ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ
ΤΗΣ ΣΙΛΑΝΔΙΑΣ

Μια πλατφόρμα-
μικροέθνος στη Βόρ. Θάλασσα


Τα γραμματόσημα αυτά, είναι από μια χώρα, που σχεδόν κανένας δεν έχει επισκεφθεί. Εικονίζουν καράβια, έναν άντρα, μια γυναίκα κι ένα οικογενειακό οικόσημο.

Μας αφηγούνται την ιστορία της ίδρυσης ενός ασυνήθιστου έθνους, μια ιστορία ενός μικρού απέναντι σ΄ ολόκληρο το Σύστημα.


Ηνωμένο Βασίλειο, δεκαετία του 1960

Ο Roy Bates αγαπάει τη μουσική κι είναι παθιασμένος με την τελευταία μόδα, το Rock and Roll. Του αρέσουν οι Beatles, οι Rolling Stones κ.ά..

Έχει όμως ένα πρόβλημα: Το BBC είναι κολλημένο στο παρελθόν. Παίζει Rock and Roll μόνο για λίγες ώρες τη βδομάδα.

Ο Roy πιστεύει ότι όλοι πρέπει να μπορούν να ακούν όποτε θέλουν Rock and Roll. Έτσι, μαζί με άλλους φανς της pop μουσικής, ιδρύει το δικό του πειρατικό σταθμό.

Εξέπεμπαν από πλοία έξω από τη βρετανική ακτή. Γι΄ αυτό αποκαλούνταν πειρατικοί σταθμοί.

Σε αντίθεση όμως με τους άλλους ραδιοφωνικούς παρουσιαστές, ο Roy δεν έπαιζε απλά μουσική και μετά πήγαινε σπίτι του.

Προχώρησε περισσότερο: Επίταξε ένα παρατημένο φρούριο, περίπου έντεκα χιλιόμετρα από την ακτή της Αγγλίας. Ήταν μια από τις πλατφόρμες από τσιμέντο και ατσάλι, που είχε κτίσει ο βρετανικός στρατός κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π..

Ο Bates θεώρησε, πως αυτό ήταν το τέλειο μέρος για το σταθμό του. Εκγαταστάθηκε στην πλατφόρμα με τη γυναίκα και το γιο του. Ήταν μακριά από τον πολιτισμό, το ιδανικό σημείο γι΄ αυτόν.


Η Σιλανδία, το μικρότερο αυτοανακηρυγμένο έθνος του κόσμου και ο πρώτος κυβερνήτης του Roy Bates με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Joan, σε φωτογράφηση της εποχής.

IMAGE DESCRIPTIONΩστόσο, συνέβη κάτι, που άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Το 1967, ψηφίστηκε νόμος από την κυβέρνηση, που κήρυττε όλους τους πειρατικούς σταθμούς παράνομους.

Ο Roy όμως, δεν ήθελε να επιτρέψει στους νέους κανόνες να τον σταματήσουν. Βρήκε λοιπόν, μια επαναστατική λύση. Αν οι βρετανοί πολίτες δεν μπορούν να έχουν πειρατικούς σταθμούς, τότε απλά θα άλλαζε την εθνικότητά του.

Ανακήρυξε το φρούριο ως το Έθνος της Σιλανδίας (Sealand), αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Με την οικογένειά του έφτιαξαν εθνικό ύμνο, σύνταγμα, σημαία, νόμισμα και γραμματόσημα. Έκανε πραγματικά ό,τι μπορούσε.

Έδωσε ακόμη και διαβατήρια σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο και τον τίτλο του πρωθυπουργού σε ένα γερμανό υποστηρικτή του, τον Alexander Achenbach.


Ο Achenbach δεν είχε πάει ποτέ εκεί, αλλά του άρεσε η ιδέα του τίτλου, του άρεσε να είναι πρωθυπουργός κάποιας χώρας.

IMAGE DESCRIPTIONΌταν το έμαθαν οι βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έγιναν έξω φρενών. Θεώρησαν το Sealand αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Για να απαντήσουν στην κίνηση του Roy, πήραν δραστικά μέτρα. Άρχισαν να καταστρέφουν ένα-ένα τα παρατημένα φρούρια της Αγγλίας. Φαίνεται, πως ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εξαφανιστεί και το Sealand.

Ο Roy ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς του και για το Sealant. Αγωνιούσε για το αν θα επιτίθονταν και σε αυτό.


