Ο ΒΙΑΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

Από τους αμερικάνους
κι από το 1946 έως σήμερα


Από το 1946 ως το 1958 οι ΗΠΑ μετέτρεψαν το αρχιπέλαγος των νησιών Marshall του Ειρηνικού σε κρανίου τόπο, με 67 πυρηνικές δοκιμές, οδηγώντας στην εξορία χιλιάδες ανθρώπους.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δοκιμών αυτών δεν περιορίστηκαν στο έδαφος και στη θαλάσσια περιοχή των νησιών. Η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού με ανυπολόγιστες μέχρι και σήμερα συνέπειες.

IMAGE DESCRIPTIONΟι συνέπειες αυτές ενδέχεται στο μέλλον να είναι ακόμα πιο καταστροφικές, αν καταρρεύσει ο Θόλος Runit στο ομώνυμο νησί, στον οποίο στη δεκαετία του ’70 ενταφιάστηκαν ραδιενεργά υλικά από τις δοκιμές.


Τα νησιά Μarshall

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέντε μεγάλων νησιών, 1.100 νησίδων και 29 κοραλλιογενών ατολών, στον κεντρικό Ειρηνικό. Η έκταση τους είναι 181.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η θαλάσσια περιοχή που τους αντιστοιχεί είναι κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός τους σήμερα είναι περίπου 70.000 κάτοικοι.

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τα κατέλαβε η Ιαπωνία και τα κράτησε στην κατοχή της μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1944, όταν τα κατέλαβαν οι ΗΠΑ, κάποιοι από τους κατοίκους υποχρεώθηκαν να δουλέψουν για τον αμερικανικό στρατό, απομακρύνοντας από αυτά τα συντρίμμια του πολέμου και κατασκευάζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τους στρατιώτες των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών οι αμερικανοί εκτόπισαν τον υπόλοιπο πληθυσμό των νησιών στα νησάκια Aomon και Bijire της ατόλης Enewetak, η οποία είναι η μεγαλύτερη ατόλη στον κόσμο.


IMAGE DESCRIPTIONGodzilla

Στη περίοδο αυτή έχει τις ρίζες της η ιαπωνική προπαγάνδα που θέλει το τέρας Godzilla να έχει γεννηθεί και να ζει σε ένα από τα νησιά.

Σύμφωνα με αυτήν, όταν εισέβαλλαν οι ΗΠΑ στη θαλάσσια περιοχή των νησιών, τα κατέλαβαν όλα εκτός από το νησί Lagos, στο οποίο παρέμεινε μία ιαπωνική φρουρά, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχτηκε.

Σε μια απελπισμένη αντεπίθεση των ιαπώνων, οι αμερικανοί τους απέκρουσαν και τους έφεραν σε δύσκολη θέση, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο τεράστιος αυτός δεινόσαυρος και κατατρόπωσε τον αμερικανικό στρατό.

Ο Godzilla είναι ουσιαστικά η απάντηση του ιαπωνικού κινηματογράφου στις επιθέσεις των ΗΠΑ στη Hiroshima και στο Nagasaki, και γενικότερα στην ανάπτυξη του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Αργότερα θα γυρίσουν και οι αμερικανοί ταινίες με το δικό τους Godzilla. Σε αυτές φυσικά η αρχική ιστορία θα αλλάξει ριζικά.


Η έκρηξη Baker στην ατόλη Μπικίνι, 25 Ιουλίου 1946.


Οι πυρηνικές δοκιμές

Τον Ιανουάριο του 1946 το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επιλέγει τα νησιά Marshall στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό για μία σειρά πυρηνικών δοκιμών. Τα νησιά αυτά τηρούσαν όλα τα κριτήρια που είχε θέσει η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ για την επιλογή ενός σημείου για τις δοκιμές αυτές: Ήταν μακριά από τις ΗΠΑ (7.500 χιλιάδες χιλιόμετρα από την ανατολική τους ακτή), είχαν μικρό πληθυσμό, καλά αγκυροβόλια και κυρίως ήταν υπό τον πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό τους έλεγχο.

IMAGE DESCRIPTIONΟι πρώτες πυρηνικές αυτές δοκιμές ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1946. Παρότι διαχρονικά οι δοκιμές που έγιναν στα νησιά ποσοτικά είναι το 6% του συνόλου των πυρηνικών δοκιμών που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο, η ισχύς των εκρήξεων τους ξεπερνά το 50% της συνολικής ισχύος των εκρήξεων από όλες τις δοκιμές παγκοσμίως. Η ισχύς των βομβών που ρίχθηκαν μόνο στην ατόλη Bikini ανέρχεται στο 40% της συνολικής ισχύος όλων των πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα που η δολοφονική ραδιενέργεια εξαφανίζει νησιά, μολύνει ανεπανόρθωτα περιβάλλον και ανθρώπους στον Ειρηνικό, οι κύριοι τοπάρχες δε ζητούν επιτακτικά την οριστική λήξη όλων των πυρηνικών δοκιμών και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Ζητούν τη μεταφορά του λαού τους σε ασφαλή σημεία, αν η πραγματοποίηση των πυρηνικών δοκιμών κριθεί απολύτως απαραίτητη. Από ποιους θα κριθεί απαραίτητη και από ποιους θα πρέπει γενικά να κρίνεται αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο δεν μας το λένε καθαρά οι κύριοι τοπάρχες. Σίγουρα όχι από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Αν πίστευαν κάτι τέτοιο, δε θα παρέλειπαν να το διευκρινίσουν. Επομένως, από αυτούς που τις πραγματοποιούν και που παίρνουν τις αποφάσεις για την πραγματοποίησή τους, δηλαδή από τους ισχυρούς, τους ιμπεριαλιστές, τους δυνάστες του λαού τους.

Θα δεχτούν όμως οι ηγέτες, λένε, τον εκτοπισμό τους, αν αυτό γίνει για το καλό της ανθρωπότητας. Μας λένε (κι αυτοί) εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι πυρηνικές δοκιμές να γίνονται για το καλό μας, οπότε θα πρέπει να υπομένουμε τις καταστροφικές τους συνέπειες, όπως έπραξαν στο παρελθόν οι ίδιοι και οι υποτελείς τους. Όταν αυτά που λες είναι τα ίδια με αυτά που λέει το αφεντικό σου ή ο δυνάστης σου, η ιστορία σου, όσο αμερικανιά και να είναι, δεν μπορεί να έχει happy end.

Στην αυστηρά ιεραρχημένη κοινωνία των νησιών του Ειρηνικού, η στάση των ηγετών τους ταυτίζεται με αυτή της πλειοψηφίας των υπηκόων τους: Υποταγή και δουλοπρέπεια. Επιβεβαιώνει το ρητό ότι οι λαοί, ανάλογα με τη στάση τους, παίρνουν αυτό που τους αξίζει.Ο Θόλος Runit (the Runit Dome)

Το 1974 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός θόλου στο νησί Runit της ατόλης Enewetak, για την ταφή των ραδιενεργών και επικίνδυνων για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, αποβλήτων 67 βομβών, τα οποία είχαν μείνει στα νησιά μετά τις δοκιμές. Άρχισε να χτίζεται το 1977 ως ένα προσωρινό μέτρο αποθήκευσης των αποβλήτων. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν «ο Τάφος».

Ο θόλος έχει περίπου 3,1 εκατομμύρια κυβικά πόδια χωρητικότητα (περίπου 87,800 κυβικά μέτρα), δηλαδή περίπου 35 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Έχει 121 μέτρα μέγιστη διάμετρο και μέγιστο ύψος περίπου 8 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τσιμέντο της επικάλυψης του έχει περίπου μισό μέτρο πάχος.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του αμερικανικού στρατού που χρονολογείται στο 1981, το 1975 διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν τις πιθανές επιλογές καθαρισμού από τα ραδιενεργά απόβλητα. Κάποιοι από αυτούς πρότειναν να πεταχτούν στον ωκεανό, κάποιοι άλλοι να μεταφέρονταν στις ΗΠΑ. Επειδή τόσο η μεταφορά τους στις ΗΠΑ όσο και η εναπόθεση τους στον ωκεανό ήταν πιο ακριβές λύσεις, επιλέχτηκε η φτηνή λύση της κατασκευής του θόλου από τον αμερικανικό στρατό. Στη συνάντηση αυτή ο Warren Johnson, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου που ήταν ο υπεύθυνος της κατασκευής, ρωτήθηκε σε περίπτωση αστοχίας στην κατασκευή του. Παραδέχθηκε άμεσα ότι την ευθύνη για κάτι τέτοιο θα την είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η κυβέρνηση τον έριξε στο μισό αναθέτοντας το έργο στο στρατό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται: Φτηνά εργατικά χέρια, χρήση των υποδομών του, μη τήρηση μέτρων ασφαλείας, κλπ.

