ΟΙ ΝΕΩΣΟΙΚΟΙ
ΤΗΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πώς η Ρωμιοσύνη
ασέλγησε σε βάρος
μνημειωδών αρχαίων έργων

Περπατούσα τις προάλλες στο Πασαλιμάνι, το οποίο σχετικά πρόσφατα μετονόμασαν σε λιμάνι Ζέας (επειδή είμαστε απόγονοι) και συγκεκριμένα στην Ακτή Μουτσοπούλου (το όνομα προέρχεται από κάποιον Μουτζόπουλο, πολιτικάντη τού 19ου αιώνα, οπότε δέν προέκυψε η ανάγκη να το μετονομάσουν, επειδή είμαστε και ρωμιοί).

Καθώς περνούσα δίπλα από μία πολυκατοικία, πρόσεξα στο ημιυπόγειό της μερικές τζαμαρίες κι όπως έριξα μιά ματιά, είδα μέσα μαζί με τα θεμέλια τής πολυκατοικίας κι ορισμένες αρχαίες πέτρες. Δέν πίστευα στα μάτια μου!

Γιά να καταφέρω να τα δω αυτά βέβαια, λόγω τής αντανάκλασης των τζαμιών χρειάστηκε να σκύψω, να κολλήσω το πρόσωπό μου στο τζάμι και να κρύψω με την παλάμη κοντά στα μάτια μου την αντανάκλαση τού ήλιου. Οι περαστικοί, που δέν θα γνώριζαν την ύπαρξη των αρχαίων, μπορεί να υπέθεταν, ότι ήμουν ηδονοβλεψίας.

 
Αυτή την τύχη
επιφύλαξαν
στους
νεώσοικους
οι... διεκδικητές
των μαρμάρων
τού Παρθενώνα.


Μιά συμφοριασμένη πινακίδα στον τοίχο τής πολυκατοικίας με πληροφορούσε, ότι επρόκειτο γιά απομεινάρια των νεώσοικων, των μνημειωδών στεγάστων γιά την προσωρινή φύλαξη των τριήρων, ενώ σε μιά φωτογραφία, που μοιάζει να τραβήχτηκε τέλη τού 19ου-αρχές 20ού αιώνα (βλ. παρακάτω), φαίνονταν μεγάλα υπολείμματα κιόνων, που προφανώς στήριζαν τα στέγαστρα των νεώσοικων.

 

Mέχρι τον 20ό αιώνα
ένα μέρος των νεώσοικων
σωζόταν ακόμα.
Μετά, ανέλαβε η Ρωμιοσύνη...Τον Πειραιά τα κλασικά χρόνια κοσμούσαν πολλά αγάλματα, μνημεία ηρώων, εμπορικές στοές, περικαλλείς ναοί, όπως τού Μειλιχίου Διός, τής Αθηνάς, τού Σωτήρος Διός, τής Αφροδίτης, τής Αρτέμιδας στον Προφήτη Ηλία, τού Ασκληπιού κ.ά., των οποίων σήμερα δέν σώζεται ούτε ίχνος. Μέλη από το αρχαίο τείχος βρίσκονται σε πλήθος μεταγενέστερων κατασκευών.

Το αρχαίο θέατρο των κλασικών χρόνων, το οποίο μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 19ου αιώνα διεσώζετο καθʼ ότι αναφέρεται σε περιγραφές περιηγητών, τα κατοπινά χρόνια εξαφανίστηκε παντελώς. Τα μάρμαρά του τα μετέτρεψαν σε ασβέστη και άλλα οικοδομικά υλικά, γιά τις ανάγκες τής υπό ανέγερση τότε νέας πόλης.


Διαβάστε και γιά άλλες καταστροφές αρχαιοτήτων
από τη Ρωμιοσύνη στον Πειραιά
στα άρθρα τής «Ελεύθερης Έρευνας»:
Το αρχαίο τείχος και οι τοίχοι τού αίσχους
Ρωμιοσύνη εναντίον Κονώνειου τείχους

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