ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η κυπριακή
οικονομική κρίση


 
Το χρέος της Κύπρου σε ποσοστό του ΑΕΠ
σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 
Η κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ
την περίοδο 2007-08 δημιούργη-
σε ντόμινο συνεπειών παγκοσμί-
ως. Η κυπριακή οικονομία εισέρ-
χεται σε ύφεση το 2009, οι τιμές
των ακινήτων αρχίζουν να πέ-
φτουν και τα δάνεια να αυξάνον-
ται περαιτέρω πιέζοντας το τρα-
πεζικό σύστημα. Η κατάσταση
επιδεινώνεται από τα γεγονότα
που ακολουθούν, όπως η έκρηξη
στη ναυτική βάση «Χαρίλαος
Φλωράκης» τον Ιούλιο του 2011
και η υποβάθμιση της κυπριακής
οικονομίας από όλους τους μεγά-
λους οίκους αξιολόγησης τον
Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Από
την έκρηξη καταστρέφεται ολο-
σχερώς ο γειτονικός ηλεκτροπα-
ραγωγικός σταθμός, που ήταν
υπεύθυνος για το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, υπογράφεται τέλη του έτους από την κυβέρνηση του  προέδρου Δ. Χριστόφια (ΑΚΕΛ) δάνειο 2,5 δις ευρώ με τη Ρωσία με σχετικά ευνοϊκούς όρους.

Η αφορμή για την μεγάλη κυπριακή οικονομική κρίση που ακολούθησε, ήταν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (άρα και μείωση του ελληνικού χρέους) κατά 50% τέλη Οκτωβρίου, αν και τα πραγματικά αίτια της κρίσης ήταν βαθύτερα (τράπεζες, δάνεια, πελατειακό κράτος). Παρά τον χαμηλό της πληθυσμό και τη μικρή της οικονομία, η Κύπρος είχε υπερμεγέθη τραπεζικό κλάδο, 6 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σʼ αυτό άγγιξε τα 22 δις ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Το διακρατικό δάνειο, που είχε συμφωνήσει η Κύπρος με τη Ρωσία, ικανό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013, ήταν πλέον ανεπαρκές.

Ο φόβος, ότι οι κυπριακές τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν, η έλλειψη ρευστότητας, που δεν επέτρεπε την ομαλή λειτουργία της αγοράς και η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους Moodyʼs και  Fitch στις αρχές του 2012 οδήγησαν στην αίτηση για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλη Ιουνίου του 2012 η Κύπρος εντάσσεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και απομένει η διαπραγμάτευση για τους όρους και το ύψος του δανείου. Παράλληλα, οι προσπάθειες για την εξεύρεση δανείου, κυρίως από τη Ρωσία, εξακολουθούν, όπως εξακολουθούν και οι προσπάθειες για την εξεύρεση δανείου από την Κίνα.

Οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια καθυστερούν και διαρκούν πολλούς μήνες με την οικονομία να χειροτερεύει και τους κύπριους πολιτικούς να μοιράζουν υποσχέσεις και να καθησυχάζουν τον λαό. Τέλη του 2012, συμφωνήθηκαν οι όροι διάσωσης, απομένοντας μόνο να συμφωνηθεί το ακριβές ποσό της αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Η συμφωνία περιλάμβανε λήψη μέτρων, όπως περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, επιπλέον φορολόγηση ειδών πολυτελείας, καυσίμων, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.. Τελικά, η συμφωνία επήλθε με την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ) τον Μάρτιο του 2013 με χρηματοδότηση 10 δις ευρώ από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Συγκριτικά το ΑΕΠ της Κύπρου έφτανε τα 16 δις και οι καταθέσεις των κυπρίων στις τράπεζες της Κύπρου ανέρχονταν σε 26 δις ευρώ.

Αποφασίστηκε επίσης να αντληθούν επιπλέον 5,8 δις ευρώ με φορολόγηση−κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες – στο 6,7% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Όμως, η συμφωνία απορρίφθηκε στις 19 Μαρτίου στο Κοινοβούλιο με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές του κυβερνώντος κόμματος.

