ΠΩΣ Η ΓΗ
ΕΞΕΛΙΞΕ
ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Λίγα ζώα άνω των πενήντα κιλών άντεξαν τον όλεθρο της Ύστερης Κρητιδικής, πριν από 65 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Το σύννεφο σκόνης έφερε σκοτάδι και κρύο στην επιφάνεια της Γης για μήνες. Οι δεινόσαυροι πάγωσαν και λιμοκτόνησαν.

Κάποια μικρά πλάσματα όμως, κατέφυγαν στη γη. Όταν πρόβαλαν, διαπίστωσαν ότι τα τέρατα που τα κυνηγούσαν είχαν εξαφανιστεί. Η Γη γινόταν ο πλανήτης των θηλαστικών.

Η λεκάνη της Μεσογείου πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια ήταν έρημος, όπου δεν φύτρωνε τίποτα. Δυόμισι εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άμμος και αλάτι. Πολύ πιο αφιλόξενη από κάθε σημερινό περιβάλλον της Γης. Η θερμοκρασία την ημέρα ήταν τόση, που έψηνες ψωμί. Η στάθμη της θάλασσας ήταν 1,6 χιλιόμετρα ψηλότερα, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση ήταν 50% μεγαλύτερη απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Δύσκολα φανταζόμαστε πιο αφιλόξενο μέρος στον πλανήτη. Κι όμως, έτσι ήταν η Μεσόγειος προτού γίνει θάλασσα.
 
 

 

 
Καλλιτεχνική απεικόνιση της γεωγραφίας του χώρου της Μεσογείου,
όταν ήταν ξηρή και δεν επικοινωνούσε με τον Ατλαντικό.
Στη ένθετη εικόνα φαίνεται η μετανάστευση θηλαστικών
(π.χ. τρωκτικών, καμηλών) από την Αφρική προς την Ιβηρία.

 

 
 

Το φυσικό φράγμα στο δυτικό άκρο της λεκάνης κάποια στιγμή υποχώρησε, πιθανόν λόγω σεισμών, και ξεκίνησε ο κατακλυσμός. Τα χειμαρρώδη νερά εισέβαλαν με ρυθμό 40.000 φορές μεγαλύτερο από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και μετέτρεψαν την αχανή έρημο στη Μεσόγειο θάλασσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δεν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι να δουν αυτή την τεράστια πλημμύρα ούτε και να θαυμάσουν την ομορφιά που δημιούργησε.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη της Γης ένας πλατύς δίαυλος χώριζε την Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Τα ρεύματα του ωκεανού περνούσαν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό. Οι τεκτονικές δυνάμεις όμως, ένωσαν σταδιακά τις δύο ηπείρους, έκλεισαν το δίαυλο και δημιούργησαν τον ισθμό του Παναμά. Αναδιοργανώθηκε έτσι το παγκόσμιο μοτίβο των ρευμάτων των ωκεανών, πράγμα, που επηρέασε το κλίμα παγκοσμίως.

Στην Αφρική, τα πυκνά δάση μειώθηκαν σημαντικά. Κάποια είδη, που είχαν εξελιχθεί να ζουν στα δέντρα, εξαφανίστηκαν. Εκείνα όμως, που μπόρεσαν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες άντεξαν και εξελίχθηκαν.
 
 

 

 
Οι χιμπατζήδες περπατούν στα δύο πόδια με ευλιγισία και μπορούν
να περιστρέψουν το πάνω μέρος του κορμιού τους, όπως κι οι άνθρωποι.
Τα ανθρώπινα γονιδιώματα είναι περισσότερο από 98% ίδια
με αυτά του χιμπατζή, αλλά υπάρχουν μερικές σύντομες ακολουθίες του DNA,
που έχουν αλλάξει σημαντικά στους ανθρώπους δεδομένου,
ότι τα δύο είδη ξεχώρισαν πριν από πέντε περίπου εκατομμύρια χρόνια.

 

 
 

Κάποτε, οι πρόγονοί μας κρύβονταν στο υπέδαφος, για να αποφύγουν τους θηρευτές, που ελλόχευαν στην επιφάνεια. Όταν εξαφανίστηκαν όμως οι δεινόσαυροι, βγήκαν στην επιφάνεια. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να ζουν στα κλαδιά των δέντρων. Απέκτησαν αντιτακτό αντίχειρα, για να κρέμονται στα κλαδιά και να διασχίζουν την κομοστέγη, που κάλυπτε όλες τους τις ανάγκες. Μπορούσαν επίσης να περπατούν και όρθιοι, αλλά για μικρές μόνο αποστάσεις. Με τόσα δέντρα τριγύρω δεν χρειαζόταν να πάνε πολύ μακριά.

