ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ
ΜΕΛΙ

Σημάδι
της αλλαγής των καιρών


Το χωριό Ribeauville βρίσκεται στην όμορφη Αλσατία στη Γαλλία. Γνωστή για το κρασί της η περιοχή, παράγει επίσης, έναν ξεχωριστό τύπο μελιού. Είναι γνωστό για τη μοναδική του γεύση και παράγεται από τις μέλισσες, που πάνε στα έλατα στα κοντινά βουνά.

Ωστόσο, το 2012, οι τοπικοί μελισσοκόμοι δέχτηκαν ένα σοκ. Όταν άνοιξαν τα μελίσσια, βρήκαν κάτι πραγματικά ανησυχητικό. Οι μέλισσες σε κάποια μελίσσια παρήγαγαν ζωηρό πράσινο μέλι. Σε κάποια άλλα, έντονο μπλε.

Αυτό ήταν ανήκουστο. Οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν αν κάτι άλλαξε στην ισορροπία της φύσης.


Υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας. Οι μέλισσες επιφορτίζονται με τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών. Αν κάτι τους συμβεί, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Αυτή η πολύχρωμη τροπή των γεγονότων, ήταν πραγματικά ανησυχητική.


Το πράσινο μέλι του Ribeauville της Γαλλίας.
Κηρήθρα με μπλε μέλι.

Το πολύχρωμο μέλι του γαλλικού χωριού δεν ήταν το μόνο περιστατικό απροσδόκητων αποχρώσεων μελιού. Παρατηρήθηκε επίσης κάπου, που δεν θα περιμένατε να βρείτε μελίσσι.

Στη Νέα Υόρκη, η μελισσοκομία είναι μια δημοφιλής ασχολία. Οι άνθρωποι βάζουν μελίσσια στις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Ο Andrew Cote είναι ο επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων Νέας Υόρκης. Εχει μέλισσες από τότε που ήταν παιδί.

Από τότε που έχω μέλισσες στη Νέα Υόρκη, έχω συναντήσει έντονο κόκκινο, πράσινο και μπλε μέλι.

Andrew Cote , επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων Νέας Υόρκης.


Στην πόλη που δεν κοιμάται, οι δραστήριες μέλισσες παράγουν περίεργο μέλι αν και μόνο ένα χρώμα τη φορά. Υπάρχει κάτι στο αστικό περιβάλλον που να το εξηγεί;

Στη Νέα Υόρκη οι μέλισσες αναζητούν νέκταρ στα άνθη σε πάρκα και κήπους. Το νέκταρ είναι νερό με ζάχαρη και το κύριο συστατικό για το μέλι. Οι μέλισσες το φέρνουν στο μελίσσι, όπου εργάτριες το μοιράζουν μασώντας το. Το βάζουν σε κελί της κηρήθρας και χτυπούν τα φτερά για να εξατμίσουν την υγρασία. Το αποτέλεσμα είναι το μέλι.

Διαφορετικά άνθη παράγουν ελαφρώς διαφορετικό νέκταρ. Αυτό επηρεάζει το χρώμα του μελιού, που συνήθως ποικίλλει από απαλό χρυσό έως σκούρο καφέ. Ποτέ, ωστόσο, δεν έχει τόσο έντονα χρώματα.

Στην αστική ζούγκλα είναι εύκολο να βρεις γλυκά. Στον κόσμο των ταχυφαγείων, τα γλυκά σνακ υπάρχουν παντού και δεν αποζητάμε μόνο εμείς γλυκές λιχουδιές. Παρασυρμένες από την επιθυμία για γλυκό, πλησιάζουν και οι μέλισσες, ειδικά στα απορρίμματά μας.


IMAGE DESCRIPTIONΔυο φίλοι μου είδαν ότι το μέλι τους ήταν έντονο κόκκινο.

Αποδείχθηκε, ότι στο Red Hook του Brooklyn υπάρχει εργοστάσιο κερασιών μαρασκίνο από τη δεκαετία του ΄40 και οι μέλισσες έπιναν την απορροή από το εργοστάσιο.

