ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣ
ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ

Δεν είναι σταθερή,
αλλά αλλάζει
ανάλογα με τον Ήλιο


IMAGE DESCRIPTIONΕίναι γνωστό ότι ένα ραδιενεργό υλικό ακολουθεί μια σταθερή εκθετική αποσύνθεση ανεξάρτητη από άλλες παραμέτρους. Από το 1930, ο «πατέρας» της Πυρηνικής Φυσικής Ernest Rutherford, μαζί με τους James Chadwick και Charles Ellis, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο ρυθμός της ραδιενεργού διάσπασης είναι μια σταθερά ανεξάρτητα από όλες τις συνθήκες».

Αυτή την άποψη όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται σήμερα, δυο φυσικοί στην Αμερική. Πρόκειται για τους
Jere Jenkins και Ephraim Fischbach του Πανεπιστημίου Purdue της Indiana, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η ραδιενεργός αποσύνθεση δεν είναι σταθερά, αλλά εξαρτάται από τον Ήλιο. Είναι ένας ισχυρισμός που προκαλεί ανάμικτες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, επειδή απʼ ότι φαίνεται, μια θεμελιωμένη για δεκαετίες άποψη της Επιστήμης αποδεικνύεται λανθασμένη.

Όλα ξεκίνησαν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2006, όταν αστροναύτες από το διαστημικό λεωφορείο ήταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πραγματοποιούσαν εξωτερικές εργασίες. Τότε, ξέσπασε μια ηλιακή καταιγίδα. Επειδή οι αστροναύτες ήταν όλοι έξω, η ηλιακή καταιγίδα ήταν σπουδαίο νέο. Ο Jere Jenkins, ο οποίος παρακολουθούσε τις εργασίες, σκέφτηκε να αποτυπώσει και να αναλύσει τα δεδομένα, που λάμβανε εκείνες τις στιγμές.
 
Ο Dr. Jenkins μελετά μια ισχυρή πηγή ενέργειας που δεν μπορούμε να δούμε, αλλά είναι παντού γύρω μας, τη ραδιενέργεια. Κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρας, ο Ήλιος εκλύει πίδακες ραδιενεργών ατόμων. Τα άτομα αυτά είναι ασταθή. Βγάζουν ενέργεια έως ότου καούν σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως ραδιενεργός αποσύνθεση, μια διαδικασία, που υποτίθεται, πως δεν μπορεί να επηρεαστεί από τίποτα.

Μελετώντας τα διαγράμματα της αποσύνθεσης στις αρχές του Δεκέμβρη 2006, ο Dr. Jenkins παρατηρούσε μια ωραία ευθεία γραμμή. Στις 13 Δεκέμβρη όμως, το διάγραμμα της αποσύνθεσης άρχισε να  παρεκκλίνει από τη συνήθη γραμμή. Αυτό κράτησε τέσσερις μέρες. Φαινόταν, ή έτσι έμοιαζε, ότι κάτι μπορεί ν' αλλάζει αυτή τη ραδιενεργό αποσύνθεση όπου υποτίθεται τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει.
 
Ο δρ. Fischbach, ένας θεωρητικός φυσικός, πάλεψε με τις τεράστιες επιπτώσεις αυτού του ευρήματος. Το να γνωρίζεις πόσο γρήγορα διασπώνται τα ραδιενεργά σωματίδια είναι ζωτικής σημασίας για την πυρηνική ενέργεια, τα όπλα, τα ηλεκτρονικά και την ιατρική. Θα μπορούσε μια έννοια τόσο ομόφωνα αποδεκτή και επικεντρωμένη στη μοντέρνα ζωή να είναι λάθος;
 
Όπως λέει ο ίδιος, «η ιδέα, πως οι πυρηνικές αποσυνθέσεις δεν μπορούν να επηρεαστούν από μια εξωτερική επιρροή είναι τόσο θεμελιώδης σε τόσες πολλές πτυχές της Κβαντικής Φυσικής, της Πυρηνικής Φυσικής, της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων, που η αλλαγή της θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στην κατανόηση του Σύμπαντος, καθώς και σε άλλες πρακτικές εφαρμογές».