Η εφημερίδα Los Angeles Times αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 130 τόνοι ραδιενεργού χώματος είχαν μεταφερθεί στο Runit από την περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Nevada στις ΗΠΑ, και ετάφησαν μέσα στο θόλο. Φυσικά, καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ενημέρωσε ποτέ καμία κυβέρνηση των Marshall για το γεγονός αυτό. Ειδικά το 1986 κατά τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις…

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι αυτό έγινε για επιστημονικούς λόγους, συγκεκριμένα για να μελετηθεί η συμπεριφορά διαφορετικών τύπων εδαφών σε εκρήξεις διαφορετικής ισχύος και κρατήρων. Τότε, γιατί δεν έφεραν και άλλα εδάφη από άλλα μέρη γι’ αυτές τις υποτιθέμενες συγκριτικές μελέτες; Και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το ραδιενεργά μολυσμένο έδαφος της Nevada, μιας περιοχής στην οποία έχουν γίνει αναρίθμητες πυρηνικές δοκιμές;

Η κατασκευή του θόλου έγινε πάνω σε ένα μεγάλο λάκκο-κρατήρα που είχε αφήσει μία από τις εκρήξεις της δεκαετίας του ‘50. Ο πυθμένας και τα πρανή του λάκκου αυτού είχαν υπολείμματα των ραδιενεργών καταλοίπων της έκρηξης μαζί με το μολυσμένο χώμα λόγω της έκρηξης. Κάτω και γύρω από αυτόν, το έδαφος είναι πορώδες, οπότε από εκεί φεύγει μια χαρά το ραδιενεργό υλικό του εσωτερικού του. Πάνω από τα κατάλοιπα αυτά έριξαν το ραδιενεργό χώμα από τη Nevada, μαζί με τα στερεά ραδιενεργά υλικά των νησιών από τις πυρηνικές δοκιμές και από τις δοκιμές όπλων βιολογικού πολέμου, ανακατεύοντας τα με υγρό τσιμέντο.

Πάνω από αυτή τη δεύτερη στρώση ήταν προγραμματισμένο να φτιάξουν ένα θόλο από τσιμέντο. Τότε βρέθηκε κι άλλο ραδιενεργό υλικό, το οποίο έπρεπε να ταφεί. Επειδή η κατασκευή είχε ήδη φτάσει στην κορυφή της, αυτό αναμίχθηκε με το τσιμέντο της οροφής του θόλου. Με άλλα λόγια, η τσιμεντένια σκεπή του περιέχει όχι μόνο σκυρόδεμα, αλλά και ραδιενεργά απόβλητα.

Ανάμεσα στα τοξικά υλικά που εναποτέθηκαν στο θόλο είναι και 400 μικρά κομμάτια πλουτωνίου. Σε μία από τις δοκιμές κάτι δεν πήγε καλά με την έκρηξη και αναγκάστηκαν να κάνουν μία ελεγχόμενη έκρηξη. Τότε πετάχτηκαν από τη βόμβα τα κομμάτια αυτά και σκορπιστήκανε σε όλο το νησί. Τα αφήσανε εκεί εκτεθειμένα για είκοσι χρόνια, παρότι γνωρίζανε ότι το πλουτώνιο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και τοξικά ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν.

Όσα δεν τα πήρε ο άνεμος στον ωκεανό, το 1978 οι στρατιώτες τα μαζέψανε, τα βάλανε σε πλαστικές σακούλες και τα εναποθέσανε μέσα στο θόλο, χωρίς να πάρουν το παραμικρό μέτρο ασφαλείας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε μία σειρά αποχαρακτηρισμένων απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων του 1972, αναφέρεται η ύπαρξη των κομματιών αυτών σε εκτεταμένες περιοχές στην επιφάνεια του νησιού, ότι αυτή αποτελεί «μία νέα και σημαντική πηγή κινδύνου» και ότι «αναμφισβήτητα η ποσότητα του πλουτωνίου είναι μεγάλη». Παρόλα αυτά, μερικά χρόνια μετά δεν πήρε κανένα μέτρο ασφαλείας και απλά τα έχωσε μέσα στο θόλο, σα να μην τρέχει τίποτα. Άραγε πόση ποσότητα από αυτό το πλουτώνιο διέρρευσε και συνεχίζει να διαρρέει στον ωκεανό από τα πλάγια και κατώτερα μέρη του θόλου;

Ο Paul Griego, ραδιοχημικός που εργάσθηκε τότε στην κατασκευή του, και σήμερα μέλος του συλλόγου των βετεράνων που έχουν εργαστεί σε πυρηνικές δοκιμές, δήλωσε ότι «η όλη κατασκευή του ήταν μία τσαπατσουλιά…Έβλεπα τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να κατεβαίνει καθώς κατασκευαζόταν. Ξέρω ότι ο ασβεστόλιθος είναι πορώδης. Και ξέρω επίσης πόσο αρρώστησαν οι άνθρωποι».

Οι συγγραφείς της έκθεσης που συνέταξε η Υπηρεσία του Αμερικανικού στρατού που πραγματοποίησε την κατασκευή (Defence Nuclear Agency) παραδέχονται σε αυτήν ότι ο θόλος «σχεδιάστηκε για την εναπόθεση υλικών και για την προστασία τους από τη διάβρωση, παρά σαν μία ασπίδα προστασίας ενάντια στη ραδιενέργεια». Αυτό ίσως εξηγεί γιατίαναμίχθηκε στερεό ραδιενεργό υλικό με την τσιμεντένια σκεπή.

Μόλις τελείωσε η κατασκευή, η παλίρροια ξέβρασε κι άλλα ραδιενεργά απόβλητα στις ακτές του νησιού Runit. Και ήταν πολλά. Είχαν όγκο πάνω από 90.000 κυβικά μέτρα. Τότε κατασκευάστηκε ένας επιπλέον θάλαμος που κολλήθηκε στη βόρεια πλευρά του θόλου. Μέσα σε αυτόν εναποτέθηκαν τα απόβλητα αυτά. Όταν ξεβράστηκαν κι άλλα, κατασκευάστηκε ένας ακόμα θάλαμος δίπλα στον πρώτο…


Ο Θόλος Runit στην ατόλη Enewetak.


Η κατασκευή του από τον αμερικανικό στρατό διήρκεσε τρία χρόνια. Από τους συνολικά 4.000 αμερικανούς στρατιώτες που ήρθαν σε επαφή με τα ραδιενεργά απόβλητα, τουλάχιστον έξι πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μεταφοράς τους και της εναπόθεσης τους στο θόλο, ενώ εκατοντάδες ακόμη εμφάνισαν σοβαρές ασθένειες –μεταξύ των οποίων και καρκίνους– που σχετίζονταν με την έκθεση τους στη ραδιενέργεια. Καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνώρισε ποτέ την έκθεση στη ραδιενέργεια ως αιτία αυτών των ασθενειών και θανάτων.

Οι στρατιώτες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του θόλου δε γνώριζαν ότι για πολλές ημέρες είχαν έρθει σε επαφή με ραδιενεργά υλικά. Ο Bob Retmier είχε δουλέψει στην κατασκευή του δύο εξάμηνα, το 1977 και το 1978. Πολλά χρόνια μετά, σε μία συνέντευξη του δήλωσε ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει ότι ζούσε και εργαζόταν σε ένα ραδιενεργό τοπίο.

