ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ
ΣΤΙΛΟ

Πώς σώθηκε
η αποστολή Απόλλων 11


Τι ρόλο έπαιξε ένα ταπεινό στιλό στην επική ιστορία της πρώτης αποστολής στη Σελήνη;

IMAGE DESCRIPTIONΣτη δεκαετία του 1960, στο Boulder City της Νεβάδας, ο Paul Fisher ήταν ένας επιτυχημένος μηχανικός κι επιχειρηματίας. Το τελευταίο του πάθος ήταν το στιλό με μπίλια.

Τα περισσότερα στιλό έσταζαν, μουτζούρωναν και στέγνωναν. Αλλά ο Fisher είχε ένα σχέδιο, που πίστευε ότι θα έγραφε ιστορία. Το στιλό ακριβείας του, ονόματι AG7, που διέθετε ένα ανθεκτικό, σφραγισμένο μικρό ρεζερβουάρ μελανιού και μπορούσε να γράψει παντού: Ανάποδα, σε μεγάλες θερμοκρασίες, ακόμα και υποθαλάσσια. Ο Fisher πίστευε ότι δημιούργησε το τέλειο στιλό.

IMAGE DESCRIPTIONΤο 1965 το AG7 βγήκε στην αγορά για έξι δολάρια. Αλλά με το μέσο στιλό να κοστίζει δέκα σεντς, ο Fisher απόκτησε μόνο λίγους πελάτες. Το πρόβλημα ήταν ότι το στιλό του ήταν πολύ ακριβό.

Τότε, του τηλεφώνησε ένας απρόσμενος πελάτης. Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA). Η NASA έστελνε ανθρώπους στο Διάστημα με μολύβια, αλλά ήταν προβληματικά στη μηδενική βαρύτητα. Τα μολύβια δεν έκαναν για το Διάστημα. Έκαναν μουτζούρες κι αν έσπαγαν, μπορούσαν να μπερδευτούν οι σπασμένες μύτες στα μηχανήματα ή και να πιάσουν φωτιά.

Το προϊόν του Fisher ήταν τέλειο για τη NASA, η οποία αγόρασε τετρακόσια τέτοια στιλό κι έστειλε μερικά από αυτά στο Διάστημα, το 1968 με το Απόλλων 7.

Ο Fisher, αντιλαμβανόμενος την τεράστια ευκαιρία, αμέσως μετονομάζει το στιλό του σε «Διαστημικό Στιλό». Ξαφνικά, το στιλό αυτό γίνεται το επίσημο στιλό του Διαστήματος. Οι πωλήσεις του απογειώνονται. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή.

IMAGE DESCRIPTIONΣτις 16 Ιουλίου του 1969, απογειώνεται από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy το Απόλλων 11, η πρώτη αποστολή για προσεδάφιση στη Σελήνη. Στο διαστημόπλοιο επιβαίνουν οι αστροναύτες Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins μαζί με μια προμήθεια διαστημικών στιλών του Fisher.

Αργότερα, 600 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Γη παρακολουθούν, καθώς ο Armstrong κάνει τις ιστορικές πρώτες βόλτες ανθρώπου στη Σελήνη.

Στην επιστροφή, υποδέχονται τους αστροναύτες σαν ήρωες.

Ο αστροναύτης Buzz Aldrin μέσα στο Απόλλων 11.


Σύντομα, άρχισαν να κυκλοφορούν πολλές και διάφορες φήμες γι' αυτές τις ιστορικές στιγμές. Ο Fisher όμως, επικεντρώθηκε σε μία συγκεκριμένα, που μπορούσε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του. Έφτιαξε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο και το τοποθέτησε στη θήκη του κάθε στιλό. Το φυλλάδιο έλεγε ότι όταν οι αστροναύτες πήγαν να ενεργοποιήσουν το διαστημόπλοιο για να σηκωθεί από την επιφάνεια της Σελήνης και να γυρίσουν πίσω, διαπίστωσαν ότι ο διακόπτης ανάφλεξης δεν υπήρχε, με κάποιο τρόπο είχε κατά λάθος κτυπηθεί κι έλειπε από τον πίνακα.

Αν δεν μπορούσαν να εκκινήσουν το διαστημόπλοιο, δεν θα έφευγαν από τη Σελήνη.

