Στη νότια άκρη της Ισπανίας βρίσκεται το θαλάσσιο στενό που τη χωρίζει από το Μαρόκο. Στην ανατολική πλευρά της παραθαλάσσιας πόλης του Γιβραλτάρ, στα 426 μέτρα πάνω από τη Μεσόγειο, υψώνεται ο Βράχος του Γιβραλτάρ.
Από εκεί, οι εχθροί που πλησίαζαν, εντοπίζονταν από χιλιόμετρα προσφέροντας σ΄ αυτό το μέρος ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, που χρησιμοποίησαν από νεάτερνταλ και ρωμαίοι έως μουσουλμάνοι και μαυριτανοί. Από την αρχή του 18ου αιώνα, αυτή η πέτρινη ακρόπολη υπήρξε ένα σημαντικό φυλάκιο, που το έλεγχαν οι βρετανοί.

Αλλά ο ρόλος του στην ιστορία δεν είναι το μόνο σπουδαίο. Το καλύτερο είναι αυτό που περιέχει. Μέσα του κρύβεται ένας λαβύρινθος από μυστικές σήραγγες συνολικού μήκους πενηντατεσσάρων χιλιομέτρων.
Οι βρετανοί ξεκίνησαν να σκάβουν πριν από περισσότερα από διακόσια χρόνια. Ήθελαν να αποκρούουν τις επιθέσεις από τα φυλάκιά τους. Αλλά οι εκσκαφές επιταχύνθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περιοχή απειλούνταν από την εισβολή των γερμανών.
Οι βρετανοί έφτιαξαν το απόλυτο καταφύγιο κι ήταν σχεδιασμένο για 16.000 στρατιώτες. Μπορούσε να αντέξει εννιά μήνες χωρίς ανεφοδιασμό. Αν και σήμερα τίποτα δεν απειλεί το Γιβραλτάρ, απαγορεύεται η είσοδος στο βράχο για ξένους.
Στο βράχο υπάρχει μια μεγάλη κεντρική σήραγγα από τη μία άκρη έως την άλλη μήκους πέντε χιλιομέτρων, που ονομάζεται Great North Road, προς τιμή της οδού που βρίσκεται στην Αγγλία. Από αυτή την κεντρική αρτηρία τα τούνελς εξαπλώνονται σε διάφορες κατευθύνσεις.
Πρόκειται για έναν υπόγειο λαβύρινθο με τόσα βράχια, που θα άντεχε μια πυρηνική έκρηξη. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Σήμερα, τα περισσότερα τούνελς είναι ανατριχιαστικά ήσυχα, εκτός αν ξέρεις πού βρίσκεται η δράση. Κι αυτό επειδή μέρη του καταφυγίου αποτελούν πια χώρο εκπαίδευσης των ελίτ βρετανικών δυνάμεων. Οι στρατιωτικοί μετά την εκπαίδευση στέλνονται να υπηρετήσουν σε μέρη όπως το Αφγανιστάν. Μαθαίνουν να δραστηριοποιούνται σε στριμωγμένα μέρη με ή χωρίς φως.
Αν και δεν μοιάζουν με τις αίθουσες του West Point, οι νεοσύλλεκτοι δουλεύουν στα ίδια τούνελς, που κάποτε στέγασαν έναν από τους πιο σπουδαίους αρχηγούς.
Βαθιά στα έγκατα του Γιβραλτάρ, το ένα οχυρό είναι μετά το άλλο. Και στο κέντρο του λαβύρινθου βρίσκεται ένα δωμάτιο, που έπαιξε ρόλο στη νίκη των Συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από εκεί ο στρατηγός Αϊζενχάουερ διέταξε την «Επιχείρηση Πυρσός», μια οργανωμένη εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που έδιωξε τις γερμανικές δυνάμεις από την Αφρική.
Ο Αϊζενχάουερ πέρασε εικοσιμία μέρες σε μία τρύπα στο βράχο. Η αίθουσα σήμερα είναι σα μικρό μουσείο με αντικείμενα, με τα οποία νομίζεις ότι γύρισες πίσω στο χρόνο.
Η σημασία του βράχου διατηρήθηκε και μετά τον πόλεμο, όταν το Γιβραλτάρ έγινε βάση του ΝΑΤΟ. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο κάποια δωμάτια είχαν σκοπό να ανιχνεύουν πυρηνικές απειλές.
Αυτές τις μέρες που μάλον δεν υπάρχει μεγάλος φόβος πυρηνικού ολοκαυτώματος, οι σήραγγες του Γιβραλτάρ ανέλαβαν μια αποστολή ασφαλείας του 21ου αιώνα.
Μέσα στο βράχο υπάρχει χώρος υψηλής ασφάλειας, που κρύβει μυστικά υψηλού διακυβεύματος. Όλοι έχουμε ακουστά το Cloud, την απομακρυσμένη αποθήκευση αρχείων στον υπολογιστή.
Το υψηλής τεχνολογίας δωμάτιο με τους σέρβερς, 457 μέτρα μέσα στο βράχο, είναι ένα από τα πιο ασφαλή κέντρα δεδομένων στον κόσμο. Το προστατεύουν αδιάκοπες πηγές ενέργειας και γεννήτριες. Αν σταματήσει η μία, ξεκινάει η άλλη. Σχεδόν το 90% με 95% της επιχείρησης ασχολείται με εταιρείες παιχνιδιών.
Ακριβώς! Αυτό το ιστορικό οχυρό, που απωθούσε στρατούς και φιλοξένησε τον Αϊζενχάουερ, τώρα πλέον στεγάζει δεδομένα από λοταρίες, στοιχήματα και καζίνο. Αν σκεφτείτε ότι είναι μια βιομηχανία πολυεκατομμυρίων, δεν υπάρχει πιο ασφαλές μέρος από το βράχο του Γιβραλτάρ.