ΜΑΤ
ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ

Η ιστορία
μιας τιτάνιας
σκακιστικής κομπίνας


Μια από τις μεγαλύτερες απάτες τζόγου όλων των εποχών δεν έλαβε χώρα σε ένα τραπέζι πόκερ. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, φέρεται ότι συνέβη στον Τιτανικό το βράδυ πριν το πλοίο χτυπήσει στο παγόβουνο. Αφορούσε δυο παρτίδες σκάκι.


10 Απριλίου του 1912. Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο πλοίο της εποχής του
ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Southampton της Αγγλίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
Το σαλόνι πρώτης θέσης του Τιτανικού.

Απρίλιος 1912. Ανάμεσα στην ελίτ της Ευρώπης, τους πλουσιότερους κι ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, αριστοκράτες, βαρόνους κ.ά. επιβάτες του Τιτανικού, ταξίδευε κι ένας διαβόητος απατεώνας. Το όνομά του ήταν Piers Mason. Μιλούσε αρκετές γλώσσες, ήταν γοητευτικός, πάντα καλοντυμένος και συνοδευόταν από την Isabel, μια ελκυστική γυναίκα, την αρραβωνιαστικιά του, όπως τη σύστηνε.

Το πανούργο ζευγάρι ειδικευόταν σε απάτες στα καζίνο. Γνώριζαν πολλά κόλπα. Χρησιμοποιούσαν σημαδεμένα χαρτιά, ζυγισμένα ζάρια κ.λπ.. Αποτελούσαν δίδυμο, που ζούσε κερδίζοντας με διάφορες απάτες μεγάλα ποσά κυρίως από τα ανώτερα μέλη της κοινωνίας. Αυτή τη φορά, είχαν βάλει σκοπό να δράσουν στη χαρτοπαικτική λέσχη του Τιτανικού.

Το παιχνίδι που έπαιζαν οι περισσότεροι στο πολυτελές πλοίο ήταν το πόκερ με μεγάλα μάλιστα πονταρίσματα. Το αρχικό σχέδιο του Mason ήταν να γλιστρήσει μια σημαδεμένη τράπουλα στο παιχνίδι και να κλέψουν με την Isabel τους ευγενείς αντιπάλους τους. Αλλά το θεώρησε πολύ παρακινδυνευμένο.

Καθώς όμως το πλοίο διασχίζει τον Ατλαντικό, το ζευγάρι εντοπίζει ανάμεσα στους επιβάτες δυο θρυλικούς σκακιστές, δυο grandmasters, το ρώσο Borzov και το γερμανό Heilmann, οι οποίοι πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ένα διάσημο τουρνουά σκακιού.

Και οι δύο είχαν κληθεί εκείνο το βράδυ να συμμετάσχουν στο παιχνίδι πόκερ στο σαλόνι, αλλά κι οι δύο ισχυρίστηκαν ότι ήταν πολύ απασχολημένοι μελετώντας τις στρατηγικές τους για το σκάκι κι αρνήθηκαν.

Ο Piers κι η Isabel μυρίζονται ευκαιρία για κομπίνα, τη μεγαλύτερη έως τότε απάτη τους.

Ο Mason συστήνεται στους σκακιστές. Τους λέει ότι η μνηστή του είναι δεινή σκακίστρια. Μάλιστα, ισχυρίζεται, πως κανείς δεν την έχει νικήσει. Οι Borzov και Heilmann είναι δύσπιστοι. Το να παίζει εκείνη την εποχή μια γυναίκα σκάκι, ήταν ανήκουστο. Το σκάκι ήταν αντρικό παιχνίδι.

Έπειτα, ο Mason ισχυρίζεται κάτι ακόμα πιο παράλογο. Λέει, πως η Isabel είναι τόσο ικανή, που μπορεί να παίζει ενάντια και στους δύο ταυτόχρονα. Μπορεί μάλιστα να στοιχηματίσει 100.000 στερλίνες, πως μια τουλάχιστον από τις παρτίδες θα λήξει αν όχι με νίκη για την αρραβωνιαστικιά του, τότε με ισοπαλία.


Οι σκακιστές συμφωνούν αμέσως με την εξωφρενική του πρόταση. Είναι απόλυτα σίγουροι, πως δεν θα χάσουν το στοίχημα από μια άγνωστη, άσχετη γυναίκα. Επιβάτες συρρέουν, για να δουν την Isabel να τα βάζει με τους δυο grandmasters ταυτόχρονα.