Ενώ συνέρχονταν από αυτό το σοκ, ο Jenkins κι ο Fischbach αποκάλυψαν άλλο ένα μυστήριο. Η ραδιενεργός αποσύνθεση δεν επηρεαζόταν απλώς από την ηλιακή έκλαμψη. Η εκροή των ραδιενεργών σωματιδίων φαινόταν ν' αλλάζει ανάλογα με το πόσο κοντά είναι η Γη στον Ήλιο.
 
Όταν η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο, γύρω στις 4 Ιανουαρίου, ο ρυθμός της ραδιενεργούς διάσπασης μοιάζει να είναι γρηγορότερος. Και όταν είναι μακρύτερα, ο ρυθμός μοιάζει να είναι πιο αργός.

Αυτή η μικρή αλλαγή στους αριθμούς θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις. Ασθενείς λαμβάνουν μικροσκοπικές δόσεις ραδιενέργειας για ιατρικούς λόγους. Αν η ποσότητα αυτής της ραδιενέργειας αλλάζει με την εποχή, μπορεί να λαμβάνουν ανάλογα πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη δόση.

Αλλά η πιο σημαντική ανακάλυψη του επιστημονικού διδύμου θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον της ανθρώπινης φυλής. Ο ρυθμός αποσύνθεσης δεν άρχισε αμέσως με την πραγματική στιγμή της έκλαμψης, αλλά σαράντα περίπου ώρες πριν. Μετά την έκλαμψη, άρχισε να επανέρχεται και να κινείται κοντύτερα στη γραμμή. Άρα, αυτό μας δίνει πιθανότατα την ευκαιρία, να προβλέπουμε πότε θα γίνονται ηλιακές εκλάμψεις.

Μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη θα μπορούσε να εξαφανίσει σχεδόν κάθε έναν από τους περίπου 3.000 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από την Γη. Σε μια στιγμή, θα μπορούσαμε να χάσουμε ίντερνετ, GPS, τηλεόραση, ραδιόφωνο, τηλεφωνία και τα συστήματα που ελέγχουν τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το να γνωρίζουμε πως μια έκλαμψη επίκειται, θα μπορούσε ν' αποτρέψει μια παγκόσμια καταστροφή.

Το φαινόμενο αυτό είναι σημαντικό και για έναν άλλο λόγο. Όταν κατανοήσουμε πλήρως πώς συμβαίνει, θα έχουμε συμπληρώσει ένα ακόμα κομμάτι από ένα μεγάλο παζλ, που θα μας οδηγήσει στην ενοποίηση όλης της Φυσικής.

Ψάχνουμε στα σκοτάδια της απεραντοσύνης του Σύμπαντος νομίζοντας ότι έχουμε αποκαλύψει τις βαθύτερες αλήθειες του. Μετά, βρίσκουμε πως έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για τους κανόνες της Φύσης.

Και η Φύση δεν κάνει εύκολα τα πράγματα για εμάς.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 43320

  21 Ιουν 2017

  43232 αφεριμ να θυμασαι ποιος εισαι.

 • Ανώνυμος 43232

  13 Ιουν 2017


  Για φαπούλες καλός είσαι.

 • Ανώνυμος 42249

  13 Απρ 2017

  42022 η προσωπικοτητα σου. το εγω σου . η αυτοανωτεροτητα σου.
  φτου σου Μεγαλε Ταφ. φαπα, μαπα ταπα.

 • Ανώνυμος 42022

  3 Απρ 2017


  Πάλι φαπούλες θα τρως.

 • Ανώνυμος 41974

  31 Μαρ 2017

  θα ειμαι εκει στην εποχη που θα σε δω οταν γινεις παππουλης παιρνοντας ληγμενα ντοϊτσλαντ χαπια. αλλα σουπια μονο για σουπες θα εισαι και παλι για να λες οτι δικιο εχεις πετωντας μελανη βροθρολυματικο.

