ΥΠΟΓΕΙΕΣ
ΑΛΑΤΕΝΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Και η θαυματουργή
μετακίνηση αλατωρυχείου
από την Ουγγαρία στην Πολωνία


Το αλάτι χρησιμοποιείται στη συντήρηση τροφίμων από το 6.000 π.X.. Κάποτε, το θεωρούσαν πολύτιμο όπως το χρυσάφι, όχι για καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά γιατί ήταν πολύ απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων.

Τον 17ο αιώνα όμως, οι εργάτες μιας πολωνικής πόλης, της Βιελίτσκας, βρήκαν μια νέα πρωτοποριακή χρήση για το ορυκτό. Το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου υπόγειων εκκλησιών.Το αλατωρυχείο της Βιελίτσκας σε σχέδιο των αρχών του 18ου αιώνα.


Κρακοβία. Αυτή η πόλη της Πολωνίας ήταν κάποτε η πρωτεύουσά της. Οι βασιλιάδες της κυβερνούσαν ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρώπης. Η πηγή του πλούτου της βρισκόταν νοτιοανατολικά, σε μια πόλη, που φαίνεται παραπλανητικά συνηθισμένη. Στη Βιελίτσκα.

Ο θησαυρός βρισκόταν κάτω από την πόλη, σε ένα τεράστιο ορυχείο το οποίο ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα. Ήταν πλούσιο σε έναν τόσο πολύτιμο πόρο, που χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα στην Αφρική ως τον 20ό αιώνα. Το αλατωρυχείο της Βιελίτσκας, εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα με 2.300 σπηλαιώδεις αίθουσες και 300 χιλιόμετρα στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.

Η ηλικία και το μέγεθός του, το καθιστούν θρυλικό. Όμως, κρύβει πολλά περισσότερα.

Ένα από αυτά είναι το παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κουνεγούνδης (Αγίας Κίνγκας). Πρόκειται για την βαθύτερη εκκλησία στον κόσμο. Κατασκευάστηκε τριάντα ορόφους κάτω από το έδαφος. Όλα κατασκευάστηκαν από αλάτι. Τα ανάγλυφα, οι φιγούρες, η Αγία Τράπεζα, οι πολυέλαιοι.


Η υπόγεια αλατο-εκκλησία της Αγίας Κίνγκας.
Το πάτωμα μοιάζει με γυαλισμένο μάρμαρο. Είναι όμως αλάτι,
ένα μεγάλο κομμάτι αλατιού· δεν πρόκειται για πλακάκια.
Πολυέλαιος από αλάτι.
Γονατισμένος αλατωρύχος από αλάτι, προσφέρει στην Αγία Κίνγκα από αλάτι, ένα δαχτυλίδι και... αλάτι.


IMAGE DESCRIPTIONΤο παρεκκλήσι έχει 30 μέτρα μήκος και 18 μέτρα πλάτος. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, το αλάτι από το οποίο φτιάχτηκε, είναι ό,τι απέμεινε από μία πρωτογενή θάλασσα, η οποία εξατμίστηκε πριν από 13,6 εκατομμύρια χρόνια.

Όμως, αυτή η εξήγηση για το αλάτι της Βιελίτσκας, είναι λιγότερο διασκεδαστική από το μύθο.

Πρωταγωνίστρια του θρύλου είναι η Αγία που τιμάει η Καθολική Εκκλησία. Μία ουγγαρέζα πριγκίπισσα, η Κίνγκα (13ος αι.). Ήταν κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας και της Μαρίας Λασκαρίνας, κόρης του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη.

Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός αρραβωνιαστικός της, ο πολωνός πρίγκιπας Βολέσλαος Ε΄ ο Αγνός.

Μια φορά κι ένα καιρό, κατά τον 13ο αιώνα, το νέο ζευγάρι έφυγε από την Ουγγαρία για την Πολωνία. Πρώτα όμως σταμάτησαν για να δουν το δώρο αρραβώνων του πατέρα της. Είναι αυτό που θέλει κάθε πριγκίπισσα: Ένα... αλατωρυχείο!

Κατά το Μεσαίωνα, χρησιμοποιούσαν το αλάτι μόνο στο φαγητό. Επρόκειτο για πολύτιμο συντηρητικό. Χρησιμοποιούνταν επί αιώνες πριν εφευρεθούν τα ψυγεία. Η ευγενής Κίνγκα, το χρειαζόταν για να βελτιώσει τη ζωή των πολωνών.

