ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ
ΤΡΙΑΝΤΑ
ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Η γαστρονομική τρέλα
ενός αστροναύτη

Αντίγραφο του διαστημικού σάντουιτς.
(Grissom Memorial Museum, Indiana, ΗΠΑ).Θα σας διηγηθούμε την αληθινή ιστορία μιας πρωτοπόρας διαστημικής αποστολής και δυο αστροναυτών, που ξεπέρασαν τα όρια. Ήταν μια γαστρονομική τρέλα, που τους έβαλε σε πολλούς μπελάδες.

IMAGE DESCRIPTIONΟι αρχές της δεκαετίας του ΄60 ήταν η αυγή του αιώνα του Διαστήματος. Η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ μάχονταν για τον έλεγχο του τελευταίου συνόρου. Δεδομένου ότι οι σοβιετικοί προηγούνταν, το αμερικάνικο διαστημικό πρόγραμμα επισπεύσθηκε.

Μέχρι τότε, οι αποστολές γίνονταν με πλήρωμα ένα άτομο. Το 1965, η NASA πέρασε στο επόμενο στάδιο αποστόλης ανθρώπων στο Διάστημα. Με μια σειρά πτήσεων άρχισε να στέλνει από δύο αστροναύτες τη φορά στο Διάστημα. Αυτό το τολμηρό για την εποχή εγχείρημα, ονομάστηκε Πρόγραμμα Gemini κι αποτέλεσε το δοκιμαστικό σκαλοπάτι για την κατάκτηση της Σελήνης.

Στις 23 Μαρτίου 1965 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Canaveral το διαστημόπλοιο Gemini 3, στο οποίο επέβαιναν ο 34χρονος John Young και ο 38χρονος κυβερνήτης Gus Grissom. Ο Young ήταν αρχάριος, ενώ ο Grissom είχε ξαναπάει στο Διάστημα. Αποστολή τους ήταν να κινηθούν γύρω από τη Γη τρεις φορές. Στην πορεία, θα δοκίμαζαν ένα νέο μηχανισμό, σημαντικό για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη: Τους προωθητήρες για το χειρισμό του σκάφους. Με τους προωθητληρες, ένα διαστημικό όχημα μπορεί να αλλάξει πορεία και σημείο επανεισόδου. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Ακόμα κι ο παραμικρός λάθος υπολογισμός ή χειρισμός μπορούσε να τους εξοστρακίσει στο εξώτερο Διάστημα.

Καθώς το σκάφος πέταγε πάνω από το Τέξας, ο Grissom ενεργοποίησε τους προωθητήρες. Όπως είχε υπολογιστεί, ο εξοπλισμός λειτούργησε τέλεια. Επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή. Ήταν η πρώτη φορά, που οδήγησαν σκάφος στο Διάστημα.

Αφού ολοκληρώθηκε ο δύσκολος χειρισμός, ο Young και ο Grissom στράφηκαν σε ένα άλλο ζωτικό ζήτημα της πτήσης: Το φαγητό. Η NASA είχε προετοιμάσει μια σειρά έτοιμων γευμάτων σχεδιασμένων για το Διάστημα. Το μενού περιλάμβανε αποξηραμένες γαρίδες κοκτέιλ και μπούτια κοτόπουλου σε σκόνη που επανέρχονταν με κρύο νερό.

IMAGE DESCRIPTIONΤο πρόβλημα ήταν ότι είχαν απαίσια γεύση.
IMAGE DESCRIPTIONΌταν σκεφτόμαστε μπούτια κοτόπουλου, φανταζόμαστε να δαγκώνουμε ένα ζεστό φρέσκο κοτόπουλο, δεν φανταζόμαστε σκόνη που φουσκώνει με κρύο νερό.

