ΡΩΜΙΟ-
ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑΤΑ

Aντιδρούν σε αναρτήσεις,
βρίζουν και τις σχολιάζουν
χωρίς όμως προηγουμένως
να τις έχουν καν διαβάσει


Υπάρχουν πολλές μελέτες που καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων περνάει πλέον αρκετές ώρες καθημερινά στο διαδίκτυο. Δεν θα επιχειρήσουμε εδώ μια ακόμα κοινωνιολογική μελέτη σχετική με το τι κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι online όλες αυτές τις ώρες.

Πρόσφατα, είχαμε μια εμπειρία όμως∙ συνέβη ένα γεγονός, το οποίο ομολογουμένως μας ξάφνιασε δυσάρεστα, αλλά απέδειξε τι σίγουρα δεν κάνουν οι περισσότεροι, τουλάχιστον στη χώρα μας, όταν είναι online: Δεν διαβάζουν!

Μπορεί να σχολιάζουν, να αντιδρούν με likes ή dislikes, χαρούμενες, λυπημένες ή θυμωμένες φατσούλες ή ο,τιδήποτε άλλο για κάποια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ελάχιστοι όμως από αυτούς έχουν μπει καν στον κόπο να την διαβάσουν.


Η ιστορία έχει ως εξής:

Η «Ελεύθερη Έρευνα» διατηρεί σελίδα προφίλ στο Facebook, στην οποία αναρτούμε ειδοποιήσεις για όλες οι δημοσιεύσεις μας. Για την ακρίβεια, εμφανίζεται ο τίτλος, ο υπότιτλος, η κύρια φωτογραφία του κάθε άρθρου μας, καθώς και ο σύνδεσμος, ο οποίος οδηγεί τον ενδιαφερόμενο στο σχετικό ολόκληρο άρθρο στο freeinquiry.gr.

Για πρώτη και μάλλον και για τελευταία φορά, μιας και το Facebook μας έδινε τη σχετική δυνατότητα, αποφασίσαμε να προβάλλουμε ένα άρθρο μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε και να ανανεώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό. Έναντι ενός μικρού σχετικά τιμήματος μπορούσαμε να διαφημίσουμε ένα άρθρο για όσες μέρες θέλαμε, με την επιπλέον δυνατότητα να επιλέξουμε το κοινό στο οποίο θα στοχεύαμε.

Επειδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Alexa (ιστότοπος που δημοσιεύει στατιστικές κίνησης των ιστοσελίδων) το αναγνωστικό μας κοινό αποτελείται κυρίως από άνδρες ηλικίας 35-50 ετών, ανώτατης μόρφωσης, αποφασίσαμε σε αυτό ακριβώς το κοινό να στοχεύσουμε, δηλαδή:

Τοποθεσία: Ελλάδα.

Φύλο: Άνδρες.

Ηλικία: Άνω των 35 ετών.

Εκπαίδευση: Πανεπιστημιακή και άνω (μεταπτυχιακό, διδακτορικό κ.ά).


Σκεφτήκαμε, ότι δεν είχε νόημα να προβληθούμε σε άτομα που έχουν κυρίως άλλα ενδιαφέροντα π.χ. ποδόσφαιρο, μόδα κ.λπ..

Προβάλαμε λοιπόν στο Facebook το άρθρο Σύγχρονοι στρατοί κατοχής, το οποίο είχε μόλις αναρτηθεί στο freeinquiry.gr.

IMAGE DESCRIPTIONΣΥΓΧΡΟΝΟΙ
ΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΤΟΧΗΣ

Τα συλλαλητήρια
ως μέσο χειραγώγησης
των μαζών
από τις Μεγάλες Δυνάμεις



Συγκεκριμένα, προβάλαμε για μια ημέρα την κεντρική φωτογραφία του, τον τίτλο, τον υπότιτλο και το σύνδεσμο, που αν έκανε κάποιος κλικ επάνω, θα οδηγούταν στο άρθρο μας στο freeinquiry.gr.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Συνήθως τα σχόλια και τα likes στο Facebook είναι μέχρι λίγες δεκάδες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Αυτή τη φορά, αμέσως μετά την έναρξη της προβολής, μέσα σε λίγες μόνο ώρες κι αυτό σε μια τελείως «αντιεμπορική» ζώνη Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί που ο κόσμος κοιμάται ή διασκεδάζει, το προφίλ μας στο Facebook δέχθηκε χιλιάδες επισκέψεις με τα ανάλογα likes, dislikes και σχόλια.

