ΒΟΤΣΑΛΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Οι επιπτώσεις στη Γη
μιας έκρηξης supernova


IMAGE DESCRIPTIONΜια έκρηξη υπερκαινοφανούς δημιουργεί ασύλληπτα μεγάλες θερμοκρασίες.

Οι επιπτώσεις μιας πολύ κοντινής έκρηξης, θα είναι καταστροφικές για τη ζωή πάνω στη Γη. Ο πλανήτης μας θα λουστεί με τα ραδιενεργά κατάλοιπα του υπερκαινοφανούς, ενώ το ωστικό κύμα μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό στρώμα του όζοντος, χωρίς το οποίο η ζωή στη στεριά και στα ρηχά νερά θα είναι εκτεθειμένη στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, που καταστρέφουν το DNA των ζωντανών οργανισμών.

Μην ανησυχείτε όμως. Δεν γίνονται τέτοιες εκρήξεις πολύ συχνά.

Η τελευταία φορά που έγινε μια τέτοια μεγάλη έκρηξη στη γειτονιά μας, ήταν περίπου πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, προτού ακόμα εμφανιστεί ο Homo sapiens. Η έκρηξη προκάλεσε μαζικό αφανισμό των ειδών που ζούσαν τότε.

Πώς το ξέρουμε;

Γιατί άφησε ίχνη πολλά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Κόνδυλοι μαγγανίου, μικρά πετρώματα, σκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση του ωκεάνιου πυθμένα.

Τέτοιοι κόνδυλοι αυξάνονται πολύ αργά, ένα χιλιοστό στο ένα εκατομμύριο χρόνια. Στρώση τη στρώση.

Αυξάνονται συνεργαζόμενοι με βακτήρια. Προσλαμβάνουν ανόργανες ουσίες διαλυμένες στο θαλασσινό νερό.


Κόνδυλοι μαγγανίου στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.
Βακτήρια σε κόνδυλους μαγγανίου.

Ο υπερκαινοφανής παράγει μια ραδιενεργή μορφή σιδήρου. Δεν μοιάζει με τίποτα που παράγει στη Γη η φύση.

Οι ερευνητές βρήκαν χαρακτηριστικά ίχνη της σε λεπτή στρώση κάτω από την επιφάνεια των κονδύλων. Βάσει του γνωστού ρυθμού αύξησής τους, τους χρονολόγησαν και τους σύνδεσαν με άστρο που χάθηκε πριν από αμέτρητα χρόνια.

Η διαφορά μεταξύ του να βλέπεις μόνο ένα βότσαλο, από το να διαβάζεις την ιστορία του Σύμπαντος την οποία περιέχει, ονομάζεται Επιστήμη.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49948

  25 Δεκ 2020

  Προσθήκη στο σχόλιο 49585:

  O γαλαξίας μας πιθανώς είναι γεμάτος με νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα
  Η πιο «αβέβαιη» μεταβλητή στην εν λόγω έρευνα είναι η συχνότητα με την οποία αυτοκαταστρέφονται οι πολιτισμοί- ωστόσο θεωρείται επίσης η σημαντικότερη ως προς το πόσο εξαπλωμένος είναι ο πολιτισμός γενικότερα, εκτιμούν οι ερευνητές. Ακόμα και μια χαμηλή πιθανότητα αυτοκαταστροφής ενός πολιτισμού, ανά οποιαδήποτε χρονική περίοδο, θα σήμαινε πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτισμών του γαλαξία μας έχουν ήδη «πεθάνει», σύμφωνα με την έρευνα- η οποία έχει υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό για δημοσίευση και αναμένεται να εξεταστεί και από άλλους επιστήμονες.
  Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Phys.org, τόσο οι άνθρωποι όσο και άλλα πλάσματα έχουν την τάση καταστροφής του περιβάλλοντός τους: Εάν σε ένα νησί καταφθάσουν αρουραίοι, θα καταναλώσουν οτιδήποτε μπορεί να φαγωθεί και μετά θα λιμοκτονήσουν- ενώ οι άνθρωποι επιβαρύνουν σημαντικά τον πλανήτη τους, με κίνδυνο να φτάσει σε σημείο να μη μπορεί να υποστηρίξει ζωή. Με βάση αυτά τα δεδομένα, συν όσα έχουμε μάθει από την εποχή του Ντρέικ – πχ νέα στοιχεία για την ηλικία του σύμπαντος, τις συνθήκες μετά το Big Bang, τους εξωπλανήτες κ.α.- οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, αν έχουν εμφανιστεί εξωγήινοι πολιτισμοί, οι περισσότεροι πλέον έχουν εκλείψει, λόγω της αδυναμίας τους να αποτρέψουν την ίδια τους την εξαφάνιση. Ωστόσο, όπως γράφει το Phys.org, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν αποσκοπούν στην πιθανότητα της ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών, μα σε μια νέα «φόρμουλα» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν υπολογισμοί από άλλους με βάση δεδομένα τα οποία θεωρούν αληθή.
  https://www.naftemporiki.gr/story/1673453/o-galaksias-mas-pithanos-einai-gematos-me-nekrous-eksogiinous-politismous-sumfona-me-nea-ereuna

