ΜΕΣʼ
ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Το παραμύθι
της αγροτικής εξέγερσης
του Κιλελέρ

Πότε ακριβώς άρχισε να γιορτάζεται η επέτειος του Κιλελέρ δεν το έχω διαπιστώσει. Γινόταν πάντως και στα προδικτατορικά χρόνια κάποιος εορτασμός, τοπικής ακτινοβολίας, αλλά αμέσως ύστερα από τη μεταπολίτευση οι τελετές πήραν πανηγυρικό χαρακτήρα και πανεθνική εμβέλεια με το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί −και αργότερα με τον Ανδρέα Παπανδρέου να συμμετέχει ως πρωθυπουργός− ενώ οι εφημερίδες εκείνης της ημέρας (πιθανόν και η τηλεόραση) αφιέρωναν σελίδες με συνεντεύξεις επιζώντων, αναδημοσιεύσεις ειδησεογραφίας της εποχής και τα παρόμοια.

Το Κιλελέρ συμβόλιζε πια την αγροτική εξέγερση. Είχαν μεσολαβήσει κάποιες μελέτες αριστερής βέβαια οπτικής, και −στα 1971, αν η μνήμη δεν με απατά− το τραγούδι του Σαββόπουλου «Πυρκαγιά, μες στο μυαλό μου πυρκαγιά, πυρκαγιά στη Θεσσαλία και στα δώδεκα χωριά», έτσι κάπως άρχιζε. Δεν ξέρω πόσο συνέβαλε κι αυτό στη δημιουργία του σχετικού συμβολισμού, αλλά μπορώ να φέρω προσωπική μαρτυρία, πως σε κάποιους τουλάχιστον κύκλους νέων, τα γεγονότα του Κιλελέρ θεωρούνταν, χάρη και στο τραγούδι, σαν μια συνέχεια της −ανολοκλήρωτης, όπως πιστεύαμε τότε μαζί με τον Ν. Σβορώνο− επανάστασης του 1821.

Πάντως, η Αριστερά, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, επέβαλε μετά την πτώση της δικτατορίας την οπτική της στο πανελλήνιο, ενώ −κάτω από το ειρωνικό χαμόγελο της μοίρας− η ίδια ως πολιτική συσπείρωση έφθινε και μαράζωνε.Ρωμιός τσιφλικάς
στη Θεσσαλία
με τον σούμπασή
του (επιστάτη),
δεξιά με τσαρούχια
και ρεπούμπλικα
και άλλους οπλο-
φόρους.
Στο γαϊδουράκι ένας
κολίγος και πίσω
τα χαμόσπιτα−στάβλοι
των αγροτών.


Χρειάζεται νομίζω να συνδέσουμε την παλλαϊκή αναγνώριση του Κιλελέρ με την αριθμητική σμίκρυνση της αγροτικής τάξης εκείνα τα χρόνια, καθώς και με τις −όχι και τόσα ριζικές, όπως αποδεικνύει η σημερινή κατάσταση− μετατροπές στη γεωργική παραγωγή:

Από το 1970, περίπου, οι αγρότες αυξάνουν το εισόδημά τους και ταυτόχρονα παύουν να αποτελούν πλειοψηφία− εκείνη την παλιά τεράστια και σιωπηρή πλειοψηφία. Τώρα πια, οργανώνονται, διεκδικούν, μετέχουν στο πολιτικό παιχνίδι. Χρειάζονταν λοιπόν και τον αντίστοιχο συμβολισμό, τη δική τους τελετή − και επέλεξαν το Κιλελέρ. Δεν υπήρχε τίποτα πιο πρόσφορο.Δυο
θεσσαλοί κολίγοι

με βοϊδάμαξα
στις αρχές
του 20ού αιώνα.
Η ζωή των κολίγων
επιδεινώθηκε
μετά την προσάρτηση
της περιοχής
στην Ελλάδα.