 • Ανώνυμος 41955

  30 Μαρ 2017


  Ληγμένα χάπια παίρνεις παππούλη, αν και αυτό δεν φαίνεται να σε ενοχλεί. Απέκτησε και λίγη αξιοπρέπεια. Θα τη χρειαστείς στους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Μέχρι τώρα την έβγαζες με κουτοπονηριές και μαλακιούλες. Ως πότε όμως.

 • Ανώνυμος 41952

  30 Μαρ 2017

  ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΗΣΜΑ: "Εντελώς βλάκας, άχρηστος.
  Και πιο είναι το αποκούμπι του κάθε ηλιθίου;; Μα ο μπιλιντολπουλος. του είπανε να φέρει τα παξιμάδια να δέσουνε την ρόδα και αυτός έτρεξε στον φούρνο κιεφερε αχνιστά τής ώρας παξιμάδια. φτου σου ευφυη μου. και γ15μωτην οξυνοια σου, πολυειδικευμένε μας πολυχρονιμενε ΙΜΠΡΑΗΜ, κουαξ, κουαξ φουσκωμενε τυπε ναπο και λεων μουσι και λιναρι για να γινης βόϊδι. αισωπεεε να το παραδειγμα. εγινε λεει και γκομενα. ''αχ τί ωραία που τα λες φιλενάδα".

 • Bielidopoulos

  29 Μαρ 2017


  Για φαπούλες καλός είσαι.

 • Ανώνυμος 41942

  29 Μαρ 2017


  Άμα δεν είσαι member της wikipedia είσαι μη-ειδικός. Ευτυχώς που υπάρχει και ο διαφωτιστής δηλαδή.

 • Bielidopoulos

  29 Μαρ 2017


  @41925
  Για καρπαζοεισπράκτορα σε κόβω. Για ελαφρές συζητησούλες του στυλ "αχ τί ωραία που τα λες φιλενάδα" είσαι πρώτος. Όταν όμως το θέμα σοβαρεύει οι φάπες πέφτουν βροχή.

  @41937
  Ωχ, παιδί κουμπί!

  "Εντελώς βλάκας, άχρηστος.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  - Ρε τι παιδί κουμπί είναι αυτός ο Γιάννης... Του είπα προχτές να μου βρει ένα γαλλικό κλειδί και γύρισε και μου είπε ότι τα κλειδιά ήταν όλα made in China!!"
  https://www.slang.gr/lemma/2816-paidi-koumpi
  XD

 • Ανώνυμος 41937

  29 Μαρ 2017

  Καραγκιόζ μπερντέ μπιλιντοπουλε λατιν ραδιενεργε.
  όταν βρείτε τα αρχικά σωματίδια Πώς παράγονται—όχι με διασπάσεως καταλοιποανατομικα---
  τότε τούτα τα παράδοξα θα φαίνονται παιδαριώδη. χημεία λόγου. άπαρτα Λατίνε, αμουρλιακα χαχόλε αντιγραφεα. Με τις μπουρδολογικες αναλύσεις σου περί ρηνιου και οσμιου παρε κιαυτο που σου λενε ότι καυσιμο είναι το οσμιο των διαστημοπλοιων και ότι με το ρηνιο ʽʼΘΑʼʼ κτασκευασουν ηλεκτρομαγνητικα πανια για κοινουνται με σωματιδιακους ανεμους τα τεχνοκατασκευασματα τους αγράμματε ταλιμπαν.
  άκου τον ρεε . αφου ρε ντουβαρι είσαι ασχετος με την χημεια , Τι θες και μιλάς για τα χημικά στοιχειά του ρηνιου οσμιο και να προσθεσω ολων των λανθανιδων τις σπανιες γαιες αντιγραφοντας την βικιπενια σου αφου βαθεια μεσανυκτα εχεις γιαυτα που γραφεις. ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΛΑΤΙΝ δεν είναι αφού τα πιστερυω σου κλεψε, σκοτωσε, κυβερνα τα εσωψυχα σου ειναι.
  με ʽʼΑΝʼʼ και ʽʼΘΑʼʼ καταληξατε να ρημάξετε το περιβάλλον με μέλλουσες υποθέσεις.
  Προσέξτε σκεπτικό του: βγηκε το ρηνιο γυμνό στην επαιτεία γιατί το βίασε ο μπιλεντοπουλος σχίζοντας τα ρούχα στοιβάδες ηλεκτρονίων του στην πολυπληθή αγορά όπου πωλούνται τα πάντα μεταξύ των χημικών στοιχειων και ζήτησε από το ρηνιο στοιβάδες να ντυθεί. α ρε ΝΑΝΟΠΟΥΛΕ… ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΣΑΙ από τις εργασίες του χιμπραχημ. Ξέχασα και αυτος κατά ομήγυρη του αρχαιοκαβλος, χαζορωμιος ΜΜΜ, Φαπουλας, κρεμοφαγος είναι. ευτυχώς όχι αιμοδιψής σαρκοφάγος λατιν ΕΥΡΟ και ΠΕΟΣ. τούβλο ουτε ʽʼτα πρότεραʼʼ δεν γνωρίζεις τι σημαινουν…..αναθεμα κιαν γνωρίζεις τι σημαίνει Μυριετηριδα ἤ Μοιριετηριδα