Όπου υπάρχει συγκεντρωμένο ζαχαρένιο σιρόπι που είναι έτοιμο να συλλεχθεί, η μέλισσα δύσκολα αντιστέκεται, όπως ένα παιδί δύσκολα θα αντιστεκόταν στο πρόχειρο φαγητό.

Υπάρχουν περιστατικά στην Αγγλία, όπου μέλισσες κοντά σε εργοστάσιο της Coca-Cola, παρήγαγαν υπερβολικά γλυκό νέκταρ.

Andrew Cote , επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων Νέας Υόρκης.


Τι συνέβη όμως, με το πράσινο μέλι του Andrew;

Δεν ξέρω πώς βγήκε πράσινο το μέλι. Μάλλον ήταν αντιψυκτικό.


Αν και τοξικό για εμάς, το αντιψυκτικό είναι πολύ γλυκό και οι μέλισσες έλκονται από την οσμή. Στο αέναο κυνήγι τους για ζάχαρη τα εργατικά έντομα δημιουργούν ουρά για ο,τιδήποτε γλυκό και αυτό που βρίσκουν, μπορεί να έχει έντονο χρώμα.

Όταν μία μέλισσα το βρίσκει, έχουν όλες κέρδος. Όταν γυρνούν από ταξίδι αναζήτησης, κάνουν το χορό της μέλισσας, που υποδεικνύει την κατεύθυνση και την απόσταση από την πηγή τροφής. Έτσι, σύντομα όλη η κυψέλη γεμίζει με μέλι περίεργου χρώματος.

Κάνει όμως να το φάμε;

Ανάλογα με το πόσο πειραματίζεται ο καθένας.

Δεν θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να δοκιμάσεις περίεργο μέλι ή να πιεις ένα μιλκσέικ πλουτωνίου ή να κάνεις ο,τιδήποτε ριψοκίνδυνο.

Andrew Cote , επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων Νέας Υόρκης.


Το πολύχρωμο μέλι δεν πρέπει να πωλείται ως τροφή, αλλά ως παράξενο προϊόν.

Νομίζω ότι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη, γιατί ζούμε κοντά με τους άλλους. Ακόμα και οι μέλισσες είναι ανάμεσά μας.

Το έντονου χρώματος μέλι ίσως είναι ανησυχητικό για εμάς, αλλά για τις μέλισσες της πόλης που χρησιμοποιούν ό,τι βρουν, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Andrew Cote , επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοκόμων Νέας Υόρκης.


Αυτό το περίεργο μέλι, δεν είναι σημάδι της «Αποκάλυψης», αλλά σημάδι της αλλαγής των καιρών κι ίσως στρατηγικής επιβίωσης της φύσης, που λειτουργεί με τέλειο, αλλά μερικές φορές περίεργο τρόπο.


Το κόκκινο μέλι του Red Hook του Brooklyn
Ο David Selig, εστιάτορας κι ερασιτέχνης μελισσοκόμος στο Red Hook του Brooklyn της Νέας Υόρκης, απογοητεύτηκε, γιατί οι μέλισσές του παρήγαγαν ένα κόκκινο σκεύασμα,
που θύμιζε περισσότερο κεράσια ή σιρόπι του βήχα.

Τι συνέβη, όμως, με τις μέλισσες στην εξοχή της Γαλλίας; Πώς παρήγαγαν μέλι σε τέτοια ποικιλία έντονων χρωμάτων;

Τελικά αποδείχθηκε, ότι πετούσαν μερικά χιλιόμετρα πέρα από τα λιβάδια σε εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων μεγάλης εταιρείας γλυκισμάτων, όπου έτρωγαν πεταμένα περιβλήματα από καραμέλες.

