ΛΙΩΣΕ
ΤΗ ΜΥΓΑ!

Πώς εφευρέθηκε
η μυγοσκοτώστρα
από ένα σύνθημα
αθλητικού αγώνα


Πριν από έναν περίπου αιώνα στην Αμερική, ένας γιατρός έκανε σε μια πολύ κοινή εφεύρεση, η οποία όμως βοήθησε τον κόσμο να απαλλαγεί από ένα ενοχλητικό κι ανθυγιεινό πρόβλημα.

IMAGE DESCRIPTIONΚαλοκαίρι του 1899: Μια θανάσιμη αρρώστια σαρώνει τις ΗΠΑ. Ο λόγος για τη φυματίωση, που ευθύνεται για πάνω από 150.000 θανάτους.

Η θανάσιμη μόλυνση διαδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με τη μύγα. Το έντομο τρέφεται με κόπρανα ζώων γεμάτα θανάσιμα βακτήρια. Όταν ακουμπά άνθρωπο ή φαγητό, εξαπλώνει τα βακτήρια.

IMAGE DESCRIPTIONΜια πολιτεία που επλήγη πολύ ήταν το Κάνσας, το οποίο εκείνη την εποχή υπέφερε από υπεραφθονία μυγών. Οι δρόμοι ήταν βρώμικοι, γεμάτοι απόβλητα και δεν υπήρχαν υπόνομοι. Η πολιτεία είχε καταστεί περιοχή αναπαραγωγής για τα ενοχλητικά παράσιτα.

Τότε, εμφανίζεται ένας άνδρας, που θέλει να βάλει τέλος στη μόλυνση. Είναι ο γιατρός Samuel Crumbine από την Πενσυλβάνια, γραμματέας του Συμβουλίου Υγείας του Κάνσας.

Πήγαινε σε σπίτια, έφτιαχνε φάρμακα και δούλευε άριστα από την αρχή.

Θεωρούσε κλειδί για να σταματήσει η μόλυνση την απομάκρυνση των μυγών από τα σπίτια και τα φαγητά. Παρότρυνε τους κατοίκους να κλείνουν τα παράθυρα και να αποθηκεύουν τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία ή ντουλάπια.

IMAGE DESCRIPTIONΓια την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου κυκλοφόρησε φυλλάδια, τα οποία εμπλούτισε με μεγάλη δόση χιούμορ, με ένα σωρό φράσεις, ακόμα και καρτούνς, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή.

Παρόλο όμως που έδωσε τα φυλλάδια σε όποιον βρήκε, το μήνυμά του δεν είχε ανταπόκριση. Στην πνιγηρή ζέστη στα κεντροδυτικά, κανένας δεν τους έδινε προσοχή.

Εκνευρίστηκε πολύ. Δεν μπορούσε με τίποτα να περάσει στους ντόπιους ότι οι μύγες ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Χρειαζόταν νέα στρατηγική, την οποία εμπνεύστηκε από μια απρόσμενη πηγή. Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα του 1905, παρακολουθούσε έναν αγώνα softball. Οι θεατές φανατισμένοι φώναζαν και τραγουδούσαν διάφορα συνθήματα, μεταξύ των οποίων και το: «Λιώσε την μπάλα!».

IMAGE DESCRIPTIONΑυτό λειτούργησε σαν επιφοίτηση για τον dr. Crumbine. Έφυγε από τον αγώνα και πήγε κατευθείαν στο ιατρείο του. Αντί να κρατούν τις μύγες έξω από τα σπίτια ίσως στεκόταν πιο τυχερός αν παρότρυνε τον κόσμο να τις σκοτώνουν.

Τυπώνει ένα δεύτερο φυλλάδιο. Του δίνει αξιομνημόνευτο όνομα: «Λιώσε τη μύγα». Αυτό ήταν το τέλειο σλόγκαν για την καμπάνια του, κάτι, που θα έμενε στον κόσμο.

Η τακτική του πιάνει. Ο κόσμος διασκεδάζει περισσότερο σκοτώνοντας μύγες, παρά διώχνοντάς τες.


