ΜΙΑ ΠΙΤΣΑ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ

Η πίτσα Μαργαρίτα
στην υπηρεσία του ιταλικού
εθνικού φαντασιακού


Στον κήπο του Μουσείου Τέχνης Capodimonte στο ιστορικό κέντρο της Νάπολι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο για Μουσείο Τέχνης: Ένας φούρνος ηλικίας πάνω από 150 ετών. Έχει πάνω από τρία μέτρα ύψος, ρωγμές στη βάση του, αλλά είναι πλήρως λειτουργικός. Κάποτε έφτιαξε ένα απολαυστικό γεύμα για μια βασίλισσα και η κληρονομιά αυτού του γεύματος είναι γνωστή μέχρι σήμερα.

Αυτός ο φούρνος μας θυμίζει την ιστορία ενός πολύ γνωστού πιάτου.

Η πίτσα Μαργαρίτα είναι μια κλασσική ναπολιτάνικη πίτσα, γαρνιρισμένη με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Σίγουρα αντιπροσωπεύει το κατ΄ εξοχήν σύμβολο (ανάμεσα στις πολλές γεύσεις) της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιταλικής γαστρονομίας, δημοφιλής για τη φήμη της σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις παραλλαγές της.

Είναι 1889 στην πρόσφατα ενοποιημένη Ιταλία. Ενώ πολλές περιοχές επωφελήθηκαν από την ένωση, μια πόλη δεν επωφελήθηκε. Η Νάπολι. Δεν ήταν μία πλούσια πόλη τότε. Είχε πολλούς κατοίκους, ο κόσμος πάλευε να δουλέψει.

Αλλά τώρα οι ναπολιτάνοι έχουν την ευκαιρία να μπουν στο χάρτη. Έρχονται ο βασιλιάς Ουμβέρτος Α΄ και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας.

Με βάση αναφορές, η βασίλισσα έκανε γνωστό ότι θέλει να δοκιμάσει το πιο γνωστό πιάτο της περιοχής, την πίτσα.

Η πίτσα φτιάχνεται εκεί, πάνω από τρεις αιώνες. Ήταν καθιερωμένο δημοφιλές φαγητό τότε. Ήταν το φαγητό του κοινού ανθρώπου.

Για να εντυπωσιάσει τη βασίλισσα ο δήμαρχος απευθύνεται στον πιο γνωστό παρασκευαστή. Ένα σεμνό σεφ, που λεγόταν Raffaele Esposito.

Ο Esposito πρέπει να ένιωσε μεγάλη τιμή. Άλλο να φτιάχνεις πίτσα για τους ναπολιτάνους κι άλλο να μαγειρεύεις για τους βασιλιάδες.


Μουσείο Capodimonte της Νάπολι, 6 Δεκ. 2017.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας βγάζει μια πίτσα από τον πρώτο φούρνο που ψήθηκε πίτσα Μαργαρίτα.
Ναπολιτάνοι πιτσαδόροι ποζάρουν με μια πίστα Μαργαρίτα, που ψήθηκε στον φούρνο του Μουσείου.

Ο Esposito φτάνει στο παλάτι όπου μένουν οι γαλαζοαίματοι. Εκεί του δείχνουν ένα φούρνο, τον ίδιο που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Capodimonte. Ο γνωστός αρτοποιός πιάνει δουλειά. Αβέβαιος για το γούστο της βασίλισσας κάνει τρία διαφορετικά είδη πίτας πίτσας.

Σίγουρα ήταν αγχωμένος. Θα ετοίμαζε ένα γεύμα για τους βασιλιάδες. Αν δεν το έκανε καλά, η φήμη του μπορούσε να καταστραφεί.

Πώς θα φτιάξει ο σεφ μία πίτσα ταιριαστή σε μία βασίλισσα;

Η πρώτη του προσπάθεια είναι μία παραδοσιακή πίτσα με σάλτσα μαρινάρα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη και αντζούγιες.

Όταν η βασίλισσα παίρνει ένα κομμάτι, δεν της αρέσει. Ο εκλεπτυσμένος ουρανίσκος της απωθείται από το σκόρδο.

