ΠΑΤΕΡΑΣ
ΤΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Ο απογοητευμένος στρατηγός,
ο άσημος σεφ
και μια επινόηση
που χρησιμοποιείται ως σήμερα


Βρισκόμαστε γύρο στα 1800. Από την Ευρώπη έως την Αίγυπτο, εκτείνονται τα γαλλικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Αυτή η αυτοκρατορία όμως, δημιουργούσε ένα τεράστιο πρόβλημα στο στρατηγό. Οι δυνάμεις του λιμοκτονούσαν. Όσα τρόφιμα είχαν, χαλούσαν γρήγορα. Αν οι άντρες ενός στρατού δεν τρέφονται καλά, δεν μπορούν να είναι καλοί μαχητές.

Ο Ναπολέων χρειαζόταν ένα τρόπο συντήρησης των τροφίμων για μεγάλο διάστημα. Δεν ήταν όμως εύκολα πραγματοποιήσιμο αυτό. Απογοητευμένος, πρόσφερε αμοιβή 12.000 φράγκων σε όποιον έβρισκε τρόπο να συντηρεί τα τρόφιμα με ασφάλεια.


IMAGE DESCRIPTIONΈνας άντρας που ενδιαφέρθηκε γι’ αυτή την πρόκληση ήταν ο γευσιγνώστης Nicolas Appert, ένας άσημος ζαχαροπλάστης, ζυθοποιός, οινοποιός και σεφ. Πίστευε, ότι οι γνώσεις του τον καθιστούσαν κατάλληλο για το κάλεσμα του Ναπολέοντα. Ήταν ενθουσιασμένος κι αποφασισμένος να βρει τη λύση. Το πάστωμα και η άλμη ή το ξίδι ήταν τότε οι πιο γνωστές μέθοδοι συντήρησης, ήταν όμως κατάλληλες για λίγα μόνο είδη τροφίμων.

IMAGE DESCRIPTIONΟ Appert πειραματίστηκε με τεχνικές κατάλληλες για μεγαλύτερη γκάμα τροφίμων: για φρούτα, λαχανικά, χόρτα, αυγά, γάλα, κρέας. Δεν ήταν επιστήμονας, αλλά βασιζόταν στο ένστικτο και σε πειραματικές δοκιμές.

Ως οινοποιός γνώριζε, ότι αν αφαιρέσεις το οξυγόνο απ’ το κρασί, σταματάει να ωριμάζει. Αναρωτήθηκε αν μια παρόμοια μέθοδος μπορούσε να εφαρμοστεί στα τρόφιμα. Ήθελε να επαληθεύσει τη θεωρία, ότι αφαιρώντας το οξυγόνο από ένα δοχείο με τρόφιμα, τα τρόφιμα θα μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκέντρωσε μια ποικιλία τροφίμων σε γυάλινα δοχεία, τα οποία σφράγισε με φελλό και κερί και τα έβρασε ξέροντας ότι με αυτό τον τρόπο αποβάλλεται ο αέρας. Το βράσιμο μαγειρεύει τα τρόφιμα, σκοτώνει τα βακτήρια και καθιστά αεροστεγές το δοχείο.


Άφησε τα δοχεία για ένα μήνα. Όταν τα άνοιξε και τα δοκίμασε, τα αποτελέσματα είναι πεντανόστιμα. Ανακάλυψε ότι τα τρόφιμα στα δοχεία ήταν βεβαίως μαγειρεμένα, αλλά ήταν επίσης ασφαλή και νόστιμα. Η διαδικασία δούλεψε. Τα τρόφιμα έτσι αντέχουν πιο πολύ και είναι πιο φρέσκα σε σχέση με άλλες μεθόδους συντήρησης.

Δεκαπέντε χρόνια χρειάστηκε πάντως μέχρι να είναι έτοιμος και να παρουσιάσει τα ευρήματά του στον —αυτοκράτορα πλέον— Ναπολέοντα. Ο Ναπολέων έστειλε μια παρτίδα στους γάλλους στρατιώτες. Η επιτυχία ήταν μεγάλη! Οι στρατιώτες απ’ τη λιτή δίαιτα που ήταν συνηθισμένοι, μπόρεσαν επιτέλους να φάνε κάτι που λαχταρούσαν, κάτι, που τους θύμιζε το σπιτικό φαγητό.

Ο Appert πήρε τα 12.000 φράγκα που υποσχεθεί ο Ναπολέων και μ’ αυτά άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στον κόσμο. Από τότε μέχρι σήμερα, είναι γνωστός ως ο πατέρας της σύγχρονης κονσερβοποιίας.

Η κληρονομιά του συντηρείται καλά.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 50257

    8 Φεβ 2021

    Ντάξει αν ήταν πεντανόστιμα να τρώμε και σήμερα βρασμένο φαί από γυάλινα μπουκάλια ή από κονσέρβες. Μια μικρή υπερβολή.
    Ο αέρας δεν αποβαλλόταν, το γυάλινο μπουκάλι ήταν ερμητικά κλειστό.
    Να πω εδώ ότι γενικά οι στρατιώτες όλων των εποχών έκαναν λιτή δίαιτα, όπως αναφέρεται και στο κείμενο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μια εκστρατευτική δύναμη αποτελείται από πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και μια περιοχή συνήθως δεν μπορεί να τους θρέψει όλους, συν την επιμελητεία που απαιτείται για τα ημερήσια γεύματα των στρατιωτών. Στην αρχαία Ελλάδα μια τυπική στρατιωτική μερίδα αποτελούνταν από κρεμμύδια, σκόρδα, τυρί και όχι τσιμπούσια με γουρουνόπουλα και κυνήγι όπως φαντασιώνονται κάποιοι.