 • Ανώνυμος 49593

  22 Οκτ 2020

  "Θα τα καταφέρετε σε αυτό το τεστ γνώσεων; Μόνο το 0,1% βρίσκει όλες τις απαντήσεις"
  https://www.iefimerida.gr/zoi/tha-ta-kataferete-se-ayto-koyiz-gnoseon

  Σιγά τα ωά. Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα;

  Για προσπαθείστε το επίπεδο 4 εδώ:
  https://www.youtube.com/watch?v=YAxLueEKqmU

 • Ανώνυμος 49591

  22 Οκτ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=EfadE-GVN0g

 • Ανώνυμος 49590

  21 Οκτ 2020

  Περισσότερα περί της λεγόμενης έκτης μεγάλης μαζικής εξαφάνισης:

  "Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, οι φιλόσοφοι και οι θεολόγοι απέτυχαν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι οι άνθρωποι είναι ένα είδος ζώου. Είμαστε πρωτεύοντα. Έχουμε επίσης πολλά οικιακά και οικόσιτα ζώα κι αφού δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι αγελάδες και τα κοτόπουλα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δεν ανησυχούμε για τα υπόλοιπα. Η συνολική βιομάζα των σπονδυλωτών – δηλαδή, το συνδυασμένο βάρος κάθε ζωντανού σπονδυλωτού ζώου τον πλανήτη – μπορεί να χωριστεί στα άγρια ζώα και τα υπόλοιπα. Εδώ κρύβεται το πρώτο καταστροφικό στατιστικό: πριν από 10.000 χρόνια, η βιομάζα των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων του, αντιπροσώπευαν το 0,4% του συνόλου. Αυτή τη στιγμή, είναι 96% και αυξάνεται."
  https://www.energyregister.gr/apopseis-blog/ekti-megali-eksafanisi-eidon-odeuoume-pros-enan-kosmo-xoris/

  https://redlineagrinio.gr/greece/opinion/93239-ekti-megali-exafanisi-eidon-exei-mono-anthropini-sfragida

 • Ανώνυμος 49589

  21 Οκτ 2020

  Περισσότερη επιστήμη:

  Για να επηρεάσει μία σουπερνόβα τη γήινη βιόσφαιρα θα πρέπει να λάβει χώρα σχετικά κοντά στη Γη, λιγότερο από 1.000 με 3.000 έτη φωτός απόσταση. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Γαλαξίας μας έχει διάμετρο 200.000 έτη φωτός. Μία έκρηξη σουπερνόβα σε απόσταση μικρότερη από 30 έτη φωρός θα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στο στρώμα του όζοντος, αλλά έχει υπολογιστεί ότι σε τόσο κοντινή απόσταση λαμβάνουν χώρα 1 έκρηξη σουπερνόβα ανά εκατό εκατομμύρια χρόνια στη χειρότερη περίπτωση. Επίσης έχει υπολογιστεί ότι τα τελευταία 11 εκατομμύρια χρόνια, συνέβησαν 20 εκρήξεις σουπερνόβα μέχρι 1.000 έτη φωτός απόσταση από τη Γη. Καμία από αυτές δεν προκάλεσε κάποια μεγάλη μαζική εξαφάνιση.

