ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ
ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

Με ποια κόλπα
ξεγελούσαν τα πλήθη

64 μ.Χ.. Επί έξι μέρες η Ρώμη καιγόταν. Η φωτιά ήταν τόσο καταστροφική, ώστε αφανίστηκαν τα τρία τέταρτα της πόλης. Κάηκαν ολοσχερώς. Το αν ο Νέρωνας έκαψε όντως την πόλη αμφισβητείται. Υπήρξε όμως, η κινητήρια δύναμη πίσω από την αναδόμηση της νέας Ρώμης. Ήταν ευκαιρία να ξαναχτιστεί εκ θεμελίων κι έχτισαν όντως μία πόλη πιο μεγαλειώδη και επιβλητική. Το βλέπεις μέχρι σήμερα περπατώντας την. Αυτό λοιπόν, που ξέρουμε ως αρχαία Ρώμη, είναι η δεύτερη «έκδοση» της πόλης, η Rome 2.0.


Το Κολοσσαίο.

Στην καρδιά αυτής της δεύτερης έκδοσης κτίστηκε ένα κολοσσιαίο οικοδόμημα, που σήμερα στέκει ως σύμβολο της ισχύος, αλλά και της φαυλότητας της αρχαίας Ρώμης. Το Κολοσσαίο. Τόσο επικό και ώμο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ.. Είχε χωρητικότητα 50.000 θεατών. Θα μπορούσε να είναι το μοντέλο για κάθε αθλητικό στάδιο στο σύγχρονο κόσμο. Χρησιμοποιούμε ακόμα ιδέες, που εφαρμόστηκαν στο Κολοσσαίο πριν από 2000 χρόνια. Εκπληκτικό δείγμα αρχιτεκτονικής αλλά και υποδομής, κατασκευασμένο λαμπρά για το σκοπό του.

Ο σκοπός δεν ήταν άλλος από τη διασκέδαση. Δωρεάν για όλους, ανεξαρτήτως του κόστους, που βάραινε τους διοργανωτές.


Με τον αντίχειρα κάτω. (Jean-Léon Gérôme, 1872). Ένας πίνακας, που προσεγγίζει περισσότερο στη χολιγουντιανή εκδοχή των μονομάχων, η οποία όμως, απέχει πολύ από την ιστορική αλήθεια.

Ο κόσμος στις κερκίδες έφερνε μαζί του φαγητό. Το μόνο που ήθελαν ήταν να διασκεδάσουν. Σκεφτείτε το σαν επαγγελματική πάλη με έναν ορισμένο βαθμό επικινδυνότητας.

Δεν ήταν εύκολο να γίνει κάποιος διάσημος μονομάχος. Έπρεπε να έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Διάπλαση κι εμφάνιση, που ήταν πολύ σημαντική. Κι έπρεπε, βέβαια, να έχει κτίσει καριέρα σαν πυγμάχος. Όταν έφτανε στο κορυφαίο εκείνο στάδιο, όπου αγωνιζόταν στο Κολοσσαίο, ήταν ήδη υπερβολικά ισχυρός, πλούσιος κι αγαπητός. Είχε επενδύσει υπερβολικά πολλά όμως, ώστε να μπορεί να ρισκάρει τη ζωή σου.

Προκειμένου να ξεγελούν επομένως το θάνατο ξανά και ξανά, οι μονομάχοι ...έκλεβαν λιγάκι. Το στρατιωτικό ξίφος ήταν πολύ λεπτό και πολύ αιχμηρό και δεν μπορούσαν με αυτό να χτυπήσουν άλλο ξίφος, γιατί θα έσπαγε. Τα ξίφη που χρησιμοποιούσαν οι μονομάχοι ήταν άλλα. Ωραία και βαριά. Χτυπούσαν καλά κι έβγαζαν κι ωραίο ήχο.

Όμως, το πλήθος δεν ήθελε μόνο ηχητικά εφέ. Ήθελε κυρίως αίμα. Κι εδώ οι μονομάχοι είχαν κι άλλα «κόλπα του επαγγέλματος». Έπαιρναν δέρμα από λουκάνικο κι έβαζαν μέσα αίμα χοίρου ή προβάτου. Έτσι είχαν πανεύκολα διαθέσιμο χειροποίητο ψεύτικο αίμα. Το έβαζαν σε στρατηγικά σημεία, μέσα από ζώνες ή περιχειρίδες και την κατάλληλη στιγμή με ένα χτύπημα χυνόταν κι έτοιμη η «λαβωματιά» του αντιπάλου. Έτσι ξεγελιούνταν οι θεατές του Κολοσσαίου.


Μονομάχοι μετά τον αγώνα (José Moreno Carbonero, 1882).

Οι ταχυδακτυλουργίες των μονομάχων όμως, ήταν ένα μικρό μόνο μέρος μιας ευρύτερης απάτης, μιας συνωμοσίας της ανώτερης τάξης, για να κρατήσουν τα δικά τους κεφάλια στη θέση τους. Μια στρατηγική, που ονομάστηκε «Άρτος και Θεάματα». Τα θεάματα ήταν δωρεάν ψυχαγωγία στο Κολοσσαίο, ο δε άρτος ήταν δωρεάν σιτάρι για κάθε πολίτη.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


6 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  30 Οκτ 2017

  Μιλάμε το αίμα τρέχει ποτάμι. ;)

 • Bielidopoulos

  30 Οκτ 2017

  Το \"Σπάρτακος: Θεοί της αρένας\" είναι prequel έξι επεισοδίων της σειράς \"Σπάρτακος: Αίμα και σπέρμα\", ε συγγνώμη \"Αίμα και άμμος\" ήθελα να πω. Αμέσως βρε παλιοκανίβαλοι! Ο Manu Bennett που κάνει τον Crixus παίζει τώρα τον μάγο στην μέτρια σειρά \"The Shannara Chronicles\".

 • Ανώνυμος 44134

  30 Οκτ 2017

  http://www.imdb.com/title/tt1758429/

 • Ανώνυμος 44133

  30 Οκτ 2017

  http://www.imdb.com/title/tt1442449/

 • Ανώνυμος 44132

  30 Οκτ 2017

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bread_and_circuses

 • Ανώνυμος 44131

  30 Οκτ 2017

  http://www.mixanitouxronou.gr/monomachi-itan-chortofagi-etrogan-pollous-idatanthrakes-ke-pachenan-giati-maxilaraki-tou-lipous-tous-prostateve-apo-travmatismous/