Παρατηρήσαμε όμως, ότι δεν υπήρχε, όπως λογικά θα περίμενε κάποιος, η ανάλογη κίνηση και στο freeinquiry.gr. Εκεί δεν είχαμε αντίστοιχες αντιδράσεις. Μέχρι και τώρα, που γράφεται αυτό το σημείωμα, τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι περίπου είκοσι, πολύ λιγότερα από τα σχόλια που είχαν γραφεί σε λίγες μόνο ώρες το σαββατόβραδο και τα ξημερώματα εκείνης της Κυριακής (του συλλαλητηρίου στην Αθήνα για τη Μακεδονία) στο προφίλ μας στο Facebook.

Συμπεράναμε λοιπόν, ότι πολλοί άνθρωποι πρέπει να έβαλαν like ή dislike και να έγραψαν σχόλια βλέποντας μόνο τον τίτλο, τον υπότιτλο και τη φωτογραφία του άρθρου στο Facebook, χωρίς καν να το διαβάσουν!

Τα συμπεράσματά μας αυτά, ήρθε την Κυριακή το βράδυ να μας τα επιβεβαιώσει το ίδιο Facebook, το οποίο μας απέστειλε τα τελικά αποτελέσματα της διαφήμισής μας:

Άτομα που προσελκύσαμε: 16.000 (αυτός ήταν ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί από το Facebook για μια μέρα).

Κλικ στο σύνδεσμο: 104.



16.000 νέοι αναγνώστες στο Facebook, μόνον 104 κλικ στην «Ελεύθερη Έρευνα».


Δηλαδή, τη σελίδα μας στο Facebook επισκέφτηκαν 16.000 άτομα, αλλά από αυτούς έκαναν κλικ στο σύνδεσμο για να οδηγηθούν στο σχετικό άρθρο στο freeinquiry.gr και πιθανώς να το διαβάσουν, μόνον 104 άτομα.

Θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι βλέποντας τη φωτογραφία, τον τίτλο και τον υπότιτλο στο Facebook, κατάλαβαν ότι δεν τους ενδιέφερε το άρθρο και δεν έκαναν τον κόπο να πατήσουν το σύνδεσμο για να οδηγηθούν σ΄ αυτό ώστε να το διαβάσουν.

Αν ήταν έτσι, μέχρι εκεί, δεν θα υπήρχε κανένας προβληματισμός. Όμως, στη διαφήμιση υπήρξαν 831 αντιδράσεις (likes κ.λπ.), 45 σχόλια και 41 κοινοποιήσεις, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.




831 αντιδράσεις, 45 σχόλια και 41 κοινοποιήσεις ενός άρθρου, που το διάβασαν μόνον 104. Αναλογία σχεδόν 1 προς 8 !



Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του προφίλ μας στο Facebook αντέδρασαν βάζοντας like ή οποιαδήποτε άλλη φατσούλα ή έγραψαν σχόλιο χωρίς καν να έχουν διαβάσει το άρθρο!

Αυτό το αποδεικνύει και η ποιότητα των περισσοτέρων σχολίων, που μπερδεύουν ύβρεις με τις γνωστές ανοησίες περί χρηματοδότησης από τον Σόρος κι ένα σωρό άλλα... ψεκασμένα.

Σχολιάζουν, βρίζουν και βγάζουν τα απωθημένα τους, χωρίς να έχουν διαβάσει καθόλου το άρθρο.

Και μιλάμε για ανθρώπους άνω των 35 ετών κι ανώτατης εκπαίδευσης, για τους ώριμους και μορφωμένους της κοινωνίας μας, δηλαδή. Σε τι κατάσταση να φανταστούμε ότι βρίσκονται οι υπόλοιποι στη χώρα;







Είναι πολύ θλιβερό το όλο φαινόμενο για την πνευματική κατάσταση της κοινωνίας μας κι ειδικότερα εκείνων που βγάζουν τα μάτια τους όλη την ημέρα σερφάροντας σε σαχλαμάρες στο διαδίκτυο.

Η Ρωμιοσύνη, όσο δυσάρεστα και να μας εκπλήσσει συνεχώς και να νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, έρχεται κάποια στιγμή που ξεπερνάει τον εαυτό της και μας εκπλήσσει ακόμα πιο δυσάρεστα.

Κι απ΄ ότι φαίνεται, το βαρέλι δεν έχει πάτο...




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ»:

IMAGE DESCRIPTION ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ,
ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ !


Η δικτατορία
της cyber μάζας



ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