Πριν ξεκινήσουν οι παρτίδες, ο Mason θέτει δυο όρους:

• Να μπει ανάμεσα στις δυο σκακιέρες ένα μεγάλο διαχωριστικό. Είπε ότι το ήθελε, προκειμένου η μνηστή του να εστιάζει σε κάθε παρτίδα ξεχωριστά.

• Επίσης δεν ήθελε οι θεατές να παρακολουθούν και τους δύο αγώνες. Εξήγησε ότι η Isabel δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί, εάν οι θεατές παρακολουθούσαν και σχολίαζαν την ίδια στιγμή τους δυο διαφορετικούς αγώνες.

Οι grandmasters δεν είδαν κανένα λόγο αντίρρησης, αν και εξέφρασαν τη συγκατάθεσή τους με χλευασμούς.

Έτσι τοποθετήθηκε ένα διαχωριστικό ανάμεσα στα δυο τραπέζια κι οι καρέκλες τοποθετήθηκαν έτσι, ώστε ο κάθε θεατής να μπορεί να βλέπει τον ένα μόνο από τους δύο αγώνες.

Οι παρτίδες ξεκινούν. Στην πρώτη σκακιέρα η Isabel έχει τα μαύρα πιόνια και ο Borzov τα λευκά. Στη δεύτερη σκακιέρα η Isabel έχει τα λευκά και ο Heilmann τα μαύρα. Η Isabel κάνει εναλλάξ μία κίνηση σε κάθε παρτίδα. Είναι τόσο αφοσιωμένη στο παιχνίδι, ώστε δεν κάθεται ούτε μια στιγμή. Πηγαινοέρχεται στα δυο τραπέζια.

Προς έκπληξη των ανδρών, η Isabel τα καταφέρνει. Οι σκακιστές συνειδητοποιούν, ότι η νεαρή γυναίκα είναι πολύ ικανή παίκτρια. Μια ώρα μετά, ο Heilmann σηκώνεται εξοργισμένος. Λέει πως δεν μπορεί να κερδίσει και η παρτίδα λήγει σε ισοπαλία. Ο Mason κι η Isabel παίρνουν την αμοιβή τους κι αφήνουν πίσω τους δυο απογοητευμένους grandmasters.

Ποιο είναι όμως, το μυστικό της απάτης; Πώς μια άγνωστη γυναίκα κατάφερε να νικήσει δυο αυθεντίες;

Τη μοιραία νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, ο Τιτανικός συγκρούεται με παγόβουνο. Περίπου 1.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οι απατεώνες, αλλά και οι σκακιστές, χάνουν τη ζωή τους. Πριν όμως βυθιστεί το πλοίο, ο Mason κι η Isabel μοιράζονται το μυστικό της απάτης με κάποιους συνεπιβάτες τους, οι οποίοι επέζησαν και διηγήθηκαν την ιστορία, που έγινε θρυλική. Έζησε στην προφορική παράδοση σε λέσχες σκακιού και pubs. Ο κόσμος μιλούσε για χρόνια γι΄ αυτή.

Το μυστικό της απάτης ήταν το διαχωριστικό ανάμεσα στις σκακιέρες. Καθώς οι σκακιστές δεν έβλεπαν την άλλη παρτίδα, η Isabel απλά αντέγραφε τις κινήσεις τους. Ο Borzov έκανε την πρώτη κίνηση με τα λευκά πιόνια κι η Isabel έκανε την ίδια κίνηση στη δεύτερη σκακιέρα, όπου έπαιζε με τα λευκά. Έπειτα, όταν ο Heilmann απάντησε κάνοντας την κίνησή του με τα μαύρα πιόνια, η Isabel έκανε την ίδια κίνηση ενάντια στο Borzov. Είχε βάλει δηλαδή στην ουσία, τους δύο άντρες να παίζουν ο ένας ενάντια στον άλλον.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση της βύθισης του Τιτανικού.


Το ζευγάρι των απατεώνων έκαναν ματ: Κατάφεραν τη μεγαλύτερη απάτη στον κόσμο του σκακιού. Οι δυο αυτές δόλιες παρτίδες έμειναν στην ιστορία.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


19 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50735

  10 Απρ 2021

  Μη ποστάρεις μακάκα.

