PIGGLY
WIGGLY

Πώς ένα παντοπωλείο
άλλαξε τον κόσμο
των super markets παγκοσμίως


Στο μουσείο Pink Palace στο Μέμφις υπάρχει αναπαράσταση ενός σουπερμάρκετ των αρχών του 20ού αιώνα.

Παρότι σήμερα φαίνεται απαρχαιωμένο, αποτέλεσε βάση για ένα νέο τότε σύστημα, το οποίο ακόμα χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Πρόκειται για μια ιστορία καινοτόμας σκέψης, που έφερε επανάσταση στον τομέα.1916, Μέμφις

IMAGE DESCRIPTIONΟ 35χρονος Clarence Saunders δουλεύει όλη του τη ζωή στη βιομηχανία παντοπωλείων. Ξεκίνησε ως πωλητής, ανέβηκε κι έγινε χονδρέμπορος και διανομέας.

Τώρα, θέλει να ολοκληρώσει το όνειρο του δικού του καταστήματος. Είναι δραστήριος, φιλόδοξος, ένας πραγματικός αμερικανός επιχειρηματίας.

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Saunders ξέρει ότι δύσκολα βγάζει κέρδος στα παντοπωλεία. Εν μέρει επειδή η δουλειά είναι τόσο κουραστική.

Επιπλέον, στα καταστήματα, ο υπάλληλος εξυπηρετεί έναν πελάτη τη φορά. Αφού πάρει την παραγγελία, πηγαίνει στην αποθήκη πίσω και παίρνει κάθε αντικείμενο ένα-ένα.

Ήταν χρονοβόρα διαδικασία. Περίμενες στην ουρά να δώσεις τη λίστα. Περίμενες να γυρίσει ο υπάλληλος με τη λίστα του μπροστινού πριν σε εξυπηρετήσει κι έπαιρνε πολύ χρόνο.

Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι τα καταστήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο λίγους πελάτες τη μέρα.

Ο Saunders είδε ότι δημιουργούνταν προβλήματα όχι μόνο για τον πελάτη, αλλά και για το παντοπωλείο. Η διαδικασία ήταν ανεπαρκής.

Έτσι, σκέφτηκε μια μεγαλοφυή ιδέα για να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες από ποτέ. Κατάλαβε ότι υπήρχε καλύτερος τρόπος για να γίνεται αυτό. Κάτι, που θα έφερνε επανάσταση στα ψώνια.

Νοικιάζει λοιπόν ένα κατάστημα και φτιάχνει το νέο παντοπωλείο. Βάζει σειρές με ράφια γεμάτα προϊόντα και λαχανικά,
για να επιλέγουν οι ίδιοι οι πελάτες. Ήταν πολύ επαναστατικό τότε.

Ο κόσμος θα πήγαινε στους διαδρόμους, θα έβλεπε τι ήθελε και θα το έπαιρνε από το ράφι.


Για να κάνει το κατάστημα πιο αξιομνημόνευτο, του δίνει ένα τρελό όνομα. Αποφάσισε να ονομάσει το παντοπωλείο κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Piggly Wiggly. Κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει, τι νόημα έκρυβε. Η ερώτηση και μόνο τόσες φορές, αποτύπωσε στη μνήμη το όνομα του καταστήματος.

IMAGE DESCRIPTIONΣτις 6 Σεπτεμβρίου 1916, το Piggly Wiggly ανοίγει. Ο Saunders θα ήταν αγχωμένος. Έφτιαξε ένα καινοτόμο παντοπωλείο, αλλά την επιτυχία θα την έκριναν οι πελάτες. Αν δεν τους άρεσε;

Προς τέρψη του Saunders, οι καταναλωτές συρρέουν στο κατάστημα. Οι πελάτες λάτρεψαν την εμπειρία. Έβλεπαν ακριβώς ό,τι ήθελαν, σύγκριναν τις μάρκες, έβλεπαν ποια ήταν η φθηνότερη, τι έδειχνε πιο φρέσκο. Πραγματικά, έδωσε στον πελάτη επιλογές.

