Τη δεκαετία του 1980, οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν επανάσταση κι άλλαξαν τα πάντα στην κοινωνία, από επιχειρήσεις έως και στην Άμυνα, αλλά και στην ψυχαγωγία. Οι προγραμματιστές άρχισαν να φτιάχνουν επαναστατικά βιντεοπαιχνίδια, όπως το Pong και το Pac-Man.
Εκείνη την εποχή, κάποιος στη Σοβιετική Ένωση, θα πάει τα βιντεοπαιχνίδια σε άλλο επίπεδο θέτοντας τα θεμέλια για ένα από τα πιο ωραία παιχνίδια του κόσμου.
Το 1984 στη Μόσχα, ο 28χρονος τότε Alexey Pajitnov (βλ. παραπάνω φωτογραφία) ήταν μηχανικός και προγραμματιστής στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών και σχεδίαζε συστήματα υπολογιστών για τη σοβιετική κυβέρνηση. Του ανατέθηκε να ελέγξει τις ικανότητες μιας νέας μηχανής, οπότε έφτιαξε ένα πρόγραμμα που μετακινούσε διάφορα σχέδια.
Έπεφταν τέσσερα διαφορετικά τουβλάκια στην οθόνη όλο και πιο γρήγορα. Σχεδίασε ένα κωδικό, με τον οποίο τα τουβλάκια μπορούσαν να γυρίσουν ή να περιστραφούν. Αν δημιουργούσαν συνεχόμενες γραμμές στην οθόνη, εξαφανίζονταν κι έτσι υπήρχε χώρος για καινούργια. Ο σκοπός ήταν να εξαφανίζονται οι σειρές, έτσι ώστε τα τουβλάκια να μη φτάνουν μέχρι την οθόνη
επάνω.
Το πρόγραμμά του ήταν απλό, αλλά καθώς το δοκίμαζε, αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει να παίζει. Ανακάλυψε ότι το παιχνίδι ήταν εθιστικό και διασκεδαστικό.
Ξεκίνησε να παίζει με τους συναδέλφους του, οι οποίοι επίσης το βρήκαν εθιστικό. Ήταν τόσο δημοφιλές, ώστε τους αποσπούσε από τη δουλειά. Από τα τέσσερα τουβλάκια, πήρε την ρώσικη λέξη tetra και τη συνδύασε με το tennis, το αγαπημένο του άθλημα. Έτσι, το ονόμασε Tetris.
Ο Pajitnov και οι συνάδελφοί του, έπαιζαν με φίλους και συγγενείς. Σύντομα, εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στη Σοβιετική Ένωση. Σχεδόν όλοι όσοι είχαν υπολογιστή, έπαιζαν Tetris.
Το 1998 σε μια έκθεση στο Las Vegas, ένας ολλανδός προγραμματιστής, ο Henk Rogers, ανακάλυψε ένα αντίγραφο του Tetris κι όταν το έπαιξε, κόλλησε. Αντιλήφθηκε τη δυναμική του παιχνιδιού και ζήτησε τα δικαιώματα. Ο Rogers συμφώνησε να πάρει άδεια χρήσης η Nintendo και το 1989 το Tetris κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Έγινε εξαιρετικά δημοφιλές αμέσως. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι ήθελαν να παίξουν Tetris. Έγινε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι
της ΕΣΣΔ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Μέσα σε λίγα χρόνια, 40 εκατομμύρια αντίγραφα του Tetris πουλήθηκαν παγκοσμίως. Σήμερα, παραμένει η δημοτικότητά του χάρη στα smartphones και τα tablets. Το 2010, ανακοινώθηκε ότι όλη η σειρά Tetris είχε πουλήσει 170 εκατομμύρια αντίτυπα, εκ των οποίων τα 70 ήταν υλικά και τα 100 ψηφιακά σε κινητές συσκευές, πράγμα που το έκανε, το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις μέσω λήψης όλων των εποχών .