ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

Ο Πόνζι
και οι πυραμίδες
της εξαπάτησης


Βοστόνη, 1919. Υπό τη σκιά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ αναδύονταν ως παγκόσμιος οικονομικός ηγέτης.

Μια επενδυτική εταιρεία θα εκμεταλλευόταν το κλίμα: Η Securities Exchange Company.

Ιδρυτής της ήταν Τσαρλς Πόνζι, ένας κομψός ιταλός μετανάστης, ο οποίος ντυνόταν ωραία κι έκανε καλή εντύπωση στον κόσμο.

Ο Πόνζι πρόσφερε στους επενδυτές μια ασυναγώνιστη συμφωνία. Έδινε την υπόσχεση να τους πληρώνει επιτόκιο 50% μέσα σε 45 ημέρες, σε μια εποχή, που αν κατάθεταν τα χρήματά τους σε τράπεζα θα έπαιρναν 5% επιτόκιο για όλο το χρόνο.

Πάρα πολλοί επενδυτές έκαναν ουρά να δίνουν μετρητά στον Πόνζι. Μέσα σε ένα χρόνο συγκέντρωσε οκτώ εκατομμύρια δολάρια, σημερινής αξίας πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Ο σκληρά εργαζόμενος Πόνζι ζούσε μέσα στην πολυτέλεια. Είχε το καλύτερο αυτοκίνητο στη Βοστόνη, αγόρασε πολυτελές σπίτι κι όλοι έλεγαν: «Θέλω να συμμετάσχω κι εγώ».Τσαρλς Πόνζι.
O όρος «Σχήμα Πόνζι» αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.
Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα, που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές,
αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Η εταιρεία του Πόνζι όμως, δεν ήταν όπως φαινόταν.

Ένας υπάλληλός του, έκανε μία σοκαριστική αποκάλυψη: Ο Πόνζι χρωστούσε εκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές απαίτησαν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Όταν το έκαναν αρκετοί, ο Πόνζι δεν είχε να τους πληρώσει.


Ερευνώντας τα χρήματα οι δημοσιογράφοι έψαξαν τις συμφωνίες του κι ανακάλυψαν ότι πριν από δέκα χρόνια είχε δικαστεί για πλαστές επιταγές.

Η καλοφτιαγμένη του εικόνα ήταν απάτη. Ουσιαστικά, ήταν ένας απατεώνας σε όλη του την καριέρα.

Αφού ο Πόνζι όμως έβγαζε εκατομμύρια, γιατί χρωστούσε; Και τι έκανε με τα χρήματα των επενδυτών;

Η ιστορία είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όταν ο Πόνζι έψαχνε το επόμενο κέρδος.

Βρήκε την ευκαιρία να πλουτίσει, όταν έλαβε ένα δέμα από το εξωτερικό. Στο δέμα υπήρχε ένα διεθνές ταχυδρομικό κουπόνι. Τέτοια κουπόνια εκδίδονταν για να προάγουν τη διεθνή αλληλογραφία. Τα άτομα τα αγόραζαν σε μία χώρα και τα έστελναν σε παραλήπτη σε άλλη χώρα. Ο παραλήπτης τα αντάλλαζε με γραμματόσημα.

Σε αυτό το απλό κομμάτι χαρτιού, ο Πόνζι είδε την ευκαιρία για πλούτη. Πίστευε ότι θα πωλούσε τα γραμματόσημα με κέρδος. Θα αγόραζε τα κουπόνια στην Ιταλία πολύ φθηνά, θα τα πήγαινε στις ΗΠΑ όπου τα λεφτά άξιζαν πιο πολύ και θα τα αντάλλαζε με γραμματόσημα. Θα έβγαζε ένα κέρδος περίπου 500%.

Ο Πόνζι έστησε ένα σχέδιο να αγοράζει μεγάλες ποσότητες διεθνών κουπονιών. Στο μεταξύ, υποσχόταν στους επενδυτές τεράστια κέρδη.

Αλλά η εξίσωση είχε ένα λάθος. Δεν γινόταν μεγάλη πώληση και αγορά ταχυδρομικών κουπονιών, ώστε ο Πόνζι να βγάζει το κέρδος που υποσχόταν.

Όλο το επιχειρηματικό του σχέδιο ήταν απάτη. Ουσιαστικά, έκλεβε τα λεφτά των επενδυτών, αντί να αγοράζει κουπόνια. Για την ακρίβεια, είχε αγοράσει κουπόνια αξίας μόνο 61 δολαρίων.


Η μη βιώσιμη εκθετική εξέλιξη μιας κλασικής πυραμίδας.
Ένα διεθνές ταχυδρομικό απαντητικό κουπόνι, όπως αυτά που χρησιμοποίησε ο Πόνζι στο σχήμα του.


