ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
ΤΟΥ FRANCHISE

Πώς μια οικιακή βοηθός
άλλαξε το πρόσωπο
των σύγχρονων επιχειρήσεων


1881, Οντάριο, Καναδάς. Η 24χρονη Μάρθα Χάρπερ δουλεύει ως οικιακή βοηθός σε ένα ντόπιο γιατρό. Ο πατέρας της, την έχει βάλει σε αυτή τη δουλειά από επτά ετών.

Εκείνη όμως, ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Είναι μια φιλόδοξη γυναίκα, που θέλει να ορίζει η ίδια τη μοίρα της.

Κάθε μέρα σκουπίζει πατώματα, πλένει ρούχα και κάνει θελήματα. Δουλεύει πολλές ώρες και κερδίζει ελάχιστα χρήματα.

Μια μέρα όμως μετά από χρόνια, της παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία. Ο εργοδότης της αρρωσταίνει σοβαρά και λίγο πριν πεθάνει, της αφήνει ένα δώρο: Μια συνταγή για ένα μυστικό φάρμακο, που όπως της είπε, θα άλλαζε την τύχη της. Η Μάρθα νοιώθει ότι έχει το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή.

Τι είναι όμως αυτό το παρασκεύασμα και πώς θα αλλάξει τη ζωή της Μάρθας;


Η Μάρθα Χάρπερ με τα μαλλιά της να φτάνουν στο πάτωμα.
Το Εγχειρίδιο της Μεθόδου Χάρπερ.
Ικανοποιημένες πελάτισσες της Χάρπερ.
Διαφήμιση προϊόντων ομορφιάς Χάρπερ.
Διαφήμιση της Μεθόδου Χάρπερ.
Η Μάρθα Χάρπερ σε μεγαλύτερη ηλικία,
ήδη επιτυχημένη επιχειρηματίας.


Η συνταγή που πήρε η Χάρπερ είναι για ένα τονωτικό μαλλιών. Σύμφωνα με τον ετοιμοθάνατο, όταν το τρίψεις στα μαλλιά και ξεβγάλεις με ζεστό νερό, αναζωογονεί τις τρίχες.

Το δοκιμάζει στον εαυτό της κι ενθουσιάζεται από το αποτέλεσμα.

Το τονωτικό βελτίωσε την υγεία και την ανάπτυξη των τριχών. Έκανε τα μαλλιά της λαμπερά και δυνατά.

IMAGE DESCRIPTIONΔιαβλέπει, ότι μπορεί να κάνει το τονωτικό ακμάζουσα επιχείρηση. Έτσι, μετά από εικοσιπέντε χρόνια δουλειάς ως οικιακή βοηθός, μαζεύει τα υπάρχοντα της και πάει στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Εκεί επικρατούν καινούργιες ιδέες, καινοτομία κι ενθουσιασμός.

Χρησιμοποιεί όλες τις οινονομίες της από την μέχρι τότε εργασία της, σύνολο 360 δολάρια, αρχίζει να παράγει μαζικά το τονωτικό και να το πουλάει πόρτα-πόρτα σε ένα ενθουσιώδες πελατολόγιο. Μέσα σε τρία χρόνια στήνει μια ακμάζουσα επιχείρηση. Το προϊόν της έχει γίνει δημοφιλές.


Η Μάρθα δεν σταματάει εκεί όμως. Στρέφεται σε μια νέα κατεύθυνση. Έχει την ιδέα για ένα σαλόνι περιποίησης μαλλιών. Λούσιμο με σαμπουάν και μασάζ κεφαλής. Σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά τη δεκαετία του 1880 ήταν επαναστατικό. Θεωρούταν ανάρμοστο οι γυναίκες να περιποιούνται τα μαλλιά τους δημόσια.

Το 1888 η Χάρπερ ανοίγει ένα από τα πρώτα κομμωτήρια στον κόσμο. Είναι μια πολύ τολμηρή ιδέα που δεν είχε δοκιμαστεί. Κι έχει τα κατάλληλα μέσα διαφήμισης. Τα δικά της αισθησιακά μακριά μαλλιά.

Φωτογραφίζει τα όμορφα μαλλιά της να πέφτουν λυτά μέχρι το πάτωμα και κρεμάει τη φωτογραφία στην πόρτα του κομμωτηρίου.


Σύντομα, περίεργες περαστικές συρρέουν στο κομμωτήριο για να δοκιμάσουν τη Mέθοδο Χάρπερ, όπως διαφημίζεται. Μασάζ προσώπου και κεφαλής, κόψιμο μαλλιών, λούσιμο και διάφορες θεραπείες για διάφορα είδη μαλλιών.

Κάθε ικανοποιημένη πελάτισσα διαφημίζει το κομμωτήριο της Χάρπερ.

Η Μάρθα εκπαιδεύει κι άλλες γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα στη μέθοδό της. Εκείνες, ανοίγουν κομμωτήρια παρόμοια με το αυθεντικό. Τα πρώτα κομμωτήρια franchise στον κόσμο.

Η λέξη franchise προέρχεται από το franc, που σημαίνει ελεύθερος. Η χρήση της λέξης στην επιχείρηση της Μάρθας είναι άκρως ποιητική.