Παρένθεση: ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας γνωρίζοντας σήμερα, ότι το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν θα ψηφιστεί από την Βουλή και κυρίως τους δικούς του βουλευτές έκρινε αναγκαίο ένα ασαφές δημοψήφισμα εν είδει
μίνι−εκλογών.



Στην εβδομάδα που ακολούθησε του κοινοβουλευτικού «όχι», έλαβαν χώρα καταιγιστικές και καταλυτικές εξελίξεις.

Το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους πολίτες, που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς. Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεών τους, είχαν αποκλείσει νωρίτερα τους δρόμους γύρω από το κυπριακό Κοινοβούλιο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «δεν θα περάσει» και «Τρόικα έξω από την Κύπρο». Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ της Ρωσίας, ενώ στο πλευρό των κυπρίων βρέθηκαν διαδηλωτές από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου οικονομικών.

Ακολουθούν οι γνωστές σκηνές με τις ουρές έξω από τα ΑΤΜ, καθώς, προκειμένου να μην υπάρξει αθρόα εκροή καταθέσεων εξαιτίας του αναμενόμενου πανικού, οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές και οι αναλήψεις είχαν πλαφόν αρχικά τα 500 ευρώ ανά 24ωρο και καταθέτη, που θα μειωθεί σταδιακά στα 100.

Την ίδια στιγμή παιζόταν ένα διακρατικό θρίλερ. Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο κάνουν λόγο για αίτημα του υπουργού Οικονομίας της Κύπρου προς τη Ρωσία για τη σύναψη νέου δανείου, ύψους αυτή τη φορά 5 δις ευρώ. Οι προσδοκίες, που είχαν δημιουργηθεί, ήταν πολλές με ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμη και για το «σχέδιο Μάρσαλ», που ετοιμάζει η Ρωσία για τη διάσωση της Κύπρου. Το κλίμα στο Κρεμλίνο όμως, είναι πολύ ψυχρό και τελικά, ο κύπριος υπουργός επιστρέφει χωρίς δάνειο στη Λευκωσία, ενώ διαψεύδει κάθε πληροφορία περί σχετικού αιτήματος λέγοντας μάλιστα, πως κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται, πως η Κύπρος ζητά να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του πρώτου δανείου και να μειωθεί το επιτόκιο στο 2,5% από 4,5%. Οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράθηκαν, καθώς το κούρεμα καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών ήταν ένα θέμα, για το οποίο φαίνεται, πως είχε προειδοποιήσει το Κρεμλίνο τον Ν. Αναστασιάδη, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έγινε δέκτης της έντονης δυσφορίας, που εξέφρασε η ρωσική πλευρά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για την μη προστασία των ρωσικών καταθέσεων.

Οι εφημερίδες έγραφαν: «Από το πρωί κυκλοφορεί η πληροφορία στην Κύπρο, ότι τα ξημερώματα σήμερα ξεκίνησε αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης για το Πεκίνο, σε μία μυστική αποστολή αναζήτησης στηριγμάτων από την Κίνα με "ειδικές προσφορές" σε ενέργεια και τουρισμό. Οι συζητήσεις παράλληλα συνεχίζονται στη Μόσχα μεταξύ Πούτιν και κυπρίων επισήμων». Συγχρόνως. κατηγορούσαν την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Όλι Ρεν.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναζητεί ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της Τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν, πως το κούρεμα καταθέσεων, αλλά σε μια πιο ήπια μορφή, βρίσκεται στο τραπέζι. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έλεγε: «ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν» και «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο, πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια».

