Ο EDISON
ΚΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
ΚΑΡΕΚΛΑ

Μια ιστορία του εφευρέτη,
μιας σκληρής αντιπαλότητας
και μιας σοκαριστικής επινόησης


Στην ιστορία των τρομερών εφευρέσεων μία γοήτευσε και τρομοκράτησε τον κόσμο όσο καμία άλλη: η ηλεκτρική καρέκλα. Ο θάνατος με την ηλεκτρική καρέκλα είναι γρήγορος και καθαρός. Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί με την καρέκλα, η οποία ακόμα χρησιμοποιείται σε ορισμένες πολιτείες. Λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία της εφεύρεσής της.

Η πραγματική ιστορία της ηλεκτρικής καρέκλας από μια σύγχρονη προοπτική είναι ανατριχιαστική. Έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μάχη δύο διαφορετικών ανταγωνιστικών ηλεκτρικών συστημάτων, του συνεχούς ρεύματος του Thomas Edison και του εναλλασσόμενου του George Westinghouse. Είναι τρομακτικό να γυρίζεις πίσω και να βλέπεις ότι ανέπτυξαν αυτή την εφεύρεση εν μέρει για να προωθήσουν ένα είδος ηλεκτρικής τεχνολογίας.


Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Thomas Edison χρηματοδότησε μια συσκευή φόνου, την ηλεκτρική καρέκλα, στη θέση του απαγχονισμού.
Λειτουργούσε με γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος, τις οποίες αγόρασε κρυφά από τον αντίπαλό του, George Westinghouse.
Ο σκοπός του; Nα συνδέσει το εναλλασσόμενο ρεύμα του Westinghouse με το θάνατο και τον τρόμο.


IMAGE DESCRIPTIONΜέχρι τότε, οι κρεμάλες αποτελούσαν τον πλέον δημοφιλή τρόπο εκτέλεσης. Ήταν κάτι σαν πικ-νικ. Τους καλούσες όλους στην πόλη για να δουν την εκτέλεση.

Tο 1887 όμως, η αποτυχημένος απαγχονισμός μιας γυναίκας αποτέλεσε την αφορμή για να αλλάξουν τα πράγματα. Η δολοφόνος με το τσεκούρι Roxana Druse απαγχονίστηκε, επειδή αποκεφάλισε τον άντρα της. Ο απαγχονισμός κατά κανόνα σπάει τον αυχένα του θύματος κι ο θάνατος είναι άμεσος. Αλλά το σκοινί στην περίπτωση της Druse ήταν πολύ κοντό. Όλοι την έβλεπαν να πεθαίνει, ήταν ένας αργός θάνατος. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα τράβηξε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η είδηση κυκλοφόρησε κι αύξησε τους πολέμιους της θανατικής ποινής.

Σχηματίστηκε τότε μια επίσημη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να βρει έναν πιο ανθρώπινο τρόπο εκτέλεσης. Εξετάστηκαν η θανατηφόρος ένεση, το εκτελεστικό απόσπασμα, ακόμα και η γκιλοτίνα. Κάποιος όμως είχε μια πιο ριζοσπαστική ιδέα. Ο Alfred Southwick, ένας εν ενεργεία οδοντίατρος, εμπνεύστηκε από τον τίτλο μιας εφημερίδας. Κάποιος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, ενώ επιδιόρθωνε μια γεννήτρια. Ο Southwick σκέφτηκε ότι η ηλεκτροπληξία μπορούσε να αποτελέσει τη σύγχρονη εναλλακτική στον απαγχονισμό.

IMAGE DESCRIPTIONΟ ηλεκτρισμός εκείνη την εποχή άλλαζε τον κόσμο. Ηλεκτρισμός σήμαινε κινητήρας, δυναμό, ηλεκτρικό φως. Γιατί να μη χρησιμοποιούταν η σύγχρονη τεχνολογία ως θεωρητικά ένας περισσότερο ανθρώπινος τρόπος φόνου;


Μη γνωρίζοντας από ηλεκτρισμό ο Southwick, έστειλε γράμμα σε κάποιον που θεωρούσε ότι μπορούσε να βοηθήσει: στον Thomas Edison, τον πιο διάσημο εφευρέτη ηλεκτρισμού, αυτόν που μας έδωσε τον φωνογράφο και την ηλεκτρική λυχνία. Πολλοί ενδεχομένως να σοκαριστούν, όταν μάθουν ότι ασχολήθηκε και με κάτι τόσο μακάβριο όσο η ηλεκτρική καρέκλα.