Έτσι, αποδείχτηκε ότι ήταν τα βάζα από την ανθρώπινη ζάχαρη, που έδιναν στο μέλι τα χρώματα του ουράνιου τόξου.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


9 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47522

  23 Μαΐ 2019

  Πολλή συζήτηση – και δικαίως – έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον αποδεκατισμό των μελισσών εξαιτίας παραγόντων όπως η έκθεσή τους σε φυτοφάρμακα, και αυτό διότι οι μέλισσες είναι από τους κύριους επικονιαστές, χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν πολλές καλλιέργειες. Πολύ λιγότερη συζήτηση όμως – αδίκως – έχει γίνει σχετικά με το πόσο σημαντικοί είναι οι βομβίνοι, που επίσης αποδεκατίζονται με ραγδαίους ρυθμούς, σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλήθους αγαπημένων τροφίμων.
  https://www.tovima.gr/2019/05/23/science/i-ftoxi-diatrofi-ton-vomvinon-odigei-kai-se-ena-pio-ftoxo-diko-mas-menou/

 • Ανώνυμος 47520

  23 Μαΐ 2019

  https://www.iefimerida.gr/zoi/slaboi-zizek-macho-kai-syntiritiko-finale-game-thrones
  Ό,τι του κατέβει αμολάει ο αμπελοφιλόσοφος. Τί είναι αυτοί ρε.
  Το φέρνουν από εδώ και από εκεί προκειμένου να το προσαρμόσουν στις ανασφάλειες και τις φοβίες τους.
  Άσε ρε μαν, δεν αντιλαμβάνεσαι τί παίζει. Φάε μια κρεμούλα καλύτερα.

 • Ανώνυμος 47515

  23 Μαΐ 2019

  Έγραφα στο 47498 για το Game of Thrones και το "Lost".

  Πίσω στο 2011, λίγο πριν την πρεμιέρα του Game of Thrones, ο Martin μιλούσε σε συνέντευξή του για το Lost κι έλεγε ότι ένιωσε εξαπατημένος από το φινάλε. Έπειτα, αναφερόμενος στην δική του ιστορία, προσέθετε: “Κι αν κι εγώ τα γαμήσω όλα στο τέλος; Αν το κάνω σαν το Lost; Θα με κυνηγάνε με δάδες και τσουγκράνες.” Έναν χρόνο αργότερα, δεν έχασε την ευκαιρία να κράξει επίσης το φινάλε του Battlestar Galactica, λέγοντας ότι το μίσησε ακόμα περισσότερο από το Lost. Υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλαδή της τεράστιας κατηφόρας που πήρε η σειρά, βλέπουμε με νέο μάτι τις πρόσφατες δηλώσεις του Martin που έλεγε ότι δεν θέλει να τελειώσει.
  https://luben.tv/nerdcult/popstream/179270

  Πολλά σημαντικά πράγματα έγιναν πολύ απότομα στην 8η και τελευταία σεζόν. Π.χ. η Άρια πετάχτηκε από πουθενά και μαχαίρωσε τον Night King ή ο Τζον Σνόου μαχαίρωσε εν ψυχρώ την Καλίσι.
  Αυτά τα πράγματα στις προηγούμενες σεζόν γινόντουσαν αργά και κατόπιν προπαρασκευής προς τέρψην του φιλοθεάμων κοινού. Στην τελευταία σεζόν ήθελαν απλά να την γυρίσουν στα γρήγορα, πιθανών ετοιμάζονται για άλλα πράγματα.
  Επίσης ήταν μάλλον εξαρχής καημός του συγγραφέα να αποκαταστήσει την οικογένεια Σταρκ. Ουσιαστικά όλη η σειρά ήταν η κόντρα δύο οικογενειών, των Σταρκ και των Λάνιστερ (επαυτού βλέπε τον πόλεμο των Ρόδων, Αγγλία 1455-1487) με την Καλίσι και τους δράκους της σε ρόλο μπαλαντέρ (φανταστικό, υπερφυσικό στοιχείο) και τη Μελισάντρε να παίζει το ρόλο του μαγικού στοιχείου (ουσιαστικά το φανταστικό/μαγικό στοιχείο παίζει τον ρόλο του απρόβλεπτου, απροσδόκητου και τυχαίου για να μην είναι βαρετές οι ιστορίες των ανθρώπων). Ενώ οι Λάνιστερ καταφέρνουν να σφάξουν όλα τα σημαντικά μέλη της οικογένειας Σταρκ (Νεντ, την γυναίκα του, τους γιούς του), τα εναπομείναντα μέλη των Σταρκ στο τέλος καταφέρνουν να επικρατήσουν πλήρως έναντι των Λάνιστερ. Η Σάνσα ίδρυσε δικό της βασίλειο στον βορά, η Άρια την έκανε για ταξιδάκια στη δύση, ο παράλυτος έγινε βασιλιάς των έξι βασιλείων και ο Τζoν Σνόου στο Night Watch.