Τον Young δεν τον ενθουσίαζε η σκέψη ότι θα έτρωγε αφυδατωμένο κοτόπουλο ενώ πετούσε. Παρουσίασε λοιπόν στον Grissom μια λιχουδιά, που είχε πάρει μαζί του λαθραία πριν την απογείωση,ένα σάντουιτς με corned beef. Ήταν από ένα τοπικό εστιατόριο που του άρεσε, το Wolfie’s στο Ramada Inn
του Cocoa Beach της Florida.

Το κρυμμένο κολατσιό παραβίαζε το πρωτόκολλο της NASA. Η υπηρεσία απαγορεύει στους αστροναύτες να φέρνουν φαγητό. Τα ψίχουλα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές μέσα στο σκάφος. Όταν ο Grissom έφαγε μια μπουκιά, το σάντουιτς άρχισε να διαλύεται στο Διάστημα με ψίχουλα ψωμιού σίκαλης να αιωρούνται στην καμπίνα. Η πρώτη μπουκιά ήταν κι η τελευταία. Ο Grissom το έβαλε αμέσως στην τσέπη του.

IMAGE DESCRIPTIONΤο υπόλοιπο της πτήσης κύλησε ομαλά και τελικά το Gemini προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στον Ατλαντικό ωκεανό. Η αποστολή χαιρετίστηκε ως απόλυτη επιτυχία. Ο Young και ο Grissom είχαν κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν. Ήταν άλλο ένα βήμα στο διαστημικό πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι δεν σκέφτονταν το σάντουιτς.

Ωστόσο, το γεύμα των αστροναυτών δεν θα παρέμενε μυστικό για πάντα. Όταν εξετάστηκαν τα ηχητικά αρχεία του ταξιδιού, το περιστατικό μετατράπηκε σε τεράστιο σκάνδαλο. Οι αστροναύτες κατηγορήθηκαν για απερισκεψία. Τα ψίχουλα μπορούσαν να είχαν μπει σε κάποιο μηχάνημα ή σε καλωδιώσεις. Το ζήτημα συζητήθηκε ακόμα και στο Κογκρέσο. Ονομάστηκε «το σάντουιτς των 30 εκατομμυρίων δολαρίων»,
γιατί θεώρησαν ότι έβαλε σε κίνδυνο την αποστολή.


IMAGE DESCRIPTIONΈνα απλό σάντουιτς λοιπόν, θα ανατίναζε τις καριέρες των δυο αυτών πρωτοπόρων αστροναυτών. Ενώ η μοίρα τους κρεμόταν από μια κλωστή, συνέβη κάτι που άλλαξε την τύχη τους. Η ιστορία έφτασε στις εφημερίδες. Ήταν μια εποχή με ένταση για τις ΗΠΑ. Η εμμονή σε αυτό το μικρό αστείο είχε θετική επίδραση στον κόσμο. Χάρη εν μέρει στην υποστήριξη του κοινού, το Κογκρέσο παρέβλεψε το θέμα.

Οι δυο αστροναύτες συνέχισαν να εργάζονται στη NASA. Δυστυχώς, το 1967 ο Gus Grissom σκοτώθηκε σε πυρκαγιά στο Apollo 1, σε δοκιμαστικά τεστς στη Γη. Ο John Young τελικά περπάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης ως κυβερνήτης του Apollo 16 το 1972. Ήταν ο ένατος άνθρωπος που πάτησε στο δορυφόρο της Γης. Αργότερα πέταξε κι ως κυβερνήτης του διαστημικού λεωφορείου Columbia.

Το παράπτωμα του Young ίσως άνοιξε το δρόμο για την καλή διαστημική κουζίνα των ημερών μας.

Με τα χρόνια, το διαστημικό φαγητό βελτιώθηκε. Οι αστροναύτες σήμερα, συμπληρώνουν τις επιλογές γευμάτων της NASA με τα αγαπημένα τους φαγητά, όπως πίτσα, καραμέλες, ακόμα και σάντουιτς.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


21 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51166

  20 Μαΐ 2021

  Από τα τόσα "έξυπνα" που γράφεις, φαίνεται ότι έχεις κάνει και το εμβόλιο για το χιούμορ.

