ΛΑΜΨΗ
ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Οι βιοφωσφoρίζουσες
πυγολαμπίδες
της Νέας Ζηλανδίας


Η Νέα Ζηλανδία καυχιέται για αλλόκοσμα τοπία, που της χάρισαν περίοπτη θέση στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών.

Ένα τοπίο στο Waitomo, στο βόρειο νησί της, 190 χιλιόμετρα από το Auckland, μοιάζει βγαλμένο από τη Μέση Γη. Βαθιά κάτω από το έδαφος, σε σκοτεινά νερά, ένα κρυφό μέρος διαφυλάσσει ένα φανταστικό μυστικό: Φωτίζεται από φωσφορίζουσες πυγολαμπίδες.


IMAGE DESCRIPTIONΠριν τριάντα εκατομμύρια χρόνια, οι πράσινοι λόφοι της περιοχής ήταν βυθισμένοι κι αποτελούσαν μέρος της Θάλασσας της Τασμανίας. Χιλιετηρίδες σεισμικής δραστηριότητας όμως, έφεραν τα μυστήρια του ωκεανού κοντά στην επιφάνεια, έτοιμα να ανακαλυφθούν.

Αρχές του 17ου αιώνα, ένα αγόρι Μαορί κυνηγούσε πουλιά, όταν ανακάλυψε μια σπηλιά. Η περιέργεια έγινε φόβος, όταν κατάλαβε ότι έπεσε σε φωλιά άγριων σκύλων. Το αγόρι διέφυγε κι η σπηλιά ονομάστηκε Ruakuri, δηλαδή φωλιά σκύλων.

Επί αιώνες, οι ντόπιοι απέφευγαν τις σπηλιές θεωρώντας τες πύλες προς τον κάτω κόσμο. Στα τέλη του 19ου αιώνα όμως, ένας τοπικός φύλαρχος κι ένας τοπογράφος, επιχειρούν να μπουν. Εφοδιασμένοι με κεριά και περιπετειώδη διάθεση συναντούν όχι σκύλους να φυλάνε τις Πύλες του Άδη, αλλά ένα πλάσμα, που θυμίζει τα άστρα στους ουρανούς.

Το επιστημονικό του όνομα: Arachnocampa luminosa. Δεν είναι ξόρκι του Hogwarts, είναι κάτι σαν πυγολαμπίδα, ένα είδος εντόμου ενδημικού της Νέας Ζηλανδίας.

Στο στάδιο της προνύμφης το έντομο αυτό παράγει λουσιφερίνη, που σε συνδυασμό με το οξυγόνο βγάζει αλλόκοτη λάμψη. Έτσι προσελκύει συντρόφους ή τη λεία του, αλλά και 500.000 επισκέπτες το χρόνο.


Tomo στα Μαορί σημαίνει καταβόθρα. Wai σημαίνει νερό, παγωμένο νερό.

Το έδαφος της σπηλιάς είναι ασβεστόλιθος φτιαγμένος από απολιθωμένη θαλάσσια ζωή τριάντα εκατομμυρίων ετών. Η σπηλιά ήταν κάποτε βυθισμένη. Οι πυγολαμπίδες είναι απομεινάρια εκείνης της περιόδου, ένα από τα λίγα βιοφωσφορίζοντα είδη, που επιβίωσαν έξω από το νερό. Εκτιμάει κάποιος τη μοναδικότητά τους, όταν τις βλέπει από κοντά, στο περιβάλλον τους.

Το νερό είναι γεμάτο τεράστια χέλια. Τα χέλια της Νέας Ζηλανδίας Anguilla dieffenbachii, φτάνουν σε μήκος το 1,5 μέτρο και δεν διστάζουν να τυλιχτούν στα πόδια των επισκεπτών.


Οι θρυλικές πυγολαμπίδες του Waitomo αποτελούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