 • Ανώνυμος 47511

  22 Μαΐ 2019

  Φαπούλες..

 • Ανώνυμος 47509

  21 Μαΐ 2019

  Κι εσύ να κοιτάξεις την εμμονή σου με τα τσουρέκια που μας τα έχεις κάνει.
  Ξερόλα της σφαλιάρας.
  Πρέπει να μαμήσεις, να ξελαμπικάρει το μυαλό σου.

 • Ανώνυμος 47504

  21 Μαΐ 2019

  47503 να την κοιτάξεις την εμμονή με τα πουλιά σε έναν ψυχολόγο.
  https://i.postimg.cc/RZ80Qk4M/28.jpg

 • Ανώνυμος 47503

  21 Μαΐ 2019

  47497 της κακης λιλης της φταινε κι οι τριχες

 • Ανώνυμος 47498

  20 Μαΐ 2019

  https://www.youtube.com/watch?v=IqkPBM_Z7rw

  Τελείωσε το Game of Thrones. Η τελευταία σεζόν δεν περιλάμβανε και τόσο αυτά που μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες, δηλαδή ξιφομαχίες, αίμα και βασανιστήρια (βλέπε Θίον, Σάνσα κ.λπ.), αλλά είχε πολύ μελόδραμα, μπλα-μπλα και κρυφτούλι μέσα στη βιβλιοθήκη του Winterfell και στους δρόμους του King's Landing. Στο τελευταίο επεισόδιο δεν έλειψαν και τα κουφά. Χιόνιζε στο King's Landing. Η Μπρίεν έκατσε να γράψει με πένα φορώντας την πανοπλία.. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γύρισε το φύλλο για να συνεχίσει να γράφει χωρίς να περιμένει να στεγνώσει το μελάνι ή να φυσήξει έστω να στεγνώσει πιο γρήγορα. Κάποια πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα και απότομα, σαν οι δημιουργοί να ήθελαν να τελειώνουν γρήγορα με τη σεζόν.

  "H Μάχη στο Γουίντερφελ ήταν ένα αίσχος από στρατηγικής άποψης. Στο update που έκανα ανέφερα ότι η σειρά υπέφερε από το σύνδρομο "όλοι είναι ηλίθιοι". Σίγουρα θα υπάρχει καλύτερος όρος να το περιγράψουμε αυτό, αλλά όταν η πλοκή είναι έντονη και δραματική απλώς επειδή όλοι οι χαρακτήρες είναι ανόητοι, αυτό δεν είναι εντυπωσιακό σενάριο."
  https://www.capital.gr/forbes/3360692/-game-of-thrones-o-opados-pou-thumose-me-ti-seira-kai-zita-na-xanaguristei-o-8os-kuklos

  Εδώ έχει δίκιο ο τυπάς.
  Πάντως δεν είχε την κατάληξη του "Lost", πάλι καλά δηλαδή. Ο σεναριογράφος προσπάθησε να αποδώσει δικαιοσύνη παντού και μάλλον δεν τα κατάφερε και άσχημα σε αυτό τον τομέα δεδομένων των συνθηκών.
  https://www.imdb.com/title/tt0411008/

 • Ανώνυμος 47497

  20 Μαΐ 2019

  Για την ακρίβεια το νέκταρ είναι νερό με σάκχαρα, όπως σουκρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη και κάποιες φυτοχημικές ουσίες.
  ΥΓ: Όπως βλέπετε είναι καλύτερο σε ένα άρθρο για το μέλι και τις μέλισσες να βλέπουμε φωτογραφίες με μέλι παρά φωτογραφίες με αυτούς που αναφέρουν κάτι.

  Στο μεταξύ οι μέλισσες εξαφανίζονται:
  https://www.tovima.gr/2011/04/17/science/o-ypoylos-exthros-twn-melisswn-2/