Ήταν μεγάλη απογοήτευση για τον Esposito. Έπρεπε να βρει την τέλεια πίτσα για τους βασιλιάδες.

Η δεύτερη πίτσα του ήταν με βασιλικό, λίπος χοιρινού και τυρί κατσιοκαβάλο.

Δεν τα πάει καλύτερα. Ούτε αυτό το πιάτο αρέσει στη βασίλισσα. Λέει ότι η πίτσα είναι πολύ λιπαρή.

IMAGE DESCRIPTIONΗ θερμοκρασία ανέβαινε πολύ στην κουζίνα. Ο Esposito είχε μία τελευταία ευκαιρία για να τους εντυπωσιάσει.

Για την τελευταία του πίτσα πρέπει να πάρει εξαιρετικό ρίσκο. Είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη ώρα για να δοκιμάσει μία νέα πίτσα. Αλλά αντί να προσθέσει υλικά, μαγειρεύει κάτι απλό, που μπορεί να τους διεγείρει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.

Ο Esposito φτιάχνει ένα πιάτο με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας. Βάζει:

Κόκκινη σάλτσα μαρινάρα.

Λευκό τυρί μοτσαρέλα.

• Φρέσκο πράσινο βασιλικό.

Πίστευε ότι θα ήταν ωραίο να φτιάξει ένα σύμβολο μέσω του φαγητού μιας ενωμένης Ιταλίας για να εντυπωσιάσει τους βασιλιάδες.


Σερβίρει την πατριωτική πίστα του στη βασίλισσα και περιμένει με άγχος την αντίδραση.

Προς ανακούφισή του, εκείνη δηλώνει ότι είναι πεντανόστιμη.

Μετά από τόση δουλειά, ο Esposito πρέπει να χάρηκε πολύ μαθαίνοντας ότι ευχαριστήθηκαν.

Η πίτσα με τη σημαία της Ιταλίας είχε μεγάλη επιτυχία. Η βασίλισσα εντυπωσιάστηκε τόσο, που αργότερα έστειλε ευχαριστήριο γράμμα. Φαντάζεστε χαρά στο σπίτι του, όταν έφτασε το γράμμα. Είχε τη βασιλική αποδοχή και ήξερε ότι πολύς κόσμος θα συνέρρεε στο μαγαζί του.

Ο Esposito ονομάζει τη νέα του πίτσα προς τιμή της βασίλισσας: Πίτσα Μαργαρίτα. Η βασιλική πίτσα γίνεται αμέσως κλασική.


Η πρώτη πιτσαρία στην Αμερική.


Λίγα χρόνια μετά, ένας άλλος ιταλός, ο Gennaro Lombardi, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη. Το 1905, εμπνευσμένος από τις πίτσες της Νάπολι ανοίγει την πρώτη πιτσαρία στην Αμερική.

Η πίτσα Μαργαρίτα δεν ήταν απλώς βασικό πιάτο στη Νάπολι. Είχε γίνει παγκόσμια επιτυχία.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσουμε τον Esposito ως τον πατέρα της σύγχρονης πίτσας. Το εστιατόριο του, η «Pizzeria Brandi» υπάρχει ακόμα στη Νάπολι. Και παρουσιάζει το γράμμα της βασίλισσας Μαργαρίτας.


Pizzeria Brandi και το γράμμα της βασίλισσας Μαργαρίτας.


Ο αυθεντικός ξυλόφουρνος που χρησιμοποιήθηκε για την πίτσα είναι ακόμα λειτουργικός στο μουσείο Capodimonte. Μας θυμίζει ότι η πίτσα Μαργαρίτα ήταν κάποτε ένα πατριωτικό πιάτο, αντάξιο μιας βασίλισσας.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 48145

  14 Νοε 2019

  Ξέχασα το μουσικό διάλειμμα: Youssoupha - La Foule (Jette ton Y en l'air)
  https://www.youtube.com/watch?v=E9Bg9Lf80m4