Αφού ο Πόνζι δεν έβγαζε έτσι λεφτά, πώς πλήρωνε εκατομμύρια στους πρώτους επενδυτές;

Οι πρώτοι επενδυτές πληρώνονταν από τα λεφτά των επόμενων. Αφού κρατούσε ένα ποσό ο ίδιος, έπαιρνε τα λεφτά νέων επενδυτών και με αυτά πλήρωνε τους πρώτους επενδυτές.

Όταν ανακαλύφθηκε η εξαπάτηση, ο Πόνζι καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για ταχυδρομική απάτη.

Ως σήμερα, οι πυραμίδες που πληρώνουν αρχικούς επενδυτές με καταθέσεις επόμενων ονομάζονται «Σχήματα Πόνζι». Μας θυμίζουν τον άνθρωπο, που έγινε συνώνυμος με την απάτη.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50791

  16 Απρ 2021

  Η αίσθηση της "αποκλειστικότητας" θα σας βοηθήσει να πουλήσετε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Ο Madoff δεν διαφημίζει το πλάνο του. Είχε αναπτύξει, δε, ένα καλά εξασκημένο στυλ, ισχυριζόμενος στους φίλους που τον ρωτούσαν αν μπορούσαν να επενδύσουν χρήματά στα funds του ότι ήταν "γεμάτος" και δεν μπορούσε να κάνει τίποτε γι' αυτούς - για να αλλάζει ρότα λίγο αργότερα και να τους λέει ότι τελικώς θα μπορούσε να βρει τρόπο να τους διευκολύνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται προνομιούχοι που τους επιτρέπεται η πρόσβαση και αντιλαμβάνονται αυτό που αγοράζουν ως κάτι το ξεχωριστό. Είναι σχεδόν αρετή για ένα fund να μην υπόκειται σε αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και να στερείται διαφάνειας. Μια δεκαετία αργότερα, εναλλακτικές μορφές επενδυτικών σχημάτων όπως τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου (hedge funds) και οι εταιρείες ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να επωφελούνται από αυτό.
  Η απόλυτη σκληρότητα και η κοινωνιοπαθητική έλλειψη συμπόνιας για τους άλλους κάνουν το έγκλημα πολύ πιο εύκολο. Ο Madoff στόχευσε σκόπιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και θρησκευτικές ομάδες του ίδιου του του δόγματος. Έκλεψε από φίλους του. Ορθόδοξος εβραίος ο ίδιος, λήστεψε τους ομόθρησκούς του και λεηλάτησε την περιουσία του Πανεπιστημίου Yeshiva, ενός από τα πλέον εμβληματικά ιδρύματα της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
  https://www.capital.gr/bloomberg-view/3539233/pos-na-apofugete-na-pesete-thuma-tou-epomenou-bernie-madoff

 • Ανώνυμος 49015

  12 Μαΐ 2020

  "Ο Οθων απάντησε μάλλον απερίσκεπτα και με κάποια αλαζονεία ότι καθώς ήταν ο μοναδικός χριστιανός βασιλιάς στην Εγγύς Ανατολή είχε να εκπληρώσει ιερή αποστολή και ότι ο Θεός στη μεγαλοσύνη του ποτέ δεν θα εγκατέλειπε την υπόθεση της Χριστιανοσύνης."
  https://www.tanea.gr/2020/04/04/people/i-theokatarati-kseni-tou-1854-i-asiatiki-xolera-pou-xtypise-tin-ellada/

  Και της βόρειας Αφρικής, Πακιστάν και Μπαγκλαντές θα πρόσθετα.
  Σωστός ο Όθων.

 • Ανώνυμος 49013

  12 Μαΐ 2020

  Μια και μιλάμε για απατεώνες, ας μιλήσουμε για ρωμιοσύνη:

  Προφανώς όμως επικράτησε η κλασική συνταγή του πολιτικού συστήματος: επιδόματα. Ανεβάζουν τη δημοτικότητα και φέρνουν ψήφους. Η μεταπολίτευση μάς ιδρυματοποίησε, διδάσκοντάς μας να ζητούμε τα πάντα από το κράτος. Μα, το κράτος διαχειρίζεται δικά μου λεφτά. Δεν το ξέρω; Ναι, αλλά προσδοκώ οι αναλήψεις μου από το κοινό ταμείο να είναι περισσότερες από τη συμμετοχή μου σ’ αυτό!
  https://www.capital.gr/arthra/3452605/kratiki-stirixi-stin-oikonomia-kai-alla-egklimata