Μετά όμως, που το κλίμα ψυχράθηκε, τα δέντρα λιγόστεψαν και ξεφύτρωσαν μεγάλα λιβάδια. Οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να τα διασχίσουν, για να βρουν τροφή. Τώρα, χρειάζονταν εντελώς διαφορετικές ικανότητες για να επιβιώσουν στη σαβάνα. Τον παλιό καιρό, κάθονταν στα κλαδιά κι έβλεπαν τα αιλουροειδή από ασφαλή απόσταση. Τώρα όμως, βρίσκονταν στο ίδιο επικίνδυνο μέρος μαζί τους. Επιβίωσαν όσοι μπορούσαν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στα πίσω πόδια και να τρέχουν όποτε χρειαζόταν.

Άλλαξε έτσι το πώς έβλεπαν τον κόσμο. Τα χέρια τους δεν συνδέονταν πια με το περπάτημα. Ήταν ελεύθεροι να συλλέγουν την τροφή, να μαζεύουν ξύλα και κόκαλα, που θα τα χρησιμοποιούσαν σαν όπλα κι εργαλεία.

Μια αλλαγή στην τοπογραφία ενός μικρού και μακρινού μέρους ανακατεύθυνε τα ωκεάνια ρεύματα. Η Αφρική έγινε πιο κρύα και ξηρή. Τα περισσότερα δέντρα δεν άντεξαν το νέο κλίμα. Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, που ζούσαν εκεί έπρεπε να βρουν καινούριο σπίτι.

Πριν το πολυκαταλάβουμε, ανασχεδίασαν με εργαλεία τον πλανήτη μας.

Η Γη διαμόρφωσε τη μοίρα του ανθρώπου.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


15 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  18 Δεκ 2016


  Coldplay - Adventure Of A Lifetime
  https://www.youtube.com/watch?v=QtXby3twMmI

  ;)

 • Ανώνυμος 39656

  6 Σεπ 2016

  διαβαστε και τον 12ο πλανητη του ζ.Σιτσιν

 • Ανώνυμος 39601

  30 Αυγ 2016


  Το τραγικό τέλος ενός «συγγενή» - Η Λούσι έπεσε από το δέντρο πριν από 3 εκατ. χρόνια
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500097944

 • Bielidopoulos

  6 Ιουλ 2016

  ~
  Μία ακόμη επιστημονική έρευνα ενισχύει το σενάριο του διπλού πλήγματος, που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Πριν την πτώση του μεγάλου αστεροειδούς στο Τσικξουλούμπ του σημερινού Μεξικού, είχαν προηγηθεί ισχυρές εκρήξεις ηφαιστείων, που εκτόξευσαν τεράστιες ποσότητες σκόνης και αερίων (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.), με συνέπεια να προκληθεί παρατεταμένη κλιματική αλλαγή, η οποία έκανε δύσκολη τη ζωή των δεινοσαύρων - ώσπου ήλθε και ο διαστημικός βράχος για να τους αποτελειώσει.
  Οι γεωχημικές αναλύσεις (ισότοπα οξυγόνου-18 και άνθρακα-13), που λειτουργούν ως ένα είδος παλαιοθερμομέτρου, αποκάλυψαν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων σχεδόν συνέπεσε με δύο απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία, οι οποίες απείχαν μεταξύ τους περίπου 150.000 χρόνια. Το πρώτο συμβάν, που οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 7,8 βαθμούς Κελσίου, έγινε την ίδια εποχή με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή Ντεκάν της σημερινής Ινδίας, ενώ η δεύτερη μικρότερη άνοδος της θερμοκρασίας (κατά 1,1 βαθμό Κελσίου) συνέπεσε με την πτώση του αστεροειδούς.
  Οι ερευνητές - όπως και άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν - εκτιμούν ότι, ήδη πριν τον αστεροειδή, τα οικοσυστήματα του πλανήτη είχαν διαταραχθεί σοβαρά και οι δεινόσαυροι ήσαν ήδη ευάλωτοι στο δεύτερο και τελειωτικό πλήγμα. Μαζί τους εξαφανίσθηκαν περίπου τα τρία τέταρτα των υπολοίπων ειδών ζώων και φυτών, πράγμα που έδωσε πλέον ζωτικό χώρο σε κάποια ταπεινά έως τότε ζώα, που συνήθως κρύβονταν στα έγκατα της Γης και κυκλοφορούσαν τη νύχτα: στα θηλαστικά και - ανάμεσά τους - στον μελλοντικό κυρίαρχο, τον άνθρωπο.
  http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=813265

