ΜΑΥΡΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ

Η πανώλη
στην Ευρώπη
το Μεσαίωνα


Σε όλη την Ευρώπη υπήρχε ανάπτυξη κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα, λόγω του εμπορίου σε πόλεις και χωριά. Η γεωργία μπορούσε να θρέφει περισσότερους χάρη σε νέες αγροτικές μεθόδους.

Αλλά τον 14ο αιώνα, ξεκίνησε ένα νέο, σκοτεινό κεφάλαιο. Η Αγγλία και η Γαλλία άρχισαν πόλεμο που διήρκεσε περισσότερο από εκατό χρόνια (1337-1453) με πολύ μικρές διακοπές, του οποίου όμως η ιστορική σημασία υπήρξε πολλαπλή.

Εν τω μεταξύ, τα πλοία των εμπόρων έφεραν θανάσιμο εμπόρευμα στην Ευρώπη το 1347. Θεωρείται ότι οι ναύτες που είχαν προσβληθεί από την πανώλη, την έφεραν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατόπιν, αρουραίοι σε πλοίο τη μετέφεραν από την Κριμαία στη Γένοβα.

Εκεί αποβιβάστηκαν. Ήταν καφέ αρουραίοι, που αντέχουν την πανώλη περισσότερο. Άρχισαν να την εξαπλώνουν σε όλη την Ευρώπη.


Η εξάπλωση της πανώλης στην Ευρώπη.
«Ο θρίαμβος του θανάτου» (Pieter Breughel, 1520-1569).
Στη μακάβρια παράσταση διακρίνονται ο αυτοκράτορας, ο καρδινάλιος,
ένα ερωτευμένο ζευγάρι κ.ά.. Ο θάνατος απλώνει ένα δίχτυ για να πιάσει
μέσα τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει μετά στα βάθη της Γης.

Η αρρώστια χτύπησε έναν αποδυναμωμένο πληθυσμό. Οι βροχές κατέστρεψαν τις καλλιέργειες κι έφεραν πείνα.

Η κακή υγιεινή στις πόλεις έκανε τα υπόλοιπα. Δεν υπήρχε αποχέτευση, πετούσαν σκουπίδια στους δρόμους. Ήταν το τέλειο έδαφος για τους αρουραίους.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονταν από τη νόσο. Το θανάσιμο βακτήριο δεν μεταδιδόταν απευθείας από τους αρουραίους, αλλά από το τσίμπημα των ψύλλων που μετέφεραν.


«Ο γιατρός της Ρώμης» είναι χαλκογραφία του 1656.
Η ενδυμασία που απεικονίζεται χρησίμευε, κατά την άποψη των γιατρών
της εποχής εκείνης, στην προστασία τους από την επιδημία.
Στην κορακοειδή μύτη τοποθετούσαν ένα σφουγγαράκι που πότιζαν με ξίδι και μετά το 1700 με κολόνια.
«Επίσκεψη σε έναν πανωλόβλητο ασθενή».
Ο γιατρός κρατάει στη μύτη του ένα σφουγγάρι με αντισηπτικό,
ενώ οι υπηρέτες καίνε αρώματα. («Fasciculus Medicinae», Βενετία, 1500).


Σήμερα, η πανώλη έχει εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Το Μεσαίωνα όμως, οι γιατροί ήταν ανίσχυροι. Όταν το παθογόνο πρόσβαλλε τους πνεύμονες, δεν υπήρχε ελπίδα. Η πνευμονική πανώλη είναι ύπουλη.

Ο κόσμος τότε δεν ήξερε πώς μεταδιδόταν. Φορούσαν μάσκες με έλαια και βότανα για να προστατευτούν. Οι γιατροί για να αποδυναμώσουν την ασθένεια μετέφεραν τα πτώματα εκτός των πόλεων. Αλλά ο Μαύρος Θάνατος ήταν ασταμάτητος.

Σε τέσσερα χρόνια η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο. Λίγες περιοχές, όπως η Πολωνία, σώθηκαν.

Ο Μαύρος Θάνατος αύξησε τις προληπτικές ιδέες. Πολλοί είδαν την αρρώστια σαν τιμωρία από τον Θεό. Αυτομαστιγώνονταν για να σωθούν. Αυτός ο ζήλος δεν τους έστρεψε ενάντια στον εαυτό τους μόνο, αλλά και ενάντια σε άλλους.