Το πρωτοποριακό παντοπωλείο του Saunders, του απέφερε πολλούς παραπάνω πελάτες από τους ανταγωνιστές. Και έβγαλε καθαρό κέρδος. Ο Saunders θα ήταν ενθουσιασμένος.


Λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο κατάστημα, ο Saunders άνοιξε και δεύτερο και σύντομα υπήρχαν εκατοντάδες Piggly Wiggly στην Πολιτεία (βλ. παραπάνω φωτογραφίες).

Αλλά η ιδέα του δεν έμεινε στα παντοπωλεία. Σύντομα, έμποροι σε κάθε τομέα, από ενδύματα μέχρι έπιπλα, εφαρμόζουν το μοντέλο του κι επιδεικνύουν τα προϊόντα τους. Πραγματικά, άλλαξε ο τρόπος που έως τότε ψώνιζε ο κόσμος.Σήμερα, το αντίγραφο του πρώτου Piggly Wiggly στο μουσείο Pink Palace στο Μέμφις (βλ. παραπάνω φωτογραφίες), θυμίζει τον πρωτοποριακό άνδρα, που πούλησε έναν νέο τρόπο για ψώνια.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47338

  24 Απρ 2019

  https://www.in.gr/2019/04/24/plus/perierga/den-tha-pisteyete-aytes-tis-psistaries-pou-tha-deite/
  https://news.avclub.com/say-goodbye-to-sleep-amc-is-showing-all-22-marvel-movi-1833744968

  Ε, τί άλλο θέλετε επιτέλους...

 • Ανώνυμος 47329

  23 Απρ 2019

  Κάτι έγραφα τις προάλλες για τις τηλεοπτικές σειρές.

  Το Netflix δείχνει τον δρόμο.
  Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς, με δεδομένο πως στην αρένα θα μπουν πολύ σύντομα και η Disney, αλλά και η Apple, είναι πως η τηλεόραση στην Αμερική αλλάζει ριζικά. Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα συνειδητοποιούν πως πρέπει, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγάλα ονόματα, να είναι πιο ευέλικτα. Παλιότερα, συνήθιζαν να απαιτούν αποκλειστικότητα και δέσμευση από τους ηθοποιούς για συγκεκριμένο αριθμό σεζόν και επεισοδίων ανά χρόνο.
  Επίσης, η όλη βιομηχανία στρέφεται σε σειρές που ακολουθούν μια πολύ σφιχτή, κινηματογραφική θα έλεγε κανείς πλοκή και όχι σε αυτοτελείς ιστορίες ανά επεισόδιο. Είναι το… μυστικό των νέων σειρών για να «κολλάνε» οι τηλεθεατές και να παρακολουθούν ασταμάτητα ένα πρόγραμμα.
  https://www.iefimerida.gr/zoi/oyres-star-gia-mia-thesi-se-mia-seira-toy-netflix

  Στο μεταξύ:

  Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Visions du Réel στην Ελβετία, ο Γερμανός σκηνοθέτης δήλωσε: «Η πειρατεία έχει υπάρξει η πιο επιτυχημένη μορφή διανομής παγκοσμίως».
  Παρά το γεγονός ότι είναι φυσικά παράνομη, αλλά ανεξάρτητα από τη στάση σας, η πειρατεία ανοίγει έναν κόσμο τέχνης σε νέα ακροατήρια, τα οποία είτε δεν έχουν τα χρήματα για streaming, είτε ζουν υπό κρατική λογοκρισία.
  Η πειρατεία επιτρέπει στους θεατές να έχουν πρόσβαση σε ταινίες που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά, ταινίες που υπάρχουν μόνο σε απαρχαιωμένα DVD, ταινίες πολύ άγνωστες για να προβάλλονται στο Netflix, ταινίες που σπάνια μεταδίδονται στην τηλεόραση. Αυτό υποστηρίζει ο Χέρτζογκ αν και διστακτικά.
  Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν του αρέσει η πειρατεία επειδή «θα ήθελε να κερδίζει κάποια χρήματα» από τις ταινίες του και πρόσθεσε: «Aν κάποιος σαν εσάς κλέβει τις ταινίες μου μέσω του διαδικτύου, ωραία, έχετε την ευλογία μου».
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/hertsogk-gia-peirateia-dianomis-tainion

