MY NAME IS REILLY...
SIDNEY REILLY

Από πού προήλθε
η έμπνευση για τον James Bond


Χωμένο ανάμεσα στα πιο γνωστά εθνικά σύμβολα των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων, είναι αφιερωμένο στην κατασκοπεία. Ανάμεσα στις ανακαλύψεις που εκτίθενται, είναι συσκευές ακρόασης, μια ομπρέλα με δηλητηριώδεις σφαίρες και φακοί νυκτερινής όρασης.

Ποια εφεύρεση όμως βρίσκεται στο αριστερά εικονιζόμενο ασημένιο κουτί πούρων;

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, καμία!

Δεν υπάρχουν κρυφά κατασκοπευτικά εργαλεία, είναι ένα απλό κουτί πούρων. Αυτό που είναι χαραγμένο στο αθώο αυτό κουτί όμως, είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Είναι γραμμένο: «Από τον Reilly στον Lockhart σε μνήμη κοινών περιπετειών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1918 στη Ρωσία».

Σήμερα, τα ονόματα Sidney Reilly και Robert Lockhart έχουν ξεχαστεί. Οι περιπέτειές τους όμως, ενέπνευσαν τη δημιουργία ενός από τους πιο κλασικούς χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Tο όνομά του: Bond... James Bond.

Ρωσία, 1918. Οι μπολσεβίκοι έρχονται στην εξουσία. Ξεφεύγοντας από την Παλιά Φρουρά, υπογράφουν ειρήνη με τη Γερμανία τερματίζοντας την εμπλοκή της χώρας τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η Βρετανία υπολογίζει στους ρώσους για τη νίκη των Συμμάχων και σχεδιάζει να καταστρέψει τους μπολσεβίκους, για να επιστρέψουν οι ρώσοι στη μάχη. Για αυτή την επικίνδυνη αποστολή επιλέχθηκαν δυο μυστικοί πράκτορες: Ο Robert Bruce Lockhart και ο Sidney Reilly.

Ο Robert Lockhart ήταν γενικός πρόξενος στη Μόσχα το 1917. Έτσι, ο βρετανός πρωθυπουργός τον στέλνει πίσω να προσπαθήσει να εδραιώσει σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση. Ο συνεργάτης του, Sidney Reilly, είναι σημαντικός πράκτορας. Είναι έξυπνος, θρασύς και τολμηρός. Έχει σπουδαίες ικανότητες με τις γλώσσες και ατομικά χαρίσματα. Μαζί φτιάχνουν μια ομάδα, για να ρίξουν την κυβέρνηση των μπολσεβίκων. Οι βρετανοί σχεδιάζουν να συλλάβουν τα βασικά στελέχη του κόμματος και να τους αντικαταστήσουν με στρατιωτική δικτατορία, πιο φιλική προς τη Βρετανία, που θα φέρει πάλι τους ρώσους στον πόλεμο.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού δουλεύουν για να πετύχει το σχέδιο. Αλλά στις 30 Αυγούστου η καταστροφή χτυπά. Η ρωσική μυστική Αστυνομία, Cheka, ανακαλύπτει τους βρετανούς πράκτορες, συλλαμβάνει τον Lockhart επ’ αυτοφώρω κι αρχίζει να κυνηγάει τον Reilly. Μοιάζει να είναι καταδικασμένοι.

Ενώ η Cheka κρατάει αιχμάλωτο τον Lockhart, παρά τις προσπάθειες της, δεν καταφέρνει να εντοπίσει τον Reilly, ο οποίος δρα υπογείως μεταμφιεσμένος για λίγο σε γερμανό διπλωμάτη. Χρησιμοποιεί ένα από τα έντεκα διαβατήριά του. Βασισμένος στα άπταιστα γερμανικά του, πηγαίνει με τρένο στην γερμανοκρατούμενη Εσθονία. Από εκεί πηγαίνει στην Στοκχόλμη και μετά στο Λονδίνο με πλοίο.