  @48143
  Δικό σου το ερώτημα, γιατί δεν αποπειράσαι να δώσεις μια απάντηση.
  (Καλύτερη ποιότητα ζωής, άλλη μια έννοια λάστιχο για τους αερολόγους/μπουρδολόγους)

 • Ανώνυμος 48144

  14 Νοε 2019

  Ερώτημα, προς 48182: πού κατατάσσεις τον Βρετανό επιστήμονα με την νευροεκφυλιστική νόσο, αλλά και την επιστήμη τύπου Τζέιμι Τάιλερ, στο φυσιολογικό εγώ του ανθρώπου ή στο αρρωστημένο υπερεγώ; Στην επιρρέπεια για αερολογία ή στη συμβολή καλλίτερης ποιότητας ζωής;

 • Ανώνυμος 48142

  14 Νοε 2019

  Ετοιμοθάνατος επιστήμονας γίνεται το πρώτο cyborg – «Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι»
  Βρετανός επιστήμονας που πάσχει από μια νευροεκφυλιστική νόσο τελικού σταδίου μετατράπηκε στο πρώτο cyborg (ον με ταυτόχρονια βιολογικά και τεχνητά τμήματα). Ο δρ. Πίτερ Σκοτ – Μόργκαν αρνήθηκε να δεχτεί τη «μοίρα» του μετά την διάνγωσή του με μια νόσο κινητικού νευρώνα το 2017 και αποφάσισε να επεκτείνει τη ζωή του με τη χρήση της τεχνολογίας.
  «Όλες οι απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία», έγραψε ο ίδιος στο Twitter και συνέχισε: «Η μικρή συσκευή που με βοηθά να αναπνέω κάνει πολύ λιγότερο θόρυβο από τον Νταρθ Βέιντερ». «Η ομιλία είναι όλη τεχνητή αλλά τουλάχιστον ακούγεται σαν εμένα και πάλι» είπε. Η διαδικασία περιέλαβε μια σειρά από εγχειρήσεις για την εισαγωγή ενός σωλήνα σίτισης απευθείας στο στομάχι του, έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη του και έναν σάκο κολοστομίας στο έντερό του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τουαλέτας και σίτισης. Υπεβλήθη επίσης σε λαρυγγεκτομή για να αποφύγει τον κίνδυνο το σάλιο να εισέλθει στους πνεύμονές του.
  Ο Σκοτ – Μόργκαν, απάντησε στους ειδικούς που του είπαν ότι πιθανότατα του μένει ένα χρόνος ζωής: «Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι. Αχ, πόσο αγαπώ την επιστήμη».
  https://www.in.gr/2019/11/14/tech/etoimothanatos-epistimonas-ginetai-proto-cyborg-ti-pio-ekseligmeno-edo-kai-138-ekat-xronia/

  Υποδεχθείτε τη Μηχανή του Νου: Το app που υπόσχεται να αλλάξει τον ψυχικό σας κόσμο
  «Σύντομα θα διαθέσουμε μια συσκευή την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε την ψυχική σας κατάσταση και τη διάθεσή σας», λέει στους Times του Λονδίνου ο επιχειρηματίας Αϊσι Γκολντβάσερ, ο οποίος, μαζί με τον συνέταιρό του, καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Τζέιμι Τάιλερ, έχουν στήσει ένα χάι-τεκ στρατηγείο στη Σίλικον Βάλεϊ φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν την απόλυτη Μηχανή του Νου. Το μηχάνημα που κατασκεύασε η εταιρεία τους, η οποία ονομάζεται Thync, διοχετεύει μέσω ηλεκτροδίων ηλεκτρική ενέργεια στον εγκέφαλο του χρήστη, με σκοπό να τον κάνει να αισθανθεί όπως θα ήθελε (και όχι όπως πραγματικά αισθάνεται).
  https://www.tanea.gr/2014/12/01/science-technology/ypodextheite-ti-mixani-toy-noy-to-app-poy-yposxetai-na-allaksei-ton-psyxiko-sas-kosmo/

  Τεχνολογία δεν θέλατε; Ειδικά κάτι κοινοβιακοί επικούρειοι με επιρρέπεια στην αερολογία; Πάρτε τώρα!
  Σκασμός ανικανοποίητοι άνθρωποι. Τα κεφάλια μέσα!

