ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑ

Η ιστορία
της εφεύρεσής της


IMAGE DESCRIPTION1879, Menlo Park, New Jersey. Ο Thomas Edison, ο εφευρέτης του φωνογράφου, αποκαλύπτει τη σπουδαιότερη δημιουργία του,
τον λαμπτήρα πυράκτωσης.


Όμως, παρά τις προοπτικές του, η εφεύρεση δεν είναι τέλεια. Ο λαμπτήρας, δυστυχώς, δεν είναι πολύ φωτεινός. Είναι ελάχιστα πιο φωτεινός από τα φανάρια κηροζίνης.

Έτσι, ξεκίνησε ο αγώνας για την κατασκευή ενός καλύτερου λαμπτήρα.

IMAGE DESCRIPTIONΤο 1900, ένας νέος επιχειρηματίας από τη Βιέννη ανέλαβε την πρόκληση. Ονομαζόταν Erwin Perzy. Ήταν παραγωγός χειρουργικών εργαλείων. Είχε επιστημονικό μυαλό κι ήταν φιλόδοξος. Ήθελε να εφεύρει κάτι, το οποίο να έχει πρακτική χρήση στη σύγχρονη εποχή. Σκέφτηκε να αναπτύξει ένα λαμπτήρα ισχυρού φωτισμού για χρήση ως χειρουργική λάμπα.

Πίστευε, πως θα βελτίωνε τον λαμπτήρα του Edison ενισχύοντας το φως του, περιβάλλοντάς τον με νερό.

Γι΄ αυτό το λόγο κατασκεύασε μια σφαίρα από γυαλί. Τη γέμισε με νερό και την τοποθέτησε μπροστά από ένα λαμπτήρα. Δυστυχώς, αυτό δεν είχε κάποιο αισθητό αποτέλεσμα. Άναψε το φως και δεν συνέβη τίποτα.

Σκέφτηκε, πως αν έβαζε κάτι αντανακλαστικό στο υγρό, το φως μπορεί να γινόταν πιο έντονο.

Πρόσθεσε σκόνη γυαλιού στο νερό ελπίζοντας πως θα αντανακλά το φως του λαμπτήρα. Όμως, για άλλη μια φορά το πείραμα απέτυχε. Τα θραύσματα γυαλιού βυθίζονταν στον πάτο της σφαίρας.

Ωστόσο, ο εφευρέτης δεν παραιτήθηκε. Κατάλαβε, πως θα χρειαζόταν μια άλλη ουσία, η οποία να ήταν αντανακλαστική και να επέπλεε.

Βρήκε κάτι στην κουζίνα του, που μπορεί να τον βοηθούσε: Σιμιγδάλι. Το χοντροκομμένο αυτό σιτάρι δεν διαλύεται στο νερό. Υποπτεύθηκε, πως θα επέπλεε και θα είχε αντανακλαστικές ιδιότητες.

IMAGE DESCRIPTIONΠραγματικά, νόμιζε πως θα τα κατάφερνε, πως αυτό θα έπιανε.

Έριξε το σιμιγδάλι στη σφαίρα. Όμως, για άλλη μια φορά η ιδέα του απέτυχε. Το σιμιγδάλι δεν άλλαξε την ποιότητα του φωτός. Ένιωσε πολύ απογοητευμένος κι ετοιμάστηκε να τα παρατήσει.

Ωστόσο, του άρεσε πολύ το θέαμα, όταν έβλεπε το σιμιγδάλι να επιπλέει στη σφαίρα. Παρατήρησε πόσο όμορφη ήταν αυτή η γυάλινη μπάλα με τις λευκές νιφάδες που επέπλεαν. Θύμιζαν απαλή χιονόπτωση.

Για να διασκεδάσει τον εαυτό του, σκάλισε μια μικρή ξύλινη εκκλησία, μια μινιατούρα της Βασιλικής της Maria Zell της Αυστρίας και την τοποθέτησε μέσα στη σφαίρα. Μετά, την κούνησε κι άρχισε να παρακολουθεί τις νιφάδες να πέφτουν πάνω στο κτίριο. Το βρήκε πραγματικά όμορφο.

Στη συνέχεια, έκανε κάτι, που άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Άρχισε να πουλάει τα διακοσμητικά του σε ένα μαγαζί. Τα ονόμασε Schneekugel ή αλλιώς χιονόμπαλες.

Οι χιονόμπαλες τράβηξαν αμέσως την προσοχή. Οι άνθρωποι ερωτεύτηκαν αυτές τις μπάλες από γυαλί κι άρχισαν να τις αγοράζουν σε όλο τον κόσμο.