Ταυτόχρονα, ο Lockhart ανταλλάσσεται με κρατούμενο σοβιετικό αξιωματικό κι όταν ξαναβρίσκονται στο Λονδίνο, λένε ο ένας στον άλλον ιστορίες από τις επικίνδυνες αποστολές τους. Τότε, o Reilly δίνει δώρο στον Lockhart ένα κουτί πούρων σε ανάμνηση των περιπετειών και των βασάνων τους στη Ρωσία. Είναι το κουτί, που εκτίθεται στο Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων.

Αν και η ανατροπή του καθεστώτος των μπολσεβίκων απέτυχε, ο Reilly δεν θέλησε να εγκαταλείψει. Σαν αντί-μπολσεβίκος συνέχισε να επιχειρεί να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Τον Νοέμβριο του 1925 επιστρέφει στη Ρωσία με νέο σχέδιο ανατροπής. Αλλά για ακόμη μια φορά, η Cheka τον ανακαλύπτει. Ο Reilly συλλαμβάνεται. Τον βάζουν σ’ ένα αυτοκίνητο, τον οδηγούν εκτός πόλης, όπου τον πυροβολούν και τον σκοτώνουν. Αυτό ήταν το τέλος του Sidney Reilly.

Όμως, η κατασκοπευτική κληρονομιά του είναι προορισμένη να συνεχίσει να ζει, χάρη εν μέρει στον φίλο του Robert Lockhart, ο οποίος το 1931 δημοσιεύει τα απομνημονεύματά του, που είναι φυσικά γεμάτα με ιστορίες για τον Reilly. Και λίγα χρόνια αργότερα, οι διηγήσεις πέφτουν στα χέρια ενός κυβερνητικού αξιωματούχου με λογοτεχνικές φιλοδοξίες, του Ian Fleming, ο οποίος χρησιμοποιεί τον Reilly για μια σειρά μυθιστορημάτων για τον μυστικό πράκτορα 007, τον James Bond.

Στο Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων της Ουάσινγκτον, το κουτί των πούρων τιμά την ιστορία του κατασκόπου, που γέννησε ένα θρύλο.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


11 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44299

  28 Νοε 2017

  https://s33.postimg.org/f9q8ru1of/image.png

 • Ανώνυμος 44298

  27 Νοε 2017

  Keeping Up with the Joneses (2016)

 • Ανώνυμος 44295

  27 Νοε 2017

  Προτεινόμενη παρωδία ταινιών κατασκοπείας:
  Get Smart (2008)

 • Ανώνυμος 44287

  27 Νοε 2017

  In his novels of the 1950s and 60s, Ian Fleming used Reilly as a model for James Bond.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sidney_Reilly

 • Ανώνυμος 44286

  27 Νοε 2017

  Καμμία σχέση με τον Reilly:
  Fleming based his creation on individuals he met during his time in the Naval Intelligence Division, and admitted that Bond \"was a compound of all the secret agents and commando types I met during the war\". Among those types were his brother Peter, whom he worshipped, and who had been involved in behind-the-lines operations in Norway and Greece during the war. Fleming envisaged that Bond would resemble the composer, singer and actor Hoagy Carmichael, although others, such as author and historian Ben Macintyre, identify aspects of Fleming\'s own looks in his description of Bond. General references in the novels describe Bond as having \"dark, rather cruel good looks\".
  Fleming also modelled aspects of Bond on Conrad O\'Brien-ffrench, a spy whom Fleming had met while skiing in Kitzbühel in the 1930s, Patrick Dalzel-Job, who served with distinction in 30AU during the war, and Bill \"Biffy\" Dunderdale, station head of MI6 in Paris, who wore cufflinks and handmade suits and was chauffeured around Paris in a Rolls-Royce. Sir Fitzroy Maclean was another possible model for Bond, based on his wartime work behind enemy lines in the Balkans, as was the MI6 double agent Duško Popov. Fleming also endowed Bond with many of his own traits, including the same golf handicap, his taste for scrambled eggs, his love of gambling, and use of the same brand of toiletries.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Fleming

 • Ανώνυμος 44285

  27 Νοε 2017

  Τι αμολάς εκεί χάμω βρε κακομοίρη.

