ΜΙΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΙΔΕΑ

Πώς ο Κολόμβος
έσωσε το πλήρωμά του
χειραγωγώντας τους ινδιάνους
με μια έκλειψη Σελήνης


Θα σας αφηγηθούμε μια ιστορία για κάποιον που εξασφάλισε την επιβίωση αυτού και των συντρόφων του μέσω της επιστήμης.

Είμαστε στο 1504. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και το πλήρωμά του έχουν ναυαγήσει στην Τζαμάικα. Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο. Τελειώνει το φαγητό και ο ιθαγενής πληθυσμός αρνείται να βοηθήσει.

Ο Κολόμβος καταστρώνει ένα απίθανο σχέδιο, για να σώσει την κατάσταση.

IMAGE DESCRIPTIONΑς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ιούνιος 1503, Θάλασσα Καραϊβικής. Έχουν περάσει ένδεκα χρόνια, απ΄ όταν ο Κολόμβος έφτασε στο Νέο Κόσμο.

Όμως, παρόλο που έχει κερδίσει φήμη και χρήμα, ο φιλόδοξος εξερευνητής δεν έχει λύσει το γρίφο, που ήταν το έναυσμα για το πρώτο του ταξίδι. Την αναζήτηση ενός δρόμου για την Ανατολή. Έψαχνε ένα γρήγορο δρόμο προς την Κίνα και τις Ανατολικές Ινδίες. Το εμπόριο με την Κίνα θα τον έκανε πολύ πιο πλούσιο.

Όμως, αυτό το ταξίδι δεν πάει όπως το σχεδίασε. Ήταν σκέτη καταστροφή. Πρώτα, ο στόλος δέρνεται από τυφώνες. Μετά, ο Κολόμβος βρίσκει το πλοίο γεμάτο σκουλήκια που τρώνε ξύλο. Αναγκάζεται να βυθίσει δύο από τα τέσσερα πλοία του, μαζί τους και όλες τις προμήθειες που κουβαλούσαν.

Απελπισμένος φτάνει στην κοντινότερη στεριά, στο νησί της Καραϊβικής που έγινε γνωστό ως Τζαμάικα. Εκεί προσαράζει τα δύο εναπομείναντα πλοία του και στέλνει ένα ναύτη με μια βάρκα στην κοντινότερη ισπανική αποικία να φέρει βοήθεια.

Στο μεταξύ, πρέπει να βρει ένα τρόπο να επιβιώσουν μέχρι να διασωθούν. Για να μείνουν ζωντανοί, στρέφονται στους ιθαγενείς του νησιού, μια φυλή γνωστή ως Ταΐνο.

Η μόνη ελπίδα που είχαν ήταν να γίνουν φίλοι με τους ντόπιους που ζούσαν στο νησί. Οι ναύτες προσφέρουν στους Ταΐνο φούντες και μπιχλιμπίδια με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους.

Οι Ταΐνο τους βοήθησαν να βρουν νερό και να φτιάξουν ένα σκέπαστρο. Συμφώνησαν ακόμα και να ταΐζουν τους ναυαγούς. Παρασκεύαζαν γεύματα για τους πεινασμένους ναύτες.Ο Κολόμβος έδινε στους ινδιάνους μπιχλιμπίδια.
Οι ινδιάνοι έδιναν στον Κολόμβο πολύτιμα αγαθά
και τρόφιμα απαραίτητα για την επιβίωση του πληρώματός του.

Τα πράγματα πήγαιναν καλά, μέχρι που μια μέρα οι σχέσεις χάλασαν. Το πλήρωμα του Κολόμβου έγινε πολύ απείθαρχο. Άρχισαν να ληστεύουν τους Ταΐνο και να τους επιτίθενται. Μάλιστα, σκότωσαν και κάποιους από αυτούς. Από τη μεριά τους, οι Ταΐνο απέσυραν τη βοήθειά τους αφήνοντας τον Κολόμβο και τους άντρες του αντιμέτωπους με την πείνα.

Ο Κολόμβος γνώριζε, πως η κατάσταση ήταν απελπιστική.


Πώς θα λυθεί, λοιπόν, αυτή η πρώιμη αποικιακή σύγκρουση;

Ο Κολόμβος αποσύρεται σε ένα από τα πλοία του, για να σκεφτεί πώς θα γλιτώσουν. Κοίταξε τα ελάχιστα αντικείμενα, που είχε μαζί του.

Τα μάτια του πέφτουν στο αστρολογικό αλμανάκ για την πλοήγηση. Είναι γεμάτο πίνακες με τις θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άστρων για την κάθε μέρα.