Ο λόγος που ο Thomas Edison ενεπλάκη δεν είχε να κάνει με τη θανατική ποινή. Είχε όμως να κάνει με τη δύναμη και το χρήμα. Τη δεκαετία του 1880 ο Edison ανταγωνιζόταν τον George Westinghouse για τον έλεγχο της αναδυόμενης αμερικανικής ενεργειακής αγοράς. Αυτή ήταν η ουσία: ποιος θα φώτιζε την Αμερική. Ο Edison ή ο Westinghouse; Ποιος θα έχτιζε εργοστάσια ενέργειας σε όλο το κράτος και όχι μόνο και θα έκανε τον ηλεκτρισμό το μέλλον;

Το εναλλασσόμενο ρεύμα του Westinghouse πούλαγε περισσότερο από το συνεχές ρεύμα του Edison. Το εναλλασσόμενο ρεύμα διανύει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται υποσταθμούς κάθε λίγα χιλιόμετρα. Επομένως, είναι πιο φθηνό για τον καταναλωτή.


IMAGE DESCRIPTIONΗ μάχη ανάμεσα στο εναλλασσόμενο και το συνεχές ρεύμα θα είχε μόνο ένα νικητή. Η μόνη ελπίδα του Edison ήταν με κάποιο τρόπο να δυσφημίσει το εναλλασσόμενο. Και τώρα, του παρουσιάστηκε η τέλεια ευκαιρία: η εφεύρεση του Southwick για να κάνει την πρώτη θανατηφόρα καρέκλα. Σκέφτηκε ότι ήταν ένα όπλο, το οποίο θα μπορούσε να στρέψει εναντίον του Westinghouse. Το εναλλασσόμενο ρεύμα θα αποδεικνυόταν επικίνδυνο κι οι καταναλωτές θα στρέφονταν στο δικό του, συνεχές ρεύμα.

Το 1886 ο πραγματικός τρόμος της ηλεκτρικής καρέκλας μόλις ξεκινάει. Ο Edison πρέπει να την κατασκευάσει και να τη δοκιμάσει.

Για να κρατήσει απόσταση από το έργο, ο Edison προσλαμβάνει έναν ηλεκτρολόγο, τον Harold Brown. Ο Brown συνδέει φορητές γεννήτριες με μια σειρά ηλεκτροδίων. Πρέπει όμως να μάθει πόσος ηλεκτρισμός χρειάζεται για να σκοτώσει ένα ζωντανό ον. Ένα από τα κακά της ηλεκτρικής καρέκλας είναι ότι έπρεπε να δοκιμαστεί πάνω σε ζώα. Ξεκινά με σκυλιά και σιγά-σιγά φτάνει μέχρι τα άλογα. Η συσκευή φαίνεται λειτουργεί. Προχωρά πλέον, σε μια σειρά δοκιμών πάνω σε ανθρώπους, για να δει πώς μεταφέρεται ο ηλεκτρισμός στο δέρμα. Πάνω από 400 άνθρωποι υποβάλλονται σε ηλεκτροπληξίες.

IMAGE DESCRIPTIONΔοκιμές χαμηλής τάσης δείχνουν ότι
οι άνω στρώσεις του λιπώδους ιστού είναι κακός αγωγός. Το ρεύμα ψήνει το σημείο εισόδου. Έπρεπε να βρουν μια ουσία που να δρούσε ως υγρό φράγμα ανάμεσα στα ηλεκτρόδια και τη σάρκα. Ο Brown σκέφτηκε να βάλει ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε αλατόνερο. Ένας φυσικός σπόγγος αφήνει το ρεύμα να περάσει από τον εξωτερικό ιστό μέσα στο σώμα, έτσι ώστε το δέρμα να μην καίγεται.

Το 1888 η επιτροπή θανάτου, η επιτροπή δηλαδή που είχε αναλάβει να επιλέξει τη νέα μέθοδο εκτέλεσης, πήρε την απόφασή της προτείνοντας τη χρήση του ηλεκτρισμού. Πίστευαν ότι αυτή θα ήταν μια καθαρή εκτέλεση. Οι άνθρωποι θα πέθαναν ακαριαία, δεν θα ήταν αιματηρό. Θα ήταν ο τέλειος τρόπος για να σκοτώνουν.