Ας δούμε τι είπε για τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέτρων προστασίας: «Μας μεταχειρίστηκαν όπως τα μανιτάρια: Μας τάιζαν σκουπίδια και μας κρατούσαν στο σκοτάδι… Μας είχαν εκεί για να αναμιγνύουμε εκείνο το χώμα με τσιμέντο. Δεν υπήρχαν ούτε μάσκες, ούτε αναπνευστήρες, ούτε ειδικές στολές γι’ αυτήν την εργασία. Η στολή εργασίας μου ήταν δύο στρατιωτικές μπότες, ένα κοντό παντελόνι και ένα καπέλο. Αυτό ήταν όλο κι όλο. Ούτε μπλούζα, ούτε γυαλιά. Έκανε πολλή ζέστη και είχε πολλή υγρασία για να φορέσουμε ο,τιδήποτε άλλο».

Ο Jim Androl χρόνια αργότερα θα πει ότι οι στρατιώτες έπιαναν τα ραδιενεργά μεταλλικά συντρίμμια με τα χέρια, χωρίς γάντια, και τα πέταγαν σε ένα σωρό. Ο Paul Laird, χειριστής μπουλντόζας, εκλιπαρούσε τους ανώτερους του έστω και για μία χάρτινη μάσκα. Αυτοί του είπαν να χρησιμοποιήσει μία μπλούζα για μάσκα προστασίας… Κανένας από τους στρατιώτες δε γνώριζε τι θα έκαναν στα νησιά, μέχρι τη στιγμή που φτάσανε σε αυτά.

Τα τελευταία χρόνια στα νησιά παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα μαζικά ξεβράσματα νεκρών ψαριών, ευτροφισμός και αποχρωματισμός ή ακόμα και εξαφάνιση των κοραλλιών. Από το 1993 η στάθμη της θάλασσας αυξάνει κατά 7 εκατοστά το χρόνο, ενώ η μέση αύξηση στον πλανήτη είναι 3 εκατοστά το χρόνο. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, το 2030 υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί από 11 ως 30 εκατοστά. Αυτές οι μετρήσεις είναι απολύτως ενδεικτικές, αφού δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πολλούς παράγοντες που, δρώντας σωρευτικά, μπορούν βραχυπρόθεσμα να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα νησιά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν σε μερικά χρόνια υπάρχει ακόμα ζωή στον πλανήτη, το νερό της θάλασσας θα έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του θόλου, και όταν έχει παλίρροια ή φουσκοθαλασσιά, αυτός θα απειληθεί ευθέως με κατάρρευση.

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια το τσιμέντο της επικάλυψης άρχισε να παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές στην επιφάνεια του. Μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα των κατοίκων της ατόλης Enewetak, το 2012 το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε ένα νόμο για την «συνεχόμενη παρακολούθηση της δομής της κατασκευής». Από τότε, το Κογκρέσο παρακολουθεί, το τσιμέντο της οροφής συνεχίζει να ραγίζει, και από το πλάι και το κάτω μέρος του θόλου συνεχίζει η διαρροή των ραδιενεργών υλικών στη θάλασσα.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του θόλου είναι μία παλιά ιστορία. Τον τελευταίο καιρό ήρθε ξανά στην επιφάνεια, μετά τη δημοσίευση σχετικών άρθρων σε ιστοσελίδες και εφημερίδες.

Η καταστροφή στο οικοσύστημα των νησιών είναι μεγάλη και ίσως ανεπανόρθωτη. Εξίσου σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Πέρα από τις ανυπολόγιστες ζημιές στην υγεία τους, φανερές είναι οι συνέπειες που είχε ο πυρηνικός όλεθρος στον κοινωνικό ιστό.


Μετά τις πυρηνικές δοκιμές

Μπορεί το 1958 να σταμάτησαν οι πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Marshall, όμως το μαρτύριο δεν τελείωσε εκεί.

Συνέχισαν –και συνεχίζουν μέχρι σήμερα– να χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς, κυρίως για δοκιμές αντιπυραυλικών συστημάτων και βαλλιστικών και άλλων πυραύλων, αλλά και για πειράματα πάνω σε όπλα βιοχημικού (βιολογικού) πολέμου.«Συνδεδεμένο κράτος»

IMAGE DESCRIPTIONΤο 1986 τα νησιά έγιναν «συνδεδεμένο κράτος» των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο ευφημιστικός νεολογισμός που αντικατέστησε τότε τον όρο προτεκτοράτο, και που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Μάλιστα η σύνδεση αυτή επικυρώθηκε με μία συμφωνία που ονομάστηκε «Συμφωνία Ελεύθερης Σύνδεσης» (Compact of Free Association), αφού πρώτα σχεδιάστηκε στο Πεντάγωνο και στο Λευκό Οίκο. Οι αποικιοκράτες έχουνε μεγάλο ιστορικό κακοποίησης της λέξης ελευθερία και των παραγώγων της…Μπομπ Σφουγγαράκης

Το ίδιο έτος γεννιέται «στο βυθό του Bikini» το γνωστό καρτούν Μπομπ Σφουγγαράκης. Σε κάποια επεισόδια του γίνονται έμμεσες αναφορές στις πυρηνικές δοκιμές.

Για παράδειγμα, σε ένα από αυτά εμφανίζεται η πόλη «Rock Bottom», η οποία μοιάζει με έναν από τους κρατήρες που άφησαν πίσω τους οι πολυάριθμες εκρήξεις. Κάποιοι πιστεύουν πως η αλλόκοτη εμφάνιση και συμπεριφορά κάποιων από τους ήρωες της σειράς είναι μία μεταφορική αναφορά στην ανθρώπινη μετάλλαξη μετά την έκθεση στη ραδιενέργεια.


Σημερινή χρήση των νησιών

Σήμερα έντεκα από τις ατόλες χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές βάσεις από τον αμερικανικό στρατό, μετά από τη «Συμφωνία» της κυβέρνησης-ανδρείκελο των νησιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή έχει ισχύ ως το 2066.

Οι ατόλες χρησιμοποιούνται ως βάσεις εκτόξευσης και προσγείωσης βαλλιστικών πυραύλων και αντιπυραυλικών συστημάτων, καθώς και για την κατασκευή και έλεγχο αντι-δορυφορικών όπλων. Αυτές είναι οι επίσημες χρήσεις τους.

Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν και για πειράματα πάνω σε όπλα βιολογικού πολέμου. Περίπου 1.200 aμερικανοί και 1.000 ντόπιοι δουλεύουν στη στρατιωτική βάση.

Αυτό θα γίνεται μέχρι τουλάχιστον το 2066. Το έτος αυτό οι ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνουν τη «συμφωνία» ως το 2086, όπως προβλέπεται από αυτήν.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το καθεστώς αποικιοκρατίας και ο βιασμός των νησιών συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Σημείωση:
Το παραπάνω άρθρο αποτελεί απόσπασμα από κεί-
μενο, που δημοσιεύτηκε επίσης στην ιστοσελίδα
theindependentresearchers.wordpress.com. Η εικονο-
γράφηση έγινε με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


20 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49835

  13 Δεκ 2020

  @49834
  Είσαι ξεφτέρι βλέπω, πιάνεις πουλιά στον αέρα. Δεν μπορείς να δεις πέρα από τη μύτη σου, αλλά το παίζεις λαγωνικό.
  Εκτός από κατά φαντασία αντάρτης, πάσχεις και από σύνδρομο καταδιώξεως (Μητσοτάκης, Βουλαρίνος, εθνική ασφάλεια κ.λπ.), τσιμπάς ότι βολεύει τις φαντασιώσεις σου.
  Φάε την κρεμούλα σου ρε κακομοίρη, διανοητικέ μπαστουνόβλαχε.
  (Μην εκδηλώνεσαι μακάκα).

