ΜΙΑ ΘΡΥΛΙΚΗ
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ
ΜΕ... ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Kαγκελάριος Μπίσμαρκ
εναντίον δρ. Βέρτσοφ


Είμαστε στο 1865 στο Βερολίνο. Ο γιατρός δρ. Ρούντολφ Βέρτσοφ και ο καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ διαφωνούν για τα λουκάνικα της χώρας. Ο γιατρός πιστεύει ότι τα βρώμικα εργοστάσια εξαπλώνουν ασθένειες. Ο καγκελάριος αρνείται να τα καθαρίσει.

Η διαμάχη ίσως οδηγηθεί σε μοιραία κατάληξη. Ο Μπίσμαρκ προκαλεί τον Βέρτσοφ σε μονομαχία.

Τα πράγματα ―σύμφωνα με το θρύλο― καταλήγουν σε μία παράξενη μάχη με ασυνήθιστα όμως όπλα. Βρώσιμα!
IMAGE DESCRIPTIONΑς δούμε όμως την υπόθεση από την αρχή:

Τη δεκαετία του 1860, οι κάτοικοι του Βερολίνου μαστίζονταν από μία παράξενη και φονική ασθένεια. Τα πρώτα συμπτώματα ήταν ναυτία, μετά πρηζόταν το πρόσωπό τους, κι ύστερα πάθαιναν καρδιακή προσβολή ή νευρολογική ζημιά με συχνό αποτέλεσμα το θάνατο.

Η μυστηριώδης ασθένεια χτυπούσε αδιακρίτως νέους και γέρους, πλούσιους και φτωχούς.

Ένας άνδρας, ο δρ. Ρούντολφ Βέρστοφ, ήταν αποφασισμένος να ξεδιαλύνει την κρίση. Επρόκειτο για έναν εξέχοντα επιστήμονα και υποστηρικτή της δημόσιας υγείας.

Ο δρ. Βέρστοφ μελέτησε επί μήνες στην ασθένεια και κατέληξε σε ένα κοινό παρονομαστή στα θύματα: Προτού αρρωστήσουν, όλοι είχαν καταναλώσει μια συγκεκριμένη τροφή, μια αγαπημένη λιχουδιά, την οποία οι βερολινέζοι απολαμβάνουν τακτικά: Χοιρινά λουκάνικα, ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής κουλτούρας.

IMAGE DESCRIPTIONΓια να αποδείξει τη θεωρία του, ανέλυσε ένα δείγμα μέσω μικροσκοπίου κι έτσι ανακάλυψε το αίτιο της ασθένειας. Ένα μικρό παρασιτικό σκουλήκι, το Trichinella Spiralis.


Ο Βέρτσοφ πίστευε ότι το παράσιτο ζούσε στα βρώμικα εργοστάσια λουκάνικων. Κάλεσε λοιπόν την κυβέρνηση, να θέσει αυστηρούς κανόνες υγιεινής για τον έλεγχο του παρασίτου.

Ήθελε να μεταρρυθμίσει τη βιομηχανία, έτσι ώστε οι συνθήκες παραγωγής του κρέατος να είναι πιο υγιεινές.

Αυτό όμως σήμαινε έξοδα, χρήματα και νέες εγκαταστάσεις, ώστε να κρατιόταν το παράσιτο μακριά. Για τον Βέρτσοφ ήταν η μόνη προφανής λύση.

Ο γιατρός όμως είχε έναν αντίπαλο, έναν άντρα που είχε τη δύναμη να καθαρίσει τα εργοστάσια, τον πρώσο Όττο φον Μπίσμαρκ, αρχιτέκτονα της ενοποιημένης Γερμανίας, γνωστό ως «ο σιδηρούς καγκελάριος».

Ο Μπίσμαρκ θεώρησε ότι το σχέδιο του Βέρτσοφ ήταν σπατάλη. Πίστευε ότι έπρεπε να ξοδεύουν χρήματα για το στρατό κι όχι για τη δημόσια υγεία.