ΔιαβάστεΤι συνέβη, όμως, στις 6 Μαρτίου 1910; Λίγο-πολύ, άκρες-μέσες, τα ξέρουμε όλοι: Είχε οργανωθεί ένα πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα με αίτημα την απαλλοτρίωση των θεσσαλικών τσιφλικιών. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ οι αγρότες προσπάθησαν να επιβιβαστούν με το ζόρι στο τρένο. Ο διευθυντής των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, που ήταν παρών, διέταξε το στρατιωτικό άγημα να πυροβολήσει. Στο Κιλελέρ δύο νεκροί κι ένας βαριά τραυματίας. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Τσουλάρ, παρόμοια γεγονότα. Ένας ακόμα νεκρός.

Το συλλαλητήριο ωστόσο έγινε. Ακολούθησαν δίκες κατά των πρωτοστατών (είχαν προηγηθεί παρόμοιες αναταραχές στην Καρδίτσα), που αθώωσαν πανηγυρικά τους εκπροσώπους των χωρικών. Και μερικά χρόνια αργότερα, ο Βενιζέλος, την εποχή της ρήξης του με τον βασιλιά, απαλλοτρίωσε τα τσιφλίκια.
Μια σπάνια φωτογραφία
από την αγροτική ζωή
της Θεσσαλίας
τον Ιούνιο του 1903.
Στη Βάνιαρη Καρδίτσας,
τσιφλίκι της οικογένειας
Βλιτσάκη, οι κολίγοι
με τα δρεπάνια στο χέρι,
ποζάρουν μαζί
με τα αφεντικά τους.
(Αρχείο Μαρ. Κλιάφα).
Ο Χαρ. Τρικούπης υπέκυψε στις απαιτήσεις των τσιφλικάδων
και η κυβέρνησή του προστάτευσε την ιδιοκτησία τους.

Ούτε μετά το Κιλελέρ βέβαια, λύθηκε το αγροτικό πρόβλημα.


Όποιος γνωρίζει, έστω και αχνά, τα αγροτικά κινήματα της κεντρικής Ευρώπης, είτε των Βαλκανίων, με τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις, με τις ατέλειωτες εκατόμβες, με τους συσχετισμούς με κάθε είδους «πρωτόγονες επαναστάσεις» (χαϊντούκοι, χιλιαστές κ.ά.) καταλαβαίνει, δίχως λεπτομερειακές αναλύσεις, πως το αγροτικό πρόβλημα δεν ταλάνισε την ελληνική κοινωνία. Ούτε εξεγέρσεις υπήρξαν (εκτός ίσως κάποιες, μικρής έκτασης, στην Κεφαλονιά του περασμένου αιώνα), ούτε κρατικές καταστολές, σε ανάλογα μεγέθη, χρειάστηκαν: η αθώωση των πρωτοστατών του Κιλελέρ είναι χαρακτηριστική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, διόλου, πως η κατάσταση των αγροτών της Θεσσαλίας ήταν υποφερτή. Σημαίνει μονάχα, πως το σοβαρότατο αυτό ζήτημα το έλυσε, σχετικά γρήγορα, η αστική τάξη.

Οι τσιφλικάδες δεν αποτελούσαν, φαίνεται, ισχυρόν αντίπαλο, και ο Βενιζέλος μπόρεσε εύκολα να τούς αποδυναμώσει. Και προφανώς για τις ίδιες αιτίες τα αγροτικά κόμματα παρέμειναν πάντα σκιώδη στον ελληνικό χώρο. (Να θυμηθούμε, πως στη Βουλγαρία ήταν κόμμα εξουσίας στις αρχές του αιώνα).


Ο γνωστός
τραγουδοποιός
της Ρωμιοσύνης
παραμυθιάζεται
και παραμυθιάζει
τους ακροατές του
για έναν ακόμη σύγχρονο μύθο,
αυτόν της αγροτικής
εξέγερσης
στο Κιλελέρ.


Παρʼ όλα αυτά, το Κιλελέρ επιβλήθηκε στις σημερινές μας συνειδήσεις. Ακριβώς όπως και το Κρυφό σχολειό, ακριβώς όπως ο χορός του Ζαλόγγου ή το τραγούδι του Διάκου τη στιγμή, που τον σούβλιζαν. Το Κιλελέρ κολάκευε το αριστερό μας παρελθόν παλιότερα, όπως και τον αριστερο-δεξιό αγροτισμό σήμερα.

