Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης υπάρχει ένα έκθεμα, που λίγοι μάλλον το θυμούνται. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο: «Naked came the stranger», το οποίο παρουσίαζε μια ιστορία σκανδάλων, ίντριγκας και εξαπάτησης.
Αυτό το βιβλίο συγκλόνισε τον κόσμο της λογοτεχνίας. Αποτελεί ενθύμιο μιας λογοτεχνικής φάρσας, που κατέδειξε πόσο πολύ χειραγωγείται η αναγνωστική μάζα από τους βιβλιοκριτικούς και πόσο εύκολα μπορεί ένα λογοτεχνικό σκουπίδι να γίνει best seller.
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, μιας εποχής κοινωνικών αλλαγών. Ο κόσμος αρχίζει να ασπάζεται μια νέα αντίληψη για την τέχνη, τη μουσική, την πολιτική και τον ελεύθερο έρωτα.
Το 1969, εν μέσω αυτής της δραματικής πολιτισμικής επανάστασης, ένα αισθησιακό μυθιστόρημα με μια γυμνή γυναίκα στο εξώφυλλο προκαλεί πάταγο. Ο τίτλος του: «Naked came the stranger». Ήταν μια σέξυ φαρσοκωμωδία, που διαδραματιζόταν στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Οι θαυμαστές καταβροχθίζουν κάθε σελίδα του πικάντικου αυτού βιβλίου και θέλουν διακαώς να μάθουν στοιχεία για την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Penelope Ashe.
Η Penelope Ashe, από σεμνή νοικοκυρά έγινε ηδυπαθής συγγραφέας και από απόλυτα άγνωστη αποτέλεσε το επίκεντρο συζητήσεων. Παρά την αναγνώριση όμως, σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις.
Αυτή η στρατηγική εκτοξεύει κι άλλο τις πωλήσεις του βιβλίου της, που κάνει πωλήσεις ρεκόρ. Πουλάει 20.000 αντίτυπα στις δύο πρώτες βδομάδες κυκλοφορίας.
Αλλά οι πιο σοβαροί αναγνώστες έχουν άλλη άποψη. Οι κριτικοί αποκαλούν το γράψιμο σκουπίδι κι ερασιτεχνικό. Οι New York Times γράφουν μια πολύ αρνητική κριτική. Αυτό όμως, ενισχύει κι άλλο την επιθυμία του κοινού να διαβάσει το σκανδαλώδες βιβλίο. Η ειρωνεία είναι ότι τελικά μπήκε στη λίστα best sellers των Times.
Μέχρι το φθινόπωρο, είχε διαβαστεί παγκοσμίως κι είχε μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η Penelope Ashe είχε κάνει αίσθηση σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Κι όμως, η ίδια παρέμενε μυστήριο.
Αν και είχε κατακτήσει τις καρδιές πολλών αναγνωστών, δεν την έβρισκες πουθενά.
Τον Σεπτέμβριο του 1969, το ενδιαφέρον του κοινού κορυφώνεται. Η συγγραφέας επιλέγεται ως καλεσμένη της εξαιρετικά δημοφιλούς εκπομπής του διάσημου βρετανού τηλεπαρουσιαστή David Frost.
Οι θαυμαστές επιτέλους θα μάθουν την αλήθεια για το σκανδαλώδες έργο.
Πολλοί τηλεθεατές παρακολουθούν την εκπομπή του Frost, για να γνωρίσουν τη διάσημη συγγραφέα. Όταν ο παρουσιαστής όμως την καλεί να βγει από τα παρασκήνια και να παρουσιαστεί στο κοινό της εμπομπής μπροστά στις κάμερες, γίνεται κάτι αναπάντεχο.
Όταν είπε το όνομα της συγγραφέως, αντί για την Penelope Ashe, παρουσιάστηκε ένας άνδρας. Κι αμέσως μετά, άλλος ένας και μετά κι άλλος κι άλλος... Συνολικά εμφανίστηκαν στο πλατό 24 άντρες! Το κοινό σοκαρίστηκε.
Πρώτος μίλησε ο δημοσιογράφος Mike McGrady. Ήταν αρθρογράφος της Newsday.
Μπροστά στο έκπληκτο κοινό, κάνει μια φοβερή αποκάλυψη: Αυτός κι οι άλλοι άντρες, όλοι δημοσιογράφοι, είναι οι αληθινοί συγγραφείς του βιβλίου!
Ο McGrady εξηγεί, ότι το βιβλίο γράφτηκε, για να εκθέσει τη ζοφερή εκδοτική κατάσταση της χώρας, καθότι ήταν πεπεισμένος ότι η λαϊκή λογοτεχνική κουλτούρα ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου, χειραγωγούταν από τις απόψεις ορισμένων αμφιλεγόμενων κριτικών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή κι ότι κάθε βιβλίο θα μπορούσε να πετύχει, αρκεί να περιείχε αρκετό σεξ.
Αποκάλυψε ότι έγραψαν επί τούτου ένα άθλιο βιβλίο, για να δείξουν ότι μπορεί να γίνει best seller.
Έγραψαν ηθελημένα ένα βιβλίο χαμηλού επιπέδου. Κάθε κεφάλαιο το έγραψε διαφορετικό άτομο, για να υπάρχει πλήρης ανακολουθία. Επειδή οι περισσότεροι ήταν έμπειροι δημοσιογράφοι, ήξεραν να γράψουν καλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο McGrady τους έδινε πίσω τα κείμενα, για να τα διορθώσουν και να τα κάνουν χειρότερα.
Στο τέλος, υπέβαλαν το βιβλίο για έκδοση με το ψευδώνυμο Penelope Ashe, την οποία υποδύθηκε η κουνιάδα του McGrady.
Καθώς μεγάλωνε η δημοτικότητα του βιβλίου, ο αρχηγός της ομάδας αποφάσισε τελικά, ότι ήρθε η ώρα να πουν την αλήθεια.
Όλοι ήταν εντυπωσιασμένοι από την επιτυχία.
Επιπλέον, η αποκάλυψη της φάρσας συνετέλεσε στην περαιτέρω δημοτικότητα του βιβλίου.