ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
ΤΟΥ TUMBLEWEED

Πώς ένα αστείο
εξελίχθηκε
σε κερδοφόρα επιχείρηση


IMAGE DESCRIPTIONΤο tumbleweed μοιάζει με ξεραμένο θάμνο.
Είναι ένα φυτό, πολύ κοινό στις κεντρικές κυρίως πολιτείες των ΗΠΑ,
σα δεμάτι από ξερά χόρτα που το παίρνει ο αέρας.

Τέτοιοι θάμνοι έγιναν αρχικά γνωστοί, από τη μεγάλη οθόνη
στις ταινίες γουέστερν. Όταν τους βλέπεις, σου έρχεται η εικόνα
του να κατρακυλούν σε μια σκονισμένη πόλη σε ταινία με καουμπόιδες και πιστολίδια.

Ωστόσο, η πιο παράξενη ιστορία γι’ αυτό το φυτό δεν εκτυλίχθηκε στη χρυσή εποχή του Hollywood,
αλλά στην αυγή της νέας ψηφιακής εποχής. Ξεκίνησε για πλάκα, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση.


To tumbleweed είναι ένα κοινό φυτό των ξηρών πολιτειών των ΗΠΑ που στα τέλη του καλοκαιριού ξεραίνεται και μοιάζει με ένα σωρό από μπλεγμένα κλαδιά. Παρασέρνεται από τον άνεμο διασκορπίζοντας έτσι τους σπόρους του.
Τα παρασυρμένα από τον αέρα κλαδιά, συχνά αποτελούν μεγάλο μπελά για τους ντόπιους. Μαζεύονται πολλά, κλείνουν δρόμους, φράζουν αρδευτικά κανάλια και δημιουργούν μποτιλιαρίσματα.

Η ιστορία ξεκινά το 1994 στο Garden City του Kansas. Η 44χρονη νοικοκυρά Linda Katz, έχει μεγαλώσει τα παιδιά της και ψάχνει ένα νέο χόμπι για να περνάει την ώρα της. Αποφασίζει να ασχοληθεί με κάτι, που τότε αρχίζει να γίνεται γνωστό: το Internet. Εντυπωσιασμένη από τη νέα τεχνολογία, θέλει να την μάθει και να φτιάξει μια δική της ιστοσελίδα.

IMAGE DESCRIPTIONΨάχνοντας για έμπνευση γυρνά και κοιτά έξω την αυλή της. Με το χιούμορ που τη διέκρινε σκέφτεται μια ιδέα, που της φαίνεται ξεκαρδιστική. Φτιάχνει μια ιστοσελίδα, όπου θα πουλούσε το tumbleweed, το πιο διαδεδομένο φυτό, αυτό τον ξυλώδη θάμνο. Την ονομάζει: Prairie Tumbleweed Farm και βρίσκει ένα αστείο λογότυπο: «Αν δεν κατρακυλάνε, δεν τα πουλάμε».

Υποθέτει ότι κανείς δεν θα δει το site της. Άλλωστε, το έκανε μόνο για πλάκα. Όμως, οι θάμνοι θα φέρουν άνθη, που η εκκολαπτομενη προγραμματίστρια ούτε φανταζόταν. Η ιστοσελίδα της σύντομα θα αποκτούσε ζωή.


Μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες, λαμβάνει ένα mail από το New Jersey. Είναι μια παραγγελία για επτά φυτά για ένα γάμο με θέμα τη Δύση. Η Linda μένει έκπληκτη. Ποιος θα ήθελε μερικά μπλεγμένα κλαδιά; Παρόλα αυτά, βγαίνει στην αυλή και μαζεύει λίγα κλαδιά. Τα πακετάρει προσεκτικά και τα στέλνει. Βάζει μέσα κι ένα τιμολόγιο που χρεώνει 15 δολάρια για κάθε μικρό φυτό και 25 δολάρια για κάθε μεγάλο. Σύντομα, λαμβάνει μια επιταγή με το ποσό που ζητούσε, καθώς κι ένα ευχαριστήριο γράμμα.