  "Ο Ανδρέας Λοβέρδος περιγράφει στο βιβλίο του πως είχε αποφασίσει να δείρει τον Τσίπρα μέσα στη Βουλή"
  https://www.iefimerida.gr/politiki/o-andreas-loberdos-perigrafei-sto-biblio-toy-ti-stigmi-poy-skeftike-na-deirei-ton-tsipra

  "Κ. Μητσοτάκης: Δωρεάν και όχι υποχρεωτικό το εμβόλιο"
  https://www.capital.gr/epikairotita/3498750/k-mitsotakis-dorean-kai-oxi-upoxreotiko-to-embolio-to-esu-piestike-alla-antexe-kai-tha-antexei

  Από ότι διαβάζω μόνο το 40% των ρωμιών προτίθενται να εμβολιαστούν. Μάλλον ήρθε η ώρα να κόψει κώλους ο Κυριάκος μπας και συνετιστούν οι ρωμιοί.
  Επίσης καιρός είναι να μπει τέλος στη θεία κοινωνία στην ορθόδοξη εκκλησία, είναι φανερό ότι δεν γίνεται να κοινωνούν από το ίδιο σκεύος και κουτάλι όχι μόνο σε καιρό πανδημία, αλλά γενικότερα.

  Πάμε σε ταινία, θα σας αρέσει: Revenge (2017).
  https://www.imdb.com/title/tt6738136/

 • Ανώνυμος 49834

  13 Δεκ 2020

  O κρατικοδίαιτος μακακάκος γράφει τα ίδια ακριβώς για τις κρέμες και στα σχόλια του ποστ για την ιατρική, απευθυνόμενος σε κάποιον άλλον. Ούτε για τρολ δεν κάνει, τα ίδια παντού. Εκεί γράφει και για το τωρινό του μεγάλο αφεντικό, αποκαλώντας το Κυριάκο! Ε, δε θα μπορούσε να λείψει και το σχόλιο περί "εθνικής ασφάλειας" από έναν εκπρόσωπο του "εθνικού κορμού". Μητσοτάκης και Βουλαρίνος οι αναφορές του!!! Να τους χαίρεται!

  Τoυ(ς) έχει κοπεί ο βήχας και έχει/έχουν νεύρα. Πάνε πια τα αρχικά "χεχεχε", τώρα παίρνει χάπια (άρα του τα χορηγεί η Υπηρεσία;) και παραληρεί. Κάπου του ξέφυγε ο πρώτος πληθυντικός ("γελάμε") και μιλά εκ μέρους του συρφετού που δυστυχώς πληρώνουμε όλοι μας. Κι άλλα του ξέφυγαν, αλλά ας πρόσεχε να μη γράφει ακριβώς τα ίδια και εδώ και σε άλλα sites, σε ένα από τα οποία μπήκε πολύ απρόσεκτα και "εκτέθηκε". Τα λάθη όμως πληρώνονται κάποια στιγμή... Γι΄ αυτό στο εγχειρίδιο τους λένε να προσέχουν σε ποια sites να μπαίνουν και σε ποια να μην μπαίνουν. Αυτός το παραβίασε, μάλλον στον ελεύθερο του χρόνο.

  Ιδού τι έγραψε εκεί:

  "Τί πάει να πει δική μου ερμηνεία βρε φαντασιόπληκτε καραγκιόζη.
  Όπως για λόγους εθνικής ασφάλειας έτσι και για λόγους δημόσιας υγείας μπορεί να περάσουν νόμοι.
  Αλλά εν Ελλάδι μην ανησυχείς, ο Κυριάκος το έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι εθελοντικό.
  Φάε μια κρεμούλα καλύτερα και μην ασχολείσαιμε πράγματα που δεν νιώθεις."

  ΥΓ1 Εκεί διάβασε ή σκρόλαρε; "Πιθανών" ούτε διάβασε , ούτε σκρόλαρε. Είναι μεγάλος ο φόρτος, δεν τα προλαβαίνει να τα διαβάζει όλα....
  ΥΓ2 Έχετε πάθει ζημιά, μεγάλη ζημιά. Πάνω από το πληκτρολόγιο όλη τη μέρα...Να ζητήσετε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Καλά, εργασία δεν το λες... Δουλειά είναι ή μάλλον εθελο(δουλεία). Η απόδειξη ότι το ρητό "καμία δουλειά δεν είναι ντροπή" δεν ισχύει.
  ΥΓ3 Αρκετά με το μακακάκο και τους προϊστάμενους του. Τα μηνύματα στάλθηκαν και, κυρίως, αυτά που ήταν να αντληθούν, αντλήθηκαν.

 • Ανώνυμος 49833

  13 Δεκ 2020

  @ Μάνος Βουλαρίνος
  Όχι καλέ μου, δεν είναι μακακία, επειδή εσύ έχεις ανάγκη να τον παίξεις.

 • Ανώνυμος 49832

  13 Δεκ 2020

  @49829
  Αγωνιστικά καραγκιοζιλίκια.
  Μην εκδηλώνεσαι μακάκα.

  ΥΓ: Τα έχεις μπερδέψει, είναι από την επαναστατική έξαψη που σου έχει κάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν ζεις σε μια κοινωνία η ελευθερία σου πάει μέχρι εκεί που ξεκινάει η ελευθερία των άλλων, ως εκ τούτου είναι προφανές ότι αν θες απόλυτη ελευθερία δεν θα την βρεις εντός της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει θετικά έχει και αρνητικά στοιχεία όπως όλα τα πράγματα. Έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα και ανέσεις για τα μέλη της, έχει τις υποχρεώσεις της, έχει και τα μειονεκτήματά της που κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξη της κοινωνίας και άρα δεν μπορούν να εξαλειφτούν αν δεν καταργηθεί η ίδια η κοινωνία, μπορούν μόνο να μειωθούν. Μπορείς για παράδειγμα να καταργήσεις την φτώχεια; Μπορείς μόνο να την μειώσεις, να δώσει ευκαιρίες και κίνητρα (και αυτό είναι πολύ καλύτερο από αμπελοφιλοσοφίες και υποσχέσεις). Ούτε τα βασικά δεν ξέρεις, φαντασιόπληκτο γίδι της έκθεσης ιδεών, κατά φαντασία αντάρτη, αμπελοφιλόλογε. Αν δεν ξέρεις τη θεωρία, τότε δεν είσαι ικανός να αντιδράσεις στην πράξη, πότε και πού πρέπει να αντιδρούμε. Για αυτό και γελάμε με εσάς τους καριερίστες της αντίδρασης, τους παρωχημένους ημιμαθείς επαναστάτες του γλυκού νερού. Για αυτό σου λέω, αφού δεν νιώθεις, φάε μια κρεμούλα καλύτερα.

  "Όχι καλέ μου. Δεν είναι χούντα επειδή εσύ έχεις ανάγκη να νιώσεις αντιστασιακός".
  Μάνος Βουλαρίνος

 • Ανώνυμος 49829

  13 Δεκ 2020

  Ξαναγύρισε ο πρώτος μακακάκος με τα σκρολ. Με νευράκια τώρα. Δικαιολογημένα. Μία φαινομενικά εύκολη αποστολή είχε και τα έκανε θάλασσα. Ποιος ξέρει τι θα ακούσε...

  Αυτός που ΔΕΝ διάβασε (και καλά...) το κείμενο, διάβασε το δημοσιευμένο εδώ, ΔΕΝ σχολίασε τίποτα από αυτά που θίγει το δημοσιευμένο εδώ (δικαίωμα του(ς) ), ΔΕΝ απάντησε σε καμία ερώτηση (τουμπεκί ψιλοκομένο), προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση αλλού, να αποπροσανατολίσει, να δημιουργήσει εντυπώσεις, να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα, τώρα επανήλθε με φτηνιάρικους κωλοπαιδισμούς. Καλό το θέατρο αλλά κάπου καταντά βαρετό.

