ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
ΤΟΥ CROWDFUNDING

Πώς ένας φοιτητής το 1987
χρηματοδότησε τις σπουδές του
μαζεύοντας από ένα σεντ
από εκατομμύρια ανθρώπους


Πριν ακόμα υπάρξει το Internet και γεννηθεί ο όρος Crowdfunding, η αποφασιστικότητα του Mike Hayes, ενός 18χρονου από το Illinois, τον βοήθησε να επιλύσει ένα πρόβλημα και να οδηγήσει σε μια νέα έννοια. Ο Mike κατάφερε να χρηματοδοτήσει τις τετραετείς σπουδές του στο πανεπιστήμιο πείθοντας εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλη την Αμερική, αλλά κι από άλλες χώρες του κόσμου, να του δώσουν από ένα σεντ ο καθένας.
IMAGE DESCRIPTIONΤον Ιούνιο του 1987, ο Mike Hayes αποφοίτησε από το Rochelle High School κι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Illinois. Θα έπρεπε να ήταν ενθουσιασμένος, αλλά δεν ήταν. Είχε πρόβλημα. Δεν μπορούσε να πληρώσει για το πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός κι η μητέρα του δασκάλα. Είχαν ήδη υποστηρίξει οικονομικά τη μόρφωση άλλων τεσσάρων παιδιών και δεν είχαν πλέον τόσα χρήματα, ώστε να πληρώσουν και το πανεπιστήμιο του Mike, που σύμφωνα με υπολογισμούς, για δίδακτρα, σίτιση και βιβλία για τέσσερα χρόνια θα κόστιζε περίπου 28.000 δολάρια. Ο Mike έπρεπε να βρει τρόπο να κερδίσει αυτό το ποσό μόνος του. Ως υπάλληλος σε φαρμακείο, είχε μαζέψει μέχρι τότε μόνο 2.500 δολάρια. Το μέλλον του φάνταζε δυσοίωνο.

Ταξίδεψε στο Σικάγο, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια από τον μεγάλο αδελφό του. Αυτό, ήταν το ταξίδι που θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Ενώ περπατούσε στη μεγαλούπολη, του ήρθε μία ιδέα. Συχνά σκεφτόταν δημιουργικά. Είδε πλήθη ατόμων και σκέφτηκε: «Αν ο καθένας από αυτούς, μου έδινε από ένα σεντ;». Συνειδητοποίησε ότι αν αρκετά άτομα έδιναν από ένα σεντ για τον αγώνα του, ίσως και να μπορούσε να συγκέντρωνε το ποσό ώστε να πλήρωνε το πανεπιστήμιο.

Δεν κατανοούμε την αξία ενός σεντ. Μπορεί να το βρούμε στον καναπέ, στο δρόμο κι ούτε καν μπαίνουμε στον κόπο να σκύψουμε και να το μαζέψουμε. Ο Mike σκέφτηκε ότι προκειμένου να συγκεντρώσει 28.000 δολάρια,
θα έπρεπε να πάρει ένα σεντ από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Η πρόκληση ήταν να αγγίξει τόσους ανθρώπους. Πώς θα γινόταν αυτό, αφού κανένας δεν τον γνώριζε; Πώς θα έπειθε 2,8 εκατομμύρια άτομα να σου δώσουν τα σεντς τους;


Σκέφτεται ότι θα μπορούσε να αγγίξει τον κόσμο μόνο μέσω των μέσων ενημέρωσης. Επικοινωνεί με τον αρθρογράφο Bob Greene της Chicago Tribune. Ο Bob σκέφτηκε ότι η ιδέα ήταν έξυπνη και συμφωνεί να γράψει γι΄ αυτή. Δημοσιεύει στήλη με τίτλο: «Mr. Hayes, your penny is in the mail» και παροτρύνει τους αναγνώστες να συνεισφέρουν. Ο Mike νοικιάζει ταχυδρομική θυρίδα κι ελπίζει για το καλύτερο. Δεν ξέρει αν θα πετύχει, ειδικά γιατί το γραμματόσημο κοστίζει πολύ περισσότερο από το σεντ, το οποίο ζητά.

Όταν όμως ελέγχει την αλληλογραφία του, σοκάρεται. Η ανταπόκριση είναι τεράστια κι ευρύτερη απ΄ όσο περίμενε. Δέχεται τόσα γράμματα, που πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει διαλογή. Σε ένα μήνα, 70.000 γράμματα συρρέουν στο ταχυδρομικό κουτί. Ζει σε μια μικρή πόλη, όπου δεν υπάρχουν υποδομές. Το ταχυδρομείο στοιβάζει τα γράμματά του, δημιουργώντας πύργο από φακέλους που φτάνουν τα οκτώ μέτρα σε ύψος.

Η πατέντα του γίνεται πρωτοσέλιδο. Συρρέουν σεντς απ΄ όλη τη χώρα κι από άλλα μέρη του κόσμου κι ο Mike συγκεντρώνει 29.000 δολάρια. Είναι υπεραρκετά για να πληρώσει για το πανεπιστήμιο. Δίνει τα υπόλοιπα 1.000 δολάρια σε άλλο φοιτητή.


«Δεν αισθάνομαι ότι ζητιανεύω», δήλωσε ο Hayes μέσω του Greene. «Ειλικρινά πιστεύω ότι κανένας δεν θα αισθανθεί ότι στερείται αν θα μου στείλει ένα σεντ».


Απόκτησε και ψευδώνυμο. Έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος με τα σεντς. Αλλά δεν είναι αυτό το κληροδότημα του Mike. Θεωρείται από τους πρώτους που εφάρμοσαν μια ιδέα, που σήμερα είναι ήδη σχετικά κοινή. Την Πληθοχρηματοδότηση (Crowdfunding). Ο Mike έβλεπε το μέλλον, είχε την ιδέα να συνεισφέρουν μικρά ποσά εκατομμύρια άτομα και να χρηματοδοτήσουν ένα έργο. Αυτή είναι η πληθοχρηματοδότηση. Το έκανε πριν δημιουργηθεί η λέξη.