Την επόμενη εβδομάδα, έχει κι άλλη παραγγελία. Αυτή τη φορά, από ένα παραγωγό παιδικών εκπομπών,
που θέλει αξεσουάρ για την Άγρια Δύση. Και οι παραγγελίες συνεχίζονται η μία μετά την άλλη. Από στούντιο του Hollywood, από καταστήματα που τα θέλουν για βιτρίνα κ.ά..

Σταδιακά, η σελίδα της φτάνει τα 40.000 δολάρια ετησίως σε έσοδα. Πουλάει σε όλη την Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη κ.ά..


Διάφορες διακοσμητικές χρήσεις του tumbleweed.


Η Linda ήταν έκπληκτη. Ήθελε ένα χόμπι για να περνάει την ώρα της. Πού να ήξερε ότι θα κατέληγε σε επάγγελμα πλήρους απασχόλησης;

Είναι μια απλή γυναίκα, που μετέτρεψε ένα ξερό, άχρηστο κλαδί σε επιχειρηματική επιτυχία.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51226

  1 Ιουν 2021

  @51225
  Πολλές μακακίες δημοσιεύονται τελευταία. Τις προάλλες βγήκε βρώμα ότι ο ιός είναι προιόν εργαστηρίου (δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal) . Βρήκαν λέει οι μυστικές υπηρεσίες επί Τραμπ ότι τρεις είχαν νοσηλευτεί με παρόμοια συμπτώματα το Νοέμβριο του 2019. Μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες είναι επί ποδός για να ανακαλύψουν την προέλευση του ιού! Τί άλλο θα διαβάσουμε επιτέλους. Τί δουλειά έχουν οι μυστικές υπηρεσίες με την επιδημιολογία.. Καλά κρασιά. Μια εξήγηση με λογική βάση μπορεί να είναι η εξής: ο ιός κυκλοφορούσε μήνες πριν το πρώτο ανακαλυφθέν κρούσμα που ήταν τέλη Δεκεμβρίου 2019. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί ανάμεσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες που είχαν νοσηλευτεί τους μήνες πριν τον Δεκέμβριο του 2019, κάποιοι να ήταν εργαζόμενοι στο εργαστήριο της περιοχής. Εξάλλου οι μυστικές υπηρεσίες πρόσκεινται σε πολιτικό έλεγχο. Ο Τραμπ ζήτησε στοιχεία που να υποστηρίζουν το σενάριο της εργαστηριακής προέλευσης και οι μυστικές υπηρεσίες του τα παρείχαν. Τώρα ποιος πετσόκοψε τις πληροφορίες για να ταιριάζουν με το σενάριο του Τραμπ, οι μυστικές υπηρεσίες ή ο πολιτικός προιστάμενος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Επιπλέον σύμφωνα με ό,τι δημοσιεύτηκε: "ο Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει ότι ερευνητές στην Ουχάν ασθένησαν έναν μήνα πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα".

  Την ίδια περίοδο ο Φάουτσι βγαίνει και λέει ότι το εν λόγω εργαστήριο είχε χρηματοδοτηθεί από Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Εδώ μια εξήγηση με λογική βάση μπορεί να είναι η εξής: οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν πολλά εξιδεικευμένα εργαστήρια ανά τον κόσμο, όχι μόνο το συγκεκριμένο, για να συσσωρεύουν γνώσεις σε τομείς που κάποιοι άλλοι είναι πιο έμπειροι, αντί να στήνουν εργαστήρια από το μηδέν για κάθε τομέα έρευνας, που θα τους κόστιζε πολύ τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο.