«Μες στο μυαλό μας πυρκαγιά» − ο μύθος ανάβει τις συνειδήσεις. Και τις επαναπαύει, ωστόσο.

Σημείωση:
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο
«Το μυθολογικό κενό», έκδ. «Πόλις», 2000.
Ο τίτλος, η εικονογράφηση και οι υπότιτλοι της παρούσας δημοσίευσης
έγιναν με μέριμνα της «Ελεύθερης Έρευνας».
Ο Αλέξης Πολίτης σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι.
Τα χρόνια 1976-1989 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε..
Σήμερα, είναι καθηγητής στον Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 39529

  10 Αυγ 2016


  Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι Δημοσίου για το μαχαίρι πάνω από τα 1.300 ευρώ
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=820932
  lol

  Νομίζουν ότι ζουν στη δεκαετία του '80 και κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ.

 • Bielidopoulos

  15 Μαρ 2015

  ~
  "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα σεβαστεί τη δημοκρατία, είτε θα πάρει το ρίσκο της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γραμματέα του γαλλικού ΚΚ Πιερ Λοράν, στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους."

  Και η ΑΝΕΛ τι είναι;!

  "Αρθρογράφος στο γερμανικό Spiegel προτείνει να πληρωθούν στην Ελλάδα αποζημιώσεις για την Κατοχή, δίνοντας δύο λόγους: Αφ' ενός θα ήταν ηθικά δίκαιο (και κυρίως ηθικά, όχι νομικά, όπως τονίζει), και αφ' ετέρου «η ελληνική κυβέρνηση θα είχε έτσι μία δικαιολογία λιγότερη για την σημερινή οικονομική κατάσταση».
  Ο αρθογράφος λέει ότι τα χρήματα θα έπρεπε να πάνε σε συγγενείς θυμάτων και όχι για να «γίνουν οι νέες πηγές εσόδων που ψάχνει η κυβέρνηση Τσίπρα» -κατηγορώντας δηλαδή ανοικτά την Αθήνα πως ανακινεί υστερόβουλα το ζήτημα."

  Αυτό λέγεται λογική, κάτι άγνωστο στο Ελλαδιστάν.

 • Bielidopoulos

  13 Μαρ 2015

  ~
  Πάργαλη έχω γράψει σε παλιότερο σχόλιο αλλού ότι η κρίση έχει σκοπό να σπάσει ο σκληρός πυρήνας του ψωρο-εγώ του νεοέλληνα μπας και καταφέρει έτσι να δει πέρα από τη μύτη του. Φάπα στη φάπα που θα πάει, θα βάλει μυαλό, ειδικά η παλιά γενιά που έχει ανέβει πολύ ψηλά στο κλαρί. Αν όμως συνεχιστεί για πάρα πολύ η κατρακύλα υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να διασπαστεί όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία. Μόνο που επειδή είναι μικρή σε έκταση δεν θα διασπαστεί σε μικρότερα κράτη, αλλά τα κομμάτια θα προσαρτηθούν από τους γείτονες, Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Κύπρο και Αίγυπτο. Και ναι θα είναι καλύτερα για τον μέσο νεοέλληνα. Διότι με αυτό τον τρόπο θα βρουν διέξοδο οι όποιες δημιουργικές ικανότητες των ντόπιων που θα βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον πιο ανοικτό στο διαφορετικό και στη δημιουργικότητα. Ενώ τώρα το μόνο που κάνει είναι να αναμοχλεύει το σκατό του και να βαυκαλίζεται με τρίχες και αέρα κοπανιστό, ειδικά η παλιά γενιά που έχει και το γενικό πρόσταγμα, άρα και την ευθύνη.