Καθώς η ιδέα του διαδίδεται, ένας δάσκαλος και αρχηγός των προσκόπων της περιοχής, ο Frank Rose, πάει τη συμβουλή ένα βήμα πιο πέρα. Παίρνει ένα μικρό κομμάτι σίτας και το δένει σ΄ ένα ξύλο. Ο Crumbine εντυπωσιάζεται αμέσως με τη συσκευή. Την ονόμαζει μυγοσκοτώστρα και την κάνει θεμέλιο λίθο της καμπάνιας του. Τη διαφημίζει σε ανακοινώσεις και τη δίνει σε ντόπιους.

Όταν έμαθε ο κόσμος για τη μυγοσκοτώστρα, όλοι είπαν: «Θέλω κι εγώ». Πολύ σύντομα, οι μυγοσκοτώστρες έφτασαν σε σπίτια σε όλη τη χώρα.

Μέσα σε μια δεκαετία, οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν σταθερά κι αυτό χάρη, εν μέρει, στην επιμονή του dr. Crumbine, στον οποίο πιστώνεται η σωτηρία πολλών ζωών.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


5 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50415

  22 Φεβ 2021

  Τουλάχιστον έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, Αριστείδης Χατζής, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία με επικεφαλής την Γιάννα Αγγελοπούλου ετοιμάζει τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821, τάσσεται υπέρ του φυλακισμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
  https://www.iefimerida.gr/ellada/ekplixi-o-aristeidis-hatzis-tis-epitropis-ellada-2021-yper-toy-koyfontina

  Ελλαδιστάν και μ' αρέσει!

 • Ανώνυμος 50414

  22 Φεβ 2021

  Στο μεταξύ, η ρωμιοσύνη εκπαιδεύεται:

  Η σφαγή των Τούρκων στην Τρίπολη: Η μαύρη σελίδα του '21 που δεν μάθαμε στο σχολείο
  «Μονάχα αν βάλει κανείς στο νου του τις χειρότερες βιβλικές καταστροφές όπου σφάζανε ακόμη και τα κατοικίδια ζώα, θα έχει μια πιο πιστή εικόνα της σφαγής της Τριπολιτσάς»
  Όλοι οι λαοί έχουν την τάση να αποκρύπτουν στην ιστορία τους γεγονότα που ταυτίζονται με αυτό που περικλείει η φράση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
  https://www.ethnos.gr/istoria/146826_i-sfagi-ton-toyrkon-stin-tripoli-i-mayri-selida-toy-21-poy-den-mathame-sto-sholeio

 • Ανώνυμος 50413

  22 Φεβ 2021

  "Η θανάσιμη μόλυνση διαδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με τη μύγα. Το έντομο τρέφεται με κόπρανα ζώων γεμάτα θανάσιμα βακτήρια. Όταν ακουμπά άνθρωπο ή φαγητό, εξαπλώνει τα βακτήρια."

  Can house flies transmit tuberculosis to humans, as the Washoe County Health District implied in a previous Ask the RGJ column?
  Short answers: Flies can carry the disease, but humans do not not need to worry – despite many university and pest control websites saying house flies present a danger for spreading tuberculosis.
  “I’ve never heard of tuberculosis being spread by flies,” she said. “It is spread by aerosolized sputum” as when someone coughs.
  To recap, it may be technically possible to contract TB if a fly eats infected spit and then poops on something you eat – and you’re a guinea pig. No evidence of human TB transmission in this way seems to have been documented.
  Now, though, the disease is generally cured with antibiotics and research into fly transmission of TB seems to have stopped. The Centers for Disease Control’s factsheet on tuberculosis never mentions flies as potential carriers.
  "Certainly flies are not an important source of TB, though theoretically they can be a vector, as shown in laboratory studies 100 years ago," he said.
  Epidemiologist Harry Hull at the University of Nevada School of Medicine said, “I have never heard of human TB being transmitted by flies. Human tuberculosis is difficult to transmit due to a low degree of infectiousness. Transmission from an active case of human pulmonary tuberculosis results from prolonged face-to-face contact, usually living in the same house with an active case. The concept that you might get it from the few germs that a fly would carry is approaching the impossible. Aside from face-to-face contact with an active case of human pulmonary tuberculosis, another concern is contracting bovine tuberculosis from consuming unpasteurized milk or cheese, usually in a developing country. So no need to worry about flies.”
  https://eu.rgj.com/story/news/2017/01/31/do-flies-carry-tuberculosis-health-district-says/97270162/

  Επίσης ο Samuel Crumbine για τον περιορισμό της διάδοσης της φυματίωσης πρότεινε τους συνηθισμένους σήμερα κανόνες υγιεινής, δηλαδή να μην χρησιμοποιούμε κοινό ποτήρι για να πίνουμε νερό, κοινή πετσέτα και να μην φτύνουμε δημοσίως.

