ΠΑΠΑΚΙΑ
ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

Ένα επικό ταξίδι


Το εικονιζόμενο κίτρινο πλαστικό παπάκι πήρε μέρος σε μια περιπέτεια στον ωκεανό. Αυτό το μικρό αντικείμενο φαίνεται να έχει κάνει ένα απίστευτο ταξίδι.

Επιπλέον, το παράξενο αυτό ταξίδι του ενέπνευσε μια νέα κατανόηση του κόσμου. Πώς έγινε αυτό;


1992, Sitka, Alaska

IMAGE DESCRIPTIONΟ Eben Punderson, καθηγητής αγγλικών σε γυμνάσιο και δημοσιογράφος της Daily Sitka Sentinel, συνηθίζει να πηγαίνει στις ακτές ψάχνοντας περίεργα αντικείμενα για τη συλλογή του.

Μια μέρα, ενώ περπατά στην παραλία, το μάτι του πέφτει πάνω σε κάτι. Είναι ένα μικρό κίτρινο πλαστικό παπάκι. Μάλλον νόμιζε πως ήταν κάποιο παιχνίδι που είχαν ξεχάσει εκεί. Συνεχίζει τη διαδρομή του, μα καθώς προχωρά πιο πέρα, ανακαλύπτει έκπληκτος ακόμη περισσότερα παπάκια στην άμμο.

Αυτό του κινεί την περιέργεια κι αποφασίζει να μάθει από πού προήλθαν αυτά τα παιχνίδια. Βάζει αγγελία στην εφημερίδα και ρωτά αν έχει βρει και κάποιος άλλος. Περίμενε ότι θα έπαιρνε μια-δυο απαντήσεις. Αλλά η εκτίμησή του απείχε κατά πολύ.

Λαμβάνει πολλές αναφορές ανθρώπων, που είχαν επίσης βρει παπάκια κατά μήκος της νότιας ακτής της Alaska. Οι απαντήσεις ήταν πάρα πολλές.

Συνειδητοποιεί, πως είναι μπροστά σε μια μεγάλη ιστορία. Μέσα σε λίγες μέρες, επιβεβαιώνει
πως έχουν βρεθεί στην ακτή περίπου τετρακόσια τέτοια παπάκια. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος.
Έλαβε απαντήσεις από μια ακτίνα μεγαλύτερη των εξακοσίων χιλιομέτρων.

Το μυστήριο όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόταν ο Punderson. Μπορεί άραγε να βρει από πού ήρθαν όλα αυτά τα παιχνίδια;

IMAGE DESCRIPTIONΝοιώθει ότι έχει μια καυτή ιστορία και θέλει να φτάσει στην πηγή της. Εξετάζει ένα από τα παπάκια και βρίσκει κάποιο στοιχείο. Επάνω υπάρχουν οι λέξεις: «The first years». Είναι το πρώτο σημαντικό στοιχείο του.

Συνέδεσε τις λέξεις αυτές με μια σειρά παιχνιδιών μιας εταιρείας στη Μασαχουσέτη. Επικοινωνεί με έναν αντιπρόσωπό της, ο οποίος του λέει κάτι απίστευτο. Εξηγεί, πως τα παιχνίδια είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα. Τα είχαν φορτώσει σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για την Tacoma της Washington με τελικό προορισμό τις... μπανιέρες των ΗΠΑ. Μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού, το πλοίο συνάντησε μεγάλη θύελλα στο Βόρειο Ειρηνικό και μερικά κοντέινερς έπεσαν στη θάλασσα. Ένα από αυτά είχε περίπου 30.000 μικρά παπάκια. Η πόρτα του κοντέινερ άνοιξε, τα παιχνίδια ανέβηκαν στην επιφάνεια κι από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι τους για τη Sitka της Alaska. Μετά από εβδομάδες έρευνας, ο Punderson λύνει τον γρίφο.

Αλλά η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μόνο λίγα από τα παπάκια ξεβράστηκαν στην ακτή της Alaska. Πολλά ξεβράστηκαν στις ακτές της Χαβάης, της Νότιας Αμερικής, της Σκωτίας, της Αυστραλίας, ενώ άλλα βρέθηκαν κατεψυγμένα στον πάγο της Αρκτικής. Εκτιμάται επίσης, ότι μερικές χιλιάδες πλαστικά παπάκια εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα και γυρίζουν στο ωκεάνιο περιστροφικό ρεύμα Gyre του Βόρειου Ειρηνικού. Αυτές οι ατρόμητες πάπιες φαίνεται να έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.


Καταγεγραμμένες διαδρομές των παπακιών στους ωκεανούς της Γης.

Τα παπάκια δεν έχουν επηρεάσει μόνο όσους περπατούν στην παραλία. Αυτά τα παιχνίδια εμφανίζονται τόσο συχνά στη θάλασσα και τις ακτές, που οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τα ρεύματα με ακρίβεια.

Αυτά τα παιχνίδια έγιναν ακούσια μέρος μιας μεγάλης επιστημονικής μελέτης.

Η περιπέτεια αυτών των πλαστικών παπακιών βοήθησε στην κατανόηση της κίνησης των ωκεανών. Οι ωκεανογράφοι μπόρεσαν να βελτιώσουν τα μοντέλα των ρευμάτων της επιφάνειάς τους. Έτσι, εντοπίζουν τους τυφώνες καλύτερα ή άλλες μεγάλες καταιγίδες και καιρικά φαινόμενα.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