Έτσι, ένας από τους αστροναύτες αυτοσχεδίασε. Ο Buzz Aldrin συνειδητοποίησε ότι η λύση ήταν μπροστά του. Σύμφωνα με τον Fisher, ο Aldrin ενήργησε σαν άλλος MacGyver: Έβαλε ένα στιλό στο διακόπτη κι ενεργοποιήστε την ανάφλεξη αποτρέποντας την τραγωδία.

Η φημολογούμενη εκκίνηση της μηχανής του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 στη Σελήνη με τη βοήθεια ενός στιλού.


Χάρη σε αυτή την τρομερή ιστορία, ο Fisher, τον αμέσως επόμενο χρόνο, είχε κέρδη έξι εκατομμυρίων δολαρίων. Το διαστημικό στιλό έγινε γνωστό σαν αυτό που έσωσε το Απόλλων 11.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Η NASA ποτέ δεν επιβεβαίωσε την ιστορία, ούτε ο Buzz Aldrin.

Έσωσε στα αλήθεια το διαστημικό στιλό του Fisher την αποστολή; Ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτό το εξωπραγματικό στιλό;

Ο Fisher εξακολούθησε πάντως να πουλάει διαστημικά στιλό για πολλά χρόνια ακόμα, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.Το 1989 όμως, ο Buzz Aldrin έβγαλε ένα βιβλίο, το «Men from Earth».
IMAGE DESCRIPTION
Η αυτοβιογραφία αυτή περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την αποστολή του Απόλλων 11, καθώς κι ένα ολόκληρο κομμάτι για το περιστατικό της ανάφλεξης. Επιτέλους, η αλήθεια για το θρύλο του διαστημικού στύλου αποκαλύφθηκε.

Σύμφωνα με τον Aldrin, υπήρξε όντως θέμα με το διακόπτη ανάφλεξης και πράγματι έβαλε κάτι στην υποδοχή.

Δεν ήταν το διαστημικό στιλό όμως, αυτό που έβαλε. Το διαστημικό στιλό ήταν μεταλλικό και μπορούσε να δημιουργήσει βραχυκύκλωμα. Οπότε ο Aldrin προτίμησε ένα πλαστικό μαρκαδόρο Duro, που τον είχαν για να γράφουν σε επιφάνειες όπως το γυαλί, όπου το διαστημικό στιλό δεν μπορούσε να γράψει.

Κατ΄ ειρωνεία της τύχης, η Duro πτώχευσε τη δεκαετία του 1970.

Παρά την αποκάλυψη, η NASA δεν ζήτησε από το Fisher να ανακαλέσει και η ιστορία που υπήρχε για δεκαετίες, άντεξε.

Η φήμη αυτή εδραιώθηκε τόσο πολύ στο ευρύ κοινό, που το 2009, όταν ένας αξιωματούχος της NASA επισκέφτηκε το μουσείο San Diego Air & Space Museum, λανθασμένα επαίνεσε το διαστημικό στιλό που εκτίθεται εκεί, σαν το στιλό που έφερε τους αστροναύτες πίσω.

Το διαστημικό στιλό δεν έσωσε κανέναν, αλλά ο θρύλος του ζει.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48288

  22 Δεκ 2019

  https://www.iefimerida.gr/stories/markadoros-olntrin-armstrongk-apollon-11-selini

 • Ανώνυμος 45827

  27 Ιουν 2018

  http://www.iefimerida.gr/news/426750/xerate-oti-ta-garidakia-ftiahtikan-kata-lathos-se-ena-ergostasio-zootrofon-eikones

 • Ανώνυμος 45743

  29 Μαΐ 2018

  Αυτή η απάτη του Fisher, ανταγωνίζεται την απάτη του Μιχαήλ Αγγελου. Τουλάχιστον ο δεύτερος, μας αποζημίωσε με τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα..

 • Ανώνυμος 45742

  28 Μαΐ 2018

  While moving inside the cabin, Aldrin accidentally damaged the circuit breaker that would arm the main engine for lift off from the Moon. There was a concern this would prevent firing the engine, stranding them on the Moon. Fortunately, a felt-tip pen was sufficient to activate the switch. Had this not worked, the Lunar Module circuitry could have been reconfigured to allow firing the ascent engine.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11#Lunar_ascent_and_return