  Ως γνωστόν οι μεγάλοι μαζικοί αφανισμοί του παρελθόντος είναι πέντε, εκ των οποίων η Πέρμια εξαφάνιση θεωρείται η μεγαλύτερη. Υπάρχουν βέβαια και πολλές μικρές εξαφανίσεις, που όμως οι ειδικοί δυσκολεύονται να ταυτοποιήσουν. Η μικρή μαζική εξαφάνιση που συνέβει πριν 2,5 με 2 εκατομμύρια χρόνια (όριο πλειόκαινος-πλειστόκαινος εποχή) δεν είναι απόλυτα σίγουρο πόσο μαζική ήταν και ποιο ήταν το βασικό αίτιο, αστεροειδής, σουπερνόβα κ.λπ. Αν όντως υπάρχει βασικό αίτιο.

  Σε τέτοιου είδους συμβάντα όπως οι μεγάλοι μαζικοί αφανισμοί των ειδών πλέον οι θεωρίες που τις αποδίδουν σε ένα αίτιο θεωρούνται αφελείς. Πρόκειται περί συνδυασμού παραγόντων που επιδρούν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Εικάζεται ότι οφείλονται σε οικολογικούς παράγοντες (υψηλή βιοποικιλότητα οδηγεί σε πίεση για αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης, χαμηλή βιοποικιλότητα οδηγεί σε πίεση για αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων ειδών - ειδογένεσης) οι οποίοι μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μικρές τυχαίες διαταραχές (πτώση αστεροειδών, σουπερνόβα, ηφαιστειακή δραστηριότητα, φαινόμενο θερμοκηπίου κ.ά.) και να οδηγήσουν σε μαζικούς αφανισμούς.

  Παραπομπές:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Near-Earth_supernova
  https://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event#Causes
  https://en.wikipedia.org/wiki/Supernova#Effect_on_Earth
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_extinction_events

  Επί την ευκαιρία να αναφέρω ότι η έκτη μεγάλη μαζική εξαφάνιση λαμβάνει ήδη χώρα:

  "Έρευνα που ολοκληρώθηκε μετά από τη δημοσίευση του 1982 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα έκτο γεγονός μαζικής εξαφάνισης βρίσκεται σε εξέλιξη: Ολόκαινος εξαφάνιση: Επί του παρόντος σε εξέλιξη. Εξαφανίσεις έχουν λάβει χώρα με πάνω από 1000 φορές τον ρυθμό εξαφάνισης υποβάθρου από το 1900. Η μαζική εξαφάνιση θεωρείται αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας."
  https://el.wikipedia.org/wiki/Γεγονός_μαζικού_αφανισμού

  Προτεινόμενες ταινίες:
  These Final Hours (2013)
  The Rover (2014)

  Enjoy!

 • Ανώνυμος 49587

  20 Οκτ 2020

  Ευχάριστο άρθρο παρότι τηλεγραφικό .
  ΛΝ

 • Ανώνυμος 49586

  20 Οκτ 2020

  https://www.iefimerida.gr/zoi/poso-kaloi-eiste-mathimatika-kante-koyiz
  Hint: εύκολο πρέπει να ξέρετε τους κανόνες πράξεων και προπαίδεια.

 • Ανώνυμος 49585

  20 Οκτ 2020

  Καλό είναι να αναφέρεται και η πηγή ή πηγές σε τέτοιου είδους αναρτήσεις, μια και πρόκειται για την πρώτη βιολογική υπογραφή αστρόσκονης που αποδεικνύεται. Το ραδιοισότοπο είναι ο σίδηρος-60 με ημιζωή 2,62 εκατομμύρια χρόνια, αρκετά μικρότερη του ηλιακού συστήματος. Οπότε ότι σίδηρος-60 υπήρχε στο ηλιακό σύστημα κατά την εποχή της δημιουργίας του θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί. Ως εκ τούτου ότι σίδηρος-60 υπάρχει τώρα, προέρχεται από εξωγενείς πηγές.Αξίζει να αναφερθεί ότι στο μέλλον μπορεί μέταλλα όπως χαλκός, νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο να εξορύσσονται από τους πυθμένες των ωκεανών, όπως οι κόνδυλοι μαγγανίου στον Ειρηνικό.

  Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι επιστήμη είναι ένα συλλογικό πράγμα. Ένας χειρούργος είναι αδύνατον να χειρουργήσει εκτός ενός εξοπλισμένου χειρουργείου για παράδειγμα, μια εταιρία μπορεί να εισάγει από άλλους κατασκευαστές χιλιάδες εξαρτήματα για να παράγει τα προιόντα της. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί και δεν ξέρει να κατασκευάσει σχεδόν οτιδήποτε, από ένα μολύβι έως ένα αυτοκίνητο για παράδειγμα, ξεκινώντας από το μηδέν, δηλαδή την δημιουργία των πρώτων υλών (μέταλλα, πλαστικά κ.λπ.), τη μεταμόρφωσή τους, τη συνολική σχεδίαση, τη συναρμολόγηση, την διανομή, την πώληση. Ζούμε σε μια εποχή υψηλής συλλογικότητας, δικτύωσης και εξειδίκευσης.

  Και κάτι άλλο για τους πολύ προχωρημένους: ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας για τους τεχνολογικούς πολιτισμούς είναι η ενέργεια. Κάποιος μπορεί να ρωτήσει, μα καλά πόση ενέργεια απαιτεί ένας τεχνολογικός πολιτισμός. Απάντηση: δεν υπάρχει όριο, σε όση ενέργεια και αν έχει πρόσβαση, θα θέλει ακόμη περισσότερη, δεν υπάρχει ταβάνι, είναι ψυχολογικό το πρόβλημα. Ερώτηση δεύτερη: και ποιος είναι ο απώτερος στόχος για έναν τεχνολογικό πολιτισμό όταν η προσφερόμενη/διαθέσιμη ενέργεια αυξάνει συνεχώς; Απάντηση: μα φυσικά η αυτοκαταστροφή του! Αυτό μόνο για τους πολύ προχωρημένους, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα.

  ΥΓ: Όταν ακούτε ειδικούς και επιστήμονες να μιλάνε για το λεγόμενο ενεργειακό πρόβλημα να ξέρετε ότι δεν ξέρουν τί τους γίνεται, βλέπουν ένα δέντρο και χάνουν ολόκληρο δάσος. Όση ενέργεια και να δώσεις στην ανθρωπότητα, θα βρει τρόπο να την καταναλώσει και να ζητάει και περισσότερη.
  Υπογραφή: Υπέρτατος Άρχων (ελεύθερη απόδοση στα ρωμέικα του ξενόφερτου όρου Supreme Being).

 • Ανώνυμος 49584

  20 Οκτ 2020

  Πριν δύο εκατομμύρια χρόνια, η τελευταία φορά..χμμ.. Μεγάλο το διάστημα και το "δεν συμβαίνουν πολύ συχνά¨, δεν ακούγεται παρηγορητικά..
  Δεν λέω, καλό να διαβάζεις σε ένα βότσαλο την ιστορία του σύμπαντος, αλλά και να βλέπεις ένα βότσαλο να αστράφτει κάτω ή κοντά στο νερό της θάλασσας, να παρακολουθείς πως το κύμα το φέρνει σιγά σιγά προς στην άμμο ή να το περιεργάζεσαι στα χέρια σου και να το ξανά πετάς πίσω στο νερό ή να κάνεις διάφορα σχήματα μ' αυτά, ονομάζεται παιχνίδι, χαρά, απόλαυση της φύσης και της ύπαρξης σου. Κάποτε, μπορεί να δείχνει μελαγχολία, μοναξιά. Αλλά πάντως, ζωή..
  Πιθανόν να προέρχεται από την Ιταλική λέξη Bozzalo, κι αυτή από τον τύπον bottia στα δημώδη Ιταλικά, που σημαίνει μπουμπούκι (όπως διάβασα με την ευκαιρία).
  Άλλοι πράγματι απλώς τα κοιτούν, άλλοι βλέπουν κάτι περισσότερο σ' αυτά.
  Έτσι έχουμε την κινηματογραφική ταινία "Ένα βότσαλο στη λίμνη", και το τραγούδι "στου γιαλού τα βοτσαλάκια" (καβουράκια), στίχοι Παπαγιανοπούλου, μουσική Β. Τσιτσάνη
  Γιάννης