ΠΩΣ
ΑΠΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ
ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ

Η άγνωστη ιστορία
του Αγάλματος της Ελευθερίας


Όπως και να πας στη Νέα Υόρκη, από αέρα, ξηρά ή θάλασσα, θα δεις ένα μεγαλειώδες μνημείο της Αμερικής. Λέγεται Άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι η πύλη της χώρας. Βρίσκεται σε αυτό το σημείο για πάνω από 130 χρόνια.

Απεικονίζει μια ηρωίδα, που όλοι την ξέρουμε. Η ταυτότητα και η προέλευσή της όμως, είναι θρύλος.

Από εκεί ξεκίνησαν πολλές αμερικάνικες ιστορίες. Αλλά η πιο γοητευτική από όλες, είναι η δική της.


Το Άγαλμα της Ελευθερίας, σήμα κατατεθέν των ΗΠΑ (μιας αυτοκρατορίας που, τόσο αυτάρεσκα, θέλει να περνιέται για «χώρα της ελευθερίας»).
Είναι το μεγαλύτερο μεταλλικό άγαλμα που φτιάχτηκε ποτέ. Βρίσκεται στο Liberty Island, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
Ο σκελετός του σχεδιάστηκε από τον Γκιστάβ Άιφελ (του γνωστού πύργου από μεταλλικούς δοκούς στο Παρίσι).
Είναι καλλιτεχνικό έργο του Φρεντερίκ Μπαρτολντί, ο οποίος χρησιμοποίησε ως μοντέλο του μια κοπέλα από μπορντέλο, που του υπέδειξε μια γνωστή του μαντάμ.
Αφού μάταια είχε ψάξει να βρει ένα μοντέλο με πλούσιο στήθος για να ποζάρει, απευθύνθηκε σε μερικές μαμάδες μπορντέλων της École Militaire.
Μια από αυτές, του παρουσίασε τη Σελινάρα (La Grande Céline), μια κοπέλα με στήθος γοητευτικό, που δέχθηκε να γίνει μοντέλο.
Έτσι το σύμβολο της ελευθερίας του μοντέρνου κόσμου, στην πραγματικότητα είναι ένα κορίτσι κάποιου παρισινού πορνείου του 19ου αιώνα.


Γαλλία, τέλη της δεκαετίας του 1860
IMAGE DESCRIPTION
Ο γλύπτης Φρεντερίκ Μπαρτολντί ελπίζει ότι φτιάχνει αριστούργημα, ένα σύμβολο της βιομηχανικής εποχής.

Δεν είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι για ένα μνημείο σε μια άλλη μεριά του κόσμου. Μια ιδέα για ένα τεράστιο γλυπτό στην είσοδο της διώρυγας του Σουέζ με μορφή μουσουλμάνας της Αραβίας (βλ. πρώτη φωτογραφία). Απορρίπτεται όμως ως πολύ ακριβό και το αντικαθιστά ένας απλός φάρος.

Χρόνια μετά, ο Μπαρτολντί μπορεί να αναστήσει το σχέδιό του στις ΗΠΑ. Υιοθετεί μια ιδέα ενός γάλλου πολιτικού. Φτιάχνει ένα μνημείο για τα εκατό χρόνια της Αμερικής, τη φιλία της με τη Γαλλία και την αποδοχή της ελευθερίας για όλους. Ζητά τη βοήθεια του Γκιστάβ Άιφελ, που θα γινόταν διάσημος για τον πύργο του και του εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ των ομώνυμων βραβείων.

Προκειμένου να αναβαθμίσει το σχεδιασμό του, στρέφεται στους θρύλους. Ονειρεύεται ένα νέο άγαλμα στη μορφή μιας ρωμαίας θεάς. Της Λίμπερτας, της θεάς της ελευθερίας. Στους αιώνες, εμφανίστηκε σε ρωμαϊκά νομίσματα και στη σφραγίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η πιο εντυπωσιακή της εμφάνιση θα είναι στην είσοδο στην Αμερική. Την ονομάζει «Ελευθερία, που φωτίζει τον κόσμο».

Έχει μια κορώνα με επτά κορυφές, που εκπροσωπούν τις επτά θάλασσες και τις επτά ηπείρους.