Γερμανοί χωρικοί προσπαθούν να διώξουν τις αμαρτίες τους και την πανώλη με αυτομαστίγωση.
Χριστιανοί αυτομαστιγώνονται για να εξιλεωθούν από τις αμαρτίες τους.

Οι εβραίοι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ακολούθησαν διωγμοί των εβραίων, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπήρχε η πανώλη. Πολλοί χριστιανοί ήταν χρεωμένοι σε εβραίους. Βρήκαν έτσι την ευκαιρία να ξεφορτωθούν τους πιστωτές τους.

Η πανώλη αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης. Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν.


Αυτοί οι θάνατοι είχαν επίδραση στην οικονομία, αλλά και στον ψυχισμό του πληθυσμού. Πώς θα ήταν όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες το 20-40% του πληθυσμού μιας πόλης πέθαινε; Tι οδύνη έφερε αυτό στους επιζήσαντες.


Οι νεκροί από την πανώλη θάβονταν στην αρχή των επιδημιών σε φέρετρα, συχνά σε αγρούς
κι όχι στα νεκροταφεία. Εκεί θάβονταν αργότερα χωρίς φέρετρα, ενώ όταν άρχισαν να πολλαπλασιάζονται,
θάβονταν σε ομαδικούς τάφους ή πετιούνταν στα ποτάμια. Ανάμεσά τους και κάποιοι μισοπεθαμένοι.
Χριστιανοί παρακολουθούν την καύση εβραίων, στους οποίους είχαν αποδώσει
την κατηγορία ότι ευθύνονταν για τη διάδοση της πανώλης.

Περιτριγυρισμένοι από θάνατο όσοι ζούσαν, λαχταρούσαν τη ζωή. Πολλοί ήθελαν να απολαύσουν τις τελευταίες τους μέρες με πολυτέλεια. Άλλοι σπαταλούσαν τα λεφτά τους κι απέβαλαν κάθε ηθική χωρίς να σκέφτονται ότι μπορεί να επιζούσαν.

Η πανώλη άφησε η καταστροφή στο πέρασμά της. Πέρασαν χρόνια πριν συνέλθει η ήπειρος από το Μαύρο Θάνατο και ξαναχτιστούν οι πόλεις με τα μεγαλεία που είχαν πριν.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


6 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49667

  12 Νοε 2020

  Έκθεση ΟΗΕ: Οι πανδημίες θα γίνουν όλο και πιο φονικές και θα «χτυπούν» πιο συχνά
  Εκτός αν υπάρξει μια ριζική μεταμόρφωση του οικονομικού συστήματος, πανδημίες όπως αυτή της Covid-19 θα πολλαπλασιαστούν και θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους, προειδοποίησαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (IPBES) υπογραμμίζοντας πως υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή άγνωστων ιών στον ζωικό κόσμο.
  Όμως ο κίνδυνος μόλυνσης των ανθρώπων από τους ιούς αυτούς για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτε πολλαπλασιάζονται από τις όλο και πιο στενές επαφές ανάμεσα σε άγρια ζώα, κτηνοτροφικά ζώα και τον ανθρώπινο πληθυσμό. Εξάλλου, το 70% των νέων ασθενειών (Έμπολα, Ζίκα) και «σχεδόν όλες οι γνωστές πανδημίες» (γρίπη, AIDS, Covid-19) είναι ζωονόσοι, δηλαδή προέρχονται από ζωικούς παθογόνους παράγοντες. «Όμως το να επιρρίψουμε την ευθύνη στα άγρια ζώα για την εμφάνιση αυτών των ασθενειών είναι λάθος», επιμένουν οι ειδικοί, δείχνοντας με το δάκτυλο τον άνθρωπο και τα ίχνη που αφήνει στο περιβάλλον του. «Δεν υπάρχει κάποιο μυστήριο για τις αιτίες της πανδημίας της Covid-19 ή οιασδήποτε άλλης σύγχρονης πανδημίας», σχολιάζει σε μια ανακοίνωση ο Πέτερ Ντάσακ, που διηύθυνε την έρευνα αυτή. «Οι ίδιες δραστηριότητες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή της βιοποικιλότητας προωθούν τους κινδύνους της πανδημίας λόγω των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον μας», συνεχίζει.
  «Η αλλαγή χρήσεων γης, η διεύρυνση και η εντατικοποίηση της γεωργίας, καθώς και το εμπόριο, μια παραγωγή και κατανάλωση που δεν είναι βιώσιμα, διαταράσσουν τη φύση και αυξάνουν τις επαφές ανάμεσα στην άγρια ζωή, τα κτηνοτροφικά ζώα, τους παθογόνους παράγοντες και τον άνθρωπο. Στρώνουν τον δρόμο προς τις πανδημίες».
  Οι ειδικοί συνιστούν για παράδειγμα να γίνουν μελέτες για τον προσδιορισμό των γεωγραφικών ζωνών που κινδυνεύουν περισσότερο. Όμως κυρίως, τάσσονται υπέρ της μείωσης του αποτυπώματος του ανθρώπου στη φύση: μείωση της αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής των οικοτόπων, μείωση του εμπορίου άγριων ζώων, επανεπινόηση του γεωργικού και οικονομικού μοντέλου γενικότερα προκειμένου να μειωθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι γνωστές για τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειές τους (παραγωγή φοινικελαίου, τροπική ξυλεία, μεταφορικές υποδομές, κτηνοτροφία…).
  https://www.in.gr/2020/10/29/world/ekthesi-oie-oi-pandimies-tha-ginoun-olo-kai-pio-fonikes-kai-tha-xtypoun-pio-syxna/

  Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση προ των πυλών. Μαντέψτε για ποιους χτυπά η καμπάνα.

 • Ανώνυμος 49666

  12 Νοε 2020

  «Εύχομαι όλη η δουλειά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να είναι τόσο καλή όσο το Νομισματικό Πρόγραμμα, γιατί τότε θα έχουμε μια πραγματικά πετυχημένη επέτειο το 2021. Μπορεί τώρα να είναι μια δύσκολη εποχή, λόγω της πανδημίας, ελπίζουμε, όμως, μέσα στους επόμενους μήνες, σιγά-σιγά ο ουρανός να γίνεται λίγο πιο γαλανός για να φωτίσει αυτά τα πολύ ωραία νομίσματα».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/ellada-2021-nomismatiko-programma

  Ό,τι να ΄ναι..

  https://www.youtube.com/watch?v=qSl_JPJczBk
  Ώπα!

 • Ανώνυμος 49665

  12 Νοε 2020

  Coronavirus May Have Lower Death Rate Than Seasonal Influenza, Dr John Ioannidis Analysis (Apr 21, 2020)
  https://www.youtube.com/watch?v=dENHz5k-nm4

  Σχολιαστής γράφει:
  "this is absolute BS. Corona is at 55k deaths(and underreported) in 4 months in the U.S. with extreme measures to lower that as much as possible. The flu kills 29k-60k people annually in the U.S. That alone is proof that corona is much deadlier"

  Dr John Ioannidis Says Risk For Most Of Population Dying From Covid-19 Is Same As From Car Accident (Apr 19, 2020)
  https://www.youtube.com/watch?v=JrdpVujB6s8

  Σχολιαστής γράφει:
  "one month ago prof Ioannidis predicted that even WITHOUT any measures the total death toll in USA from covit
  would be around 10,000 (for the complete cycle of the pandemic)......
  today 05/02/20, we already have 65,000 dead , with extreme counter measures and profound mitigation the last few weeks......"

  Πάντως, προσφάτως άλλαξε το αφήγημά του. Τώρα λέει ότι ποτέ δεν υποστήριξε ότι η πανδημία είναι μια γριπούλα, αλλά ότι με τεστ σε όλο τον πληθυσμό σε τακτική βάση και με στοχευμένα δρακόντεια μέτρα μπορεί η πανδημία να περάσει σαν μια απλή γριπούλα και ότι το lockdown είναι η απόλυτη καταστροφή.