Μάλιστα, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματός του για απεμπλοκή από την Τρόικα μέσα στην Ευρωζώνη, ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σημασία, που έχει το «όχι» της κυπριακής Βουλής, καθώς και στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης, που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάθε μέρα που περνά, με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, καθώς ήδη έχει παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στο νησί. Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές η αγορά της Κύπρου στεγνώνει από ρευστό και οι πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης. Η Τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο και η αισιοδοξία, που επικρατούσε χθες σε όλη τη Μεγαλόνησο μετά το «όχι» στο κούρεμα των καταθέσεων, έχει δώσει σήμερα τη θέση της στον προβληματισμό και την αβεβαιότητα.

Οι έμποροι αδυνατούν να εφοδιάσουν τα καταστήματα τους, καθώς κανείς από τους προμηθευτές δεν δέχεται επιταγές. Παράλληλα, οι καταναλωτές, που παίρνουν χρήματα με το σταγονόμετρο από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Η αγορά σταδιακά ξεμένει από ρευστό, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αρχίζουν να τελειώνουν και τα καύσιμα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Στα ταχυδρομεία επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς η αποστολή χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες μπορεί να γίνει μόνο μέσω ταχυδρομείων. Γονείς, που επιθυμούν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους, που σπουδάζουν στο εξωτερικό, περιμένουν στην ουρά για να καταφέρουν να στείλουν έστω και λίγα ευρώ.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ εγγυάται την παροχή με ρευστό των κυπριακών τραπεζών μόνο μέχρι τις 25 Μαρτίου, λόγω έλλειψης φερεγγυότητας και έλλειψης κατάρτισης προγράμματος βοήθειας. Μετά απʼ αυτή την ημερομηνία, η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει με χρεωκοπία.

Τεράστια ποσά «έκαναν φτερά» από τις κυπριακές τράπεζες την ώρα, που αυτές ήταν κλειστές κι ενώ οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, έγιναν αναλήψεις ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού, καθώς και μεταφορές κεφαλαίων όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους. Μάλιστα, μερικά από τα τεχνάσματα, που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν, ήταν, ότι τα ποσά αυτά προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρήματα διακινήθηκαν από τις κυπριακές τράπεζες όσο αυτές ήταν κλειστές, ούτε όμως και τον προορισμό τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τράπεζες, που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης –η CPB, γνωστή ως «Λαϊκή», και η «Τράπεζα Κύπρου»– διατηρούν μονάδες στο Λονδίνο, οι οποίες καθʼ όλη την περασμένη εβδομάδα παρέμειναν ανοικτές χωρίς μάλιστα να θέτουν όριο αναλήψεων. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου κατέχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, η οποία επίσης δεν επέβαλε περιορισμό στις αναλήψεις της στη Ρωσία.

Ύστερα από μια εβδομάδα ιστορικών διαπραγματεύσεων και υπαναχωρήσεων της κυπριακής ηγεσίας, αλλά και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, που οδήγησε σε οδυνηρά αποτελέσματα, η Κύπρος υποχρεώνεται να υπογράψει μια ιδιαίτερα σκληρή συμφωνία, που αναμένεται να αλλάξει συθέμελα τη χώρα. Στις 25 Μαρτίου, το Eurogroup, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν το νέο σχέδιο, με βάση το οποίο κουρεύονται κατά 40% οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, συγχωνεύονται οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, που προχωρούν σε πώληση όλων των θυγατρικών τους εκτός Κύπρου. Το νέο σχέδιο ήταν βαρύτερο από το πρώτο, πλην όμως δεν προέβλεπε κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Τα μέτρα, που προβλέπονταν στη συμφωνία, είναι πρωτοφανή και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την κυπριακή Βουλή, αφού τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν προκαταβολικά. Η συμφωνία προέβλεπε τη δραματική σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, αφού ο τομέας αυτός θεωρείται και ο βασικός υπαίτιος της κυπριακής οικονομικής κρίσης.

Επί της ουσίας, ο πυρήνας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είτε διαλύεται, είτε «ανασυγκροτείται» με το κόστος να πληρώνουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, γεγονός, που θα οδηγήσει στην άμεση επιβολή σοβαρότατων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ευρωζώνης.


Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η «Λαϊκή» κλείνει, σπάζοντας σε μια κακή τράπεζα και μια καλή, με την δεύτερη να συγχωνεύεται με την «Τράπεζα Κύπρου», την μεγαλύτερη εμπορική κυπριακή τράπεζα. Τα 9 δις ευρώ, που είχε λάβει η «Λαϊκή» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) θα μεταβιβάζονταν ως χρέος της «Τράπεζας Κύπρου». Το δε κούρεμα στις καταθέσεις της «Τράπεζας Κύπρου» ανήλθε στο 47,5%. Ένα σημαντικό ποσοστό των καταθέσεων που κουρεύτηκαν ανήκαν σε πλούσιους ρώσους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως τραπεζικό παράδεισο. Μόνο ο ρώσος ολιγάρχης Dmitry Rybolovlev κατείχε το 10% των μετοχών της «Τράπεζας Κύπρου».

Δύο μέρες μετά το νέο σχέδιο άνοιξαν οι τράπεζες, αφού είχαν παραμείνει κλειστές για 12 ημέρες. Το όριο ανάληψης καθορίστηκε στα 300 ευρώ την ημέρα μαζί με άλλους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως 5.000 ευρώ πληρωμές μέσω κάρτας το μήνα κ.λπ..

Μετά τις αρνητικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών στους υπαιτίους. Στις 2 Απριλίου παραιτήθηκε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών. Την ίδια περίοδο δημοσίευμα της ακροαριστερής εφημερίδας «Χαραυγή» ανέφερε, πως συγγενικά πρόσωπα του προέδρου Αναστασιάδη φυγάδευσαν από τις κυπριακές τράπεζες καταθέσεις ύψους 21.000.000 ευρώ, λίγο πριν αποφασιστεί το κούρεμα.

Δύο χρόνια μετά και παρά το ότι το δημοσιονομικό θέμα της χώρας έχει τεθεί υπό έλεγχο, η κατάσταση περιορισμένης ρευστότητας στην Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται, ο ELA παραμένει, όπως επίσης παραμένει και ένα μόνιμο χρηματοδοτικό κενό στη χώρα, ύψους 7-8 δις ευρώ.

Από το 2013 και μετά, η εμπιστοσύνη των καταθετών δεν φαίνεται να έχει επιστρέψει στις τράπεζες. Αυτό συνάγεται από την αύξηση της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων κατά 25% στο διάστημα της διετίας, κάτι, που δηλώνει, ότι το χρήμα που κυκλοφορεί είναι εκτός τραπεζών. Ο υπερδανεισμός όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων στο αμαρτωλό παρελθόν καθιστά προβληματική τόσο την εξυπηρέτηση των δανείων όσο και την άντληση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις. Επιπλέον, λόγω της παραμονής του ELA για την άντληση ρευστότητας τα επιτόκια παρέμεναν αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


6 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 35094

    21 Ιουλ 2015


    Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών. Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο.
    Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.
    Αν λοιπόν δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια από μετόχους και ομολογιούχους τότε το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000. Οι λογαριασμοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε ποσοστό 95% σε εταιρείες και όχι φυσικά πρόσωπα και αν υποστούν «κούρεμα» θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα όσον αφορά το επιχειρείν στην Ελλάδα.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113616540

  • Ανώνυμος 35089

    20 Ιουλ 2015


    Ελλάδα: Μύθοι και αλήθειες για τα δάνεια από Πεκίνο - Μόσχα.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=690003
    http://www.capital.gr/story/3045713