  Ηρέμησε, έτσι είναι η ζωή. Είναι κακοί οι άνθρωποι. Η κοινωνία δεν ήταν ποτέ τέλεια και ούτε ποτέ θα γίνει, έχει εγγενή μειονεκτήματα και αρνητικά που δεν μπορούν να εξαλειφτούν (που θα' λεγε και ο δικός σου). Ποτέ. Όχι "πιθανών", ποτέ. Το είπε ο προϊστάμενος σαν τσιτάτο βγαλμένο από τη ζωή. Οπότε έτσι θα' ναι, να τον ακούς, κάτι ξέρει. Ορίστε, έμαθες ότι δε χρειάζεται να αγωνίζεσαι για να την κάνεις καλύτερη, είναι ανώφελο. Έμαθες ότι δεν είστε μόνοι, αυτό μετρά πιο πολύ. Την επόμενη φορά θα είσαι καλύτερος, πιο αποτελεσματικός, θα εκτελέσεις το έργο σου χωρίς να εκτίθεσαι. Αυτά θέλουν χρόνο και υπομονή. Όσα πιο πολλά μαθήματα παίρνεις, όσο πιο πολλές ήττες γράφει το κοντέρ, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνεις. Μπες στα ξένα φόρουμ να δεις πως το κάνουν εκεί οι αντίστοιχοι. Με μαεστρία, όχι με τσαπατσουλιές όπως εδώ.

  Και που'σαι, πηγαίνετε και πουθενά αλλού να γράψετε για εγγενή μειονεκτήματα και θεωρίες συνωμοσίας, εδώ έτσι που τα κάνατε δεν έχει ψωμί.

 • Ανώνυμος 49828

  13 Δεκ 2020

  @49827
  Σπίρτο είσαι. Καλά φάε μια κρεμούλα τώρα.
  Κατά τα άλλα: μούγκα στη στρούγκα, δεν πα να γράφω.
  Ζεις σε ένα μπουρδέλο και νομίζεις ότι βρέχει. Μάντεψε, δεν βρέχει..

 • Ανώνυμος 49827

  13 Δεκ 2020

  O προϊστάμενος του άλλου είναι. Έριξε 2-3 πιο σικ εκφράσεις (ρωμιοσύνη, ενδοιασμοί), πέταξε και την καραμέλα για θεωρίες συνωμοσίας που παίζει παντού τα τελευταία χρόνια, αλλά κατά τα άλλα τα έχει (έχουν) χαμένα. Βάζουν λινκς και απαντάνε αε αυτά! Το φασίστα κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Αν είναι και κρατικοδίατος, ακόμα χειρότερα... Παλιά πηγαίνανε για υπηρεσία στα αμφιθέατρα, στο δρόμο, στα καφενεία... Τώρα έχουν οργώσει τα sites. Πως να είναι ο κόσμος άραγε από εκεί ψηλά που μας βλέπουν; Τι; Πόσο ψηλά; Ε, έχει πολλούς ορόφους το κτίριο... Επάγγελμα κι αυτό...Ξεφτίλα...

 • Ανώνυμος 49821

  12 Δεκ 2020

  @49820
  https://www.freeinquiry.gr/articles/erevnes/sygxroni-iatriki-i-nea-pagkosmia-thriskeia/4711.html

 • Ανώνυμος 49820

  12 Δεκ 2020

  Ρε Βουλαρίνε, αν είσαι ο ίδιος, αυτός που μας τα πρήζει με τις γιατροκαβλίες του στον Σκάι, δεν ντρέπεσαι; Ποίμνιο της Ιατρικής! Κατάντησες κανονικό βαποράκι των φαρμακευτικών....

  "Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνον αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του.
  Το πρόσωπο αυτό θα ενημερώνεται εκ των προτέρων καταλλήλως ως προς το σκοπό και τη φύση της επέμβασης, καθώς και ως προς τα επακόλουθα και κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.
  Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί ελεύθερα και οποτεδήποτε να ανακαλέσει τη συναίνεσή του". (Κεφ. II, άρθ. 5).
  Νόμος 2619/1998 - ΦΕΚ 132/Α/19-6-1998
  Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής.

 • Ανώνυμος 49814

  12 Δεκ 2020

  Δεν μπορώ να καταλάβω τους ενδοιασμούς σου με τα αμερικανάκια (υπολογιστές, διαδίκτυο, ταινίες, σειρές, netflix) και αυτό που ανέφερα για επιστημονικούς λόγους.
  Τί νομίζεις ότι οι επιστήμονες δεν ήταν παρόντες; Δεν έδιναν κατευθύνσεις, δεν πρότειναν, δεν σχεδίαζαν, δεν έκαναν καριέρες;
  Νομίζω έχεις υποκειμενική εικόνα για την πραγματικότητα, νομίζεις ότι ζεις σε έναν τέλειο κόσμο και μόνο κάτι δαίμονες που δρουν παρασκηνιακά στο background χαλάνε τη μαγιά.
  Θεωρίες συνωμοσίας να υποπτευθώ. Όμως η κοινωνία δεν ήταν ποτέ τέλεια και ούτε ποτέ θα γίνει, έχει εγγενή μειονεκτήματα και αρνητικά που δεν μπορούν να εξαλειφτούν.
  Και κάτι άλλο, του λόγου σου έχεις πάει στα Μάρσαλ, έχεις κάνει αυτοψία, έχεις συζητήσει με ανθρώπους εκεί ή απλά το παίζεις αντιδραστικός και επαναστάτης.

  "Βεβαίως, η Ουάσιγκτον είχε απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις όταν αγόρασε το ρωσικό σύστημα. Δεν υλοποίησε την απειλή της. Και βεβαίως οι Αμερικανοί απείλησαν με κυρώσεις και όταν η Τουρκία παρέλαβε τους S-400. Ούτε τότε ανακοίνωσαν κυρώσεις. Οπότε, και μετά τη νέα απειλή, για τη λειτουργία του συστήματος, πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην αμερικανική πρωτεύουσα, κρατούν μικρό καλάθι. Να εξηγήσουμε για τους αναγνώστες μας ότι οι αμερικανικοί νόμοι προβλέπουν ισχυρές κυρώσεις για περιπτώσεις όπως αυτή της Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε βέτο και οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Πρόκειται για «εγκληματική» διπλωματική πράξη, διότι ο Ερντογάν εξέλαβε το βέτο ως πράσινο φως για να συνεχίσει τις παρανομίες του. Ο κ. Τραμπ ευθύνεται για την ψυχασθενική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου."
  https://www.ethnos.gr/apopseis/130154_analysi-ignatioy-giati-katapinoyn-tis-toyrkikes-prosboles-tramp-kai-makron-i

  Από τη μία "φονιάδες των λαών αμερικάνοι", από την άλλη δεν κάνουν αρκετά για να μας προστατεύσουν. Καλά κρασιά!

  "Πάντα επίκαιρος και πάντα Έλληνας ταξιδευτής του κόσμου σαν τον Οδυσσέα, ο Καζαντζάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλικής Ραδιοφωνίας αποδεικνύει ότι τα λόγια του θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί χθες κι ας ακούστηκαν το πριν από 65 χρόνια: «Η Ελλάδα είναι πάντα το παιχνιδάκι των Μεγάλων Δυνάμεων. Υποφέραμε πολύ κάτω από τον βάρβαρο ζυγό των Τούρκων. Υποφέραμε πολύ και υποφέρουμε ακόμα κάτω από τον υποκριτικό ζυγό των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Ελληνικός λαός είναι ένας λαός – μάρτυρας, τόσο περισσότερο που η ανάγκη για ελευθερία είναι γι’ αυτόν εξ ίσου επιτακτική όσο μπορεί είναι το ίδιο απαραίτητη. Το πραγματικό ελληνικό θαύμα δεν ονομάζεται ομορφιά, ονομάζεται ελευθερία»."
  https://www.ethnos.gr/istoria/130165_nikos-kazantzakis-se-poio-theo-pisteye-kai-giati-i-soyidiki-akadimia-toy-arnithike

  Διαχρονική καραμέλα που πιπιλάει η ρωμιοσύνη. Την καραμέλα ότι είναι μάρτυρας και θύμα.
  Βρε μπας και θέλει τον γκαουλάιτέρ της για να στρώσει και να αφήσει κατά μέρος την έκθεση ιδεών και την φιλολογία περί ομορφιάς και ελευθερίας.

