ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΤΟΥ TUMBLEWEED

Πώς ένα αστείο
εξελίχθηκε
σε κερδοφόρα επιχείρηση


IMAGE DESCRIPTIONΤο tumbleweed μοιάζει με ξεραμένο θάμνο.
Είναι ένα φυτό, πολύ κοινό στις κεντρικές κυρίως πολιτείες των ΗΠΑ,
σα δεμάτι από ξερά χόρτα που το παίρνει ο αέρας.

Τέτοιοι θάμνοι έγιναν αρχικά γνωστοί, από τη μεγάλη οθόνη
στις ταινίες γουέστερν. Όταν τους βλέπεις, σου έρχεται η εικόνα
του να κατρακυλούν σε μια σκονισμένη πόλη σε ταινία με καουμπόιδες και πιστολίδια.

Ωστόσο, η πιο παράξενη ιστορία γι’ αυτό το φυτό δεν εκτυλίχθηκε στη χρυσή εποχή του Hollywood,
αλλά στην αυγή της νέας ψηφιακής εποχής. Ξεκίνησε για πλάκα, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση.


To tumbleweed είναι ένα κοινό φυτό των ξηρών πολιτειών των ΗΠΑ που στα τέλη του καλοκαιριού ξεραίνεται και μοιάζει με ένα σωρό από μπλεγμένα κλαδιά. Παρασέρνεται από τον άνεμο διασκορπίζοντας έτσι τους σπόρους του.
Τα παρασυρμένα από τον αέρα κλαδιά, συχνά αποτελούν μεγάλο μπελά για τους ντόπιους. Μαζεύονται πολλά, κλείνουν δρόμους, φράζουν αρδευτικά κανάλια και δημιουργούν μποτιλιαρίσματα.

Η ιστορία ξεκινά το 1994 στο Garden City του Kansas. Η 44χρονη νοικοκυρά Linda Katz, έχει μεγαλώσει τα παιδιά της και ψάχνει ένα νέο χόμπι για να περνάει την ώρα της. Αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι, που τότε αρχίζει να γίνεται γνωστό: το Internet. Εντυπωσιασμένη από τη νέα τεχνολογία, θέλει να την μάθει και να φτιάξει μια δική της ιστοσελίδα.

IMAGE DESCRIPTIONΨάχνοντας για έμπνευση γυρνά και κοιτά έξω την αυλή της. Με το χιούμορ που τη διέκρινε σκέφτεται μια ιδέα, που της φαίνεται ξεκαρδιστική. Φτιάχνει μια ιστοσελίδα, όπου θα πουλούσε το tumbleweed, το πιο διαδεδομένο φυτό, αυτό τον ξυλώδη θάμνο. Την ονομάζει: Prairie Tumbleweed Farm και βρίσκει ένα αστείο λογότυπο: «Αν δεν κατρακυλάνε, δεν τα πουλάμε».

Υποθέτει ότι κανείς δεν θα δει το site της. Άλλωστε, το έκανε μόνο για πλάκα. Όμως, οι θάμνοι θα φέρουν άνθη, που η εκκολαπτομενη προγραμματίστρια ούτε φανταζόταν. Η ιστοσελίδα της σύντομα θα αποκτούσε ζωή.


Μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες, λαμβάνει ένα mail από το New Jersey. Είναι μια παραγγελία για επτά φυτά για ένα γάμο με θέμα τη Δύση. Η Linda μένει έκπληκτη. Ποιος θα ήθελε μερικά μπλεγμένα κλαδιά; Παρόλα αυτά, βγαίνει στην αυλή και μαζεύει λίγα κλαδιά. Τα πακετάρει προσεκτικά και τα στέλνει. Βάζει μέσα κι ένα τιμολόγιο που χρεώνει 15 δολάρια για κάθε μικρό φυτό και 25 δολάρια για κάθε μεγάλο. Σύντομα, λαμβάνει μια επιταγή με το ποσό που ζητούσε, καθώς κι ένα ευχαριστήριο γράμμα.

Την επόμενη εβδομάδα, έχει κι άλλη παραγγελία. Αυτή τη φορά, από ένα παραγωγό παιδικών εκπομπών,
που θέλει αξεσουάρ για την Άγρια Δύση. Και οι παραγγελίες συνεχίζονται η μία μετά την άλλη. Από στούντιο του Hollywood, από καταστήματα που τα θέλουν για βιτρίνα κ.ά..

Σταδιακά, η σελίδα της φτάνει τα 40.000 δολάρια ετησίως σε έσοδα. Πουλάει σε όλη την Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη κ.ά..


Διάφορες διακοσμητικές χρήσεις του tumbleweed.


Η Linda ήταν έκπληκτη. Ήθελε ένα χόμπι για να περνάει την ώρα της. Πού να ήξερε ότι θα κατέληγε σε επάγγελμα πλήρους απασχόλησης;

Είναι μια απλή γυναίκα, που μετέτρεψε ένα ξερό, άχρηστο κλαδί σε επιχειρηματική επιτυχία.