ΠΕΤΡΑ
ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ

Θαύματα με ακροβατικά
σε στηθαίο
ιρλανδικού κάστρου


Οι άνθρωποι δεν κάνουν παράξενες τελετές μόνο στα πλαίσια των θρησκευτικών τους φαντασιώσεων.

Υπάρχει ένα κάστρο στην Ιρλανδία, το οποίο αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό εξ αιτίας μιας περίεργης συνήθειας-δοξασίας των επισκεπτών του.

Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο, προκειμένου να φιλήσουν μια θαυματουργή πέτρα στις επάλξεις του. Πιστεύουν ότι αυτό θα τους φέρει καλοτυχία, μεγάλη ευγλωττία ή δεξιότητα στην κολακεία.


IMAGE DESCRIPTIONΟ λόγος για το Κάστρο του Blarney, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά μιας δασώδους εξοχής, οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Cork.

Κτίστηκε το 1446 από την οικογένεια των για αιώνες αρχόντων της περιοχής, McCarthy.

128 ελικοειδή σκαλιά οδηγούν στην κορυφή του. Εκεί υπάρχει ένα στηθαίο, μια προστατευτική επέκταση του κύριου τοίχου, όπου βρίσκεται ενσωματωμένη μια πέτρα από ασβεστόλιθο, η περίφημη πέτρα για φίλημα, η Πέτρα του Blarney.

Η θέση της πέτρας βέβαια, είναι πιο δύσκολη για φίλημα ακόμα κι από τη σύζυγό σας, όταν έχετε ξεχάσει την επέτειο του γάμου σας.

Κυριολεκτικά, πρέπει να γείρετε προς τα πίσω στο κενό, το οποίο γίνεται με τη βοήθεια του προσωπικού του κάστρου.


Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της εμπειρίας, της γοητείας του τελετουργικού και δεν τους ενοχλούν τα ακροβατικά. Τώρα εξ άλλου είναι λίγο πιο ασφαλές από παλιά, γιατί έχουν τοποθετηθεί προστατευτικές μπάρες. Τη βικτωριανή εποχή υπήρχε ο κίνδυνος της ελεύθερης πτώσης.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να ακουμπήσεις τα χείλη σου στο ίδιο μέρος, όπου το έκαναν κάμποσοι άλλοι πριν από εσένα.

Τι μπορεί να συγκριθεί με κραγιόν κεράσι πάνω στη θαυματουργή πέτρα; Μόνο κραγιόν κεράσι πάνω στο τζάμι θαυματουργής εικόνας!


Ακροβατικά για το φίλημα της πέτρας.
Η Πέτρα του Blarney, όπως φαίνεται από κάτω.

Ο παλιότερος μύθος για την πέτρα συνδέεται με ένα επεισόδιο από τη Βίβλο. Πιστεύουν, πως η συγκεκριμένη πέτρα χρησιμοποιήθηκε ως μαξιλάρι από τον Ιακώβ, τον προπάτορα των χριστιανών, όταν είδε σε ένα όνειρο τον Γιαχβέ:

IMAGE DESCRIPTIONΟ Ιακώβ αποχαιρέτισε τους γονείς του κι έφυγε.
Πεζοπορούσε όλη την ημέρα.
Όταν το δειλινό ο ήλιος έδυσε, βρήκε μια πέτρα, την έβαλε για μαξιλάρι
και ξάπλωσε να κοιμηθεί.
Βαθύς ύπνος τον πήρε, καθώς ήταν πολύ κουρασμένος.
Εκείνο το βράδυ είδε ένα παράξενο και σημαδιακό όνειρο.
Μια σκάλα στηριγμένη στη γη έφθανε ως τον ουρανό.
Άγγελοι του Θεού ανέβαιναν και κατέβαιναν.
Στην κορυφή της σκάλας ήταν ο Θεός, που του είπε...

«Γένεσις», 28, 10-13.


Για να μην τα πολυλογούμε, η πέτρα έφτασε στη Σκωτία ως δώρο των χριστιανών στρατιωτών κατά τις σταυροφορίες. Για εκατοντάδες χρόνια οι μεσαιωνικοί βασιλιάδες της Σκωτίας τη χρησιμοποιούσαν στις τελετές στέψης τους. Τον 14ο αιώνα, ένα μέρος της πέτρας δόθηκε ως δώρο στον Cormac McCarthy. Ο λόγος ήταν, επειδή βοήθησε πολύ στον πόλεμο με την Αγγλία.