Στο ζενίθ της επιτυχίας της έχει πάνω από πεντακόσια κομμωτήρια από τις ΗΠΑ ως τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το franchise πιάνει.

Η ιδέα του ίδιου κομμωτηρίου σε διάφορες πόλεις ήταν πρωτοποριακή κι έγινε αντικείμενο μίμησης από διάφορες επιχειρήσεις.


Το πρώτο σαλόνι ομορφιάς της Χάρπερ.
Ένα από τα κομμωτήρια της αλυσίδας Χάρπερ.
Το πρώτο εργαστήριο της Χάρπερ.
Διαφήμιση της Μεθόδου Χάρπερ.
Προϊόντα περιποίησης Χάρπερ.
Από την έδρα της στο Ρότσεστερ και με στόχο να βοηθήσει
τις γυναίκες να έχουν επιχειρηματική επιτυχία,
η Χάρπερ άρχισε να εκπαιδεύει φτωχές γυναίκες
στις μεθόδους ομορφιάς και περιποίησης.

Το 2003, η Μάρθα Χάρπερ εντάχθηκε στο National Women's Hall of Fame και στο American Business Hall of Fame των ΗΠΑ για τα επιτεύγματά της στην επιχειρηματικότητα. Θεωρείται μητέρα του αμερικάνικου franchise.

Ήταν μια ευφυής γυναίκα, η οποία από ταπεινή οικιακή βοηθός έγινε εκατομμυριούχος κομμώτρια, ενώ παράλληλα βοήθησε κι άλλες οικιακές βοηθούς να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρό τους προσλαμβάνοντας τες ως προσωπικό κι επιτρέποντάς τους να ανοίξουν κι εκείνες τα δικά τους κομμωτήρια με τη μέθοδο franchise.



ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50132

  18 Ιαν 2021

  50130=αυτόφωτος καρπαζοεισπράκτορας.

 • Ανώνυμος 50130

  18 Ιαν 2021

  Είναι βικιπεδιάρχης ο παρακάτω, τι να κάνουμε; Πολύξερος του πληκτρολογίου.

 • Ανώνυμος 50129

  18 Ιαν 2021

  Κόπυ-πάστε από wiki. Ενδιαφέρον πάντως...

 • Ανώνυμος 50128

  18 Ιαν 2021

  Το franchising υπήρχε και πριν την Χάρπερ, από τον μεσαίωνα. Μάλιστα άρχισε να εξαπλώνεται μετά τον Β'ΠΠ. Ο εφευρέτης της κόκα-κόλα John Pemberton ήταν από τους πρώτους επιτυχημένους στο franchising στις ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε άδεια σε επιλεγμένα άτομα να εμφιαλώνουν και να πουλάνε το ποτό του. Οπότε ποια ακριβώς ήταν η συμβολή της Χάρπερ; Ξεκίνησε πρώτη το λεγόμενο μοντέρνο λιανικό franchising.

  Τα γνωστά McDonald's είναι franchise, όπου όμως το κατάστημα συνήθως ανήκει στην κεντρική εταιρία και αυτός που το εκμεταλλεύεται της πληρώνει και ενοίκιο. Γενικά στο franchising τα συμβαλλόμενα μέρη δεν είναι ίσα, η κεντρική εταιρία έχει πλεονεκτήματα έναντι του καταστηματάρχη. Από την άλλη η κεντρική εταιρία αναλαμβάνει πολλά επιπλέον κόστη, όπως έρευνα αγοράς, διαφήμιση, κεντρικές αποθήκες, νομική και συμβουλευτική υποστήριξη κ.λπ. Από την κεντρική οργάνωση της επιχείρησης με τα αποκεντρωμένα κλαδιά ωφελούνται και οι δύο πλευρές.

  Προτείνεται: The Founder (2016).
  https://www.imdb.com/title/tt4276820/

  Στο μεταξύ, κάτι που ψάρεψα τις προάλλες:
  "Περίπου 30 χρόνια αργότερα, όμως, ήρθε το τέλος. Οι μικροτραυματισμοί των τραγουδιστών και των οργανοπαικτών άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένοι, καθώς τα πακέτα Ντελόρ είχαν δώσει σε πολύ περισσότερους Έλληνες την δυνατότητα να νιώσουν σημαντικοί σπάζοντας τα πιάτα κατά ντουζίνες."
  https://menshouse.gr/retro/110809/i-teleytaia-nychta-ti-synevi-sta-mpoyzoykia-tin-vradia-poy-apagoreytike-to-spasimo-piaton

 • Ανώνυμος 50127

  17 Ιαν 2021

  Συνδύασε την προσωπική της άνοδο με τον αλτρουισμό βοηθώντας και άλλες οικιακές βοηθούς - σπάνιο φαινόμενο ο αλτρουισμός στις γυναίκες - να ξεφύγουν από την δυσοίωνη μοίρα τους, όμως, μη ξεχάσουμε και το εξαιρετικό δώρο που της έκανε ο εργοδότης της.
  Χωρίς αυτό, μάλλον θα συνέχιζε να πλένει πατώματα και να κάνει θελήματα. Αυτό δεν αναφέρεται στο άρθρο.
  Αλλά ο.κ , η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών είναι τόσο ασυνήθιστο πράγμα, οπότε συγχωρείται η αρθρογράφος για την παράληψη της..