  Αν και αυτά είναι πασίγνωστα, καλό είναι που τα υπενθυμίζει ένας σκηνοθέτης. Προτεινόμενες ταινίες του Χέρτζογκ:
  Aguirre, the Wrath of God (1972)
  Nosferatu the Vampyre (1979)
  Grizzly Man (2005)

 • Ανώνυμος 47310

  18 Απρ 2019

  https://www.in.gr/2019/04/18/plus/features/souvlaki-ena-edesma-istoria-aionon/
  Λέει:
  "Οι ρίζες του φθάνουν έως την αρχαιότητα. Η πρώτη αναφορά εντοπίζεται στην Ιλιάδα όπου συναντάμε τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα κομμάτια κρέατος."
  Αλλά πιο κάτω:
  "Η ένδοξη ιστορία του ελληνικού σουβλακιού ξεκινάει το 1924, όταν ο Ισάκ Μερακλίδης έρχεται από την Αίγυπτο στην Αθήνα και ανοίγει το πρώτο σουβλατζίδικο, ονόματι «Αιγυπτιακόν», στη Νίκαια, το οποίο ζει και βασιλεύει μέχρι σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά στα εγγόνια του, τον Μισάκ και την Αζνίβ."

 • Ανώνυμος 47307

  18 Απρ 2019

  Εκπληκτικη γνωση!!
  Περιμενω με αγωνια για το πως η bubble gum αλλαξε τον τροπο που κανουμε τσιχλοφουσκες.

 • Ανώνυμος 47305

  17 Απρ 2019

  https://www.capital.gr/me-apopsi/3354894/dieftharmeno-frenokomeio
  Ε όχι και διεφθαρμένο το μπουρδέλο! Ε φρενοκομείο ήθελα να πω.

  Πάμε σε Game of Thrones και HBO:

  Το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά από την πρεμιέρα του Game of Thrones στο HBO το 2011. Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση της προσοχής του τηλεοπτικού κοινού έχει γίνει πιο σκληρός: 496 σειρές γέμισαν τις οθόνες το 2018, αριθμός αυξημένος κατά 86% από το 2011. Οι ανταγωνιστές όπως το Netflix και το Amazon, έχουν εισέλθει στα "χωράφια" του HBO, παράγοντας τηλεοπτικές σειρές κινηματογραφικού επιπέδου για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν συνδρομητές.
  Το HBO δεν θέλει να χάσει τα εκατομμύρια συνδρομητές που κέρδισε από τότε που ξεκίνησε η "βασιλεία” του "Game of Thrones”, επομένως τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να αναδημιουργήσουν τη μαγεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη τέσσερα project που σχετίζονται με το "Game of Thrones”, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς με πρωταγωνίστρια τη Naomi Watts, με τα γυρίσματα να ξεκινούν τον Ιούνιο, λέει ο Bloys.
  Tο HBO ποντάρει ότι το "Game of Thrones” και οι spin-off σειρές θα κρατήσουν τα βλέμματα στραμμένα στο ΗΒΟ Go, την υπηρεσία streaming του τηλεοπτικού δικτύου. Το HBO επί του παρόντος έχει παγκοσμίως 142 εκατ. συνδρομητές (σε καλωδιακή τηλεόραση και streaming), συμπεριλαμβανομένων των 5 εκατ. συνδρομητών της streaming υπηρεσίας μόνο στις ΗΠΑ. Νούμερο που φαίνεται μικρό σε σχέση με τους 139 εκατ. Συνδρομητές του Netflix.
  https://www.capital.gr/forbes/3354859/abebaio-to-mellon-tis-hbo-kathos-to-game-of-thrones-odeuei-sto-finale-tou

  496 τηλεοπτικές σειρές για το 2018, 86% αύξηση σειρών από το 2011, ε τί άλλο θέλετε από τη ζωή σας βρε ανικανοποίητοι άνθρωποι.
  Άι σιχτίρ παρακμιακά προβληματικά όντα του ηλιακού συστήματος.
  https://www.youtube.com/watch?v=lRYa1fBMNDw

  Μέρες που είναι:
  https://www.youtube.com/watch?v=mEHUzNWnh5M