 • Ανώνυμος 41926

  29 Μαρ 2017

  Μάλλον απλά άεργος, δεν δικαιολογείται το τόσο σχολαστικό γράψιμο και έρευνα σε ΌΛΑ μα όλα τα άρθρα εδώ μέσα. :-)
  Εμ έχεις λυσσάξει πια, τι να πεί κανείς!

 • Ανώνυμος 41925

  29 Μαρ 2017


  Bielidopoulos χαραμίζεσαι. Μάλλον δημόσιος υπάλληλος είσαι με πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο.

 • Ανώνυμος 41922

  28 Μαρ 2017

  δεν γνωριζω για την ραδιενεργεια διοτι δεν την εφαγα στην μαπα , αλλα η ηλεκτροκολληση με αφησε σημαδια και προβληματα στα ποδια ,σαυτα ωσ που να την γνωρισω....ενταξη ηταν λιγο ασχετο αλλα νεβερ-μαιντ...

 • Bielidopoulos

  28 Μαρ 2017


  Ο παραπάνω σύνδεσμος αναφέρει το εκπληκτικό παράδειγμα του ρήνιου (ατομικός αριθμός 75) με χρόνο ημιζωής 41,6 δισεκατομμύρια χρόνια που διασπάται σε όσμιο (ατομικός αριθμός 76) με β-διάσπαση (αποβολή νετρίνου). Αν όμως οι πυρήνες ρηνίου είναι γυμνοί, δηλαδή χωρίς ηλεκτρόνια να περιφέρονται, ο χρόνος ημιζωής μειώνεται στα 33 χρόνια... Το συγκεκριμένο φαινόμενο ερμηνεύεται κβνατομηχανικά.

 • Bielidopoulos

  28 Μαρ 2017


  Είναι γνωστό ότι κάποιοι τύποι ραδιενεργούς αποσύνθεσης επηρεάζονται αμυδρά από χημικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (όχι αυτούς που αναφέρονται στο άρθρο). Παραδείγματα στο σύνδεσμο που ακολουθεί. Οι χρόνοι ημιζωής των στοιχείων φαίνεται πάντως να παραμένουν σταθεροί για τη δική μας κοσμική γειτονιά. Το διευκρινίζω αυτό διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι όλα όσα ισχύουν εδώ (φυσικοί νόμοι, σταθερές, χρόνοι ημιζωής) είναι τα ίδια ή ακόμα εξακολουθούν έστω να υπάρχουν στο υπόλοιπο σύμπαν.

