ΜΕΣΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

Η λατρεία
του Τζον Φρομ


Θα ήθελα να σας προσκαλέσω σε ένα ασυνήθιστο πάρτι. Λαμβάνει χώρα στο Αρχιπέλαγος Βανουάτου (Νέες Εβρίδες) στο Νότιο Ειρηνικό.

Στο μικροσκοπικό ηφαιστειογενές νησάκι Τάννα, γίνεται κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ με καλό φαγητό και άφθονο ποτό.

Αυτό που καθιστά μοναδική την ετήσια γιορτή είναι ο επίτιμος καλεσμένος και η θρησκεία που ενέπνευσε.


Στο νότιο άκρο του συμπλέγματος του Βανουάτου, η Τάννα αποτελεί νησιωτικό παράδεισο. Παρθένα ακτογραμμή, 544 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού βροχοδάσους.
Αν δεν σας ακούγεται αυτό αρκετά εξωτικό, τι θα λέγατε και για ένα ενεργό ηφαίστειο;


Τι καθιστά την Τάννα θρυλικό προορισμό; Κάτι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Στο χωριό Λαμακάρα, πλάι στον ωκεανό, κυματίζει η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Και το πιο παράξενο; Οι χωρικοί ετοιμάζονται για ένα πάρτι με αυτοσχέδιες παλιές αμερικάνικες στρατιωτικές στολές αγγαρείας και καλαμένια ομοιώματα όπλων.

Τι, στο όνομα του Θείου Σαμ, συμβαίνει εδώ λοιπόν;

Για να κατανοήσουμε τη γιορτή στην Τάννα, πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποια σκοτεινά κεφάλαια της Ιστορίας.

Τέλη του 18ου αιώνα, τα νησιά είχαν αποικηθεί από βρετανούς και γάλλους. Οι ιεραπόστολοι αποκήρυξαν τοπικές δοξασίες και έθιμα. Απαγόρευσαν την πολυγαμία και το παραισθησιογόνο ποτό κάβα. Η τιμωρία για τις παραβάσεις περιλάμβανε ξυλοδαρμό και φυλάκιση.

IMAGE DESCRIPTIONΜετά από δεκαετίες καταπίεσης, μια μυστηριώδης φιγούρα εμφανίστηκε τέλη της δεκαετίας του 1930. Κάποιοι λένε ότι ήταν ανιχνευτής του στρατού των ΗΠΑ. Άλλοι, πως πρόκειται για παραισθήσεις, που γέννησε η κάβα. Όλοι συμφωνούν, πως λέγεται Τζον Φρομ (ίσως από το John from America).

Το μήνυμά του: «Αντισταθείτε και οι αποικιοκράτες θα φύγουν!».

Υπόσχεται να επιστρέψει μια μέρα. Να φέρει ασφάλεια και ευημερία.

Μετά, συμβαίνει κάτι απίστευτο. Ο πόλεμος. Το 1942 στον Ειρηνικό μαίνεται ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι κάτοικοι των νησιών είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τις μάχες που ξεσπούν γύρω τους. Δεν έχουν ξαναδεί αεροπλάνα, ούτε πολεμικά πλοία.

Τμήματα του Βανουάτου επιτάσσονται ως αμερικάνικες βάσεις. Πλημμυρίζουν με πάνω από 100.000 στρατιώτες.

Σύντομα, αεροπλάνα αρχίζουν να ρίχνουν προμήθειες με αλεξίπτωτα. Τα κουτιά περιέχουν
από μπαταρίες και όπλα μέχρι σοκολάτες και Coca-Cola. Αγαθά εντελώς άγνωστα στους νησιώτες, που μοιάζουν να πέφτουν ως εκ θαύματος από τον ουρανό.Μετά τον πόλεμο, στον Ειρηνικό αναδύθηκαν οι θρησκείες του φορτίου. Οι νησιώτες έφτιαξαν στοιχειώδεις
διαδρόμους και πύργους από μπαμπού ελπίζοντας να στείλουν ξανά οι θεοί καλούδια από ψηλά.
Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις θρησκείες έχουν σβήσει.
Αλλά στην Τάννα, η θρησκεία του Τζον Φρομ επιβιώνει ακόμα.

IMAGE DESCRIPTION
Αύριο είναι 15 Φεβρουαρίου στο χωριό Λαμακάρα, η ημέρα του Τζον Φρομ, και στο νησί επικρατεί αναβρασμός. Οι νησιώτες κάνουν επί βδομάδες εξάσκηση στο βάδην και στο τραγούδι.

Για τον αρχηγό, Άιτζακ Γουάν, η τελετή έχει ξεχωριστή σημασία. Δεν είναι μόνο αρχηγός, αλλά επικεφαλής της θρησκείας του Τζον Φρομ. Για εκείνον, η θρησκεία αυτή δεν είναι τυφλή πίστη.

Ο παππούς του είχε δει πρώτος σε όραμα τον Μεσσία Τζον Φρομ κι άκουσε το ελπιδοφόρο μήνυμά του. Τώρα, εξαρτάται από τον αρχηγό να διατηρήσει τη θρησκεία ζωντανή.

Το άλλο πρωί, οι πιστοί συγκεντρώνονται και με την αμερικάνικη σημαία να ανεμίζει, ξεκινάει η γιορτή. Στην αρχή γίνεται μια χορογραφημένη στρατιωτική παρέλαση. Φορούν στολές του αμερικάνικου στρατού κι αντί για ντουφέκια κρατούν βλαστάρια μπαμπού.

Η γιορτή περιλαμβάνει μουσική και χορευτικά, που αναπαράγουν τη σκοτεινή περίοδο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.


Οι σημαίες της τελετής.
Η τελετή της παρέλασης με επικεφαλής την αμερικάνικη σημαία.
Άιτζακ Γουάν. Φύλαρχος κι αρχιερέας της θρησκείας του Τζον Φρομ.
Φωτογραφίες από την παρέλαση.

Το Βανουάτου ανεξαρτικοποιήθηκε το 1980.

Κάποιοι ντόπιοι λένε ότι την ανεξαρτησία τους την οφείλουν στο δυνατό μήνυμα του Τζον Φρομ.

Πολλοί περιμένουν τη Δευτέρα Παρουσία του Φρομ. Ελπίζουν ότι θα εμφανιστεί ξανά και θα ανεβάσει το Βανουάτου σε νέα ύψη.