 • Ανώνυμος 50412

  21 Φεβ 2021

  "Μέσα σε μια δεκαετία, οι θάνατοι από φυματίωση μειώθηκαν σταθερά κι αυτό χάρη, εν μέρει, στην επιμονή του dr. Crumbine, στον οποίο πιστώνεται η σωτηρία πολλών ζωών."

  Άλλο πάλι και τούτο, τί άλλη ψεκασμένη κοτσάνα θα διαβάσουμε ακόμα. Γαλανέ άσε να μαντέψω: συνωμοσιολόγος.
  Πρώτον, η φυματίωση διαδίδεται συνήθως από άτομο σε άτομο αερογενώς και αυτοί που είναι ευάλωτοι ώστε να νοσήσουν από φυματίωση είναι όσοι υποσιτίζονται και ζουν σε υγρά και ανήλιαγα υπόγεια, δηλαδή είναι νόσος των φτωχών.

  Δεύτερον, οι μύγες δεν εξαφανίζονται από τις μυγοσκοτώστρες. Θα θυμάστε παλιά κάποια μέρη τις Ελλάδας (όπως ορεινά χωριά) που ήταν γεμάτα μύγες, νόμιζες ότι ήσουν στην Αιθιοπία με τους ζουλούδες, μιλάμε για πολλές μύγες. Ο λόγος ήταν ότι σε κάποια χωριά τα πρόβατα και τα κατσίκια τα περνούσαν μέσα από τους δρόμους του χωριού με αποτέλεσμα οι δρόμοι να ήταν γεμάτοι κόπρανα ζώων που τραβούσαν τις μύγες. Επίσης τα κοτέτσια ήταν μέσα στα σπίτια και σε χωριά με στενή δόμηση αυτό αύξανε το πρόβλημα. Πώς γίνεται σήμερα και τέτοια χωριά δεν έχουν πια μύγες; Πάντως όχι επειδή οι χωριανοί άρχισαν να σκοτώνουν μύγες, είναι βλακώδες και μόνο στη σκέψη κάτι τέτοιο. Αν θες να μειώσεις τις μύγες δεν τις σκοτώνεις μία-μία, αλλά καταστρέφεις τα ενδιαιτήματά τους. Επίσης αν σκοτώσεις μια μύγα με μυγοσκοτώστρα, τα υγρά της διασπείρονται με τη μορφή σταγονιδίων και ακόμα χειρότερα αν την σκοτώσεις με ηλεκτρική μυγοσκοτώστρα.

  "Μια πολιτεία που επλήγη πολύ ήταν το Κάνσας, το οποίο εκείνη την εποχή υπέφερε από υπεραφθονία μυγών. Οι δρόμοι ήταν βρώμικοι, γεμάτοι απόβλητα και δεν υπήρχαν υπόνομοι."
  Οι καθαροί δρόμοι χωρίς νερά να λιμνάζουν και οι δημιουργία αποχετευτικού λοιπόν εξαφάνισαν τις μύγες.

 • Ανώνυμος 50411

  21 Φεβ 2021

  Δεν χρησιμοποίησα ποτέ μυγοσκοτώστρα στη ζωή μου. Όχι γιατί ανήκω σε καμία αίρεση που απαγορεύει να σκοτώνεις πλάσματα του.. θεού, αλλά από αηδία που νιώθω για τις μύγες.

  ΥΓ
  τώρα πια, είμαστε πιο πολιτισμένοι από κείνες τις εποχές. Δεν χρησιμοποιούμε κορωνοϊοσκοτώστρα. Φοράμε μάσκα. 😎
  Γιάννης