  "Όχι καλέ μου. Δεν είναι χούντα επειδή εσύ έχεις ανάγκη να νιώσεις αντιστασιακός".
  Μάνος Βουλαρίνος

 • Ανώνυμος 49813

  12 Δεκ 2020

  Eίπα κι εγώ, θα λείψει το κλισέ; "Ηρέμησε" λέει, αλλά αυτός δεν είναι καθόλου ήρεμος. Τελικά χωρίς τα κλισέ δεν μπορείτε να σταυρώσετε πρόταση...

  Ξεγυμνώθηκε, "ο βασιλιάς είναι γυμνός": Aς θαυμάσουμε κουλτούρα και επίπεδο: "χωρίς τα αμερικανάκια (υπολογιστές, διαδίκτυο, ταινίες, σειρές, netflix) θα τα είχαμε τινάξει στη διάρκεια των lock down." Είπα κι εγώ, πότε θα δείξει τι πραγματικά είναι; Καλώς το το αμερικανάκι. Τουλάχιστον αυτός το παραδέχεται, έστω και με το τσιγκέλι του το βγάλαμε. Να πεις ένα μεγάλο ευχαριστώ στο θείο Σαμ που σας κρατά σε νάρκωση. Σαν τα αμερικανάκια θα έλεγα, αλλά δε μου κολλάει το σαν στην πρόταση. Πες του κι ενα ευχαριστώ για όλα τα εγκλήματα που εχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στον κόσμο ολόκληρο...

  Ας θαυμάσουμε τη συνέχεια: "Είναι προφανές ότι υπήρχαν επιστημονικοί λόγοι" για τον πυρηνικό όλεθρο, μας λέει δικαιολογώντας τον. Προφανές, προφανέστατο. Δικαιολογημένα τα εγκλήματα, έτσι μικρέ; Αφού απέναντι υπήρχαν οι άλλοι, υπήρχαν λόγοι σοβαροί. Πως τους είπες;;; Επιστημονικούς;;; Ούτε καν πολιτικούς. Μάλιστα, τώρα κατάλαβα. Εδώ μιλάμε για άλλες καταστάσεις....

  Α, για να είσαι και ενημερωμένος, πυρηνικές δοκιμές κάνουν κανονικότατα μέχρι σήμερα οι φίλοι σου που σε έσωσαν στα lock down, ή για να χρησιμοποιήσω την καραμέλα των ΒΠ που τόσο σου αρέσει και τη γράφεις και την ξαναγράφεις¨ορίστε , κάτι έμαθες. Τα λέει και η wikipedia, τα λέει και το κείμενο, τα λέει και ο φίλος σου γκούγλης.

  "όπως και πιθανών κανείς άλλος": είναι πιθανώς, πιθανά ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, με καλύτερη σύνταξη, πιθανό. "Πιθανών" δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Μην εκτίθεσαι άλλο. Καταλάβαμε. Και που' σαι, ασε τις πιθανολογίες για άλλους, δεν είναι για τα κυβικά σου. Εσύ νετφλιξ, ταινίες, αμερικανιές, σειρές...τα λες και μόνος σου.

  Για πήγαινε διακοπές στα Μάρσαλ μερικές μέρες να το ζήσεις από κοντά το αμερικανικό όνειρο, να μπει η αμερικάνικη ραδιενέργεια στο μεδούλι σου, και άσε τις ιστορικές αναφορές που μυρίζουν από μακριά σκρολάρισμα στη wikipedia. Tελικά έχει κάνει και ζημιά το ίντερνετ...

  Αντε γεια, θα σου έλεγα αξιο το χαρτζιλίκι σου, αλλά μάλλον όπως το πας θα σου το κόψουν.
 • Ανώνυμος 49812

  11 Δεκ 2020

  Τα ίδια που έγραφες και στο 49808 επαναλαμβάνεις. Σου έχω απαντήσει.
  Το άρθρο το διάβασα, τον σύνδεσμο από τους Independent Researchers δεν διάβασα, όπως και πιθανών κανείς άλλος.
  Ηρέμησε, χωρίς τα αμερικανάκια (υπολογιστές, διαδίκτυο, ταινίες, σειρές, netflix) θα τα είχαμε τινάξει στη διάρκεια των lock down.
  Τα νησιά Μάρσαλ ήταν υπό αμερικανικό έλεγχο από το 1944 και όποια αυτονομία και ανεξαρτησία παραχωρήθηκε σταδιακά από τις ΗΠΑ.
  Oι σοβιετικοί έκαναν πυρηνικές δοκιμές σε Καζακστάν και Αρκτικό ωκεανό, αντίστοιχα οι αμερικανοί έκαναν σε Νεβάδα και νησιά Μάρσαλ.
  Είναι προφανές ότι υπήρχαν επιστημονικοί λόγοι για αυτό και ανάγκες της εποχής του ψυχρού πολέμου.
  Φυσικά εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να γίνονται πυρηνικές δοκιμές και ο λόγος που τις σταμάτησαν δεν ήταν ανθρωπιστικός, αλλά διότι χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να κάνουν προσομοιώσεις και όσοι δεν έχουν την τεχνολογία για προσομειώσεις, κάνουν υπόγειες δοκιμές.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests_of_the_Soviet_Union
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_nuclear_weapons_tests

  ΥΓ: Οι αμερικανοί δεν πρόκειται να φύγουν από την περιοχή της Μικρονησίας (Μάρσαλ, Γκουάμ, Τίνιαν, Μαριάνες).
  Εκεί έχουν αεροπορικές βάσεις, λιμάνια, πυραύλους, ραντάρ και φυσικά η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για τον περιορισμό των κινέζων.
  Συν του ότι πολέμησαν για αυτά στον Β΄ΠΠ.

  "Esper reiterated that China is the top US security threat and that the Indo-Pacific region is the “priority theatre” for the US military."
  https://www.theguardian.com/us-news/2020/sep/17/us-plans-big-expansion-of-navy-fleet-to-challenge-growing-chinese-sea-power
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Navy#Operating_forces

 • Ανώνυμος 49811

  11 Δεκ 2020

  Διόρθωση στο σχόλιο 49810.

  3η παράγραφος, 2η πρόταση: Aς έρθει να κάνει τη δουλειά κάποιος πιο σοβαρός, κάποιος που ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα, ...

 • Ανώνυμος 49810

  11 Δεκ 2020

  Τι σου κάνει ένα σκρολάρισμα... Το αν το δέχομαι εγώ δε μετράει. Το θέμα για σένα είναι αν το δέχονται κάποιοι άλλοι...

  Ποτέ οι "μηχανισμοί" δε διακρίνονταν ιδιαίτερα για τη σοβαρότητα τους και τη σχέση τους με τη διαλεκτική. Τώρα όμως αυτή η κατάντια είναι άλλο πράγμα...

  Με χιλιοχρησιμοποιημένες καραμέλες - κλισέ όπως "τι δεν καταλαβαίνεις" δεν γίνεται δουλειά. Ας κάποιος πιο σοβαρό, να ξέρει να χειρίζεται τη γλώσσα, να διαβάζει και να μη σκρολάρει, να έχει επαφή - έστω και στοιχειώδη- με τη διαλεκτική, να αγγίζει-έστω και για τα προσχήματα-το θέμα που θίγεται, κλπ κλπ κλπ. Με χαζομαρίτσες, ασυναρτησίες, εκφράσεις του συρμού, copy paste από το wikipedia δεν γίνεται δουλειά. Καταλαβαίνω ότι τα budget έχουν μειωθεί, αλλά πιο πολύ ζημιά κάνουν κάτι τέτοιοι παρά δουλειά. Εγώ θα σας τα λέω;;;