  Και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και επιστημονική εργασία (δημοσιεύτηκε στη Daily Mail) που υποστηρίζει ότι ο ιός είναι βιολογικό όπλο και αυτοί που τον έφτιαξαν προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους και να φαίνεται ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες. Η εν λόγω εργασία βασίζεται στο ότι η πρωτεινική ακίδα του ιού είναι εξαιρετικά ικανή στην πρόσδεση στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια εξήγηση με λογική βάση μπορεί να είναι η εξής: όλοι οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν δώσει στο παρελθόν επιδημίες και πανδημίες είναι "προικισμένα" με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για αυτό εξάλλου και μπορούν και δίνουν επιδημίες και πανδημίες. Το να απομονώνουμε αυτό που λάμπει και γυαλίζει δεν σημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο και φυσικό κατασκεύασμα, αλλά σώνει και καλά τεχνητό. Και κάτι άλλο, γράφτηκαν και τα εξής:
  "Οι δύο ερευνητές δηλώνουν στην ιστοσελίδα της Mail ότι προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά αλλά απερρίφθησαν, καθώς η κυρίαρχη άποψη μέχρι τώρα ήταν πως ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο από τις νυχτερίδες."
  "They said they tried to publish their findings but were rejected by major scientific journals which were at the time resolute that the virus jumped naturally from bats or other animals to humans. Even when former MI6 chief Sir Richard Dearlove spoke out publicly saying the scientists' theory should be investigated, the idea was dismissed as 'fake news.'"
  Κάτι που προιδεάζει αρνητικά για την εγκυρότητα της εν λόγω εργασίας.

  Οι παραπάνω τρεις εξηγήσεις που έδωσα και που έχουν λογική βάση, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα λέω εγώ, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να διαλευκανθεί γρήγορα η υπόθεση με την προέλευση του ιού και να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Να δοθούν όλες οι απαραίτητες επιστημονικές εξηγήσεις και οι αποδείξεις που υποστηρίζουν τί πραγματικά συνέβει. Ό,τι και να ήταν αυτό.

  Στο μεταξύ:
  Ο «Dr Kontos», σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε πλείστες άλλες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως ογκολόγος διεθνούς κύρους. Προσέγγιζε καρκινοπαθείς που οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και φέρεται να τους έπειθε να διακόψουν τη θεραπεία τους και να εμπιστευτούν τα γιατροσόφια του, σκευάσματα από βότανα και άλλες άγνωστης προέλευσης ουσίες, για τα οποία πληρωνόταν αδρά. Μεταξύ των θυμάτων του, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ήταν και δύο παιδιά, 14 και 16 ετών, τα οποία τελικά απεβίωσαν. «Πρότεινε στους γονείς να διακόψουν για το ανήλικο τέκνο τους την ακολουθούμενη ως τότε θεραπεία και να ακολουθήσουν, ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη τη θεραπεία που τους σύστησε, αποτελούμενη από δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, ενέσιμα και μη, τα οποία παρασκευάζονταν στην Ελβετία από σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες ύλες, θεραπευτικά αποστάγματα, υγρά εμπεριέχοντα δραστικά συστατικά της κάνναβης και φαρμακευτικά βότανα», περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση για την περίπτωση του 16χρονου θύματος, ενώ για τους γονείς του αναφέρεται ότι «έδρασαν ελεύθερα ως πειθήνια «όργανα» του και ακολούθησαν υποταγμένα, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τις δικές του καταστροφικές μεθόδους «θεραπείας» με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του ανήλικου ασθενούς να επιδεινωθεί ραγδαία και να αποβιώσει το 2017 σε ηλικία 16 ετών».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/sokaroyn-oi-ypotheseis-sto-katigoritirio-gia-ton-pseytogiatro

  Κορονοϊός: Οι πιο χαρακτηριστικές θεωρίες συνωμοσίας
  Αρχικά ήταν οι αρνητές του κορονοϊού, στη συνέχεια οι αρνητές του εμβολίου
  https://www.ethnos.gr/viral/158490_koronoios-oi-pio-haraktiristikes-theories-synomosias

 • Ανώνυμος 51225

  1 Ιουν 2021

  Προσοχή! Έρχονται οι Αρειανοί!
  https://www.oneman.gr/life/ti-tha-mathoume-apo-tis-apokalipseis-tou-pentagonou-gia-ta-ufo/
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51224

