ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ
ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Πώς άθελά του ο Edison
συνέβαλε στη δημιουργία
της σύγχρονης βιομηχανίας
των τατουάζ

Στο West Orange, έξω από τη Νέα Υόρκη, υπάρχει το Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Thomas Edison. Ο ιδιοφυής εφευρέτης δούλευε σ’ αυτό το εργαστήριο για 44 χρόνια αναπτύσσοντας τεχνολογίες, όπως τον φωνογράφο κ.λπ.. Εκεί υπάρχει όμως, κι ένα λιγότερο γνωστό έκθεμα, που άφησε το σημάδι του. Έχει μήκος 12,5 εκατοστών και αποτελείται από διάφορα μέταλλα. Λειτουργεί με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ.

IMAGE DESCRIPTIONΑυτή η εφεύρεση θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Edison αν και στο μέλλον θα άλλαζε πολλά. Για ποια συσκευή μιλάμε και ποια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων προέκυψε από αυτήν;

Είμαστε στο 1875 και ο Edison εργάζεται σε μία νέα εφεύρεση. Στα 28 του έχει ήδη πατεντάρει το μηχάνημα ενημέρωσης μετοχών, μία νέα έκδοση του τηλέγραφου και μία ηλεκτρική μηχανή ψηφίσματος. Τώρα όμως, είδε μία ευκαιρία να αλλάξει τον τομέα των εταιρειών. Ο τρόπος οργάνωσης των εταιρειών αλλάζει στις δεκαετίες 1870 και 1880. Μεγαλώνουν σε μέγεθος και δραστηριότητες κι αυτό δημιουργεί πολύ γραφειοκρατία. Η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων είναι κουραστική και ακριβή. Έπρεπε να στείλεις το έγγραφό σου σε τυπογράφο ή να προσλάβεις έναν γραφέα να στο αντιγράψει. Αλλά ο Edison είχε σκεφτεί ένα πρωτοποριακό μηχάνημα, που θα δημιουργούσε σωστά και φθηνά αντίγραφα: Την ηλεκτρική πένα.

IMAGE DESCRIPTIONΗ ηλεκτρική πένα είναι φορητή με ηλεκτρικό μοτέρ μπαταρίας, που ανεβοκατεβάζει μία βελόνα σαν ραπτομηχανή. Ο χρήστης γράφει με μία πένα σε ένα φύλλο χαρτιού, αλλά αντί για μελάνι, η πένα αφήνει τρύπες στο χαρτί. Από πάνω θα περνούσε ένα ρολό με μελάνι, που θα έπεφτε από κάτω και θα έφτιαχνε ένα ακριβές αντίγραφο στο άλλο χαρτί. Στόχος του Edison ήταν να βγάλει πολλά αντίγραφα από ένα πρωτότυπο.

Αφού τελειοποίησε το σχέδιο του το 1876, ο Edison πατεντάρισε τη δημιουργία του και την έβγαλε στην αγορά. Στην αρχή, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο. Αλλά μόλις άρχισαν να την χρησιμοποιούν οι πρώτοι πελάτες, φαίνεται πως δεν εντυπωσιάστηκαν. Η πένα ήταν μεν γρήγορη και ακριβής, αλλά δύσκολη στο κράτημα και η μπαταρία έχανε τοξικά υγρά.

IMAGE DESCRIPTIONΕν τω μεταξύ, πριν προλάβει να την βελτιώσει, αλλάζει ολόκληρη η αγορά. Η πένα αντικαταστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 από νέες πιο απλές τεχνολογίες, όπως τη γραφομηχανή, το καρμπόν και αργότερα τον πολύγραφο. Οι πωλήσεις της πέφτουν δραματικά και η συσκευή γίνεται μια εμπορική απογοήτευση.

Η αποτυχία του Edison όμως, θα αποκτήσει μία δεύτερη ευκαιρία. Η ηλεκτρική πένα θα αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι της.

Εκείνη την εποχή χιλιάδες μετανάστες έρχονται στη Νέα Υόρκη. Ένας από αυτούς είναι ο Samuel O’Reilly. Ήταν ιρλανδός μετανάστης, που είχε εγκατασταθεί σε μια γειτονιά του Μανχάταν. Ο Edison είχε ορισμένα προϊόντα του σε μία βιτρίνα καταστήματος της περιοχής και ο O’Reilly περνούσε κάθε μέρα κι έβλεπε την ηλεκτρική πένα. Άκουσε για την ταχύτητα και την ακρίβεια της και τότε ήταν, που του ήρθε η έμπνευση. Αντί να κάνει τρύπες στο χαρτί, τι θα γινόταν αν η ηλεκτρική πένα ζωγράφιζε το ανθρώπινο δέρμα;

IMAGE DESCRIPTIONΟ O’Reilly ήταν ένας παραδοσιακός τατουατζής. Χρησιμοποιούσε κοφτερό ξύλο ή μέταλλο για να εισάγει μελάνι μέσα στο δέρμα. Αναγνώρισε άμεσα στη μηχανή τις κινήσεις του επαγγέλματος, οπότε σκέφτηκε: «Θα μπορούσα να την πάρω, να την αλλάξω λιγάκι και να την κάνω μηχανή για τατουάζ».

Aρχίζει να πειράζει το σχέδιο της μηχανής. Αλλάζει το χερούλι για να κρατιέται εύκολα και προσθέτει βελόνα μελανιού. Ήξερε ότι θα γλίτωνε χρόνο και θα αύξανε τα έσοδά του.

IMAGE DESCRIPTIONΤο 1891 καταθέτει πατέντα για μια νέα συσκευή, που ονομάζει Μηχανή Τατουάζ και αρχίζει να την χρησιμοποιεί άμεσα.

Τα τατουάζ τώρα γίνονταν γρηγορότερα, ήταν πιο καθαρά και κρατούσαν καιρό. Μπορούσαν να γίνουν και πιο καλλιτεχνικά.

Σύντομα μαθαίνεται η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητά του, και ο O’Reilly κάνει μέχρι και 130 τατουάζ μέσα σε μία μέρα. Με τα χρόνια, εκπαιδεύει δεκάδες μαθητές στην τέχνη του. Μια μόδα στρατιωτών και ναυτικών αρχίζει να εξαπλώνεται γενικότερα.

Ήταν μια πραγματικά επαναστατική συσκευή. Έκανε γνωστό όχι μόνο τον O’Reilly, αλλά και την τέχνη του τατουάζ.

Σήμερα, περισσότερο από το 20% των αμερικανών έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ. Είναι μια βιομηχανία, που έχει κέρδη της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ηλεκτρική πένα, μία αποτυχία εκατό ετών, γέννησε την μοντέρνα βιομηχανία των τατουάζ.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


3 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 44908

  4 Φεβ 2018

  Ανώνυμος 44427 Γίνε άνθρωπος μωρέ, αηδία κατάντησες Παπαδόπουλε-Γιώτα.

 • Ανώνυμος 44427

  23 Δεκ 2017

  Bielidopoulιnα o stoupas. Re PAPADOPOYLE giati den tin stoyponis??

 • Bielidopoulos

  6 Δεκ 2017

  \"Μπορεί ο Κυριάκος να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις στην οικονομία και την κοινωνία; Φοβάμαι πως πλέον δεν μπορεί ούτε ο Θεός ο ίδιος.\"
  http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3258993/mporei-o-kuriakos

  https://s8.postimg.org/t211grahh/Nicolas.jpg