 • Ανώνυμος 50734

  10 Απρ 2021

  Εσυ γιατι τσιμπησες τωρα και πεταχτηκες σαν να μην πω τι? Ομοιος ομοιω... Διαδικτυακο νουμερο!

 • Ανώνυμος 50733

  10 Απρ 2021

  @50732
  Μην ρωτάς μακάκα, ε μακάκα. Ακόμα να το μάθεις αυτό; Πόσες φάπες πρέπει να φας για να καταλάβεις ότι η ερωτησούλα δεν έχει ισχύ αποδείξεως ή επιχειρήματος. Διαδικτυακό σκουπιδοσκούπιδο.

  @50730
  Δεν υπήρξε ποτέ αυτή η παρτίδα και ούτε οι επιβάτες που αναφέρονται στο άρθρο, ξύπνα ζούδι.

  @50731
  "Είσαι πολύ απεγνωσμένος με την υπόθεση των εμβολίων και των συνωμοσιών και αναζητάς μια ευκαιρία να μας πείσεις για τις απόψεις σου, που ποτέ δεν την εξέθεσες. Γιατί; Γιατί δεν έχεις."
  Αυτό ακριβώς. Ο τύπος είναι αρρωστημένος, εκτός βεβαίως από αμόρφωτος. Φυσιολογία δεν ξέρει, ανατομία δεν ξέρει, βιολογία κυττάρου δεν ξέρει, βιοχημεία δεν ξέρει, μικροβιολογία δεν ξέρει, ανοσολογία δεν ξέρει, από ιατρική δεν σκαμπάζει, τί να τον κάνω; Ας πάει να καθαρίζει τουαλέτες στα νοσοκομεία.
  ;)

 • Ανώνυμος 50732

  10 Απρ 2021

  Τι να ευχομαι ρε πυροβολημενε? Εμβολια=αρρωστια. Τι μπορω να σου ευχηθω οικειοθελως μελλοθανατε?

 • Ανώνυμος 50731

  10 Απρ 2021

  Άκου βλάκα, θεώρησας ότι η Isabel πρώτα απαντά στη κίνηση του λευκού και μετά παίζει την πρώτη κίνηση με τα λευκά, επειδή δεν γνωρίζω τι συμβαίνει σε παρτίδες με πολλούς αντιπάλους. Το σημείωσα στο τέλος, στο σχόλιο μου.
  Είσαι πολύ απεγνωσμένος με την υπόθεση των εμβολίων και των συνωμοσιών και αναζητάς μια ευκαιρία να μας πείσεις για τις απόψεις σου, που ποτέ δεν την εξέθεσες. Γιατί; Γιατί δεν έχεις.
  Σε απασχολεί υπερβολικά η "εξυπνάδα" και το "μαμήσι, επειδή δεν έχεις καμία σχέση με αυτά.
  Πόσο πυροβολημένος πρέπει να είσαι όταν χαίρεσαι πως παρά τον εμβολιασμό μου, του χρόνου θα αρρωστήσω από covid. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα ευχόταν να βγουν σύντομα εμβόλια πουν θα τον αντιμετωπίζουν επιτυχώς για να τελειώνουμε με αυτήν την μιζέρια επιτέλους. Αλλά ζεις από την μιζέρια, έχεις ανάγκη από την μιζέρια για να υπάρχεις.
  Αργά η γρήγορα θα βγούμε από την πανδημία, γιατί έτσι γίνεται με τις πανδημίες, αλλά τύποι σαν εσένα (μίζεροι), είναι η χειρότερη μετάλλαξη στη φύση.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50730

  9 Απρ 2021

  A τραπέζι (Ισαμπέλ μαύρα): Παίζει ο λευκός.

  Β τραπέζι (Ισαμπέλ λευκά): Παίζει η Ισαμπέλ ό,τι έπαιξε ο λευκός στο Α τραπέζι.
  Απαντάει ο μαύρος.

  Α τραπέζι: Παίζει η Ισαμπέλ ό,τι είχε απαντήσει ο μαύρος.
  Παίζει ο λευκός.... και ξανά από την αρχή.

  Πολύ τον έξυπνο κάνεις, αλλά απ' ό,τι φαίνεται δεν τραβάς. Θα έπρεπε να μαμήσεις, μπας και καθάριζε το μυαλό σου.
  αλλά είσαι και παππούς, έκανες και το εμβόλιο, που να σηκωθεί ο Μένιος...