IMAGE DESCRIPTIONΈνας απόγονός του τελικά, βρήκε ένα μέρος για την πέτρα στον τοίχο του κάστρου. Σε αυτή την εκδοχή του μύθου, η πέτρα δεν έχει κάποια μαγική δύναμη. Θεωρείται μόνο ιερό κειμήλιο.

Μια άλλη διάσημη εκδοχή θυμίζει περισσότερο μεσαιωνική ρομαντική κομεντί. Η εποχή είναι άγνωστη, αλλά κάπου κοντά στο Κάστρο του Blarney, ένας ιρλανδός πρίγκιπας προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Βασίλισσας των Νεράιδων. Για εκείνη, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Για εκείνον, όχι ακριβώς. Ίσως απέρριπτε κάθε... καυτή νεράιδα.

Πριν καταφέρει η κοπέλα να κερδίσει την αγάπη του, ο πρίγκιπας τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη και παραπάτησε ως την όχθη του ποταμού στο Blarney, όπου και πέθανε. Η Βασίλισσα των Νεράϊδων βρήκε το πτώμα του, ένιωσε συντετριμμένη κι η καρδιά της ράγισε. Προσπάθησε να τον αναστήσει χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της, αλλά ήταν αδύνατον. Έπεσε κάτω κι άρχισε να κλαίει.

Τα δάκρυά της αναμίχθηκαν με το αίμα του πρίγκιπα κι έπεσαν μαζί στην Πέτρα του Blarney. Την εμπότισαν με μαγικές δυνάμεις, αλλά η ιστορία δεν είπε ποτέ ποιες ήταν αυτές οι δυνάμεις.

Αυτή η πολύτιμη λεπτομέρεια τελικά παρουσιάστηκε στο μύθο, που οι τωρινοί ιδιοκτήτες του κάστρου λένε, πως είναι η πραγματική ιστορία προέλευσης της μαγείας της πέτρας.


IMAGE DESCRIPTION'Tis there's the stone that whoever kisses
He never misses to grow eloquent;
'Tis he may clamber to a lady's chamber,
Or become a member of Parliament.
"A noble spouter he'll sure turn out, or
An out and outer to be let alone;
Don't try to hinder him, or to bewilder him,
For he is a pilgrim from the Blarney stone."

Francis Sylvester Mahony, ιρλανδός κωμικός και δημοσιογράφος, 19ος αιώνας.


Η χρονιά είναι και πάλι άγνωστη σε μια άλλη εκδοχή του θρύλου. Ένας από τους ευγενείς McCarthy μηνύθηκε από το στέμμα. Μπορεί να έχανε όλη την ιδιοκτησία του αν δεν υπερασπιζόταν ευφραδώς την υπόθεσή του σε δίκη. Η περίπτωσή του ήταν ακόμη πιο δύσκολη, γιατί επιπλέον έπασχε από ένα πρόβλημα ομιλίας.

Κι ενώ ήταν σε πολύ δυσχερή θέση, έτυχε να σώσει μια γυναίκα από πνιγμό στο ποτάμι και να την περιθάλψει.

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η γυναίκα αυτή ήταν μάγισσα, η οποία, προκειμένου να τον επιβραβεύσει για τη συμπόνια του, του εκμυστηρεύτηκε ένα μυστικό για το κάστρο. Ότι υπάρχει μια μαγική πέτρα χτισμένη στον τοίχο του κι αν τη φιλούσε, δεν θα γιάτρευε μόνο το πρόβλημα ομιλίας του, αλλά θα αποκτούσε επίσης και το χάρισμα της ευφράδειας.

IMAGE DESCRIPTIONΟ McCarthy δεν είχε να χάσει κάτι κι ακολούθησε τις οδηγίες της. Βρήκε την πέτρα και τη φίλησε. Όπως του υποσχέθηκε η μάγισσα, απέκτησε αμέσως λογοδιάρροια. Στην ακρόασή του με τη βασίλισσα ξεχείλιζε από πνεύμα, χιούμορ και κολακείες. Κέρδισε την υπόθεση και για να προστατεύσει τη μαγική πέτρα, τη μετέφερε στην κορφή του κάστρου, στο σημείο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στην γύρω περιοχή βρίσκεται και η Πέτρα της Μάγισσας (βλ. δίπλα εικόνα). Είναι φανερό, πως με την πρώτη ματιά βλέπετε το πρόσωπό της. Σύμφωνα με αυτό, δεν ήταν η πιο... ελκυστική μάγισσα.

