Η ΣΟΦΙΑ
ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ

Πόσες καραμέλες
περιέχει το βάζο;

Πόσες καραμέλες περιέχει το εικονιζόμενο βάζο;

Σε έρευνα του BBC ρωτήθηκαν 160 άτομα. Οι εικασίες τους ποίκιλαν και μάλιστα σε μεγάλο εύρος. Άλλοι υποεκτίμησαν κι άλλοι υπερεκτίμησαν αρκετά τον αριθμό των καραμελών.

Η μικρότερη εκτίμηση ήταν 400 και η μεγαλύτερη 50.000 καραμέλες. Μόνον τέσσερις απαντήσεις ήταν κάπως κοντά στον πραγματικό αριθμό, ο οποίος ήταν 4.510.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση πάντως ήταν, ότι βγάζοντας τον μέσο όρο όλων των απαντήσεων, προέκυψε ο αριθμός 4.515. Μόλις πέντε καραμέλες διαφορά από τον πραγματικό!

Η Σοφία του Πλήθους αναγνωρίζεται ως το φαινόμενο, όπου λαμβάνεται υπόψη η συλλογική γνώμη
μιας ομάδας ατόμων και όχι αποκλειστικά κάποιων μεμονωμένων εμπειρογνωμόνων για την επίλυση
κάποιου προβλήματος. Η συνάθροιση των προβλέψεων του πλήθους μπορεί να είναι πιο ακριβής
από τις προβλέψεις κάθε ατόμου ξεχωριστά.Η ακρίβεια μιας ομάδας ατόμων είναι πολύ μεγαλύτερη και εντυπωσιακή από αυτήν ενός ατόμου. Αυτό το φαινόμενο είναι η λεγόμενη Σοφία του Πλήθους. Συλλογικά κάθε μέλος ακυρώνει τα λάθη των άλλων και η εκτίμηση του μέσου όρου της ομάδας δείχνει ότι είναι καλύτερη απ΄ό,τι η κάθε εκτίμηση των μερών του.

Είναι περίεργο να σκεφτεί κανείς ότι σε μια ομάδα είναι δυνατόν ο καθένας να είναι λάθος, αλλά όλοι μαζί σωστοί.

Την ιδέα της συλλογικής σοφίας είχε περιγράψει ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά».Το 1906, ένα άτυχο βοοειδές έδωσε τη ζωή του για μια θέση στη μαθηματική ιστορία. Σε ένα πανηγύρι στο Πλύμουθ της Αγγλίας, οκτακόσιοι άνθρωποι διαγωνίστηκαν στο παιχνίδι «μάντεψε το βάρος» επιχειρώντας να εκτιμήσουν το βάρος του σφαγμένου ζώου. Ο τυχερός που θα έπεφτε πιο κοντά, θα κέρδιζε το κρέας του.

Το εκπληκτικό ήταν ότι κανένας δεν μάντεψε σωστά. Και όμως, όλοι μαζί μάντεψαν καλύτερα.

Ο μέσος όρος των εικασιών ήταν 1.207 λίβρες και είχε πολύ μικρή διαφορά από το πραγματικό βάρος του βοοειδούς, που ήταν 1.198 λίβρες.


ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


2 ΣΧΟΛΙΑ

 • Bielidopoulos

  12 Οκτ 2016


  "Σύμφωνα με το βιβλίο «The Wisdom of Crowds» του James Surowiecki απαιτούνται τέσσερα στοιχεία για το σχηματισμό ενός σοφού πλήθους. Τα τέσσερα στοιχεία είναι η διαφορετικότητα, η ανεξαρτησία, η αποκέντρωση και η συνάθροιση. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δική του προσωπική γνώμη και προσωπικές πληροφορίες,έτσι ώστε να επιλύσει με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα σε σχέση με κάποιον άλλον. Η απάντηση του καθενός πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην καθορίζεται από τις γνώμες των άλλων. Η αποκέντρωση οδηγεί στο να μην υπάρχει μία κοινή πηγή πληροφοριών, να μην υπάρχει καθοδήγηση, αλλά να αξιοποιήσουν την πληροφόρηση που έχουν. Η συνάθροιση είναι ο μηχανισμός για την μετατροπή όλων των απόψεων σε μια συλλογική απόφαση, είναι η απάντηση του πλήθους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον εντοπισμό της απάντησης του πλήθους. Κάποιοι που αναφέρονται είναι με τον μέσο όρο, με τη διάμεση τιμή και με το γεωμετρικό μέσο όρο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε χρησιμοποιούνται."
  https://el.wikipedia.org/wiki/Σοφία_του_πλήθους

