Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ
ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΣ

Πώς καταλάβαμε
πού πηγαίνουν τα πουλιά
το χειμώνα


Η βόρεια Γερμανία διαθέτει ένα από τα παλιότερα ινστιτούτα εκπαίδευσης: Το πανεπιστήμιο του Rostock, το οποίο ιδρύθηκε το 1419.

Στη φημισμένη πανεπιστημιούπολή του βρίσκεται ένα κτίριο αφιερωμένο στις φυσικές επιστήμες. Πρόκειται για το Zoologisches Institut, που διατηρεί τη ζωολογική συλλογή του πανεπιστημίου. Εκεί εκτίθενται τροπικές πεταλούδες, σφουγγάρια από τη Βαλτική και ταριχευμένες νυχτερίδες, ενδημικές στη Γερμανία.

Αλλά ένα έκθεμα ξεχωρίζει για ένα τεχνητό χαρακτηριστικό του. Πρόκειται για έναν πελαργό ύψους 93 εκατοστών με μακριά λεπτά πόδια, πλατιά φτερά και πορτοκαλί ράμφος. Το θέαμα είναι ασυνήθιστο, γιατί το πτηνό έχει μια λόγχη καρφωμένη στο λαιμό του.

Αυτό το αλλόκοτο πτηνό ήταν το κλειδί για τη λύση ενός περίπλοκου μυστηρίου. Ο πελαργός κατέληξε να αλλάξει την ιστορία της Επιστήμης.


Αρχές του 19ου αιώνα:
Εποχή σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων


Στη βόρεια Ευρώπη σημειώθηκε τεράστια πρόοδος σε Χημεία, Αστρονομία και Γεωλογία. Αλλά με λιγοστή γνώση του εύρους του ζωικού βασιλείου, η Βιολογία έχει μείνει πίσω. Οι θεωρίες του Δαρβίνου εμφανίστηκαν μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι επιστήμονες πραγματικά δεν καταλάβαιναν τα βασικά της αναπαραγωγής.

Οι ακαδημαϊκοί δεν είχαν ιδέα για ένα από τα πιο απλά συμβάντα του φυσικού κόσμου. Πραγματικά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν γνώριζαν πού πήγαιναν μερικά είδη πτηνών το χειμώνα. Γνώση, που θεωρούμε δεδομένη σήμερα. Γνώριζαν μόνο ότι τα πτηνά που έβλεπαν στην Ευρώπη το καλοκαίρι, δεν υπήρχαν το χειμώνα. Το πού πήγαιναν ήταν παντελώς άγνωστο.

Το αίνιγμα ταλαιπωρούσε κορυφαία μυαλά εκατοντάδες χρόνια. Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης είχε υποθέσει ότι τα πτηνά μεταμορφώνονται σε άλλα είδη. Στη φύση βλέπεις όντως τρομερές μεταμορφώσεις. Οι γυρίνοι μεταμορφώνονται σε βάτραχους. Γιατί να μη σκεφτείς ότι και τα πτηνά μεταμορφώνονται σε άλλο είδος;

Άλλοι, υποπτεύονταν ότι τα πτηνά, όπως ορισμένα θηλαστικά, έπεφταν σε χειμερία νάρκη. Μερικοί υποστήριζαν μία πιο απίστευτη θεωρία, ότι τα πτηνά πέρναγαν το χειμώνα στη Σελήνη.

Εκπληκτικά νέα στοιχεία όμως, θα έρθουν στο φως. Θα απαντήσουν το ερώτημα μια για πάντα.
IMAGE DESCRIPTION

Γερμανία, 21 Μαΐου 1822

Ένας αριστοκράτης κυνηγά. Εντοπίζει στον ουρανό έναν κοινό λευκό πελαργό. Ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πτηνά τότε στη Γερμανία.

Σημαδεύει με το τουφέκι του και ρίχνει. Το πτηνό πέφτει στο έδαφος. Αλλά καθώς ο άντρας το πλησιάζει, παρατηρεί κάτι παράξενο. Το πτηνό είχε μία λόγχη ενός μέτρου καρφωμένη στο λαιμό. Φαίνεται, πως πριν τη θανάσιμη σφαίρα, ο πελαργός χτυπήθηκε από λόγχη, αλλά δεν είχε σκοτωθεί.