Η ρωμαϊκή θεά Λίμπερτας σε αρχαία νομίσματα.
Η μεγάλη σφραγίδα της Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1848 με τη θεά Λίμπερτας, η οποία μερικές δεκαετίες αργότερα, αποτέλεσε την έμπνευση για τη μορφή του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Η μεγάλη κυρία έχει ύψος πάνω από 93 μέτρα από την κορυφή ως τα νύχια. Έχει μέση 10,5 μέτρα και πόδια μήκους 7,5 μέτρων. Αν αναρωτιέστε, φοράει παπούτσι νούμερο 910.


Το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας σε έκθεση στο Παρίσι (1878).
Το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας, όταν έφτασε στην Αμερική (Ιούνιος 1885).


Αν και η φιλόδοξη σχεδίαση της τελείωσε, η ιστορία της Ελευθερίας μόλις άρχισε. Φτιάχτηκε στη Γαλλία και διέσχισε σε 350 κομμάτια τον Ατλαντικό μέχρι τη Νέα Υόρκη. Το ταξίδι κόντεψε να είναι καταστροφή. Μια τρικυμία απείλησε να τη στείλει στο βυθό.

Όταν έφτασαν όλα τα κομμάτια, περίμεναν ένα χρόνο μέχρι να φτιαχτεί το 27.000 τόνων βάθρο από τσιμέντο και γρανίτη.


Το δεξί χέρι και ο δαυλός του Αγάλματος της Ελευθερίας σε έκθεση στο Παρίσι (1876).
Το βάθρο του Αγάλματος της Ελευθερίας υπό κατασκευή (Ιούνιος 1885).

Ακόμα και στην αποκάλυψή του το 1886, το άγαλμα δεν είχε τελειώσει. Υπήρξαν αρκετές ιδέες για βελτιώσεις. Όπως, ή όχι μετριοπαθής ιδέα του Έντισον για ένα γιγάντιο φωνογράφο, με τον οποίο το άγαλμα θα μιλούσε. Όχι, αυτό δεν πέρασε.

Μια διάσημη αλλαγή πέρασε φυσιολογικά. Η εικοσάχρονη μεταμόρφωσή της από το καφέ χρώμα της σε πράσινη πατίνα προκλήθηκε από οξείδωση. Μερικοί θεώρησαν ότι αποδυναμώθηκε, αλλά στην πραγματικότητα ο χαλκός ενισχύθηκε και βοήθησε την Ελευθερία να αντέξει στη φθορά του χρόνου, τη φύση και... μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κινηματογράφου, όταν θάφτηκε στον «Πλανήτη των πιθήκων».

Παρόλα αυτά, το άγαλμα συνεχίζει να αντέχει. Κουνιέται βέβαια, λίγα εκατοστά όταν το χτυπάει τυφώνας, αλλά δεν πειράζει.


Ωρύονται οι ελληναράδες, ότι ο σχεδιαστής του Αγάλματος της Ελευθερίας δήθεν αντέγραψε
τη μορφή του Απόλλωνα από τρίπτυχη πλάκα, που ανακαλύφθηκε στην Κόρινθο.
Η κατασκευή του αγάλματος όμως είναι προγενέστερη της ανακάλυψης της πλάκας,
καθώς οι αρχαιολόγοι της αμερικάνικης αποστολής ξεκίνησαν εργασίες στην Κόρινθο
το 1896, δηλαδή πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του κεφαλιού.
Παρά ταύτα, θριαμβολογικά δημοσιεύματα διανθισμένα από τα συνήθη εθνικιστικά
φληναφήματα, καθώς και από φωτοσοπιαρισμένες εικόνες του Απόλλωνα, έχουν κατακλύσει
το διαδίκτυο και αντιγράφονται άκριτα και σωρηδόν από τον έναν στον άλλον.
Το Άγαλμα της Ελευθερίας θαμμένο στην ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων».

3.500.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το άγαλμα. Κανείς τους δεν μπορεί να δει τα δύο κρυφά στοιχεία, που συνοψίζουν το μήνυμά της:

• Στην πινακίδα της γράφει 4 Ιουλίου 1776. Είναι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής.

• Αλλά η ελευθερία δεν ήρθε για όλους αμερικάνους το 1776. Έτσι, τα πόδια της πατούν μια σπασμένη αλυσίδα και δεσμά, που συμβολίζει την εξάλειψη της δουλείας το 1865, μετά τον Εμφύλιο. Ενώ σχεδόν καλύπτονται από το χιτώνα της, η αλυσίδα και τα δεσμά φαίνονται ακόμα. Θυμίζουν ότι ακόμα κι όταν έφτιαχναν το άγαλμα, το 1870, οι αφροαμερικανοί ήταν ακόμα δούλοι.