  1 Ιουν 2021

  @51222
  Αγαπητέ το πρόβλημα όπως έγραψα είναι ψυχολογικό.
  Τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων μπορεί να μην έχουν μεγαλομανία και δίψα για κυριαρχία, μπορεί να είναι και λάτρεις του μέτρου, αλλά οι οικολογικές επιπτώσεις της απλής καθημερινότητάς τους είναι τεράστιες ελέω τεχνολογικής ανάπτυξης που εξασφαλίζει επιβολή στη φύση. Άγνοια θα μου πεις των συνεπειών των πράξεων και αποφάσεών μας. Όχι, δεν είναι απλώς άγνοια: το πρόβλημα (το ξαναλέω) είναι ψυχολογικό. Η ευθύνη συλλογική. Αν για παράδειγμα οι άνθρωποι ξαφνικά αισθάνονταν αυτάρκεις με τα λίγα, ο πλανήτης θα μεταμορφωνόταν (προς το καλύτερο), ασχέτως το επίπεδο της τεχνολογικής ανάπτυξης! Αυτό βέβαια μόνο αν το δεις μπορείς να το συλλάβεις, αλλά έτσι είναι. Σήμερα παγκοσμίως έχει επικρατήσει ένα είδος αντίληψης και ένα είδος καθημερινότητας και όλοι νομίζουν ότι αυτό είναι και δεν υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο. Λανθάνουν όλοι ανεξαιρέτως και η σκληρή πραγματικότητα μπορεί να μας φέρει προς εκπλήξεων.

 • Ανώνυμος 51222

  1 Ιουν 2021

  51220,
  δεν διαφωνώ.. Ο άνθρωπος εκτιμά την ευφυία του, τις δημιουργικές του ικανότητες, την ικανότητα του να λύνει προβλήματα, τις επιστημονικές και τεχνολογικές του ικανότητες, να αφήνει τα ίχνη της παρουσίας του κλπ.
  Καλώς το κάνει. Συν τοις άλλοις, του προκαλεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης.
  Μόνο που ξεπερνά το μέτρο. Την αυτοεκτίμηση του, την μετάτρεψε σε μεγαλομανία και επιθυμία για απόλυτη κυριαρχία. Ο άνθρωπος φαντάζεται πως οι παραπάνω ικανότητες και ιδιότητες του, τον φέρνουν σε μια μοναδική θέση μέσα στον κόσμο. Τον τοποθετούν στη κορυφή στην αλυσίδα των όντων.
  Για παράδειγμα φαντάζεται πως η ευφυία του τον βοηθά να βιώνει με έναν "τέλειο" τρόπο την ζωή, πράγμα που - υποτίθεται - στερούνται τα άλλα ζώα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η νοημοσύνη καθόλου δεν σημαίνει πως απολαμβάνεις με ανώτερο τρόπο την ζωή. Αντίθετα, αν την υπερεκτιμάς, αν νιώθεις την ανάγκη να είσαι συνεχώς ένα ευφυές πλάσμα, ένας λογικός, ορθολογιστής, ένα τεχνολογικό ον, τότε είναι σίγουρο πως θα ΄χάσεις τον "κεντρικό στόχο". Συχνά η ευφυία μπορεί να γίνει ένα εμπόδιο, ένα τείχος ανάμεσα σ' αυτόν και τα πράγματα. Ένα τείχος ανάμεσα σ' αυτόν και τον εαυτό του.
  Homo sapiens αντί να συμμετέχει στη φύση, φαντασιώνεται πως μπορεί να την εκμεταλλεύεται, να την βιάζει, να την ελέγχει. Αντί να ζει μέσα σ' αυτήν.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51221

  1 Ιουν 2021

  https://www.iefimerida.gr/ellada/oosa-3-senaria-pos-tha-einai-o-kosmos-2035
  Πολύ φαντασία έχει ο ΟΟΣΑ. Αλλά όποιο σενάριο δεν βάζει μέσα την επικείμενη παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή είναι εκτός πραγματικότητας.
  Υπόψιν.