Το 1905, για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση, ο Perzy άνοιξε ένα εργοστάσιο στη Βιέννη, το οποίο παραμένει σε λειτουργία ακόμη και σήμερα.Ο Perzy δεν κατάφερε να πετύχει σε αυτό ακριβώς που σκόπευε εξ αρχής. Μέσα από την αποτυχία του όμως, πέτυχε να κατασκευάσει ένα δημοφιλές διακοσμητικό, γνωστό σε όλο τον κόσμο.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48355

  4 Ιαν 2020

  The Current War (2017)
  https://www.imdb.com/title/tt2140507/

 • Ανώνυμος 48354

  3 Ιαν 2020

  "Τελικά, αναρωτιέμαι εάν στις περισσότερες περιπτώσεις, που άνθρωποι υμνήθηκαν και τιμήθηκαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από πρόσωπα, που ο λαός μεταμόρφωσε σε είδωλα εκ των υστέρων, προκειμένου να ικανοποιεί την συλλογική του επιθυμία για "μεγάλους ανθρώπους" ."

  Αυτό ισχύει ακριβώς όπως το έγραψες. Θέλουν οι άνθρωποι να υμνούμ και τιμούν μεγάλους ανθρώπους και να ταυτίζονται με κάτι μεγάλο και εξιδανικευμένο σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους.
  Και κάτι άλλο: όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, επιστήμονες κ.λπ. αποτελούν παράγωγα και προιόντα της εποχής τους και κατ' επέκταση θύματά της.
  Να σημειώσω πάντως ότι το αρχικό μου σχόλιο αφορούσε την ποιότητα της επιστημονικής εκλαίκευσης του άρθρου που δεν είναι καλή.
  Δεν είναι εύκολη η επιστημονική εκλαίκευση. Απαιτεί να γνωρίζεις το θέμα αρκετά καλά, να έχεις τις απαραίτητες βασικές, γενικές και σφαιρικές γνώσεις που θα σου επιτρέψουν βλέπεις και τη μεγαλύτερη εικόνα και επίσης να μπορείς να εξηγείς με απλό, αλλά κατανοητό τρόπο το θέμα. Τα πράγματα συνήθως είναι πολύ πιο πολύπλοκα από το παραμύθι του στυλ: ήταν κάποτε ένας εφευρέτης που έκανε εφευρέσεις και άλλαξε τον κόσμο..
  Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να παραθέσω ενδεικτικά μερικούς τίτλους άρθρων αναρτημένων στο παρόν site που κατά τη γνώμη μου βρίσκονται στο σωστό δρόμο:

  ΓΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ
  Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  Ο ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΦΡΟΪΝΤ
  Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ
  Μάικλ Φαραντέι
  ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ
  ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΕΣ

 • Ανώνυμος 48353

  3 Ιαν 2020

  Συμφωνώ, με το σχόλιο 48349
  Είχε, λέει, επιστημονικό μυαλό.. Πειραματίστηκε μέχρι και με το σιμιγδάλι.. Για φαντάσου. Θυμήθηκα που στην παιδική μου ηλικία, γνώριζα κάποιον περίπου συνομήλικο που ήθελε να γίνει επιστήμονας και πειραματιζόταν διαρκώς, προκαλώντας διάφορες ζημίες στο σπίτι του.
  Αλλά και εγώ είχα πειραματιστεί κάποια φορά, μικρό παιδί: πήρα ένα καλώδιο από ένα γραμμόφωνο, από τα πολύ παλιά, και το έβαλα στην πρίζα να δω τι θα γινόταν. Με χτύπησε το ρεύμα και είναι εντυπωσιακό ότι την "γλύτωσα".
  Γιάννη, είπα στον εαυτό μου, δεν κάνεις για επιστήμονας. Και το γύρισα στην μπάλα.
  Τελικά, αναρωτιέμαι εάν στις περισσότερες περιπτώσεις, που άνθρωποι υμνήθηκαν και τιμήθηκαν δεν είναι τίποτα περισσότερο από πρόσωπα, που ο λαός μεταμόρφωσε σε είδωλα εκ των υστέρων, προκειμένου να ικανοποιεί την συλλογική του επιθυμία για "μεγάλους ανθρώπους" .

 • Ανώνυμος 48349

  2 Ιαν 2020

  Ο Έντισον στα εργαστήριά του είχε δοκιμάσει ένα σωρό υλικά για το νήμα πυρακτώσεως, ακόμα και καουτσούκ. Μα θα μου πείτε το καουτσούκ είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού.
  Ναι αλλά ο Έντισον ήταν εφευρέτης και επιχειρηματίος και όχι θεωρητικός ή πειραματικός φυσικός και δοκίμαζε ό,τι υλικό έπεφτε στα χέρια του (μιλάμε για χιλιάδες διαφορετικά υλικά).
  Υποθέτω ότι και ο Perzy έκανε το ίδιο, δοκίμασε ό,τι υλικό είχε στην κουζίνα και όχι μόνο. Δεν δοκίμασε το σιμιδγάλι επειδή έχει αυτές και τις άλλες ιδιότητες.
  Και ο Perzy επιχειρηματίας ήταν. Παρήγαγε κάτι που πουλάει, όπως πουλάνε ένα σωρό πράγματα, από καρφίτσες και τσιχλόφουσκες μέχρι πυρηνικά.
  Κατά τη γνώμη μου αυτά του είδους τα εκλαικευτικά κείμενα είναι πολύ χάλια. Η μπαλίτσα που εφευρέθηκε από τον διορατικό εφευρέτη και κατέκτησε τον κόσμο..