Αυτό το βιβλίο, του δίνει την απάντηση. Σύμφωνα με το αλμανάκ, σε τρεις μέρες θα γινόταν έκλειψη Σελήνης.

Στην έκλειψη Σελήνης, η Γη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και το Φεγγάρι. Όταν το Φεγγάρι μπει στη σκιά της Γης, μοιάζει να εξαφανίζεται από το νυχτερινό ουρανό με μια αχνή κόκκινη όψη.

Ο Κολοβός έχει μια ιδέα. Αν πείσει τους Ταΐνο ότι ελέγχει τους ουρανούς, αυτοί θα συνθηκολογήσουν με το πλήρωμά του.

Συγκέντρωσε λοιπόν τους αρχηγούς των Ταΐνο, για να τους πει πως η απροθυμία τους να βοηθήσουν είχε προσβάλει τον χριστιανικό θεό, ο οποίος σε αντίποινα θα εξαφανίσει το Φεγγάρι.


Όταν οι Ταΐνο άκουσαν την απειλή, τη βρήκαν γελοία. Δεν της έδωσαν καμία σημασία.

IMAGE DESCRIPTIONΤο βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου, αγχωμένος ο Κολόμβος παρακολουθεί το Φεγγάρι στον ουρανό. Περιμένοντας την έκλειψη, πρέπει να ήταν φοβερά ανήσυχος. Η μοίρα η δική του και των ανδρών του, εξαρτιόταν από ένα αστρονομικό γεγονός που δεν έλεγχε.

Ο Κολόμβος περιμένει, καθώς οι ώρες περνούν. Και τελικά, βλέπει τη σκιά της Γης να περνάει μπροστά από το Φεγγάρι.

Οι Ταΐνο είδαν επίσης αυτό το θαυμαστό θέαμα. Πρέπει να ήταν τρομακτικό γι΄ αυτούς. Δεν είναι απλά ότι το Φεγγάρι ήταν περίεργο, ήταν πως κάποιος είχε προβλέψει πως αυτό θα συνέβαινε. Δύσκολα θα μπορούσαν να αποφύγουν το συμπέρασμα ότι ο Κολόμβος είχε δίκιο, ότι ο θεός του ήταν όντως παντοδύναμος και θυμωμένος μαζί τους.

Όπως έλπιζε, οι Ταΐνο υποσχέθηκαν να παράσχουν βοήθεια, αρκεί να επέστρεφε το Φεγγάρι στο νυχτερινό ουρανό.

Ο Κολόμβος συμφωνεί και όντως, όπως περνούσε η νύχτα, το Φεγγάρι βγήκε από τη σκιά της Γης και επέστρεψε στην κανονική του εμφάνιση.


Όσο έμειναν ακόμα εκεί, ο Κολόμβος, το πλήρωμα και οι Ταΐνο συνυπήρξαν στο νησί μέχρι τον Ιούνιο του 1504, πάνω από ένα χρόνο απ΄ όταν είχαν ναυαγήσει, οπότε
εμφανίστηκε τελικά ένα διασωστικό πλοίο.

Ο Κολόμβος ήταν φοβερός πλοηγός και ναυτικός. Κι όταν χρειάστηκε, χρησιμοποίησε τις αστρονομικές, επιστημονικές του γνώσεις, για να σώσει την κατάσταση. Η έξυπνη
σκέψη του απέτρεψε τη σίγουρη καταστροφή.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 47612

  12 Ιουν 2019

  Πρέπει να ήταν εξαιρετικά τυχερός που η έκλειψη Σελήνης, ήταν ορατή στη περιοχή που βρισκόταν. Αλλά δεν είναι μόνο οι ιθαγενείς που πίστεψαν πως ο Κολόμβος, είχε θεϊκές
  ικανότητες.
  Ο ίδιος είχε φθάσει σε μια νέα ήπειρο και αυτός πίστευε πως ήταν στη Κίνα και στις Ανατολικές Ινδίες!.. Δεν είναι εξ ίσου εντυπωσιακό;
  Και επειδή θέλω να πάρω την πλευρά των Ινδιάνων, θα θυμίσω και τους δικούς μας, εδώ στην Ελλάδα, που πιστεύουν σε κάποιον τσαρλατάνο (Βελόπουλο) ότι κατέχει χειρόγραφες επιστολές του Ιησού..
  Επί πλέον, ο Αρειος Πάγος, αποκάλεσε τον Βελόπουλο "πνευματικό" άνθρωπο! Και ρωτάω εγώ: ποιος είναι σε χειρότερη μοίρα; Ο Αρειος Πάγος ή οι Ιθαγενείς, που αυτοί τουλάχιστον είδαν με τα ίδια τα μάτια τους το φυσικό φαινόμενο