 • Ανώνυμος 38469

  4 Μαΐ 2016


  http://prnt.sc/b05agy
  Τσα!

 • Ανώνυμος 38468

  4 Μαΐ 2016

  http://www.rizopoulospost.com/sobietikh-dhmokratia-ths-ellados/

 • Ανώνυμος 38467

  4 Μαΐ 2016


  Και το δημόσιο τομέα θα αγγίξει πλέον η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωση των κρατικών δαπανών.
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113995603
  Κλαψ!

 • Ανώνυμος 38466

  4 Μαΐ 2016

  Η μεγαλύτερη φυσική εξέλιξη που κανείς ανθρωπολόγος δεν κατάφερε να προβλέψει είναι αυτή του ROMIUS DIMOSIUS YPALLILUS. Καταπληκτικό είδος. Μαθημένο να βιώνει ακόμα και στις ποιο αντίξοες εκλογικές αναμετρήσεις. Όχι ιδιαίτερα ευφυές σαν είδος αλλά πολύ ανθεκτικό σε κάθε ατμοσφαιρική, κοινοβουλευτική, γεωπολιτική και οικονομική αλλαγή.

 • Ανώνυμος 38464

  4 Μαΐ 2016

  38462= Γνησιος απογονος αμιγους ρατσας ΜΑΤΣΕΝΤΟΝ ΣΛΑΥΒΕ.

 • Ανώνυμος 38462

  3 Μαΐ 2016

  38461=νεοέλλην πολυμαθής

 • Ανώνυμος 38461

  3 Μαΐ 2016

  καποιος εγραψε απαντηση στα ιταμα περί αστεροειδων μυθοπλαστικα μιας και ανθρωπινος εγκεφαλος
  πληρους λειτουργιας δημιουργησε συνθηκες σημερινου περιβαλλοντος
  παρε το γιατι
  ΕΠΑΜΕΡΟΙ ΤΙΣ ΔΕ ΤΙΣ ΤΙΣ Δʼ ΟΥ ΤΙΣ όταν αρχισε να ληθουργει η μνημη του
  και εφτιαξε τις γλωσσες τυπωτες γνώσεων για να θυμάται ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 • Bielidopoulos

  2 Μαΐ 2016

  ~
  Για την ακρίβεια είμαστε αστρική στάχτη.

 • Bielidopoulos

  2 Μαΐ 2016

  ~
  Σύμφωνα με μια νέα θεωρία που είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές μέρες οι δεινόσαυροι βρισκόντουσαν σε πορεία εξαφάνισης πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια. Ο αστεροειδής που έπεσε πριν 66 εκατομμύρια χρόνια τους έδωσε το χαριστικό χτύπημα. Σήμερα κυριαρχούν τα θηλαστικά και από τα ερπετά έχουν απομείνει οι κροκόδειλοι, τα φίδια, οι σαύρες, οι χελώνες και το τουατάρα.
  http://www.econews.gr/2016/04/20/deinosauroi-exafanisi-129816/

  Να σημειώσω ότι το ανθρώπινο χέρι είναι το πιο περίπλοκο όργανο σώματος στα σπονδυλωτά και χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αναπτύξει τεχνολογία και πολιτισμό όσο έξυπνος ή κοινωνικός και αν είναι.

  @38457
  Σωστό και αυτό. Είμαστε αστρική σκόνη, αφού στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο παράγονται στους πυρήνες των άστρων και στις εκρήξεις σουπερνόβα.

 • Ανώνυμος 38458

  2 Μαΐ 2016

  Εξαιρετικές πληροφορίες. Το γέμισμα της λεκάνης της Μεσογείου θα ήταν απίστευτο ως θέαμα

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 38457

  2 Μαΐ 2016

  We are a special speck of dust..