 • Ανώνυμος 32837

  12 Μαρ 2015

  Bielidopoulos έγραψε: Πάργαλη είσαι κομματόσκυλο ή παλαιός δημόσιος υπάλληλος;
  chief shepherd που θέλει να γίνει archbishop.
  Το ποίμνιο είναι υπαρκτό και αυτό ακριβώς προσπαθώ κάτι σαν Σαρτζετάκης και άλλους πάσης φύσεως "πρώην" τυχοδιώκτες.
  Το να πούμε "θα γίνει Κιλελέρ" είναι ανοησία αφού κατα βάση δεν έγιεν τίποτε όπως και κατ΄ ουσία τίποτε δεν έχει να αποδείξει η ρωμιοσύνη εκτό από ανοησία. Για αυτό επιμένω ότι με τους Τούρκους θα είναι καλύτερα ή προτιμάς άλλους.
  Εσύ βέβαια θέλεις να φτιαξεις την ρωμιοσύνη αλλά αυτό δεν γίνεται είναι ουτοπία. Εν πάση περιπτώσει δώσε ιδέες στον Τσίπρα και τα λαμόγια πώς θα λύσουν τα προβλήματα.
  Πάργαλης

 • Bielidopoulos

  12 Μαρ 2015

  ~
  Fan club για τον Βαρουφάκη δημιούργησε ο Κώστας Ζουρ(λ)άρις.
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231392192

  Ελλαδιστάν = μαστούρα 24/7 !

 • Bielidopoulos

  12 Μαρ 2015

  ~
  Πάργαλη είσαι κομματόσκυλο ή παλαιός δημόσιος υπάλληλος; Αν είσαι τότε έχεις μία πιθανότητα, το Ελλαδιστάν είναι η γη της ευκαιρίας. Εδώ ο Σαρτζετάκης τσεπώνει 19.000 ευρώ σύνταξη για τις υπηρεσίες του στο Ελλαδιστάν, βόλεψε την κορούλα του και στα @@ του οι άστεγοι και οι άνεργοι. Εάν δεν είσαι τότε πάρε ό,τι προλαβαίνεις τώρα, διότι αν το καθυστερήσεις προβλέπω να παίρνεις από τα 3.500 μόνο το πρώτο ψηφίο.
  ;)

 • Ανώνυμος 32834

  11 Μαρ 2015

  Αποζημείωση από τους Μακεδόνες που θέλουν τον Μέγα Αλέξανδρο για την Καταστροφή της Θήβας και του Φωκικού κοοινού.

  Αποζημείωση στους Ανατολικούς λαούς για το "ταξίδι του Στρατηλάτη".
  Βελιδόπουλε αν βρείς κανένα Γερμανό να δίνει 1 εκατομύριο € έχεις ποσοστά. Θα του εξηγήσω γιατί δεν ισχύει η απόφαση για το Δίστομο.
  Πάργαλης

 • Ανώνυμος 32832

  11 Μαρ 2015

  Βελιδόπουλο
  Καλές οι παρατηρήσεις σου.
  Περιμένω πότε θα βουλιάξει η ρωμιοσύνη, να εξευτελιστεί ακόμα και στα μάτια των ταλιμπάν.
  Μόλις μου δώσει 3.500€ σημαίνει ότι μπορεί να επιβιώσει. Διαφορετικά πρέπει να εξαφανισθεί.
  Τώρα πρέπει να στηρίξω τους Γερμανούς απέναντι στους ξεφτιλισμένους ζήτουλες, αν βέβεβαια μου δώσουν τα 3500€. Αλλά προτιμώ τους Τούρκους από τους Ούνους, πώς να το κάνουμε είμαστε πιό κοντά.
  Είπαμε και Βούλγαρος να είναι το ίδιο κάνει, τα 3.500€ είναι το πρόβλημα.
  Από τον Λευτεράκη τον Βενιζέλο (σενεγαλέζος τράγος κατά τον αφορισμό) πάντως ήμουνα πιό μαλέκας διότι πίστευα πιό πολύ από αυτόν στην ρωμιοσύνη και δεν μου έκαναν άγαλμα.
  Πάργαλης

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2015

  ~
  Λαφαζάνης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ενεργειακή μπανανία»!
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5217759/lafazanhs-h-ellada-den-prokeitai-na-ginei-energeiakh-mpanania/

  Πολύ σωστό. Είναι μπανανία σκέτο. Όπως λέμε λαμάκας χωρίς περικεφαλαία.