  Κι όμως, όταν αντιλήφθηκε πως πλησίαζε το τέλος, ζήτησε μια τελευταία χάρη που φανερώνει και το μεγαλείο της ψυχής του. Η ύστατη επιθυμία του ήταν να προσκληθούν όλοι στην κηδεία του. Τελικά, δεν εμφανίστηκε κανένας. Αργότερα, ο επίσης συγχωρεμένος πια Κώστας Τσάκωνας ανέλαβε την ευθύνη να απολογηθεί για λογαριασμό όλων. «Συχώρα μας φίλε Τάκη και μένα και τους άλλους που δεν ήρθαμε στον αποχαιρετισμό, αλλά ντρεπόμαστε γιατί όλοι σε είχαμε ξεχάσει. Πώς λοιπόν να σε θυμόμαστε στο φριχτό φευγιό σου από ένα κόσμο θεατρίνικο γεμάτο υποκρισία»…
  https://menshouse.gr/prosopa/112590/sychora-mas-file-taki-o-xechasmenos-gigantas-tis-zois-poy-efyge-zitontas-mia-teleytaia-chari#.XhsvheZ0CNg.facebook

  Ορισμένες από τις ανατριχιαστικές «αποκαλύψεις» αποδεικνύονται υπερβολές (στην καλύτερη περίπτωση) ή απλά κατασκευασμένα μυθεύματα ευφάνταστων και διψασμένων για δόξα δημοσιογράφων. Σύμφωνα με την «άλλη αλήθεια», στη δεκαετία του ’40 και με αφορμή τις φρικαλεότητες του εμφυλίου πολέμου των οποίων έγινε και η ίδια μάρτυρας, εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα ψυχοπάθειας.
  Η ιστορία που πούλαγαν οι εφημερίδες ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη. Απαγορευμένοι έρωτες, αντάρτες, σκληρότητα, τιμωρία, εγκλεισμός, φρίκη και -τελικά- η λύτρωση. Όλα τα συστατικά ενός επιτυχημένου σεναρίου που συντηρήθηκε στις πρώτες σελίδες για πολύ καιρό. Τα αδέλφια παρουσιάζονταν ως τα τέρατα που -ακολουθώντας τις εντολές του άκαρδου πατέρα- κακοποιούσαν σε βαθμό τρέλας την αδελφή τους. Μια πιο προσεκτική ματιά (ή μια απλή ματιά) θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς πως και οι δικές τους συνθήκες διαβίωσης δεν διέφεραν πολύ από εκείνες της Ελένης.
  https://menshouse.gr/istories/66641/oli-enochi-gia-tin-tragiki-eleni-apo-kostalexi

 • Ανώνυμος 49011

  10 Μαΐ 2020

  Αναρωτιέμαι αν ο συντάκτης κατανοεί το γράφημα με την πυραμίδα. Αν όχι , τότε ποιος ο λόγος να το συμπεριλάβει στο κείμενο.. Γράφουμε για κάτι που ξέρουμε και κατανοούμε και το έχουμε ψάξει, όχι για πράγματα που δεν κατανοούμε και απλώς τα "κολλάμε" μεταξύ τους. Προσοχή σε αυτό.

  "Τα συγκεκριμένα σχήματα έχουν μείνει στην ιστορία ως Κομπίνα Πόντσι. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη «πυραμίδα» εμφανίστηκε από το Τσαρλς Πόντσι το 1919 στην Αμερική. Έστησε μια εταιρία-φάντασμα και κατάφερε να πείσει πολλούς να επενδύσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό ήθελαν με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τα διπλάσια ως κέρδος μέσα σε 90 μέρες. Στο σχήμα συνέρρευσε πλήθος κόσμου, αφού ο Πόντσι κατάφερε να τους πείσει για την «κερδοφορία» της επιχείρησης πληρώνοντας τους πρώτους επενδυτές με τα λεφτά αυτών που έμπαιναν τελευταίοι στη λίστα. Το σχήμα κατέρρευσε μέσα σε έναν χρόνο, αλλά ο Πόντσι κατάφερε να κερδίζει μέχρι τότε 200 χιλιάδες δολάρια την ημέρα."
  https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-valaris/-_8700_b_13412762.html

  https://www.mixanitouxronou.gr/to-kolpo-me-tis-piramides-o-thrilikos-kompinadoros-tsarls-ponzi-pou-to-onoma-tou-egine-sinonimo-me-tis-ikonomikes-apates-ki-omos-katelixe-na-doulepsi-sto-ipourgio-ikonomikon-tou-mousolini/

  Ας πάμε σε ταινίες:

  The Wizard of Lies (2017)
  https://www.imdb.com/title/tt1933667/

  Gold (2016)
  https://www.imdb.com/title/tt1800302/

  Μια και μιλάμε για ταινίες, δείτε και την παρακάτω. Γερμανικούρα, αλλά ψαγμένη και στο δεύτερο μισό περιέχει μπόλικη ρωμιοσύνη. ;)
  In the Fade (2017)
  https://www.imdb.com/title/tt5723272/