IMAGE DESCRIPTIONΗ πρώτη εκτέλεση όμως, δεν πήγε καλά. Η ιστορία της ηλεκτρικής καρέκλας άρχισε το 1890 με μια εκτέλεση, που εξελίχθηκε εξαιρετικά άσχημα. Ο William Kemmler, ένας καταδικασμένος δολοφόνος στη Νέα Υόρκη, έκατσε σε μια καρέκλα από ξύλο βελανιδιάς, μεγάλους δερμάτινους ιμάντες κι ένα μεταλλικό κράνος.

Μόλις πατήθηκε ο διακόπτης, ηλεκτρόδια που ήταν πάνω σε ένα σφουγγάρι στο κεφάλι, έστειλαν ένα θανατηφόρο ρεύμα στο σώμα του. Κανείς δεν ήξερε αν θα λειτουργούσε. Ήταν η πρώτη εφαρμογή σε άνθρωπο με πλήρη ισχύ. Για 17 δευτερόλεπτα, 1.000 Volt διαπερνούσαν το σώμα του Kemmler.

Ένας από τους γιατρούς που ήταν εκεί ζήτησε να κλείσουν το ρεύμα. Αν χρησιμοποιoύσαν πολύ ρεύμα για πολλή ώρα θα έβγαινε μια μυρωδιά καμένου κρέατος στο κοινό και δεν το ήθελαν αυτό. Επίσης, δεν ήθελαν να τον βασανίσουν χωρίς λόγο. Ανακοινώθηκε ο θάνατός του, αλλά μάρτυρες παρατήρησαν ότι ακόμα ανέπνεε.

Όπως και να είχε, η καρέκλα τελικά, λειτούργησε. Ο Kemmler ήταν νεκρός. Η Νέα Υόρκη προώθησε την ηλεκτρική καρέκλα κι ακολούθησαν κι άλλοι. Η καρέκλα όμως, ποτέ δεν απόκτησε τη φήμη που συνέλαβαν οι σχεδιαστές της για ένα γρήγορο, καθαρό θάνατο. Αντίθετα, έγινε συνώνυμο του τρόμου.

Επιπλέον, ο Thomas Edison, ο οποίος είχε συλλάβει την ιδέα της καρέκλας για να καταστρέψει ανταγωνιστή του στις επιχειρήσεις, προς απογοήτευσή του, διαπίστωσε ότι το κοινό δεν συνέδεσε το εναλλασσόμενο ρεύμα του George Westinghouse με την ηλεκτρική καρέκλα. Αντίθετα, η κυβέρνηση το επέλεξε για να φωτίσει την Αμερική κάνοντας τον Westinghouse πολυεκατομμυριούχο.

Και ο Thomas Edison; Το συνεχές ρεύμα του τροφοδοτεί ακόμα τις μπαταρίες μας. Η Edison Electric Company, η οποία λέγεται General Electric είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Σήμερα, αξίζει το εκπληκτικό ποσό των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 52039

  20 Νοε 2021

  Προσθήκη στο προηγούμενο σχόλιο:

  Γιατί οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις κόβονται στα δύο
  Η διάσπαση φαίνεται να είναι η νέα… μόδα στις κολοσσιαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Μέσα σε μία εβδομάδα, η Johnson & Johnson, η Toshiba και η GE ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για διάσπαση και, όπως όλα δείχνουν, η τάση αυτή ίσως να βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα. Οι όμιλοι είναι τεράστιοι και δυσκίνητοι. Η Wall Street τους σιχαίνεται, επειδή δεν ξέρει πώς να τους αξιολογήσει σωστά. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διοικητικά συμβούλια έχουν αρχίσει να πιάνουν το νόημα: Μεγάλες εταιρείες είναι οι ευκίνητες εταιρείες.
  Η ανακοίνωσε της Johnson & Johnson ότι διασπάται σε δύο κομμάτια – το ένα θα είναι για τα καταναλωτικά της προϊόντα και το άλλο για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές – είναι η πιο πρόσφατη αναταραχή στον τομέα των φαρμακευτικών εταιρειών. Πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, της Merck και της GlaxoSmithKline έχουν ήδη διαχωρίσει μεγάλα κομμάτια τους τα προηγούμενα χρόνια ή σκοπεύουν να το πράξουν στο μέλλον. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για μία ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρησης φαρμάκων, βιοτεχνολογίας και ιατρικού εξοπλισμού παρά για μία εταιρεία με επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα. Με την ανακοίνωση της διάσπασης, οι μετοχές της Johnson & Johnson ενισχύθηκαν κατά 2% μέσα σε μερικά λεπτά. Ταυτόχρονα, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις της Toshiba και της GE για διάσπαση, τα εταιρικά διαζύγια δε σταματούν στον τομέα των φαρμάκων.
  Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι εταιρείες και τα διοικητά τους συμβούλια θα πρέπει να εξετάσουν ποιες είναι οι πιο επικερδείς γραμμές τους και να αποφασίσουν πού θα ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα. Πολλές μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο που επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς αποφασίζουν να γίνουν μικρότερες.
  https://www.economistas.gr/editorial/40218_giati-oi-kolossiaies-epiheiriseis-kobontai-sta-dyo