  Στρατούλης: «Τι νομίζει ο κ. Σόιμπλε; Οτι η Ελλάδα είναι μπανανία, προτεκτοράτο;» [sic]
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5217743/stratoylhs-ti-nomizei-o-k-soimple-oti-h-ellada-einai-mpanania-protektorato/

  no comments
  ;)

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2015

  Ελλαδιστάν = νιρβάνα
  https://www.youtube.com/watch?v=AriF-FtsdjE
  https://www.youtube.com/watch?v=fLyhFpDKqVE

 • Ανώνυμος 32829

  11 Μαρ 2015

  Ρε παιδιά, θα με τρελάνετε μερικοί.
  Δεν έγινε καμιά αγροτική εξέγερση στο Κιλελερ.
  Μιλάμε για γενικευμένη εξέγερση, όχι για μικρά μεμονωμένα μικροεπεισόδια. Ούτε άλλες σοβαρές εξεγέρσεις αγροτών έγιναν στο χωρο σε αντίθεση με άλλες περιοχές των Βαλκανίων. Αυτό λέει ο Πολίτης. Γιατί διαμαρτύρεστε; Ποιο ζόρι τραβάτε;
  Ο μύθος του Kιλελέρ φτιάχτηκε κυρίως από το Πασόκ για τα αγροτικά ψηφαλάκια.

 • Ανώνυμος 32828

  11 Μαρ 2015

  Αυτη η μονομανια για μηδενισμο των παντων, οδηγει κατευθειαν στην μιζερια...Για πες μας ρε Πολιτη που τα κοβεις χοντρα,ο Μαρινος Αντυπας υπηρξε? ηταν ουτοπικος σοσιαλιστης? επαιξε καθολου ρολο στην αφυπνιση των κολλιγων,μετα απο αυτο για διαβασε τις πηγες σου μηπως εγινε κ αλλη αγροτικη εξεγερση στην Λαρισα με θυματα? η μονο τα βλεπετε απο την οπτικη γωνια απο την οποια εσεις μονο θελετε,τωρα αν αναφερεσε στην μαζικοτητα της εξεγερσης σαφως κ θα συμφωνησω,οχι ομως οτι δεν αφυπνιστηκαν οι κολλιγοι απο την ιδεολογια του Μαρινου Αντυπα....

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2015

  ~
  Πίτερ Οικονομίδης: «Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να είσαι Ελληνας»
  ο ομιλητής υπογράμμισε ότι το «μυστικό της επιτυχίας» ενός πετυχημένου ονόματος (μάρκα) είναι να ξεκινήσεις με το «γιατί κάνεις αυτό που κάνεις» και όχι με το «τι είναι αυτό που κάνεις».
  ο διάσημος ομιλητής εστίασε στη σημασία της φήμης για ένα brand, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «()μάρκα σημαίνει φήμη και η φήμη είναι σαν τις πατημασιές μας στην άμμο. Εμείς οι Ελληνες έχουμε αφήσει σπουδαία αποτυπώματα και το γνωρίζουμε καλά αυτό».
  Τέλος, σχολίασε ότι «το... "δεν γίνεται", πρέπει να φύγει από το μυαλό των Ελλήνων και να αντικατασταθεί από το "γίνεται"».
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5217824/piter-oikonomidhs-den-yphrkse-pote-kalyterh-stigmh-gia-na-eisai-ellhnas/

  Βαράτε με και ας κλαίω. Γουστάρω ρε παιδί μου πως να το κάνουμε.
  Βούρδουλα λέμε. Από σαδομαζοχιστής να γίνω σκέτο μαζοχιστής.
  Ελλαδιστάν μέχρι τελικής πτώσης. Πιο Ελλαδιστάν πε-θαί-νεις!