Πώς όμως, θα μετέφερε το αλατωρυχείο από την Ουγγαρία ως την Πολωνία; Προσευχήθηκε στο Θεό και μετά έκανε κάτι τρελό: Πέταξε το δαχτυλίδι αρραβώνων της στα βάθη του ορυχείου.

Εβδομάδες αργότερα, όταν έφτασαν στη σημερινή Βιελίτσκα, η Κίνγκα φάνηκε να τρελαίνεται περισσότερο. Σταμάτησε και διέταξε τους υπηρέτες της να σκάψουν. Εκείνοι την υπάκουσαν. Και πριν πείτε... χλωριούχο νάτριο, έβγαλαν ένα κομμάτι αλατιού από το χώμα. Κι όχι μόνο αυτό. Μέσα σε αυτό ανακάλυψαν το δαχτυλίδι της Κίνγκας. Το πολύτιμο αλάτι την είχε ακολουθήσει από την Ουγγαρία κι έφερε ευημερία στην περιοχή επί αιώνες.

Έτσι, η Κίνγκα ανακηρύχθηκε έκτοτε προστάτιδα των αλατωρύχων και το 1999 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ την ανακήρυξε Αγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

IMAGE DESCRIPTIONΑγιοποιήθηκε επίσης και μια αδελφή της, η Αγία Μαργαρίτα της Ουγγαρίας. Καθόλου άσχημα τόσο για τους γονείς της, όσο και για τον βυζαντινό αυτοκράτορα Λάσκαρη, που δύο εγγονές του έγιναν Άγιες των καθολικών, ενώ άλλη μία, η Γιολάντα, έχει ανακηρυχθεί υποψήφια επίσης για αγιοποίηση.

Η ιστορία με τη θαυματουργή μεταφορά του αλατωρυχείου από την Ουγγαρία στην Πολωνία, μας φαίνεται ίσως αστεία και φανταστική.

Όμως, η αληθινή ιστορία του ορυχείου δεν είναι παραμύθι. Γενιές πολωνών αλατωρύχων δούλευαν σκληρά και εξήγαγαν το αλάτι. Για τα 700 χρόνια ύπαρξης του ορυχείου, ένας στρατός εργατών δούλευε κάτω από το φως των πυρσών.

Καθώς βάθαινε το ορυχείο, οι μηχανικοί έπρεπε να μεταφέρουν τους εργάτες κάτω και το αλάτι στην επιφάνεια. Έφτιαξαν λοιπόν έναν ανελκυστήρα, που τον κινούσαν οκτώ άλογα. Μπορούσε να μεταφέρει πάνω, κάτω και σε όλα τα επίπεδα δύο τόνους αλάτι, νερό ή ξύλο.

Οι αλατωρύχοι έρχονταν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους. Ένας στους δέκα πέθαινε. Τους σκότωναν οι πλημμύρες, οι φωτιές και οι εκρήξεις μεθανίου. Φοβούνταν, πως η κάθε μέρα μπορεί να ήταν η τελευταία τους.

Έφτιαξαν λοιπόν, ένα δίκτυο εκκλησιών, όπου προσεύχονταν να ζήσουν μία ακόμα μέρα. Με τους αιώνες, δούλευαν διπλές βάρδιες ως αυτοδίδακτοι τεχνίτες. Έφτιαξαν σαράντα εκκλησίες με διάφορες εκκλησιαστικές εικόνες.

Το ορυχείο δεν ήταν πλέον μόνο ο χώρος εργασίας τους, αλλά έγινε κι ο χώρος λατρείας τους.Ο αλατένιος ναός του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβας είναι ο παλιότερoς. Η πρώτη λειτουργία έγινε εκεί το 1698.

IMAGE DESCRIPTION
Στο τέλος του 19ου αιώνα, οι αλατωρύχοι της Βιελίτσκας αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πρόκλησή τους.

Στη μία μεγάλη αίθουσα του ορυχείου έφτιαξαν το κορυφαίο επίτευγμά τους. Ένα μνημειώδες έργο, το οποίο ξεκίνησε από το μεράκι ενός άντρα.

