επιβιώσουν μόνοι τους, να ζήσουν αυτοί και να ζήσουν και την οικογένεια, που όταν ένιωθαν έτοιμοι έκαναν.

Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι δυο-τρεις τελευταίες γενιές ρωμιών είναι μπούληδες. Ζουν στο προστατευμένο οικογενειακό τους περιβάλλον, αρκετές φορές μέχρι πολύ πάνω από τα τριάντα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα κι ως τα σαράντα.

Δεν είναι βέβαια, όλοι οι σημερινοί νέοι μπούληδες. Είναι όμως, δυστυχώς, η μεγάλη τους πλειοψηφία.


Όταν ο μπούλης πάει στρατιώτης, η μαμά του θα παίρνει δέκα τηλέφωνα την ημέρα να δει τι κάνει, θα ενοχλήσει όποιο γνωστό έχει και δεν έχει χρησιμοποιώντας πλάγια μέσα, ώστε να περάσει καλά ο μπούλης της (σύμφωνα με το πως το αντιλαμβάνεται με το στενό της το μυαλό) , αλλά και πολλά ακόμη τρελά, όπως:

• Θα του στέλνει με κούριερ σε ταπεράκια τα αγαπημένα του φαγητά.

• Θα πηγαίνει στην πόλη που υπηρετεί, θα ψάχνει να βρει τον διοικητή του και θα τον παρακαλάει να προσέχει τον μπούλη της.

• Θα πηγαίνει έξω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου και θα δίνει στον μπούλη της να φάει το δικό της φαγητό ή σουβλάκια ή πίτσα —ανάλογα με τις προτιμήσεις
του μπούλη— γιατί αν φάει το φαγητό του στρατοπέδου θα... δηλητηριασθεί.

Αν του νέου δεν του αρέσει αυτή η κατάσταση, μπορεί να βάλει πάγο στη μάνα του και οι σαχλαμάρες της να τελειώσουν αμέσως. Επιπλέον, μπορεί να φύγει από το σπίτι, να ζήσει μόνος του, να είναι εκείνος υπεύθυνος να πληρώνει το νοίκι, τους λογαρισμούς κ.ά.. Έτσι, θα γλιτώσει από τη μάνα του και δεν θα τον τον κυνηγάει να φάει ή να του βάλει σεμεδάκια στα πράγματα. Αφού δεν το κάνει αυτό, κάπου βολεύεται κι εκείνος.

Κι ενώ στην πραγματικότητα είναι μπούλης, κάνει δήθεν τον μάγκα και τον έξυπνο φωνάζοντας: Αμάν ρε μάνα! (Αλλά την ίδια ώρα παίρνει το ταπεράκι από τα συρματοπλέγματα).


Όχι αμάν ρε μάνα λοιπόν, αλλά αμάν ρε μπούλη!


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