  Κάποιος λοιπόν ΔΕΝ διαβάζει ένα κείμενο (το οποίο μιλά για μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία) και επιλέγει να μας πει κάτι που λεει και το κείμενο και το γνωρίζουν όλοι, δηλαδή ότι και οι Σοβιετικοί έκαναν πυρηνικές δοκιμές των οποίων οι συνέπειες δεν υστερούν αυτών των πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο χρήζει τεκμηρίωσης. Από ποια συγκρίσιμα στοιχεία προκύπτει; Κάνε την έρευνα σου, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία και μετά πες μας αν υστερούν ή όχι και ασε μας να το κρίνουμε. Τώρα που το πετάς έτσι στον άερα, χωρίς αναλυτικά συγκριτικά στοιχεία, είναι σα να μη το εχεις πει. Αντε και το είπες, ποιο είναι το συμπέρασμα σου; Γιατί δειλιάζεις να το πεις και ψελλίζεις μισόλογα; Εγώ πιστεύω ότι τα ίδια σκατά είναι τα δύο αυτά συστήματα, εσύ τολμάς να ονομάσεις σκατά και τα μεν και τα δε;

  Οι θηριωδίες των Ιαπώνων, Βρεττανών, Γάλλων και λοιπών συγγγενών είναι λιγότερες; Αυτές γιατί δεν τις αναφέρεις; Το κριτήριο είναι ποιος ήταν απέναντι στις ΗΠΑ ή ποιοι έχουν κάνει θηριωδίες και γιατί; Σε ποιο πολιτικό πλαίσιο ανήκουν αυτοί; Ποιο είναι το δικό σου(σας) πρόταγμα (αν έχεις); Καλές οι πληροφορίες για τα θερμοπυρηνικά όπλα, αλλά όλη αυτή τη θηριωδία των ΗΠΑ κουβέντα; Κουβέντα για την ταμπακιέρα;

  Σταματώ εδώ γιατί αυτοί που πρέπει πήραν το μήνυμα: Δεν είστε μόνοι σας κύριοι, πάρτε το απόφαση. Κάθε δράση έχει και ανάδραση, η οποία καμιά φορά μπορεί να μην είναι της ίδιας έντασης με τη δράση.

 • Ανώνυμος 49809

  11 Δεκ 2020

  @49808
  Ό,τι ανοησία σου έρθει στο κεφάλι και ό,τι φαντάζεσαι γράφεις. Θέλω τουλάχιστον μία σελίδα σχόλιο για να ξεκαθαρίσω μία προς μία τις ανοησίες σου, αλλά γιατί να το κάνω.
  Για παράδειγμα γράφω: "Αυτή η ανακρίβεια με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες που αφορούν λεπτομέρειες. Γιαυτό και οι σύνδεσμοι που παρέθεσα αποτελούν σημεία αναφοράς." Αυτό προφανώς είναι απάντηση και διευκρίνηση στο 49802.
  Όχι δεν διάβασα το κείμενο στον σύνδεσμο, απλά με ένα σκρολάρισμα έπεσα στο 750 μεγατόνων, πρόβλημά σου αν δεν το δέχεσαι αυτό.
  Τα περί θερμοπυρηνικών είναι δικές μου επιπλέον πληροφορίες, δεν απαιτώ να εκτιμηθεί αυτό από κάποιον.
  Η αναφορά στους σοβιετικούς δεν ήταν καθόλου επιλεκτική όπως φαντάζεσαι, αφού αμερικανοί και σοβιετικοί ανταγωνίζονταν ποιος θα φτιάξει τις μεγαλύτερες και περισσότερες βόμβες.
  Τους σοβιετικούς ανταγωνίζονταν οι αμερικανοί, όχι γάλλους και άγγλους και οι συνέπειες των σοβιετικών δοκιμών δεν υστερούν με αυτές των αμερικανών.

  ΥΓ: Τα νούμερα με την ισχύ τόσο των δύο βομβών του προγράμματος "Ivy" όσο και των δύο βομβών που έπεσαν στην Ιαπωνία είναι αυτά που ανέφερα. Εσύ τα μπερδεύεις ακόμα περισσότερο χωρίς λόγο. Ορίστε κάτι έμαθες, διότι όσο ζούμε μαθαίνουμε, τί δεν καταλαβαίνεις.

 • Ανώνυμος 49808

  11 Δεκ 2020

  O "χε-χε-χε"-"Ορίστε κάτι μάθατε και σήμερα." ισχυρίζεται πως δεν διάβασε το κείμενο, αλλά έπιασε μία ανακρίβεια, όπως λέει. Αφού δεν το διάβασε, πως την έπιασε την ανακρίβεια;;;
  Μάλιστα, μας λέει ότι αυτή η ανακρίβεια τον έκανε να συμπεράνει ότι έχει κι άλλες "που αφορούν λεπτομέρειες" (όπως ο ίδιος λέει). Μπήκε στον κόπο να σχολιάσει κάτι που δεν διάβασε και που αφορά σε λεπτομέρειες. Τελικά, το διάβασε ή δεν το διάβασε το κείμενο; Και τι συμπεράσματα έβγαλε; Ποια η γνώμη του για την ουσία του;

  Υπάρχει λάθος στη λέξη Ναγκασάκι και στον αριθμό 10,4. Η φράση στην οποία αναφέρεται αποκτά νόημα αν η λέξη Ναγκασάκι αντικατασταθεί από τη λέξη Χιροσίμα και οι 750 μεγατόνοι από τους 10,4 που αναφέρονται στο κείμενο. Τότε οι αριθμοί 25 και 700 (φορές πιο ισχυρές) ταιριάζουν με την ισχύ της βόμβας στη Χιροσίμα. Μάλλον με τη Χιροσίμα ήθελαν να κάνουν σύγκριση. Η ουσία όμως είναι η ίδια: Mιλάμε για μία βόμβα περίπου 700 φορές πιο ισχυρές από αυτήν της Χιροσίμα και περίπου 500 φορές από αυτήν στο Ναγκασάκι.

  Το ότι οι Σοβιετικοί, αλλά και οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι, έκαναν ανάλογες δοκιμές με φρικιαστικά αποτελέσματα είναι γνωστό. Προς τι η επιλεκτική αναφορά στους Σοβιετικούς;
  Κάνει αναφορά σε έναν όρο και τον ονομάζει λανθασμένο και παραπλανητικό, υποδεικνύοντας τον κατά τη γνώμη του σωστό. Δεν τεκμηριώνει όμως τον χαρακτηρισμό "παραπλανητικό". Το εύκολο είναι να πετάς ένα χαρακτηρισμό στον αέρα. Το δύσκολο είναι να μπορείς να τεκμηριώνεις γιατί είναι αυτό που ισχυρίζεσαι.

  Aναφέρεται σε μία φράση που αναφέρεται στο κείμενο (το οποίο δεν διάβασε…) με τον εξής όμως τρόπο, κάνοντας λόγο για θερμοπυρηνικά όπλα: “Το Νοέμβριο του 1952, με τη λεγόμενη επιχείρηση IVY, εγκαινιάζονται τα θερμοπυρηνικά υπερόπλα δεύτερης γενιάς, οι λεγόμενες βόμβες υδρογόνου”. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά και στον όρο σύντηξη, όχι όμως ως όρο, όπως αναφέρει ο «χεχεχε», αλλά περιγραφικά για να δηλώσει συνοπτικά τη διαφορά με τα προηγούμενες βόμβες. Kαι η προσφιλής του Wikipedia αναφέρει με τον ίδιο περίπου τρόπο τη φράση (βόμβες υδρογόνου ή υδρογονοβόμβες «όπως λέγονται») για να προσδιορίσει καλύτερα αυτό στο οποίο αναφέρεται. Η ουσία δεν αλλάζει.

  Υπάρχουν πολλές αναφορές στις ομοιότητες και στις διαφορές μεταξύ μιας βόμβας υδρογόνου (σύντηξης) και μία σχάσης. Όποιος νομίζει ότι έχει ενδιαφέρον το θέμα, ας το αναπτύξει.
  Θα ήταν άστοχο να μιλούσαμε για επιχείρηση αποπροσανατολισμού; Γενικά πάντως, αμέσως μόλις δημοσιεύεται ένα κείμενο στην ιστοσελίδα αυτή ή σε κάποιο φόρουμ, αμέσως ενεργοποιούνται κάποιοι μηχανισμοί και εμφανίζονται σχόλια με σωρεία χαρακτηρισμών για δημιουργία εντυπώσεων, που επιχειρούν να οδηγήσουν τη συζήτηση σε μία κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτήν που θέτει το κείμενο. Ειδικά, δε , αν το κείμενο έχει αντιεθνιστικό χαρακτήρα, γίνεται το έλα να δεις. Ας συνεχίσουν αυτήν την (παλιά) τακτική, αν νομίζουν ότι έχει αποτέλεσμα.