 • Ανώνυμος 48141

  14 Νοε 2019

  https://www.iefimerida.gr/oikonomia/stin-athina-apo-neo-etos-i-kristin-lagkarnt
  Κυριάκο πες αλεύρι. Το ΔΝΤ σε γυρεύει!

 • Ανώνυμος 48140

  13 Νοε 2019

  Ο Bielido και η παπαρολογία του. Άσε μας κουκλίτσα μου...

 • Ανώνυμος 48139

  13 Νοε 2019

  Λίγη επιστήμη:

  Μέταλλα που δεν βυθίζονται
  Ερευνητές του University of Rochester, εμπνευσμένοι από κάποια είδη αραχνών και μυρμηγκιών, δημιούργησαν μια δομή μετάλλου που είναι τόσο υδροφοβική που «αρνείται» να βυθιστεί, ανεξαρτήτως του πόσες φορές τη βάζει κανείς μέσα στο νερό ή τι ζημιά και ρωγμές έχει υποστεί. Οι δυνατότητες που «ξεκλειδώνονται» είναι προφανώς τεράστιες- από πλοία που δεν βυθίζονται μέχρι πλωτές συσκευές που συνεχίζουν να πλέουν ακόμα και όταν έχουν τρυπήσει ή ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να επιβιώνουν μόνες τους για πολύ καιρό στον ωκεανό
  https://www.naftemporiki.gr/story/1530764/metalla-pou-den-buthizontai

  Είναι πλέον επίσημο ότι η Google πέτυχε τη λεγόμενη «κβαντική υπεροχή», δηλαδή να δημιουργήσει ένα κβαντικό υπολογιστή που έλυσε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για το οποίο ακόμη και ο πιο ισχυρός συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν χιλιάδες χρόνια.
  Τώρα όμως έρχεται η επίσημη δημοσίευση, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο κβαντικός επεξεργαστής Sycamore της Google, που διαθέτει 54 υπεραγώγιμα κβαντικά δυφία ή qubits (το ένα τελικά δεν λειτούργησε κανονικά, οπότε απέμειναν 53), εκτέλεσε μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα ένα υπολογισμό που ο κορυφαίος παγκοσμίως αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit (δημιούργημα της ΙΒΜ) θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για να λύσει. Ο επεξεργαστής αξιοποιεί τα κβαντικά φαινόμενα της υπέρθεσης και της διεμπλοκής για να πετύχει ταχύτητες επεξεργασίας ασύλληπτες για ένα κλασσικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  https://www.skai.gr/news/technology/i-google-kataskeyase-kvantiko-ypologisti

  Το πρόβλημα με τους κβαντικούς υπολογιστές είναι τεχνικό. Πώς να κάνεις τα qubit να βρίσκονται μεταξύ τους σε υπέρθεση καταστάσεων.
  Ο λόγος που είναι δύσκολο τεχνικά είναι η κβαντική συνοχή/αποσυνοχή, δηλαδή η κατάληξη ενός κβαντικού συστήματος σε μια συγκεκριμένη τιμή, αντί για πολλές, εξαιτίας της αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον.

 • Ανώνυμος 48138

  13 Νοε 2019

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pizza_Margherita#Origin

 • Ανώνυμος 48137

  13 Νοε 2019

  Άνθρακες ο θησαυρός μαντάμ. Ωραία άρθρα γράφετε, γεμάτα ανοησίες.
  https://recollections.biz/blog/pizza-queen-margherita/
  https://books.google.gr/books?id=-bbPCgAAQBAJ&pg=PT16&lpg=PT16&dq=Zachary+Nowak+pizza&source=bl&ots=lHRcxgaOPz&sig=ACfU3U0U6rKIShbywCXUKDvoL6gObWC34A&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiv8K2MtOflAhUHwMQBHeW5CbQQ6AEwEnoECAkQAg#v=onepage&q=Zachary%20Nowak%20pizza&f=false