 • Ανώνυμος 52030

  19 Νοε 2021

  Όσοι έχουν δει την ταινία The Current War (2017) με τον Benedict Cumberbatch το γνωρίζουν, διότι αναφέρεται μαζί με άλλα περιστατικά από τη διαμάχη του Έντισον με τον Westinghouse στην οποία είχε εμπλακεί και ο Τέσλα.
  https://www.imdb.com/title/tt2140507/

  Όπως έχει πει και ο John Culkin: "We shape our tools and thereafter our tools shape us". Είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα χρήσιμο τεχνολογικό επίτευγμα και για πιο σκοτεινούς σκοπούς. Αμέτρητα παραδείγματα για τη χρήση εργαλείων που δημιουργήθηκαν για συγκεκριμένους λόγους και σκοπούς, αλλά προστέθηκαν και άλλοι στην πορεία, όπως η δολοφονία: μαχαίρια, καμάκια, σφεντόνες, τόξα, σχοινί, σφυριά, κατσαβίδια, πριόνια, τρυπάνια, χημικά αέρια, δηλητήρια, οξέα, εντομοκτόνα, ποντικοκτόνα, ο κατάλογος είναι μακρύς. Τα νευραέρια ανακαλύφτηκαν τυχαία στη Γερμανία λίγο πριν τον Β'ΠΠ όταν έψαχναν καλύτερα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Πρόκειται για τα G-series ταμπούν (1936), σαρίν (1939), σομάν (1944) και το κυκλοσαρίν (1949). Σε αυτά βασίστηκαν επιστήμονες στην Αγγλία για να αναπτύξουν τη δεκαετία του '50 τα V-series νευραέρια.
  Σήμερα οι εκτελέσεις γίνονται με κοκτέιλ φαρμάκων. Αλλά και η ευθανασία ζώων γίνεται με ενέσεις. Αλλά και η ευθανασία ανθρώπων πάλι με ενέσεις με κοκτέιλ φαρμάκων γίνονται.

  "Στην ιστορία των τρομερών εφευρέσεων μία γοήτευσε και τρομοκράτησε τον κόσμο όσο καμία άλλη: η ηλεκτρική καρέκλα."
  Σχετικό και υποκειμενικό: βόμβες ναπάλμ ο φόβος και ο τρόμος του άμαχου πληθυσμού, χημικά όπλα, πυρηνική απειλή κ.ά.
  Παρεμπιπτόντως η βόμβα ναπάλμ αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1942.

  Η αξία (net worth) της General Electric κυμαίνεται στα 100 δις πάνω-κάτω, ήταν 260 δις πριν 5 χρόνια:
  https://www.macrotrends.net/stocks/charts/GE/general-electric/net-worth

  Και μερικές εξελίξεις πάνω στην εν λόγω εταιρία:
  On November 9, 2021, the company announced it would divide into three public companies. The new companies will be focused on aviation, healthcare, and energy (renewable energy, power and digital) respectively. The first spinoff of the healthcare division is planned for 2023 and to be followed by the spinoff of the energy division in 2024.
  https://en.wikipedia.org/wiki/General_Electric

  Και νέα σειρά για τους φαν της φαντασίας: The Wheel of Time.
  https://www.imdb.com/title/tt7462410/