  Προς τί όμως η εμμονή του τυπάκου να πείσει ότι η πανδημία είναι άκακη και ότι τα lockdown δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Προσωπικά μπορώ να φανταστώ δύο λόγους. Πρώτον, τον άφησαν έξω από την πίτα της διαχείρισης της πανδημίας, στις ΗΠΑ πήραν τον Φάουτσι, εν Ελλάδι τον Τσιόδρα. Δεύτερον, ο τύπος μπορεί να επένδυσε τις αποταμιεύσεις του πριν την πανδημία σε εταιρίες που σχεδόν εξαφανίστηκαν λόγω των lockdown της οικονομίας, π.χ. αεροπορικές εταιρίες. Και τώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι η πανδημία είναι άκακη με το αιτιολογικό ότι η θνητότητά της είναι πολύ μικρή, που όμως ακόμα και αν η θνητότητα είναι ίση ή μικρότερη της εποχικής γρίπης δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν πρέπει να παρθούν τα μέτρα που πάρθηκαν, δεδομένου της επικινδυνότητας της νόσου, της υψηλής μεταδοτικότητάς της, των επιτπωσεων στη υγεία μετά την ίαση κ.λπ. Ενημερωτικά πάντως το αμερικανικό CDC δίνει 0,65% θνητότητα (IFR) και ηλικιακά: 0.003% for 0–19 years, 0.02% for 20–49 years, 0.5% for 50–69 years, and 5.4% for 70+ years. Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να μένουν σταθερά και αναμένεται να μειωθούν στο μέλλον λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί και της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας πάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Και κάτι άλλο. Την περίοδο των περίπου 2,5 ετών της ισπανικής γρίπης (1918-1920) οι ΗΠΑ σύμφωνα με το αμερικανικό CDC είχαν 675.000 νεκρούς. Τη σήμερον ημέρα μέσα σε 8 μήνες μετράνε 250.000 νεκρούς χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που πέθαναν από κορονοιό χωρίς να διαγνωστούν και όσοι πέθαναν πριν τον Απρίλιο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εποχή της ισπανικής γρίπης δεν υπήρχαν αντιικά φάρμακα, όπως και δεν υπήρχαν αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των δευτερογενών βακτηριακών μολύνσεων. Οι πρώτες αντιμικροβιακές ουσίες ήταν οι σουλφαναμίδες που ανέπτυξε η Bayer το 1932 και μπήκαν σε μαζική παραγωγή τέλη της δεκαετίας του ΄30. Επίσης δεν πήραν τα τόσο αυστηρά σημερινά μέτρα, δεν είχαν ΜΕΘ και αναπνευστήρες. Ο αναπνευστήρας είναι ένα σωτήριο μηχάνημα, διότι υποστηρίζει την αναπνοή του ασθενούς για λίγες ημέρες μέχρι οι πνεύμονες να ανακάμψουν και με λίγη τύχη ο ασθενής επιβιώνει.

  Τελικά, αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία με Χαράριδες, Ιωαννίδες, αφιονισμένους νομπελίστες που έχουν άποψη επί παντός επιστητού, ιστορικούς της κακιάς ώρας, οικονομολόγους που την έχουν δει προφήτες, ειδικούς και ειδήμονες που απομονώνουν τεχνηέντως από την πραγματικότητα ό,τι τους βολεύει για να στηρίξουν τις μπούρδες τους, θα πρέπει να κατατάξουμε τους εργαζόμενους επιστήμονες στην ίδια κατηγορία με τους θεολόγους και τους φιλόσοφους. Υπόψιν!

  Πώς λειτουργεί και πώς σώζει ζωές ένας αναπνευστήρας:
  https://www.protagon.gr/themata/pws-leitourgei-kai-pws-swzei-zwes-enas-anapnefstiras-44342025222

  "Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε στους μετόχους της επενδυτικής εταιρείας ότι πούλησε όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που υπήρχαν το χαρτοφυλάκιο της Berkshire, ενώ προέβη στην παραδοχή ότι έκανε λάθος, προσθέτοντας ότι ο κορονοϊός άλλαξε τον τομέα τον αερομεταφορών "με έναν πολύ σημαντικό τρόπο”."
  https://www.capital.gr/forbes/3450450/gouoren-mpafet-poulise-oles-tis-metoxes-aeroporikon-etaireion-ekana-lathos