Ο άντρας αυτός ήταν ο Τζόζεφ Μαρκόφσκι. Το 1896 άρχισε να δουλεύει μόνος.

Επί 25 χρόνια σκάλιζε τα κύρια χαρακτηριστικά της εκκλησίας. Όμως, το 1920 ενώ δούλευε σε μία πολύ ψηλή σκαλωσιά, διέφυγε της προσοχής της προστάτιδας των αλατωρύχων Αγίας Κίνγκας, έπεσε από τη σκαλωσιά και σκοτώθηκε.


Ο μικρότερος αδελφός του, ο Τόμας, συνέχισε τη δουλειά του, καθώς κι ένας άλλος, ο Αντόνι Βιρόντεκ.

Τρεις αλατωρύχοι, τρεις ερασιτέχνες, σκάλιζαν όσα βλέπουμε σήμερα για πάνω από εξήντα χρόνια.

Η εκκλησία της Αγίας Κίνγκας ολοκληρώθηκε το 1963. Από τότε και κάθε Κυριακή, γίνεται εκεί λειτουργία.

Οι εκσκαφές σταμάτησαν τη δεκαετία του ΄90, και η εξαγωγή επιτραπέζιου αλατιού το 2007.O Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι κατασκευασμένος από αλάτι.
Παναγία στήλη άλατος.
Και γαϊδούρι από αλάτι.
Βιβλικές μορφές του αλατιού.


Από την ίδρυσή του, το αλατωρυχείο της Βιελίτσκας προσέλκυε το ενδιαφέρον διάσημων επισκεπτών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Κοπέρνικος, ο Γκαίτε, ο Σοπέν, διάφοροι αυτοκράτορες, ένας τσάρος κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις υπόγειες αίθουσες και πολυδαίδαλες στοές του.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48082

  29 Οκτ 2019

  Αγιασμό στο αυτοκίνητο του Αρχιμανδρίτη Παρθένιου από τα Τρίκαλα, πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
  Ο Αγιασμός είναι η ιεροτελεστία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού. Κατά την επιθυμία των πιστών, ο Αγιασμός τελείται και σε περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής όπως κατά τη θεμελίωση νέου σπιτιού ή άλλης οικοδομής, κατά τα εγκαίνια του νέου σπιτιού, του νέου καταστήματος, του νέου αυτοκινήτου, του Σχολικού έτους κ.ά.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/agiasmos-aytokinitoy-arhimandriti-apo-mitropoliti

  Προτείνω οι παπάδες να μπορούν να παντρεύονται κιόλας, γιατί όχι.
  Μεταξύ τους, όπως κάνουν και με τους αγιασμούς.

 • Ανώνυμος 48079

  28 Οκτ 2019

  Ε ρε Homelander που θέλετε:
  https://www.youtube.com/watch?v=h7ZI9CgvG5U

  Στο μεταξύ: Νέα επιστημονική έρευνα: Ολοι καταγόμαστε από τη Μποτσουάνα
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/nea-ereyna-oloi-katagomaste-apo-ti-mpotsoyana

 • Gerakina

  28 Οκτ 2019

  Οπότε παίδες, ας περάσουμε καλά σε όποια ζωή μάς έχει απομείνει διότι έτσι και τα κορδώσουμε που έλεγε και ο Ζήκος στην ελληνική ταινία, κλάφτα όχι μόνο εσύ Χαράλαμπε αλλά και όλα τα υπόλοιπα κύρια ονόματα

 • Ανώνυμος 48077

  28 Οκτ 2019

  Εχει δίκαιο ο 48074. Οσο πιο πολύ κοπιάζεις και βασανίζεσαι σε τούτη τη ζωή, τόσο μεγαλύτερη ανταμοιβή προσδοκάς στην άλλη τη ζωή, που θα είναι μάλιστα αιώνια. Αφού αυτή η ζωή δεν μου παρέχει ελπίδες, τότε θα ελπίζω σε μια επόμενη ζωή. Εξήντα χρόνια κόπου, με μόνο κίνητρο την ελπίδα.

 • Ανώνυμος 48074

  27 Οκτ 2019

  Τους υποσχέθηκαν αιώνια ζωή (κίνητρο) και αυτοί σκάλιζαν με το αλάτι εκκλησίες στο υπέδαφος (αποτέλεσμα).
  ;)