Ο θρύλος λέει πως παγιδεύτηκε στην πέτρα εξαιτίας μιας παλιάς κατάρας. Έτσι, την ημέρα είναι στην πέτρα της και το βράδυ βγαίνει έξω κι επιστρέφει στην κρυψώνα της, όπου ανάβει φωτιά για να προστατευτεί από το κρύο του δάσους.

Χάρη στην καλοσύνη των επισκεπτών όμως, η Μάγισσα του Blarney δεν πρόκειται να κρυώσει σύντομα. Αφήνουν χρήματα στο επάνω μέρος της πέτρας, προκειμένου να αγοράσει τα καυσόξυλα που χρειάζεται.


Οι ανθρώπινες φαντασιώσεις τελικά, δεν έχουν όρια. Ενδεχόμενα και η ανθρώπινη ανοησία.

Υπάρχει κι ένα σχετικό παραδοσιακό ιρλανδέζικο τραγούδι, το «The Blarney Stone», που έχει ηχογραφηθεί από διάφορους καλλιτέχνες.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48413

  3 Φεβ 2020

  https://www.in.gr/2020/02/02/tech/yli-oi-dynameis-tis-fysis-kai-montelo-ton-peristrefomenon-leptonion/
  Ό,τι του κατέβει φαντασιώνεται ο μπάρμπα-Βαγενάς.
  Η ασθενής και η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι κβαντομηχανικά φαινόμενα και δεν έχουν άμεση σχέση με σχετικότητα και βαρύτητα.
  Τα κουάρκ λέει ο μπουρδολόγος είναι νετρίνα που κινούνται σε κυκλικές τροχιές.
  Η "θεωρία" αυτή είναι εντάσσεται στην ιδέα μερίδας πικραμένων να ερμηνευτούν τα πάντα με κλασσικό, αιτιοκρατικό τρόπο, χωρίς πιθανολογία και αβεβαιότητα.
  Αυτό όμως αποτελεί φαντασίωση λόγω της κβαντομηχανικής.
  Ε ρε τί φρούτα κυκλοφορούν ακόμα και στα πανεπιστήμια.

  ΥΓ: το μοντέλο του Μπορ για το υδρογόνο που αναφέρεται, αφορά το ημι-κλασσικό ατομικό πρότυπο του Μπορ που διδάσκεται στο λύκειο ως εισαγωγή στη κβαντομηχανική και που ως γνωστόν δεν ισχύει, αλλά διδάσκεται μεν για εισαγωγικούς λόγους.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ατομικό_πρότυπο_του_Μπορ
  Το εν λόγω μοντέλο ανήκει στην περίοδο της λεγόμενης παλιάς κβαντικής θεωρίας (1900–1925), μιας δηλαδής ημι-κλασσικής προσέγγισης, πριν δηλαδή αποσαφηνιστεί στα επόμενα δύο χρόνια (1926-27) η πιθανολογική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης, η αρχή της αβεβαιότητας και η ερμηνεία της Κοπενχάγης, αυτό δηλαδή που λέμε μοντέρνα κβαντομηχανική. Ήταν μια απαραίτητη μεταβατική περίοδος όπου οι φυσικοί φλέρταραν με κλασσικές και μη-κλασσικές ιδέες μαζί, πριν καταλήξουν στην μοντέρνα κβαντομηχανική.

  "The old quantum theory is a collection of results from the years 1900–1925 which predate modern quantum mechanics. The theory was never complete or self-consistent, but was rather a set of heuristic corrections to classical mechanics. The theory is now understood as the semi-classical approximation to modern quantum mechanics. The main tool of the old quantum theory was the Bohr–Sommerfeld quantization condition, a procedure for selecting out certain states of a classical system as allowed states: the system can then only exist in one of the allowed states and not in any other state."
  https://en.wikipedia.org/wiki/Old_quantum_theory

 • Ανώνυμος 48412

  2 Φεβ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=2C8fB8p6crY