  Ετοιμάσου του χρόνου να είσαι από τους πρώτους που θα αρρωστήσουν με τη μετάλλαξη του Covid.
  Όπως φέτος αρρώστησαν όσοι είχαν εμβολιαστεί πέρυσι για την άλλη "μεγάλη πανδημία", την Η1Ν1.
  Kοιμάσαι όρθιος ρε τύπε, μην κάνεις και τον έξυπνο, όπως κι ο άλλος ο πυροβολημένος.

 • Ανώνυμος 50729

  9 Απρ 2021

  Πέραν του ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η παρτίδα αυτή είναι πραγματική, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Οι δύο απατεώνες στοιχημάτισαν ένα μεγάλο ποσό με ένα μεγάλο ρίσκο. Πώς ήταν σίγουροι πως οι δύο σκακιστές θα έπαιζαν την ίδια βαριάντα (παραλλαγή) του πρώτου ανοίγματος με τα λευκά; Εκείνη την εποχή, η θεωρεία στο σκάκι απείχε παρασάγγας από το σημερινό επίπεδο.
  Τότε, συχνά, οι παίχτες αυτοσχεδίαζαν με την φαντασία τους και για αυτό παίχτηκαν ορισμένες πολύ θεαματικές παρτίδες, οι οποίες σήμερα είναι αδύνατον να παιχτούν, επειδή η ομορφιά τους στηρίζονταν στα λάθη εξ αιτίας χαμηλού θεωρητικού επιπέδου - γενικά - τα οποία σήμερα, ένας αξιοπρεπής παίχτης δεν τα διαπράττει λόγο υψηλής θεωρητικής κατάρτισης.
  Άραγε οι δύο απατεώνες, που ήξεραν ελάχιστα από σκάκι, είχαν ακούσει περί θεωρίας στο σκάκι;

  Άλλωστε:
  παίζει ο λευκός, απαντά η Isabel, παίζει με τα λευκά η Isabel την κίνηση του λευκού, απαντά ο μαύρος, παίζει ο λευκός 2η κίνηση.. τώρα η Isabel τι να παίξει;.. προφανώς ότι νάναι.. Ναι άλλα ο μαύρος δεν θα παίξει ότι νάναι. Δεν βγαίνει νόημα. Ο μαύρος ( Borzov), υπολείπεται χρονικά μια κίνηση, δεν μπορεί να τον αντιγράψει η σκακίστρια.
  Αν κάνω λάθος συλλογισμό - γιατί δεν γουστάρω να κουράζω το μυαλό μου με ιστορίες - ας με διορθώσει κάποιος.
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50713

  7 Απρ 2021

  Κλαψ..
  Εκτός των 6.000 mg ασκορβικού οξέος καθημερινώς, πρόσθεσε μια ε-φάπαξ δόση 500.000 mg για να αυξήσεις το IQ.

 • Ανώνυμος 50712

  7 Απρ 2021

  Eγώ σε ήξερα τι βλάκας είσαι.
  Η απάντησή σου με επιβεβαιώνει.
  Να βλέπουν κι όσοι φίλοι δεν είχαν καταλάβει τι μηδενικό είσαι.

 • Ανώνυμος 50711

  7 Απρ 2021

  @50710
  Άντε χάσου ρε πυροβολημένε αερομπουρδολόγε, ομφαλοσκόπε αμπελοφιλόλογε.
  Επιμένει ο ανόητος. Ανίατη περίπτωση φελόλογου.

 • Ανώνυμος 50710

  7 Απρ 2021

  Σε 500 blogs αναφερεται, αλλα εισαι τουβλο στα αγγλικα. Δεν μπιρω να κανω τιποτα. Η βλακεια σου με ξεπερναει. Αν θελεις, ναβαλουμε ενα στοιχημα. Θα σου δωσω πχ δεκα-εικοσι λινκς που το αναφερουν με διαφορετικα λογια, προ ολιγου το εψαξα. Οποτε θα χασεις το στοιχημα. Αυτο που θελωοταν χασεις το στοιχημα, ειναι για ενα μηνσ να μας απαλλαξεις απο την ηλιθια παρουσια σου και νσ μην ξανασχολιασεις τιποτε. Για ενα μηνα. Αν χασω, δεν θα ξανασχολιασω εγω για ενα μηνα. Παει, γεροαγαμητε, βλακα, αμορφωτε, γυρολογε του διαδικτυου?