  Ο καθένας δίνει στη συζήτηση την κατεύθυνση που θέλει και μπορεί να δημιουργήσει τις εντυπώσεις που θέλει. Θεμιτό, από τη στιγμή που η ιστοσελίδα ή το φόρουμ τους επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Κανένας δεν απαγορεύει τίποτα. Απλά το αναφέρω για να μη νομίζουν οι συγκεκριμένοι σχολιαστές και οι «μηχανισμοί» ότι τρώμε κουτόχορτο. • Ανώνυμος 49807

  11 Δεκ 2020

  10,4 μεγατόνοι ήταν η πρώτη βόμβα (Ivy Mike) τον Οκτώβριο του 1952 και 500 κιλοτόνοι η δεύτερη (Ivy King) το Νοέμβριο.
  Η πρώτη ήταν πειραματική θερμοπυρηνική βόμβα και η δεύτερη εξολοκλήρου σχάσης ουρανίου.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Enewetak_Atoll#Operation_Ivy

  Αυτή η ανακρίβεια με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες που αφορούν λεπτομέρειες. Γιαυτό και οι σύνδεσμοι που παρέθεσα αποτελούν σημεία αναφοράς.
  Συγκριτικά η βόμβα ουρανίου στη Χιροσίμα είχε ισχύ 15 κιλοτόνων, η πλουτωνίου στο Ναγκασάκι 21 κιλοτόνων και η πλουτωνίου στη δοκιμή στο Λος Άλαμος 22 κιλοτόνων.

  Επίσης ας σημειωθεί ότι ο όρος βόμβα υδρογόνου ή σύντηξης είναι λανθασμένοι και παραπλανητικοί και ο σωστός όρος είναι θερμοπυρηνική βόμβα. Αυτές οι βόμβες είναι πολλαπλών σταδίων. Το πρώτο στάδιο είναι πάντα σχάσης ουρανίου, πλουτωνίου. Αυτό το στάδιο παρέχει την απαιτούμενη αύξηση της θερμοκρασίας και πίεσης για να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της σύντηξης δευτερίου, τριτίου, λιθίου. Μπορεί να προστεθούν στάδια και υποστάδια, όπως και ουράνιο-238 που θα διπλασιάσει την τελική ισχύ της βόμβας και θα αυξήσει την παραγωγή ραδιενεργούς τέφρας. Έτσι σε μια βόμβα με σύντηξη η περισσότερη ισχύς μπορεί κάλλιστα να προέρχεται από τη σχάση και όχι τη σύντηξη. Στην πραγματικότητα οι βόμβες αυτές είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε σχάση και σύντηξη να αλληλουποστηρίζονται και αλληλοενισχύονται. Εξάλλου όλες οι πυρηνικές διαδικασίες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα λαμβάνουν χώρα στα πρώτα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

  Επί την ευκαιρία ας σημειωθεί επίσης ότι γενικά οι πυρηνικές βόμβες είναι βόμβες σύνθλιψης. Είναι έτσι σχεδιασμένες (explosive lens, Swan design κ.ά.) ώστε τα σχάσιμα υλικά να συνθλίβονται από τον πυροκροτητή και την πίεση της αρχικά παραγώμενης ακτινοβολίας, σχάση και σύντηξη λαμβάνουν χώρα σε ελάχιστο χρόνο και χώρο και η παραγόμενη ενέργεια (π.χ. ακτίνες γάμμα) δημιουργούν το "εφέ" της έκρηξης και τα ωστικά κύματα. Αν δεν ήταν ειδικά σχεδιασμένες θα ήταν τζούφιες και θα παρήγαγαν μόνο κάποια ραδιενέργεια. Ορίστε κάτι μάθατε και σήμερα.

 • Ανώνυμος 49806

  11 Δεκ 2020

  Διόρθωση: το Novaya Zemlya είναι αρχιπέλαγος για την ακρίβεια με δύο κυρίως νησιά κολλητά μεταξύ τους.

 • Ανώνυμος 49802

  11 Δεκ 2020

  Ποια ακριβώς είναι η ανακρίβεια στην οποία αναφέρεται ο 49799 ; Τι ακριβώς προτείνει να προσεχτεί στα λινκς της wikipedia;

 • Ανώνυμος 49799

  11 Δεκ 2020

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_Proving_Grounds
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_testing_at_Bikini_Atoll
  https://en.wikipedia.org/wiki/Enewetak_Atoll
  https://en.wikipedia.org/wiki/Runit_Island
  https://en.wikipedia.org/wiki/Marshall_Islands#History

  Το κείμενο από τον σύνδεσμο είναι πολύ μεγάλο και ομολογώ ότι δεν το διάβασα αλλά έπιασα μια ανακρίβεια, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχει και άλλες:
  "Οι δύο βόμβες που έπεσαν στα νησιά της ατόλης Enewatak είχαν καταστροφική ισχύ 500 κιλοτόνων και 750 μεγατόνων, δηλαδή ήταν περίπου 25 και 700 φορές πιο ισχυρές από αυτήν του Nagasaki."
  Βέβαια είναι γνωστές οι πυρηνικές δοκιμές των αμερικανών στα νησιά Μάρσαλ και μάλιστα με θερμοπυρηνικές βόμβες μεγάλης ισχύος. Επίσης τα νησιά αυτά ήταν προτεκτοράτο και αποικίες των ισπανών και των γερμανών, τα κατέλαβαν οι ιάπωνες στον Α΄ΠΠ και μετά οι αμερικανοί στον Β΄ΠΠ.

  https://www.youtube.com/watch?v=d1up-TRMxdo
  https://www.youtube.com/watch?v=3_LGnDaxfP4
  https://www.youtube.com/watch?v=Ge865CR9pN8

  Θα πρότεινα αυτοί που έγραψαν το πρωτότυπο κείμενο να έριχναν πρώτα μια προσεκτική ματιά σε αντίστοιχα λήμματα της wikipedia.
  Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα τεστ διεξήγαγαν και οι σοβιετικοί στο Καζακστάν και στο νησί Novaya Zemlya ανατολικά της θάλασσας Μπάρεντς στον Αρκτικό ωκεανό. Η δε ισχυρότερη βόμβα που έχει τεσταριστεί ήταν σοβιετική, η περίφημη βόμβα του Τσάρου ισχύος 50 μεγατόνων.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests_of_the_Soviet_Union
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Bomba
  https://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA
  https://www.youtube.com/watch?v=NQgGwjSG35U

  Και λίγη επιστήμη:
  Όσο πιο ισχυρή είναι μία βόμβα, τόσο σε μεγαλύτερο ύψος πρέπει να πυροδοτηθεί ώστε η πύρινη σφαίρα που θα δημιουργηθεί, να έχει το μέγιστο καταστρεπτικό αποτέλεσμα στο έδαφος (χε, χε, χε). Έτσι οι βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία πυροδοτήθηκαν στο μισό χιλιόμετρο ύψος από το έδαφος, αλλά η βόμβα του Τσάρου στα 4 χιλιόμετρα ύψος. Αλλά όσο ψηλότερα εκρήγνυται, τόσο περισσότερη ισχύ χάνεται προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω της καμπυλότητας της Γης, της πίεσης της ατμόσφαιρας κ.λπ. Άρα είναι ασύμφορο να κατασκευάζονται βόμβες πολύ μεγάλης ισχύος. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί με τους πυραύλους πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών (MIRV), το πιο επίφοβο πυρηνικό όπλο που υπάρχει. Ένας MIRV με 10 κεφαλές ισχύος μισού μεγατόνου η κάθε μία έχει υπερπολλαπλάσιο καταστρεπτικό αποτέλεσμα από μία κεφαλή 50 μεγατόνων, εφόσον όλες οι κεφαλές βρουν το στόχο τους.

  https://en.wikipedia.org/wiki/LGM-118_Peacekeeper
  Βοήθειά μας!