 • Ανώνυμος 51165

  20 Μαΐ 2021

  51163,
  για τύπους σαν κι εμένα, βγάλανε εμβόλια. Είναι το AstraZeneca, το Pfizer κλπ. Για τύπους σαν και σένα, βγάλανε τις φάπες (Από αρχαιοτάτων χρόνων)

 • Ανώνυμος 51164

  20 Μαΐ 2021

  "Προφανώς το κίνημα των αντιμεβολιαστών θα έχει και πάλι τις… αντιρρήσεις του. Αφού όπως είδαμε, ξέφυγαν από την παραδοσιακή στάση τους (μας βάζουν μέσα μας τον ιό), είδαν και τη νέα γενιά εμβολίων τύπου mRNA και πάλι με σκεπτικισμό, προτάσοντας αυτή την φορά το «επιχείρημα» της αλλοίωσης του dna… Αλλά, μάλλον, για κάθε τύπο εμβολίου όλο και κάτι θα έβρισκαν να προβάλλουν…"

  XD

 • Ανώνυμος 51163

  20 Μαΐ 2021

  Yπερεμβόλιο για κάτι υπερηλίθιους σαν κι εσένα δεν έβγαλαν ακόμα...

 • Ανώνυμος 51162

  20 Μαΐ 2021

  Το.. υπερεμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις

  https://menshouse.gr/covid-19/142039/pan-corona-agonas-dromoy-ton-yperdynameon-gia-to-iero-diskopotiro-ton-emvolion
  Γ.

 • Ανώνυμος 51160

  20 Μαΐ 2021

  @51144, 51159
  Κοιτάξου στον καθρέπτη.

 • Ανώνυμος 51159

  20 Μαΐ 2021

  Λυσσα κακια με τα εμβολια! Καψιμο εγκεφαλου εχεις

 • Ανώνυμος 51158

  20 Μαΐ 2021

  @51156
  Το σχόλιο 51147 είναι το μόνο εντός θέματος βρε καμμένε!
  Ξέχασες και έναν άσο..

  @51157
  ;)

 • Ανώνυμος 51157

  20 Μαΐ 2021

  Αγαπητέ αντιεμβολιαστή 51156 μη νας το κάνεις αυτό. Τέτοιο σούργελο σαν και του λόγου σου δεν βρίσκεται εύκολα στην πιάτσα.

 • Ανώνυμος 51156

  20 Μαΐ 2021

  Τα βλεπερε κα Λουπου και Ελευθερη ωρα ? Οταν τα κεντρικα θεματα σας δεν συμβαδιζουν με την επικαιροτητα, τοτε διαβαζεις ενα ανθολογιο μ@λακιας στα σχολια, με την εκσπερματωση να συμβαινει στο σχολιο του 5147. Μαλλον ηρθε η ωρα να σας σβησω απο τα αγαπημενα.. Ο κυκλος σας εκλεισε.

 • Ανώνυμος 51155

  20 Μαΐ 2021

  Τα 400 στελέχη της ΕΜΑΚ που με διαταγή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής υποχρεώνονται σε εμβολιασμό, ανοίγουν και τον δρόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας.
  https://www.in.gr/2021/05/19/greece/koronaios-ypoxreotikos-emvoliasmos-gia-tin-emak-ygeionomikoi-ergazomenoi-sta-girokomeia-pairnoun-seira/

  Δώσε! Δώσε!