  Είναι τόσα πολλά τα στατιστικά και πιθανοκρατικά χαρακτηριστικά του φαινομένου που μοιάζει με καθαρά στατιστικό φαινόμενο. Ακόμα και οι ακραίες τιμές στο ένα άκρο αναιρούνται από τις ακραίες τιμές στο άλλο άκρο που βάσει των πιθανοτήτων είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν σε αρκούντως μεγάλο δείγμα ατόμων.

 • Bielidopoulos

  11 Οκτ 2016


  Προσωπικά δεν βλέπω άμεση σχέση τουλάχιστον της σοφίας του πλήθους, που αφορά τον μέσο όρο και άρα είναι ή τουλάχιστον μοιάζει πολύ με στατιστικό φαινόμενο και πιθανοκρατικό, με αυτό που λέει ο Αριστοτέλης περί εξουσίας και λήψης αποφάσεων που η ζητούμενη απάντηση σε ένα ζήτημα είναι συχνά ναι ή όχι, αυτό ή εκείνο και όχι κάποιος μέσος όρος.

  "Η ιδέα συχνά εντοπίζεται σε μια εργασία που εκδόθηκε το 1907 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, από τον Sir Francis Galton, ξάδερφο του Δαρβίνου και εξαιρετικά πολυμαθή. Σε αυτό το κείμενο, με τίτλο Vox populi (Φωνή του Λαού), παρουσίασε τα αποτελέσματα του μέσου όρου όλων των συμμετεχόντων σε έναν διαγωνισμό όπου έπρεπε να μαντέψεις το βάρος ενός βοδιού σε ένα επαρχιακό πανηγύρι."
  http://www.hitandrun.gr/pos-i-sofia-tou-plithous-bori-na-lisi-to-mistirio-ton-chamenon-ergon-tou-sexpir/

  "Το κατά πόσον ομάδες ανθρώπων μπορούν να φθάσουν σε μια σωστή απόφαση για κάτι (την αξία ενός προϊόντος, τον αριθμό των φασολιών που περιέχονται σε ένα βάζο, το βάρος ενός μοσχαριού) εξαρτάται από το αν οι προβλέψεις γίνονται ταυτόχρονα ή ακολουθιακά. Αν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει για την τιμή ενός αγαθού με τα μέλη της να κάνουν ανεξάρτητες εκτιμήσεις, τότε η μέση εκτίμησή τους είναι πιθανότατα ένας καλός δείκτης της αγοραίας αξίας του προϊόντος. Ωστόσο, αν αυτοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους ο ένας μετά τον άλλο γνωρίζοντας τις εκτιμήσεις όσων προηγήθηκαν (όπως στο παιχνίδι του «χαλασμένου τηλεφώνου») -αν η πληροφορία μεταφέρεται από τον καθένα στον επόμενο-, τότε μπορεί να φθάσουν οι τυφλοί να οδηγούν τους τυφλούς. Μόλις ένας κρίσιμος αριθμός ατόμων οδηγηθεί σε μια απόφαση, οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούν, σκεπτόμενοι ότι δε είναι δυνατόν όλοι οι άλλοι να κάνουν λάθος . Επομένως, το αν η σοφία του πλήθους είναι αξιόπιστη εξαρτάται από το αν τα άτομα αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα ή ακολουθιακά και σε αλληλοσύνδεση."
  http://antikleidi.com/2013/06/02/h-apopsh-tou-plithous/