 • Ανώνυμος 44281

  27 Νοε 2017

  Ανώνυμος 4426322 Νοε 2017 Ανώνυμος 4417910 Νοε 2017
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ
  ΕΜΕΙΣ οι σκοπιανοι ματσεντον σλαβεϋκ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;
  ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΜΠΡΑΤΣΑ
  ΤΟ οστρογοτθικο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ αιμοβορος σαρκοφαγια ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΥΝΑΙΔΗΣ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ
  ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΟΔΟΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
  ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΩΔΗΣ ΚΥΝΟΠΕΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΑΝΤΡΑΣ ΣΛΑΒΕΫΚ ΜΕ ΑΝΤΡΑ ΣΛΑΒΕΫΚ
  ΜΠΙΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ

  ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 • Ανώνυμος 44280

  27 Νοε 2017

  44278 XD
  Και όπως πάντα καταλήγουμε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι που χρησιμοποιούν ως ξεσκονόπανο την φτωχή και τίμια ρωμιοσύνη.

 • Ανώνυμος 44278

  26 Νοε 2017

  Ο ΜΠΟΝΤ αξκος του πολεμικου ναυτικου της αγγλιας. Αυτος εκανε 19 χρονια στην Ελλαδα .Ηρθε την εποχη του παγκαλου του δικτατορα [τον ανεβασαν για να εγκρινει τα καινουργια τηλεφωνικα συστηματα των αγγλων και μολις εγινε αυτο τον αφησαν να παραθεριζει μονιμως ...] και πλεον παρακολουθουσε τα παντα με τα καινουργια τηλεφωνικα συστηματα που το κρυφο \'\'\'τηλεφωνικο κεντρο\'\' ηταν η αγγλικη πρεσβεια συν ενα \'\'κρυφο\'\' κτιριακι εντος της Αθηνας σχεδον. Εφυγε το 1946 απο την χωρα μας διχως να ξαναπατηση !!! παλι.....Τον ηλιθιο Μεταξα τον καθαρισε διοτι κατι \'\'εγινε\'\' με τα αποθεματα χρυσου των ελληνικων τραπεζων....το ιδιο και με τον επομενο πρωθυπουργο με τα τρισιμιση εκατομυρια λυρες που δεν τις εδινε για να παιξουν οι αγγλοι !!!! τον εμφυλιο ....τον καθαρισε και αυτον....Στην κατοχη ηταν αλλου.....ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΕΚΒΙΑΣΤΗΣ ΧΟΡΕΨΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ Ο Λ Ο Υ Σ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕ΅΅Σ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ.....Οι αγγλοι ΕΧΑΣΑΝ απο την SIEMENS [ NEMESIS ] τις επομενες δεκαετιες εως σημερα........Ηταν τοσο πολυ καλος που τον παρακολουθουσαν εως τον θανατο του .Τελος λοιπον τον Βαγωα τον ξευτιλισε και ειμαι σιγουρος οτι καμια σχεση αιματολογικα με την νησο την Βρεττανικη ειχε . Δουλεψε για συγγεκριμενα αφεντικα και για την αφεντια του οπως ΟΛΟΙ ΟΙ \"\"\"ΜΕΓΑΛΟΙ\"\". [Ο ΠΑΝΟΣ ο θετταλος]

 • Bielidopoulos

  26 Νοε 2017

  Και για να μην ξεχνιόμαστε:
  https://el.wiktionary.org/wiki/άχτι

 • Bielidopoulos

  26 Νοε 2017

  Ο ίδιος ο Fleming είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά τον Β\'ΠΠ με περιορισμένη επιτυχία και λίγη δράση. Το έργο του είναι ένα μείγμα επιδράσεων από ιστορίες κατασκόπων που είχε συναντήσει και μάλλον από το άχτι που του έγινε η κατασκοπεία. Μάλλον φανταζόταν ιστορίες δράσης και κατασκοπείας που ονειρευόταν να ζήσει.

  Ρωμέικο αστείο: Με λένε Ποντ. Ρώσοποντ.