  Recent results suggest the possibility that decay rates might have a weak dependence on environmental factors. It has been suggested that measurements of decay rates of silicon-32, manganese-54, and radium-226 exhibit small seasonal variations (of the order of 0.1%), while the decay of radon-222 is reported to exhibit large 4% peak-to-peak seasonal variations, proposed to be related to either solar flare activity or the distance from the Sun. However, such measurements are highly susceptible to systematic errors, and a subsequent paper has found no evidence for such correlations in seven other isotopes (22Na, 44Ti, 108Ag, 121Sn, 133Ba, 241Am, 238Pu), and sets upper limits on the size of any such effects.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_decay#Changing_decay_rates

 • Bielidopoulos

  28 Μαρ 2017


  Ανεξαρτήτως τί ισχυρίζεται το άρθρο, το φαινόμενο της ραδιενεργούς αποσύνθεσης (1907) είναι βαθύτερο και δύσκολα κατανοήσιμο από το μη-ειδικό κοινό. Αν δεν απατώμαι ήταν το πρώτο παράδοξο φαινόμενο που ανακαλύφτηκε, πριν την διατύπωση της παράδοξης ερμηνείας της κβαντομηχανικής από τους κβαντιστές της σχολής της Κοπενχάγης (1925-1927). Το φαινόμενο της ραδιενεργούς διάσπασης είναι τυχαίο. Είναι αδύνατο να προβλεφτεί ένας μεμονωμένος ραδιενεργός πυρήνας πότε θα διασπαστεί, ανεξαρτήτως για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ο πυρήνας παραμένει αδιάσπαστος. Ένας μεγάλος αριθμός πυρήνων είναι γνωστό πότε θα έχουν διασπαστεί οι μισοί εξ' αυτών και ο ρυθμός αυτός υποτίθεται ότι παραμένει σταθερός (χρόνος ημιζωής). Και εδώ τίθεται το ερώτημα πώς γνωρίζει ο κάθε πυρήνας πότε διασπάστηκαν οι άλλοι για να διασπαστεί και αυτός με τη σειρά του; Σε αυτό το φαινόμενο βασίζεται η ραδιοχρονολόγηση. Θεωρητικά τα πάντα έχουν ημιζωή, π.χ. ακόμα και τα σωματίδια (π.χ. πρωτόνια), πλην όμως είναι πάρα πολύ μεγάλη και δύσκολο να παρατηρηθεί. Τίποτε δεν μένει σταθερό και απαράλλαχτο. Η ραδιενεργός διάσπαση με λίγα λόγια είναι ένα στατιστικό-πιθανολογικό φαινόμενο. Είχε προηγηθεί η στατιστική μηχανική των αερίων (Boltzmann, Maxwell) και ακολούθησε η πιθανοκρατική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης από τον Max Born. Π.χ. στο πείραμα της διπλής σχισμής, αν δεν υπάρχει ανιχνευτής τα ηλεκτρόνια κατανέμονται σε λωρίδες με βάση τις πιθανότητες που μας δίνει η μαθηματική επεξεργασία της κυματοσυνάρτησης. Η κατανομή τους δηλαδή είναι στατιστική. Και εδώ τίθεται πάλι το κλασσικό ερώτημα πώς γνωρίζει το κάθε ηλεκτρόνιο πού κατανεμήθηκαν τα προηγούμενα για να κατανεμηθεί και αυτό με τη σειρά του; Με τα παραπάνω η στατιστική και οι πιθανότητες μπήκαν για τα καλά στη φυσική.

 • Bielidopoulos

  28 Μαρ 2017


  ''έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε''
  Μα του λόγου σου δεν γνωρίζεις αυτά που είναι ήδη γνωστά, πουλάς και πνεύμα καραγκιοζόσπερμα; Μη Μιλάς Μουρλάκια.

 • Ανώνυμος 41902

  28 Μαρ 2017

  ψάχνουμε στα σκοτάδια της απεραντοσύνης του Σύμπαντος νομίζοντας ότι έχουμε αποκαλύψει τις βαθύτερες αλήθειες του. Μετά, βρίσκουμε πως ''έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε'' για τους κανόνες της Φύσης.

  Και η Φύση δεν κάνει εύκολα τα πράγματα για εμάς.
  Τ' ΑΚΟΥΣ ΜΠΙΛΙΝΤΟΠΟΥΛΕΕΕΕ........
  Καποιος προτερα ταγραψε. καιρος να γινεις ανθρωπος ΑΤΑΜΠΕΛΑΣ.