ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΜΑΪΜΟΥ

Γίνεται
προς τιμή των μακάκων,
αλλά κι ενός πιθηκόμορφου
θεού της Ταϊλάνδης


Στα περισσότερα μέρη είναι καλό να είσαι βασιλιάς.

Στην πόλη Λοπμπούρι της Ταϊλάνδης όμως, καλύτερα να είσαι... μαϊμού.


Εικόνες από το Λοπμπούρι της Ταϊλάνδης, την πόλη των μαϊμούδων.

IMAGE DESCRIPTIONΤο Λοπμπούρι είναι γεμάτο μαϊμούδες. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες μακάκους της ομάδας Μακάκος ο ταινιώδης (Macaca fascicularis), που ζουν εκεί από πολύ παλιά.

Αυτές οι μαϊμούδες τρώνε πολύ. Είναι γνωστές στους επιστήμονες ως «καιροσκοπικά παμφάγα», καθώς τρώνε όλα όσα δεν είναι... καρφωμένα στο έδαφος. Από φυτά και ζώα, μέχρι λουλούδια, φύλλα, ακόμα και φλοιούς δέντρων. Και φυσικά, αρπάζουν με χαρά όποιο ανθρώπινο φαγητό μπορέσουν με τα αξιολάτρευτα... μαλλιαρά χέρια τους.

Γιατί όμως η πόλη ανέχεται τέτοια δραστηριότητα; Η απάντηση βρίσκεται σε έναν ινδουιστικό μύθο. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οι μαϊμούδες είναι απόγονοι μιας θεότητας, γνωστής ως Χάνουμαν.

Ο Χάνουμαν είναι ο βασιλιάς των μαϊμούδων, κάτι σαν ήρωας. Πολλά χρόνια πριν, όταν ο βασιλιάς των δαιμόνων έκλεψε μία νέα γυναίκα, τη Σίτα, ο άντρας της, ο πρίγκιπας Ράμα, επικαλέστηκε τον Χάνουμαν για να σώσει την αγαπημένη του.

Ο Θεός των μαϊμούδων, γνωστός για την υπερδύναμή του, πολέμησε και νίκησε τον δαίμονα, οπότε επέστρεψε τη Σίτα στον ευγνώμονα σύζυγό της. Ο πρίγκιπας είπε τότε στο Θεό, πως το Λοπμπούρι του ανήκει κι επιπλέον ότι η γη θα ανήκει για πάντα στους απογόνους του.

Σήμερα, θα βρείτε τους πολλούς απογόνους του Χάνουμαν στο ναό Φρα Πρανγκ Σαμ Γιοντ ή αλλιώς «Ιερός πύργος με τα τρία δόντια». Χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως ινδουιστικος ναός κι αποτελεί πια το σπίτι χιλιάδων μαϊμούδων.

Ο ναός προσελκύει χιλιάδες περίεργους επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι καλύτερα να έχουν το νου τους. Οι μαϊμούδες έχουν συνηθίσει τον κόσμο και τους τουρίστες και δεν φοβούνται κανέναν. Κλέβουν πράγματα από τους ανθρώπους. Τα γυαλιά, τα σανδάλια ή την κάμερά τους.
Ο ναός των μαϊμούδων, Φρα Πρανγκ Σαμ Γιοντ.

Μακριά από το ναό, στο κέντρο του Λοπμπούρι, συχνάζουν κυρίως αρσενικοί μακάκοι, που τραβάνε τηλεφωνικά καλώδια, κλέβουν από μαγαζιά και μπαίνουν σε όσα σπίτια δεν έχουν στα παράθυρα κάγκελα.

Πέρα από τις ενοχλήσεις όμως, οι ντόπιοι ξέρουν πως οφείλουν τον τουρισμό και την οικονομία τους στα αυθάδη αυτά πιθηκοειδή. Και βρήκαν τον τέλειο τρόπο να τα ευχαριστήσουν: Την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου οργανώνεται μια γιορτή, μου έχει πάρα πολλή πλάκα.

Γίνεται ένα φεστιβάλ μπουφέ προς τιμή του Χάνουμαν, στο οποίο αποτίεται φόρος τιμής στις μαϊμούδες, για την ευημερία της πόλης.

Σερβίρονται δύο τόνοι φαγητό αποκλειστικά για τις μαϊμούδες. Το τσιμπούσι κοστίζει κάποιες χιλιάδες δολάρια κι οι μαϊμούδες το τρώνε όλο σε μία μέρα.
Εικόνες από το φεστιβάλ με τις μαϊμούδες του Λομπούρι.


Το αγαπημένο γλυκό των μαϊμούδων, τονγκ γιοτ.


Φυσικά, οι μαϊμούδες τρώνε τα πάντα, αλλά αγαπάνε πιο πολύ τα γλυκά. Ένα από τα αγαπημένα τους γλυκά είναι οι χρυσοί κρόκοι αυγού, το τονγκ γιοτ, το οποίο φτιάχνεται από κρόκο αυγού, αλεύρι και ζάχαρη.

Στα ταϊλανδέζικα, τονγκ σημαίνει χρυσός και πολλοί πιστεύουν, πως ο χρυσός συμβολίζει την καλοτυχία. Έτσι, αν οι μαϊμούδες το φάνε στο επίσημο δείπνο τους, σημαίνει ευλογία για όλη την πόλη.

Εκτός από το φαγητό, γίνεται και παρέλαση στην κεντρική πλατεία. Υπάρχουν λόγοι, μουσική, μπαλόνια, αλλά και καβγάδες μεταξύ των μαϊμούδων.

Με καλοτυχία για τους ντόπιους, χιλιάδες γεμάτα στομάχια και το χάος που δημιουργούν οι μαϊμούδες, το φεστιβάλ μπουφέ του Λουπμπούρι είναι πραγματικά ένα φεστιβάλ... μαϊμού.