Ο Βέρτσοφ αρνούταν να τα παρατήσει. Σε έναν παθιασμένο λόγο κατηγόρησε τον καγκελάριο ότι έβλεπε κοντόφθαλμα. Ήθελε να βελτιώσει τη ζωή των βερολινέζων, ακόμα κι αν χρειαζόταν να τα βάλει με τον σιδηρούν καγκελάριο.


Ο Μπίσμαρκ εξοργίστηκε με την προσβολή. Του έστειλε μία επιστολή, στην οποία έλεγε να πάρει πίσω τα λεγόμενά του, αλλιώς θα μονομαχούσαν.

Ποιος θα κερδίσει; Ο σιδηρούς καγκελάριος ή ο αποφασισμένος γιατρός;

IMAGE DESCRIPTIONΣύμφωνα με το θρύλο, ο δρ. Βέρτσοφ συμφώνησε υπό έναν όρο: Να διάλεγε εκείνος τα όπλα. Ο Μπίσμαρκ δέχθηκε.

Την ημέρα της μονομαχίας, ο γιατρός κατέφθασε με μια θήκη για όπλα. Στο εσωτερικό της όμως δεν υπήρχε ένα ζευγάρι πιστόλια, άλλα δύο λουκάνικα, αυτά που τρώγονται με μουστάρδα ή με ξινολάχανο.

Και τα δύο «όπλα» φαίνονταν λαχταριστά αβλαβή. Ο Βέρτσοφ είχε μια επιπλέον έκπληξη όμως. Λέγεται ότι είπε στον Μπίσμαρκ ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον για την προσπάθεια εξυγίανσης της τροφικής αλυσίδας. Αυτό θα του έδειχνε ότι επρόκειτο για σοβαρό θέμα.

Του είπε να φάει ένα κομμάτι λουκάνικο, να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, γιατί ένα από αυτά είχε το παράσιτο Trichinella Spiralis.

Αν ο Μπίσμαρκ διάλεγε το λάθος λουκάνικο, μπορεί να κολλούσε τη φοβερή ασθένεια και να πέθαινε. Ο καγκελάριος δεν ήξερε ποιο να διαλέξει. Εν τέλει, αποφάσισε να μην το κάνει. Εγκατέλειψε.Μετά την ντροπιαστική απόσυρση του Μπίσμαρκ, ψηφίστηκαν νόμοι που καθάρισαν τα σφαγεία. Ο αριθμός των βερολινέζων που αρρώσταιναν από λουκάνικα μειώθηκε δραματικά.

Ο Βέρτσοφ προώθησε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία όλη του τη ζωή. Το 1899 άνοιξε το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας του Βερολίνου στο νοσοκομείο και ιατρική σχολή Τσαριτέ.

Σήμερα, εκεί εκτίθεται το μικροσκόπιό του. Μας θυμίζει έναν άνδρα, το μυαλό του οποίου ήταν το πιο δυνατό όπλο του.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47156

  27 Μαρ 2019

  "Ο Βέρτσοφ πίστευε ότι το παράσιτο ζούσε στα βρώμικα εργοστάσια λουκάνικων. Κάλεσε λοιπόν την κυβέρνηση, να θέσει αυστηρούς κανόνες υγιεινής για τον έλεγχο του παρασίτου. "
  Υπάρχει και άλλη λύση, πιο έξυπνη, αλλά θέλει πολλά κότσια: να καταργηθούν τα λουκάνικα.
  Αλλά ντάξει το ζώο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που του μαθαίνουν με το ζόρι από μικρό.
  https://www.youtube.com/watch?v=Dd_KEtaMH5k

  "Σήμερα, εκεί εκτίθεται το μικροσκόπιό του. Μας θυμίζει έναν άνδρα, το μυαλό του οποίου ήταν το πιο δυνατό όπλο του."
  Δεν θέλει νιονιό, αλλά κότσια.

  https://i.postimg.cc/ZYxQcMKF/28.jpg