 • Ανώνυμος 49664

  12 Νοε 2020

  Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας πίνακας με τον αριθμό των θανάτων παγκοσμίως, από την αρχή του έτους, ανά αιτία θανάτου. Ο πίνακας αναγράφει ότι οι θάνατοι μεταξύ 1.1.2020 και 25.3.2020 από τον κορωνοϊό είναι 21.297, ενώ οι θάνατοι από εποχική γρίπη, στο ίδιο χρονικό διάστημα, είναι 113.034 (5,5 φορές περισσότεροι) και από ελονοσία 228.095 (11 φορές περισσότεροι). Ακόμα μεγαλύτεροι αριθμοί θανάτων αποδίδονται σε άλλες αιτίες, με μεγαλύτερο τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στην πείνα (πάνω από 2 εκατομμύρια). Παραλείπω συνειδητά να συμπεριλάβω στη σύγκριση αυτή τις σχεδόν 10 εκατομμύρια εκτρώσεις που εντελώς άστοχα συμπεριλαμβάνονται στον ίδιο πίνακα.
  Τα αριθμητικά δεδομένα που αναγράφονται έχουν ως πηγή τον αξιόπιστο ιστότοπο worldometers.info. Ο πίνακας, συνεπώς, δεν φαίνεται να περιέχει fake news· αποτελεί, όμως, τυπικό παράδειγμα μιας εξίσου επικίνδυνης με τα fake news πρακτικής: της επιλεκτικής παράθεσης πληροφοριών. Στο διαδίκτυο διακινείται μεγάλος όγκος πληροφοριών και ειδήσεων που δεν μπορούν μεν να χαρακτηριστούν ψευδείς ή κατασκευασμένες, ωστόσο η επιλεκτική παρουσίαση αυτών κατευθύνει ηθελημένα τους αποδέκτες τους σε λανθασμένα συμπεράσματα. Τόσο λανθασμένα, που το βλαπτικό αποτέλεσμα στην ποιότητα της ενημέρωσής τους ισοδυναμεί με -ή και υπερβαίνει- το αντίστοιχο των fake news.
  Ειδήσεις με αποσπασματικές πληροφορίες, πόσο μάλλον για θέματα υγείας, όπως αυτές του παραπάνω συγκριτικού πίνακα, δεν είναι αθώες. Αφενός, έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία: όσοι υιοθετούν το συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος ή λιγότερο μεταδοτικός από τη γρίπη, είναι πιθανότερο να χαλαρώσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας τους. Αφετέρου, διαβρώνουν τις βάσεις του δημοσίου διαλόγου και διευρύνουν τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, καθώς θέτουν σε αμφισβήτηση τα κριτήρια ή τα κίνητρα με τα οποία λαμβάνουν τις αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εστιάζοντας μόνο στα «παραδοσιακά» fake news, ίσως χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
  https://www.athensvoice.gr/politics/636048_mises-alitheies-oloklira-psemata

  Α, μάλιστα. Τις προάλλες ο κλόουν Τζον Ιωαννίδης σε τηλεοπτική εκπομπή παρέθεσε πίνακα που σύγκρινε τους νεκρούς από κορωνοιό στην Ελλάδα με τους νεκρούς από κάπνισμα... Και όχι μόνο αυτό, αλλά ισχυρίστηκε ότι η πανδημία θα μπορούσε να είναι πολύ ηπιότερη από μια γριπούλα, εφόσον ολόκληρος ο πληθυσμός ελεγχόταν με τεστ ανά εβδομάδα (αλλάζοντας ελαφρώς το αρχικό του αφήγημα) και κάποια άλλα μέτρα δικής του έμπνευσης, όπως δρακόντεια μέτρα στα γηροκομεία (τώρα τί ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είπε). Στο τέλος δεν παρέλειψε να διαφημίσει το χαζοβιβλίο του, μια νουβέλα που λέει ότι η κοινωνία οδηγείται σε δυστοπία. Την έχει δει Χαράρι και τούτος ο επαγγελματίας προφήτης.
  Να δω αν ο Μπάιντεν κάνει καμία έρευνα για την παραπληροφόρηση που διέδιδε επί Τραμπ στις ΗΠΑ ο κος καθηγητής ότι ο η πανδημία είναι μια απλή γριπούλα, εφόσον έχει την ίδια θνητότητα με την εποχική γρίπη:
  https://www.youtube.com/watch?v=T-saAuXaPok

  «Όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, ποτέ δεν θα είναι αρκετές αν δεν ελέγξεις την πανδημία», κατέληξε.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-kleisoyn-sholeia-kai-paratathei-lockdown

  Να και κάτι πολύ σωστό.