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2015

  ~
  "Ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Ζαγοράκη"

  Ελλαδιστάν με τρελαίνεις!
  Τρέλα και μεταξωτή κορδέλα.
  Φρου-φρου και αρώματα.
  Στο μεταξύ η υπερήφανη κυβέρνησή μας (βλέπε (τ)ΣΥΡΙΖΑ) και ο τρέντυ πατριώτης της φάπας υπουργός οικονομικών μας (βλέπε Μπαρουφάκης, πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ) ετοιμάζονται για μια νέα εθνική εποποιία. Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει.

 • Ανώνυμος 32825

  11 Μαρ 2015


  Προς Ανώνυμο 32822 ...

  Αφού ρε φίλε δεν είσαι μασόνος, τι δουλειά έχεις να διαβάζεις αυτή την ανθελληνική σελίδα; Διάβασε τίποτα άλλο π.χ ingossip, κλπ.
  Ρε μπας και είσαι ΟΝΟΣ;

 • Bielidopoulos

  11 Μαρ 2015

  ~
  http://www.tanea.gr/news/economy/article/5217501/soimple-gia-na-parei-dosh-h-ellada-prepei-na-ekplhrwsei-toys-oroys/
  Θέλω τη δόση μου και το εθνικό μου όραμα. Ποιος μου τα στερεί; Είμαι φορολογούμενος πολίτης και έχω δικαιώματα ναούμ.

  Πάργαλη που νομίζεις ότι ζεις, στην Ελβετία; 3.500 ευρώ σύνταξη στον κύριο και ένα παχυλό εφάπαξ πάραυτα!

 • Ανώνυμος 32823

  11 Μαρ 2015

  Σίγουρα ο Πολίτης δεν ξέρει τι του γίνεται. Φαντάζομαι το σκοπό του βιβλίου του. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις εκδόσεις "πόλις".
  Βεβαίως ο συντάκτης έχει δίκιο που επιμένει για τον μύθο του Κιλελέρ διότι είναι ένας μύθος.
  Είναι μία παραχάραξη έντεχνη της πραγματικότητας αν και και εφόσον το πρόβλημα δεν αναφέρει το βιβλίο ότι ήταν ένα πρόβλημα συνέχεια του ληστοπολιτικού πολέμου 21.
  Η αντιμετώπιση του από το το τότε πολιτικό σύστημα ήταν ίδια με σήμερα και ίδια όπως πάντα.
  Ε΄να σάπιο κοινοβουλευτικό σύστημα με ένα αχρείο κράτος.
  Το ότι δόθηκε η ευκαιρία στην Αριστερά όπως πάντα να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα όπως και τον Γοργοπόταμο, Αντίσταση κλπ είναι ένα άλλο θέμα.
  Το Κιλελέρ ήταν πρόβλημα της ρωμιοσύνης και της δομής της. Δομικό και πολιτικό πρόβλημα και η μελέτη του μας δείχνει την αχρειότητα της πολιτικής της ρωμιοσύνης και όχι κάποιων κομμάτων.

  "το αγροτικό πρόβλημα δεν ταλάνισε την ελληνική κοινωνία"
  Αυτό είναι πραγματικότητα διότι δεν υπήρχε ποτέ αγροτική οικονομία ή αγροτική ανάπτυξη. Απέχει όμως αυτό από το σκεπτικό του βιβλίου το οποίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να θίγει την ρωμιοσύνη καθολικά και να αναφέρει ότι είναι το πλέον βδελυρό κρατίδιο με τους πλέον αχρείους υπηκόους, άβουλα όργανα της πολιτικής και των πολιτικών.
  Πάργαλής

 • Ανώνυμος 32822

  11 Μαρ 2015

  τι δεν καταλαβες φιλε μου?
  Οι συντακτες της συγκεκριμενης σελιδας ειναι μασσονοι και μισελληνες!
  Ετσι Απλα...

 • Ανώνυμος 32820

  11 Μαρ 2015

  Εγω ενα πραγμα δεν καταλαβα ..τον σκοπο του συγκεκριμενου αρθρου..ας μας τον εξηγησει ο συντακτης,....