ΣΥΛΛΗΨΗ ΗΧΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Πώς ακουγόταν
το Παρίσι τον 18ο αιώνα


Μια περασμένη εποχή ξανάρχεται στη ζωή με αυτή την προσεγμένη αναπαραγωγή των ήχων του 1739.Η τρισδιάστατη, αλλά κι η ηχητική αναπαράσταση της περιοχής του Grand Châtelet του Παρισιού του 1739 είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών από κλάδους της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της τρισδιάστατης απεικόνισης με τη μουσικολόγο Myléne Pardoen.

Η Pardoen και η ομάδα της χρησιμοποίησαν τα πάντα. Έκαναν ιστορική έρευνα σε αρχιτεκτονικές μετρήσεις των δρόμων, των κτιρίων, του μεγέθους και των ιδιοτήτων των γεφυρών και των σηράγγων κ.λπ.. Ακούγονται για παράδειγμα οι έμποροι που διαλαλούν την πραμάτεια τους μαζί με τον αντίλαλό τους στη μοναδική αρχιτεκτονική της περιοχής.Προτιμήθηκε το έτος 1739, επειδή ήταν μια βολική χρονιά. Ο τότε δήμαρχος του Παρισιού εκτύπωσε τη θέα της πόλης από ψηλά, που αποτέλεσε έναν από τους πιο φημισμένους χάρτες του Παρισιού. Είναι τόσο λεπτομερής, ώστε παρείχε στην ομάδα άφθονες ενδείξεις για την αρχιτεκτονική της πόλης και τους ήχους της.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το Παρίσι του 1739 ήταν αρκετά διαφορετικό από το σημερινό. Επρόκειτο για τη μεταβατική περίοδο μεταξύ του παλιού και του νέου Παρισιού, ύστερα από την προσπάθεια αποκατάστασης του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος κατασκεύασε πολλές πλατείες και μνημεία επιχειρώντας να εκσυγχρονίσει την πόλη.

«Το Παρίσι είναι ο κόσμος», έγραψε ο συγγραφέας Pierre Carlet de Marivaux για εκείνη τη εποχή.

«Δίπλα του, όλες οι άλλες πόλεις φαίνονται απλά προάστια».Παρά την κεντρική της θέση στην Ευρώπη πάντως, η πόλη είχε ακόμα πολλές σκοτεινές γωνιές και σχεδόν μεσαιωνικά χαρακτηριστικά. Πόρνες και πορτοφολάδες μαζί με ποιητές, ζωγράφους κι έμπορους ζούσαν σε ένα Παρίσι γεμάτο με μικρά καταστήματα, στάβλους και κατοικίες, άλλες μεγάλες κι άλλες φτωχικές.

Τα σφαγεία.Οι ήχοι δεν έχουν δημιουργηθεί από υπολογιστή. Από υπολογιστή φτιάχτηκε μόνον ο ήχος της αντλίας της Παναγίας των Παρισίων, αλλά κι αυτός βασίστηκε στον ήχο μιας πραγματικής αντλίας, που έβγαζε νερό από ένα ποτάμι.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