 • Ανώνυμος 51220

  31 Μαΐ 2021

  @51219
  Τελικά η ανθρωπότητα τί ήθελε από την αρχή της ιστορίας (αρχή του πολιτισμού); Να έχει τα μέσα (χρήμα συνήθως) για να καταναλώνει υλικά αγαθά. Και την πνευματικότητα πού τη βάζετε βρε αλητάμπουρες. Α, η πνευματικότητα μπορεί να σημαίνει σκοταδισμό και θρησκοληψία. Ναι, αλλά πνευματικότητα δεν αφορά μόνο θρησκεία βρε. Μπορεί να αφορά μια σεβάσμια στάση προς τη φύση και συνακόλουθα χαλιναγώγηση των αναγκών και επιθυμιών. Κάποιου είδους φυσικής φιλοσοφίας. Αφού δεν μπορείς να σέβεσαι τη φύση χωρίς να έχεις και κάποιο βαθμό αυτοελέγχου των επιθυμιών όταν είσαι το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη ελέω τεχνολογίας. Ο Homo sapiens είναι τόσο ανόητος που δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει αυτό. Νομίζει ότι ζει σε κάποιου είδους τελειοποιημένη ντετερμινιστική προσομοίωση. Αλλά το σύμπαν ως γνωστόν είναι συμπληρωματικό, όπου υπάρχουν θετικά, υπάρχουν και αρνητικά. Ο Homo sapiens βλακωδώς νομίζει ότι μπορεί να εξαπλώνεται συνεχώς, να εξελίσσεται συνεχώς, να ακμάζει συνεχώς, να ζει όλο και περισσότερο χωρίς προυποθέσεις και τίμημα. Ανάγκες, επιδιώξεις, απαιτήσεις και επιθυμίες στον ουρανό, αλλά οι φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι. Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό: μια κακομαθημένη αθρωπότητα που συνεχώς απαιτεί να εκπληρώνονται ό,τι επιθυμίες φαντάζεται. Ξύπνα ανθρωπότητα! Αλλού είναι η ουσία.

 • Ανώνυμος 51219

  31 Μαΐ 2021

  Το διαδίκτυο είναι σημαντικό. Κάποιος στο διαδίκτυο πουλάει ένα προϊόν. Δεν έχει σημασία αν είναι πραγματικά χρηστικό. Εφόσον προτείνεται μέσα από το διαδίκτυο (που είναι σημαντικό), τότε σίγουρα είναι και σημαντικό και χρηστικό.
  Εγώ έχω χρήματα, άρα θα το αγοράσω, διότι αλλιώς σημαίνει ότι δεν είμαι σε θέση να χρησιμοποιώ σωστά το ίντερνετ.
  Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι το αγόρασαν, το φωτογράφησαν, το βαρέθηκαν, υποψιάστηκαν ότι ήταν μακακία αγορά και το πέταξαν.
  Σίγουρα κάτι άλλο θα υπάρχει στο ίντερνετ που είναι καλλίτερο, ελκυστικότερο, πιο ιν και περιμένει να το αποκτήσουν..
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51218

  31 Μαΐ 2021

  Μουσικό διάλειμμα: Naxatras - Waves
  https://www.youtube.com/watch?v=930pMyHe5h0
  (13 εκατομμύρια views είναι πολλά;)

 • Ανώνυμος 51217

  30 Μαΐ 2021

  "Είναι μια απλή γυναίκα, που μετέτρεψε ένα ξερό, άχρηστο κλαδί σε επιχειρηματική επιτυχία."
  Αφού υπάρχουν χάπατα να πληρώνουν 25 δολάρια για ένα θάμνο. Έχουν αποκτήσει πολλά χρήματα οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη και μπορούν να ξοδεύουν και για δευτερεύοντα πράγματα πλέον, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηρίζονταν παραξενιές των πλουσίων που έχουν χρήμα για πέταμα. Αυτό δυστυχώς δεν είναι καλό. Υπόψιν.