Sealand, 1978

Τον Αύγουστο του 1978, φάνηκε να επιβεβαιώνονται οι φόβοι του. Μια μέρα, εκείνος και η σύζυγός του βρίσκονταν
σε κάποια δουλειά στην Ευρώπη. Είχαν αφήσει μόνο του στο Sealand τον 25χρονο γιο τους, Michael.
IMAGE DESCRIPTION
IMAGE DESCRIPTIONΞαφνικά, ο Michael είδε από μακριά κάτι ανησυχητικό. Ένα ελικόπτερο και ταχύπλοα πλησίαζαν με μεγάλη ταχύτητα. Ο Michael θεώρησε ότι τους επιτίθονταν οι βρετανοί.

Ένοπλοι άντρες εισέβαλαν στο Sealand. Όταν τον έδεσαν ωστόσο, συνειδητοποίησε κάτι εκπληκτικό. Δεν ήταν βρετανοί. Ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Alexander Achenbach!

Ο Achenbach ισχυριζόταν, πως αυτός ήταν ο νόμιμος κυβερνήτης της χώρας. Ο γερμανός επιχειρηματίας είχε μεγάλα σχέδια για αυτό το μικρό μέρος. Ήθελε να κτίσει στην πλατφόρμα ένα πολυτελές καζίνο.

Έβαλαν λοιπόν τον Michael σε ένα ελικόπτερο και τον άφησαν στην Ευρώπη. Εκεί βρήκε τους γονείς του, οι οποίοι εξοργίστηκαν. Δεν είχαν πάρει απλά το σπίτι του Roy, αλλά το έθνος τους.

IMAGE DESCRIPTIONΟι Bates όμως, δεν θα χάσουν αμαχητί. Ορκίζονται να πάρουν πίσω το Sealant με τη βία. Στις 15 Αυγούστου πάνε εκεί με ένα ελικόπτερο κι οπλισμένοι. Εισβάλλουν στο φρούριο κι απειλούν την ομάδα του Achenbach με όπλο. Εκείνοι αιφνιδιάζονται και παραδίδονται.

Έπειτα, στέλνοντας μήνυμα στους μελλοντικούς εισβολείς, ο Bates κρατάει αιχμάλωτο ένα συνεργό του Achenbach.

Τα νέα της αιχμαλωσίας του όμως, κάποια στιγμή φτάνουν στη Γερμανία. Δίχως να καταλαβαίνει τους ισχυρισμούς του Bates, η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από τη βρετανική την απελευθέρωση του γερμανού ομήρου.

Φοβούμενοι ένα διπλωματικό εφιάλτη, οι βρετανοί κάνουν κάτι σοκαριστικό. Λένε στη Γερμανία, πως το θέμα δεν είχε να κάνει με αυτούς. Το Sealand ήταν εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας.

Η Γερμανία αναγκάζεται να στείλει ένα διπλωμάτη στο Sealand, για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του κρατούμενου. Μετά από βδομάδες, ο Roy Bates συμφωνεί και τον απελευθερώνει.

Για τον Bates, το γεγονός είναι μια εκπληκτική νίκη. Αφού η Γερμανία έστειλε κάποιον από την πρεσβεία της στο Sealand, σημαίνει πως αναγνώριζε το Sealand ως κράτος. Και είναι αυτό το προηγούμενο, που εξασφαλίζει το μέλλον του Bates. Είναι πλέον ελεύθερος να μείνει στην πλατφόρμα.


Μέχρι και σήμερα, οι Bates διαχειρίζονται ακόμη την πλατφόρμα. Η οικογένεια έχει το Sealand περίπου πενήντα χρόνια. Πρόκειται για μια μοναδική ιστορία τόλμης.


Πολλές αιτήσεις ιθαγένειας υποβλήθηκαν στη Σιλανδία μετά την ψηφοφορία του Brexit, από βρετανούς, που ήθελαν έτσι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Σήμερα, μπρελόκ, σημαίες, εθνόσημα, κονκάρδες, τίτλοι κ.λπ. του κράτους, μπορούν να αγορασθούν εύκολα διαδικτυακά.

Υπάρχει κάτι στην ιδέα της ίδρυσης της δικής σου χώρας και στο να αποκαλείς τον εαυτό σου πρίγκιπα και τη γυναίκα σου πριγκίπισσα.

Εν κατακλείδι, τα πολύχρωμα γραμματόσημα συμβολίζουν μια μικρή χώρα και την αδάμαστη αίσθηση ανεξαρτησίας των ιδρυτών της.