 • Ανώνυμος 50709

  7 Απρ 2021

  Βρε καραγκιοζάκο 50708 πού αλλού αναφέρεται κάτι τέτοιο ακόμα και στα αγγλικά; Όταν έγραφα το σχόλιο 50701 μόνο έναν σύνδεσμο βρήκα (αυτόν που αναφέρεται μετά στο σχόλιο 50703). Εσύ ο μπουρδολόγος αμπελοφιλόλογος μπορεί να το θεωρεί αρκετό φυσικά. Άντε να δεις αν έρχομαι βρε κακομοίρη, βικιπεδιοφοβικέ τσαρλατάνε.
  Φάε μια κρεμούλα καλύτερα. Και χαιρετίσματα στο σκακιστικό γκέτο του βόθρου των Εξαρχείων.

 • Ανώνυμος 50708

  7 Απρ 2021

  Αμα δεν το βρισκεις στη βικιπεδια, τρελαινεσαι. Το ευαγγελιο σου ειναι, δεν μπορω να κανω κατι.

 • Ανώνυμος 50707

  7 Απρ 2021

  "Ακόμα και το άρθρο γράφει στην αρχή ότι η ιστορία φέρεται να έγινε."
  50706 ανίατη περίπτωση μπετόβλακα. Δεν σκαμπάζει από επιχειρήματα το ζωντόβολο.
  Φαπούλες μέχρι να σβήσει ο ήλιος αστέρι μου, μέχρι να γίνεις άλλος άνθρωπος.
  Δεν είναι το πρόβλημα η wikipedia, αλλά η βλακεία που σε δέρνει.

  "Την πάτησες με τη βλακεία σου και τώρα βρίζεις. Άντε εμβολιάσου κι άλλο, όσα έχεις κάνει δεν έπιασαν."
  Μην ποστάρεις ημιμαθή συνωμοσιολόγε της φάπας. Παρεμπιπτόντως η κατάσταση στη Βραζιλία με τον ακροδεξιό Μπολσονάρου και τις θεωρίες του είναι εκτός ελέγχου.
  Ενδιαφέρον φαινόμενο τις συνωμοσιολογικές μπούρδες που διαδίδουν αριστερίζοντες στην Ευρώπη (Γαλλία, Ελλάδα κ.λπ.) στην Αμερική τις διαδίδουν οι ακροδεξιοί. Βρίθει από αγωνιστική διάθεση και επαναστατικότητα ο πλανήτης!

  Και παρά την καταστροφική υγειονομική κατάσταση, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βάλλεται πλέον εντός και εκτός της χώρας για τη χαοτική διαχείριση της κρίσης, συνεχίζει να αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν δήμαρχοι και κυβερνήτες πολιτειών στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού. Απόντος αληθινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, κάθε πόλη και κάθε πολιτεία παίρνει μόνη της μέτρα, που συχνά είναι ανεπαρκή και ενίοτε εντελώς αντιφατικά. Παράλληλα ο εμβολιασμός, που άρχισε με καθυστέρηση στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με πολύ βραδύ ρυθμό, τονίζουν οι επιστήμονες. Μέχρι χθες, περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες (το 9,8% του πληθυσμού) είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους και 5,8 εκατ. (το 2,7%) τη δεύτερη. «Με αυτό τον ρυθμό εμβολιασμών, ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί με αποτελεσματικό τρόπο η κυκλοφορία του ιού είναι να επιβληθεί πλήρες lockdown, όχι απλά τα μερικά περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται στις περισσότερες πολιτείες», εκτίμησε η Έθελ Μασιέλ, καθηγήτρια στο ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο Εσπίριτου Σάντου (UFES).
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/brazilia-metaferoyn-ptomata-me-sholika-leoforeia