Η πινακίδα του Αγάλματος της Ελευθερίας, η οποία αναγράφει 4 Ιουλίου 1776,
την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής.
Οι αλυσίδες στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Σήμερα, το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Αμερικής.

Είναι κι αυτή μετανάστρια με πολυπολιτισμική και θρυλική καταγωγή.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47610

  10 Ιουν 2019

  Αναζητώντας την Αγία Ελευθερία.

  Διαβάζω ένα ωραίο αρθράκι για το άγαλμα της Ελευθερίας. Λιτό, ενδιαφέρον, πίκάντικο με αναφορές σε γαλλίδες με πλούσιο στήθος. Έχω πάει ως φοιτητής στο νησάκι, κοιτάω τις εικόνες να δω τι θυμάμαι, τι μου ξέφυγε . Μετά την πρώτη χαλαρή ανάγνωση κάπου αρχίζω να μπερδεύομαι . Μουσουλμάνα, Χριστιανή, μορφή του Απόλλωνα Ηλιου, Ελληνάραδες (στην λεζάντα της φωτό)? Τι γίνεται εδώ ? Την χαλαρή πρώτη αναγνωση ακολουθή μια δεύτερη με επισήμανση των επίμαχων λέξεων. Αρχίζω να βλέπω το άρθρο λίγο σκεπτικός. Ξαναφρεσκάρω τις γνώσεις μου με ένα γρήγορο πέρασμα από την αγγλική σελίδα της wikipedia:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Liberty
  και σταδιακά τα πρώτα επιπόλαια χαμόγελα διαδέχονται δεύτερα πικραμένα. Η "ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ" ήταν λέει μια ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑ Φελάχα εκπροσωπώντας την (αρχαία) Αίγυπτο που φωτίζει την Ασια, αναφορά γίνεται στο περίφημο άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου του Θεού ΗΛΙΟΥ και στην ΡΩΜΑΙΑ ΘΕΑ LIBERTAS. Νάτοι πάλι οι Ελληναράδες που παντού βλέπουν ότι τους αρέσει ανεξάρτητα με το αν αυτό υπάρχει! Ίσως έκανα λάθος, σκέφτομαι . Για ένα τόσο γνωστό θέμα που ανήκει και στα μνημία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco δεν μπορεί να κάποιος να λέει παραμυθάκια για παιδάκια! Ξαναδιαβάζω τον τίτλο "Από Μουσουλμάνα έγινε Χριστιανή" . Ας μην το παίζω ειδήμων. Για να λέει το άρθρο ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ προφάνώς οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν Μουσουλμάνοι, απλά δεν το είχαν συνειδητοποιήσει. Κάτι σαν τους Έλληνες ψηφοφόρους που δεν κατάλαβαν το μεγαλείο της κυβέρνησης και την καταψήφισαν. Οπότε και η αρχαία Ρωμαία Θεά Libertas θα πρέπει κατά βάθος να ήταν Χριστιανή που προφανώς μαρτύρησε στα χέρια του Ρωμαϊκού Οχλου! Αρχισα λοιπόν να ξάχνω την ΑΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Και τι διαπίστωσα? Οι άτιμοι ρωμιοί δεν σεβάστηκαν ούτε την έκδηλη θυληκότητά της!!! Πουριτανοί αφού εξοστράκισαν την σατυρα και κρυφοομοφυλλόφιλοι αφού αρέσκονταν στα αγοράκια σύμφωνα με προηγούμενα άρθρα του Site όπως ήταν, φθονώντας το πλούσιο μπούστο της την έκαναν ΑΝΤΡΑ: Μόνο Άγιος Ελευθέριος υπάρχει!

  Ευτυχώς που διάβασα λοιπόν την έγκυρη αναλυση περί μουσουλμάνων και χριστιανών στο αρθρο δηλαδή! Τώρα Ερευνώ Ελεύθερος αναζητώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποκαταστήσουν την αλήθεια !! Μέχρι και το λάθος του Έλληνα ψηφοφόρου κατάλαβα στις πρόσφατες εκλογές σε σημείο που να τις θεωρώ άκυρες πλέον.

  Αναζητώντας λοιπόν την ΑΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και άλλες Ελληνοτρελές Ελευθεροέρευνες. Καλή συνέχεια .......