 • Ανώνυμος 51154

  19 Μαΐ 2021

  -ΣΥΡΙΖΑ: Να χαίρεστε τον ψευδομάρτυρά σας.
  -ΝΔ: Γιατί δεν του κάνετε μήνυση;
  https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-i-nd-na-hairetai-ton-pseydomartyra-tis
  XD

 • Ανώνυμος 51152

  19 Μαΐ 2021

  εισαι βλαξ αλερτ

 • Ανώνυμος 51151

  19 Μαΐ 2021

  51150 = αντιεμβολιαστής alert

 • Ανώνυμος 51150

  19 Μαΐ 2021

  51149 καμμενος αλερτ

 • Ανώνυμος 51149

  19 Μαΐ 2021

  Παρότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της Ιατρικής, η κατάχρησή τους αποτελεί ένα πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις και δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωσή τους.
  Μεταξύ των λόγων υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, η κ. Παπαδημητρίου αναφέρει:
  - τη λαθεμένη εντύπωση των γονιών ότι τα αντιβιοτικά αποτελούν πανάκεια για κάθε νόσημα, με αποτέλεσμα είτε να τα χορηγούν στα παιδιά χωρίς τη σύμφωνη ιατρική γνώμη, είτε να ασκούν πίεση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να τα προμηθευτούν,
  - τη μη καλή σχέση ιατρού - ασθενούς και
  - τη μέχρι πρόσφατα έλλειψη νομικού πλαισίου.
  https://www.iefimerida.gr/ygeia/proti-se-katanalosi-antibiotikon-i-ellada

  Έτσι είναι οι ρωμιοί. Κάθε ρωμιός είναι και ένας γιατρός α' βαθμίδας. Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, για τα αντιβιοτικά και για τα εμβόλια. Αλλά ξεράδια ξέρουν.
  Στο μεταξύ:
  https://www.iefimerida.gr/politiki/binteo-pos-antedrase-mitsotakis-ilikiomeni-den-ekane-embolio
  Πού να ξέρει ο Κυριάκος με τί έχει να κάνει. Κυριάκο πρόσεχε μην σε φάνε λάχανο, παραμονεύουν και οι δελφίνοι, με το πρώτο στραβοπάτημα..

 • Ανώνυμος 51148

  19 Μαΐ 2021

  Χιούμορ:
  https://www.youtube.com/watch?v=MOsOmB0MaIE

 • Ανώνυμος 51147

  19 Μαΐ 2021

  "προωθητήρες για το χειρισμό του σκάφους"
  Thrusters λέγονται, είναι οι κινητήρες ελιγμών για τις διάφορες διορθώσεις του σκάφους.
  Επίσης ο τίτλος είναι υπερβολικός, Διαστημική πτήση, αστροναύτης και γαστρονομική τρέλα τί σχέση να έχουν μεταξύ τους. Το φαγητό των αστροναυτών ήταν κονσέρβες, τουλάχιστον αυτό χρησιμοποιούσαν οι σοβιετικοί και οι ρώσοι μετά. Με τίγκα τα μπαχαρικά διότι η αίσθηση της γεύσης εξασθενίζει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Σήμερα έχουν μεγάλη ποικιλία, δεν παύει όμως οι τροφές να είναι συσκευασμένες σε πλαστική μεμβράνη και προμαγειρευμένα γεύματα.

  @51144
  Πάλι ερωτησούλα βρε καμμένε αντιεμβολιαστή. Μη μιλάς μακάκα.

 • Ανώνυμος 51146

  19 Μαΐ 2021

  @51145 Statler και Waldorf πάλι. Xαχαχα - Manamanah!

 • Ανώνυμος 51145

  19 Μαΐ 2021

  Αγάπητε, 51144
  Θα έπρεπε να είστε ικανοποιημένος με άρθρα μπούρδες σαν της Segreto και του Παραβάτη. Η μαλακία έχει και ένα όριο.

 • Ανώνυμος 51144

  19 Μαΐ 2021

  Αγαπητη Ελευθερη Ερευνα.. Εδω γ@μιεται το συμπαν με τους νεοταξιτες ξεφτιλο-πολιτικους μας που μας διαταζουν να παρουμε χημικα και τους ηλιθιους που τρεχουν και εμβολιαστουν Ειναι σωστο το κεντρικο θεμα να ειναι τοσο ασχετο με τα ζωτκα προβληματα του πλανητη μας ?