  Αλλάζοντας τόνο, ενώ μέχρι τώρα απέρριπτε κατηγορηματικά τα περιοριστικά μέτρα, την κοινωνική απόσταση, κι ως πολύ πρόσφατα αμφισβητούσε ακόμα και τα εμβόλια, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως η Βραζιλία πρέπει να «βγει από αυτή την μπλεγμένη κατάσταση (...) χωρίς σύγκρουση, χωρίς πολιτικοποίηση». Για τους επικριτές του, η πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους για τον συντονισμό των μέτρων κατά της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο μάλλον ανακοινώθηκε κάπως αργά. «Επί 12 μήνες, ο Μπολσονάρου υποβάθμιζε την πανδημία, καλούσε σε μαζικές συγκεντρώσεις, τασσόταν εναντίον της χρήσης μασκών κι έκανε σαμποτάζ στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων», συνόψισε η εφημερίδα Folha de S. Paulo στο κύριο άρθρο της.
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-brazilia-sokaristikes-perigrafes-apo-mme

 • Ανώνυμος 50706

  7 Απρ 2021

  Πήρε φωτιά η βικιπέδια, αρχηγέ μου ε; Σου είπα, την έχω ακούσει κι εγώ την ιστορία, δεν ήξερα τις λεπτομέρειες.
  Ποιος ξέρει αν είναι αλήθεια μετά από τόσα χρόνια; Ακόμα και το άρθρο γράφει στην αρχή ότι η ιστορία φέρεται να έγινε.
  Την ιστορία-θρύλο την ξέρουν και την διαδίδουν οι σκακιστές. Κι εγώ από τέτοιους κύκλους την είχα ακούσει.
  Τι χτυπιέσαι σα φραπές; Την πάτησες με τη βλακεία σου και τώρα βρίζεις. Άντε εμβολιάσου κι άλλο, όσα έχεις κάνει δεν έπιασαν.

 • Ανώνυμος 50705

  7 Απρ 2021

  @50703, 50704
  Πρόκειται για παραμύθι που εφευρέθηκε πολύ αργότερα όταν γνωστός μαθηματικός διετύπωσε το λεγόμενο "chess grandmaster problem" το 1976.
  Εξάλλου δεν υπήρχαν στον Τιτανικό οι επιβάτες που αναφέρονται στο άρθρο. Εξυπακούεται επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν δύο σκασκιστές να πέσουν τόσο εύκολα θύματα μιας παρτίδας με διαχωριστικό, ακόμα και μαθητής δημοτικού θα το υποψιαζόταν.
  Μην ποστάρεις μακάκα συνωμοσιολόγε της φάπας. Πανίβλακα ημιμαθή συγκρίνεις ένα παραμύθι που τσίμπησες από κάποιο μπλογκ με τα στοιχεία της wikipedia. Ανίατο τρισμέγιστο ζωντόβολο.

 • Ανώνυμος 50704

  7 Απρ 2021

  Γκρίνια και γι' αυτό;
  Το έχεις τερματίσει. Good wines....

 • Ανώνυμος 50703

  7 Απρ 2021

  @ 5071 Η ιστορία είναι γνωστή στους σκακιστικούς κύκλους, εμβολιασμένους ή μη. Εγώ πάντως την ήξερα μέσες-άκρες. Αν την ψάξεις στα αγγλικά, βρίσκεις αρκετές αναφορές.
  Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν την έχει η βικιπέδια, εκεί βραχυκύκλωσες.
  Πάρε-πάρε: http://richardmarcus-pokercheats.blogspot.com/2008/02/casino-cheats-poker-cheats-chess-cheats.htm
  Από εμβολιασμό το έχεις πάθει ή γεροντική ξεροκεφαλιά έχεις ή και τα δύο; Σου έχω πει να αφήσεις τη βικιπέδια και να πας να μαμήσεις, αν τα καταφέρεις, μπας και ξελαμπικάρεις.
  Χαχαχα, κανα ζαχαροπλαστείο κρεμούλες θέλεις, μου φαίνεται.
  Εξελίσσεσαι σε μασκότ του διαδικτυου.
  Σακαφλιάς

 • Ανώνυμος 50701

  7 Απρ 2021

  https://en.wikipedia.org/wiki/Passengers_of_the_Titanic
  Παράξενο διότι δεν υπάρχει στον κατάλογο με τους επιβάτες κανένα από τα ονόματα που αναφέρονται στο άρθρο.
  Γαλανός είναι αυτός, τί να κάνουμε τώρα..

  "Οι δυο αυτές δόλιες παρτίδες έμειναν στην ιστορία."
  Παράξενο διότι η ιστορία τις αγνοεί. Καλά κρασιά Γαλανέ, βάζε πηγές όταν γράφεις κάτι και καλού κακού φάε και μια κρεμούλα.