Αλλά αυτό δεν είναι το πιο περίεργο. Το όπλο δεν θύμιζε κανένα άλλο στη Γερμανία. Φαινόταν πολύ διαφορετικό από κάθε είδους βέλους ή λόγχης, τα οποία υπήρχαν στην Ευρώπη.


Ο πελαργός και η λόγχη στάλθηκαν στον καθηγητή Heinrich Gustav Flörke. Ήταν αξιοσέβαστος επιστήμονας στη Γερμανία, παρατηρητικός, εργατικός και φιλόδοξος. Το εύρημα τον συνεπήρε. Από πού προήλθε η λόγχη στο πτηνό;

Ο Flörke μοιράζεται την ανακάλυψη με συναδέλφους του. Τους έδειξε το πτηνό με το βέλος, γιατί πολλοί είχαν γνώσεις σε μεγάλου εύρους τομείς. Και ένας από αυτούς κάνει μία αξιοσημείωτη παρατήρηση: Αναγνώρισε τη λόγχη ως κάτι που χρησιμοποιούνταν στην υποσαχάρια Αφρική, πάνω από 3.200 χιλιόμετρα μακριά.


Το μυστήριο λύθηκε

Ο Flörke εντυπωσιάστηκε. Συμπέρανε, ότι ο πελαργός πρέπει να χτυπήθηκε στην Αφρική προτού πετάξει μέχρι τη Γερμανία. Το ταξίδι θα πήρε στο πτηνό σχεδόν δύο μήνες.

Ο επιστήμονας έλυσε το μυστήριο. Πρέπει να αναφώνησε «εύρηκα»! Ο πελαργός περνούσε το χειμώνα σε θερμότερα κλίματα. Κι αφού ο πελαργός αποδημεί νότια, τότε θα κάνουν το ίδιο και άλλα πτηνά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην Ιστορία της Ορνιθολογίας!Τα πουλιά δεν αλλάζουν μορφή, δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ούτε μεταναστεύουν στη... Σελήνη το χειμώνα.


Ο Flörke δημοσίευσε τα ευρήματά του στα τέλη της δεκαετίας του 1820. Πρόσφερε στο πανεπιστήμιό του, αναγνώριση κι επιδοκιμασία.

Σήμερα, το πτηνό που βοήθησε τη θεωρία της μετανάστευσης των πτηνών, εκτίθεται στη συλλογή του πανεπιστημίου του Rostock. Υπενθυμίζει την τρομερή ανακάλυψη, η οποία έλυσε ένα μεγάλο μυστήριο της φύσης.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Gerakina

  16 Μαΐ 2019

  Ρε γαμώ το, μπήκα και σας έγραψα ότι ψάχνετε αφορμή για να φαγωθείτε και να "την πείτε" ο ένας στον άλλον λες και σάς προέκυψε θέμα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή Δεξιά-Αριστερά ή Βουνό-Θάλασσα ... εν τω μεταξύ διαβάσατε για αποδημητικά πουλιά. ΓΙΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΆ ΠΟΥΛΙΑ!!!

  ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΑΞΑ ΓΝΩΜΗ

  Δεν αλλάζετε με τίποτε.

  Και η πλάκα είναι ότι μού αρέσετε έτσι!

  Χααααααχαχαχα....

 • Ανώνυμος 47478

  16 Μαΐ 2019

  @47477
  "Νομίζω" ότι έγραψες κοτσάνα "μάλλον".
  Αυτά.

 • Ανώνυμος 47477

  15 Μαΐ 2019

  Noμίζω ότι αναφέρεται στην ιστορία της επιστήμης της ορνιθολογίας που πραγματικά άλλαξε από τότε ριζικά, αν είναι έτσι όπως τα λέει.
  Δεν είναι βαρύγδουπη επομένως η έκφραση, το σχόλιο 47469 είναι μάλλον.

 • Ανώνυμος 47472

  15 Μαΐ 2019

  Εκπληκτικό!

  Γερακίνα

 • Ανώνυμος 47469

  15 Μαΐ 2019

  "Ο πελαργός κατέληξε να αλλάξει την ιστορία της Επιστήμης."
  Καλό το κείμενο, αλλά οι βαρύγδουπες δηλώσεις δεν χρειάζονται.