 • Ανώνυμος 49663

  11 Νοε 2020

  Η περίπτωση Kenneth Copeland:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ag0-oXl-IDw
  https://www.youtube.com/watch?v=OnMQbJCbr4Y

 • Bielidopoulos

  10 Νοε 2020

  Καταρχήν να πω ότι μετά από τέτοιες εκατόμβες έχουν παρατηρηθεί ανακατατάξεις κοινωνιολογικές και οικονομικές. Για παράδειγμα οι μισθοί των εργατών αυξάνονται λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και η επιρροή των ιδιοκτητών γης μικραίνει.
  Αλλά πριν πάω στο ψητό, ας προτείνω ταινία: Flesh+Blood (1985).
  https://www.imdb.com/title/tt0089153/

  Η ιστορία με τις καραντίνες, τις μάσκες, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τις αντιδράσεις δεν είναι καινούργια. Έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα και στο παρελθόν, με πιο γνωστό την πανδημία της ισπανικής γρίππης (1918-1920). Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της εν λόγω πανδημίας είναι ότι έδωσε 4 κύματα με πιο θανατηφόρο το δεύτερο κύμα (τέλη 1918) και δεύτερο πιο θανατηφόρο το τρίτο κύμα (1919). Μάλιστα η Αυστραλία απέφυγε τα δύο πρώτα κύματα, διότι είχε μπει ολόκληρη σε καραντίνα, αλλά την πάτησε στο τρίτο κύμα όταν ανέστειλε την καραντίνα. Η Ινδία πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα με περίπου 15 εκατομμύρια νεκρούς, δηλαδή περίπου το ήμισυ των συνολικών θανάτων. Υπενθυμίζω δε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αντιικά φάρμακα, ούτε αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι επίτευγμα του μέσου 20ού αιώνα, η πενικιλλίνη για παράδειγμα άρχισε να παράγεται μαζικά κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ. Όσον αφορά την πανώλη έδωσε πολλές επιδημίες, κάποιες από αυτές πολύ μεγάλες. Η φωτογραφία του τύπου με την κορακίσια μάσκα είναι του 1656 όπως αναφέρεται στη λεζάντα, αλλά ο λεγόμενος Μαύρος Θάνατος έλαβε χώρα στα μέσα του 14ου αιώνα.

  Πάμε σε αποσπάσματα για τους ρωμιούς τω πνεύματι:

  Ο ίδιος ο όρος «καραντίνα» πήρε το όνομά του από τις σαράντα ημέρες (quaranta giorni) της υποχρεωτικής περιόδου απομόνωσης για τα πληρώματα των πλοίων που ελλιμενίζονταν στη Βενετία. Το μέτρο τηρήθηκε σχεδόν απαρέγκλιτα κατά το 14ο και το 15ο αιώνα, ενώ ένα ανάλογο μέτρο ίσχυσε το 1347 και στη Δημοκρατία της Ραγούσας, στις δαλματικές ακτές, για τριάντα όμως ημέρες – απ’ όπου και το όνομα trentino.
  Η Γηραιά Ήπειρος ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεμπερδέψει με την πανώλη. Ένα νέο ξέσπασμα στις αρχές του 17ου αιώνα σημαίνει συναγερμό στην καρδιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
  Η απόφαση που λαμβάνεται από τις Αρχές είναι να σταματήσουν τα δημόσια θεάματα σε περίπτωση που ο αριθμός των θυμάτων ξεπεράσει τα τριάντα την εβδομάδα. Όπως γράφει ο Ουίλιαμ Μπέικερ στο βιβλίο του «Ουίλιαμ Σέξπιρ», στην περίοδο από το 1603 έως το 1613 τα θέατρα έκλεισαν συνολικά 78 μήνες. Περίπου σαράντα χρόνια αργότερα, ένα μικρό χωριό της αγγλικής υπαίθρου θα γινόταν το σύμβολο της μάχης κατά των πανδημιών, με το πρώτο όπλο που επιστρατεύει η ανθρωπότητα από την εποχή του Μεσαίωνα έως σήμερα και δεν είναι άλλο από την καραντίνα. Η πανώλη έφθασε στο χωριό από ένα ράφτη, ο οποίος επέστρεψε από το Λονδίνο με ρούχα γεμάτα ψύλλους. Για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και έπειτα από τις υποδείξεις του τοπικού πάστορα, οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να θέσουν εαυτούς σε απομόνωση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έπαιρναν τρόφιμα που τους άφηναν στην είσοδο του χωριού και τα οποία πλήρωναν με νομίσματα που προηγουμένως είχαν απολυμάνει με ξίδι.
  Σε καραντίνα μπήκαν και οι αστροναύτες των αποστολών Aπόλλων 11, 12 και 14 μετά την επιστροφή τους στη Γη, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως δε μετέφεραν εξωγήινους μικροοργανισμούς που μπορεί να αποδεικνύονταν μοιραίοι για την ανθρωπότητα.
  https://www.in.gr/2020/10/25/plus/features/karantina-metro-tis-apomonosis-ana-tin-yfilio-apo-mesaiona-eos-simera/

  Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας της ισπανικής γρίπης οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό και στον πανικό από την εξάπλωση της νόσου. Μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, ουσιαστικά παρέλυσαν προσωρινά καθώς είχαν αρρωστήσει πολλοί κάτοικοι. Όπως συμβαίνει και τώρα σε αρκετές χώρες του πλανήτη, επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ακυρώθηκαν αθλητικές συναντήσεις και δημόσιες συναθροίσεις για να σταματήσει η διασπορά του ιού της γρίπης. Οι οικονομικές συνέπειες εκείνης της πανδημίας περιλάμβαναν σημαντικές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, αλλά και αυξανόμενη χρήση των κρατικών συστημάτων Πρόνοιας. Ιστορικοί της Οικονομίας, ωστόσο, δεν μπορούν να καταλήξουν σ’ έναν αριθμό αναφορικά με το απωλεσθέν ΑΕΠ, αφού δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία από εκείνες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αποδείχθηκαν τρομακτικές. Όπως έδειξαν έρευνες, το μορφωτικό επίπεδο της γενιάς που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία της ισπανικής γρίπης ήταν χαμηλό, πολλοί εξ’ αυτών αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα υγείας, τα εισοδήματα τους ήταν χαμηλότερα, όπως και το κοινωνικο-οικονομικό τους στάτους σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν λίγο πριν ή μετά την πανδημία.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/kai-stin-ispaniki-gripi-foroysan-maska-1918-merika-oikonomika-mathimata

  Το San Francisco ήταν μία από τις πόλεις που είχε χτυπηθεί περισσότερο από τον φονικό ιό της λεγόμενης ισπανικής γρίπης. Στις 22 Οκτωβρίου 1918, ο Δήμαρχος της πόλης James Rolph, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
  Υπήρξαν τότε και αυτοί που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα. Στις εφημερίδες της εποχής, καταγράφεται η δράση της οργάνωσης Anti-Mask League που στις 25 Ιανουαρίου 1919 κάλεσε σε Συνάντηση Κατά της Μάσκας. Τα μέλη και οι υποστηρικτές της οργάνωσης ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε επιστημονική τεκμηρίωση ως προς την προστασία που φέρνει η μάσκα, ότι η χρήση της ίσως ήταν επικίνδυνη και ότι ο εξαναγκασμός αποτελούσε καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  «Το μικρόβιον της γρίπης, μεταδιδόμενον διά του αέρος, δεν είνε δυνατόν να απομονωθή. Εφ’ όσον δε δεν υπάρχει φάρμακον το οποίον να θανατώνη τούτο, ούτε εμβόλιον προληπτικόν, άμυνα κατά της γρίπης δεν είνε ευχερής. Τουλάχιστον κρατικά μέτρα δεν δύνανται να φέρουν άμεσον αποτέλεσμα. Τα άτομα δέον να λαμβάνουν αφ’ εαυτών τα υποδεικνυόμενα μέτρα. Και συγκεντρούνται ταύτα εις ένα μόνον σχεδόν. Την αποφυγήν των συγκεντρώσεων. Είνε το μόνον φάρμακον. Τα σκόρδα, το ούζο και τα άλλα γιατροσόφια ως προληπτικά κατά της γρίπης είναι κωμικά»
  https://www.iefimerida.gr/stories/ispaniki-gripi-1918-pos-tin-antimetopise-i-ellada

  https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu#Responses
  https://el.wikipedia.org/wiki/Ισπανική_γρίπη#Διαχείριση_δημόσιας_υγείας

  Στο μεταξύ:
  Ο CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά θέλει να κάνει πρώτος το εμβόλιο – Για να καθησυχάσει το κοινό
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/pfizer-alberots-mpoyrla-protos-embolio-koronoioy

  Ορίστε, τί άλλο θέλετε βρε αχάριστοι άνθρωποι!