  • Bielidopoulos

    14 Ιουλ 2015

    ~
    Για 18 ώρες, από την Κυριακή στις 4 το απόγευμα ως τις 10 το πρωί της Δευτέρας, η καρδιά των Ελλήνων «μάτωνε» παρακολουθώντας το δράμα που εξελισσόταν στις Βρυξέλλες για να φτάσουμε σε μια επώδυνη συμφωνία που κρατά τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.
    Το προ διετίας δράμα των Κυπρίων επαναλήφθηκε με πιο άγριες σκηνές, καθώς οι Γερμανοί ήταν αυτή τη φορά αποφασισμένοι να πετάξουν τους Ελληνες από το ευρώ, με όποιο κόστος κι αν αυτό συνεπαγόταν για το ενιαίο νόμισμα και την ευρωπαϊκή ιδέα.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=722036

  • Bielidopoulos

    5 Ιουλ 2015

    ~
    Όχι μόνο εμπιστεύονται τα λεφτά τους στις τράπεζες, αλλά και τις συντάξεις τους. Σε άλλες χώρες όπου το ασφαλιστικό σύστημα είναι κεφαλοποιητικό, δηλαδή αποταμιεύονται/επενδύονται κάπου οι ασφαλιστικές εισφορές, οι συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων εξαρτώνται από τις μετοχές και την καλή οικονομική κατάσταση μεγάλων τραπεζών και πετρελαικών εταιριών όπως η BP. Η κυβέρνηση Κάμερον στην Αγγλία έχει μεταφέρει με έξυπνο τρόπο το βάρος των συντάξεων των συνταξιούχων στη νέα γενιά και κυρίως στους φοιτητές. Κάποια στιγμή θα γίνει κάνα μπαμ στην Αγγλία και όλοι θα παριστάνουν τους έκπληκτους.

  • gerakina

    5 Ιουλ 2015

    Από μπέρδεμα δεν φάνηκε το όνομά μου στο παραπάνω σχόλιο. Η Γερακίνα είμαι.

  • Ανώνυμος 35002

    5 Ιουλ 2015

    Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

    - Στις τράπεζες εμπιστεύονται οι άνθρωποι τα χρήματά τους,
    - Οι τράπεζες ζητούν και παίρνουν (!) τα προσωπικά μας στοιχεία για να τα προωθήσουν στην τράπεζα της ελλάδος η οποία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το αν δουλεύουμε ή είμαστε άνεργοι (δεν λέω μπούρδες, μου έτυχε προσωπικά),
    - Οι τράπεζες αποφασίζουν μονομερώς για το αν οι καταθέτες είναι απλά καταθέτες ή συνέταιροι άρα οφείλουν συμμετέχουν στις ζημίες των τραπεζών με τις καταθέσεις τους (βλέπε: κούρεμα καταθέσεων) και ασφαλώς όχι στα κέρδη,
    - Μέσω τραπεζών περνούν οι μισθοδοσίες όσων ακόμη εργάζονται και τις διανέμουν κατά βούληση. Δηλαδή: χρωστάς στην Εφορία ή σε δάνειο; Έρχονται και σου παρακρατούν τον μισθό σου. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια (τουλάχιστον έξι!)
    - Για τις τράπεζες το 2009 δανείστηκε τρελά ποσά, το ελληνικό δημόσιο και μετακύλησε το δάνειο στον λαό,

    είναι απλώς Ιδιωτικές Ανώνυμες Εταιρίες.

    Σαν να λέμε για να καταλαβαινόμαστε: μία ιδιωτική εταιρία δεν κάνει καλή διαχείριση εσόδων - εξόδων και κινδυνεύει να κλείσει. Θα πάει ποτέ η όποια κυβέρνηση να ζητήσει δάνειο για να την σώσει και το δάνειο αυτό θα το χρωστάμε εσείς και εγώ;

    ΟΧΙ.

    Η κατάσταση από την εποχή των φεουδαρχών δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Το μόνο που άλλαξε είναι οι ονομασίες. Ο κεφαλικός φόρος έγινε συνεισφορά. Υπάρχουν και άλλες λέξεις που μπορώ να παραλληλίσω αλλά πρέπει να πάω να ρίξω και ένα "Ναι" στην κάλπη.

    Και για να μην φανώ εκτός θέματος, κε. Bielidopoulos κάνατε εξαιρετική εργασία.