ΕΞΩΓΗΙΝΗ
ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Όταν αστροναύτες
κατέβηκαν
σε διαστημική απεργία


Θα σας περιγράψουμε μια απίθανη περιπέτεια, που εκτυλίχθηκε 430 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, μια θρυλική στιγμή στην ιστορία της εξωγήινης εργασίας.

Τρεις αμερικανοί αστροναύτες της NASA φέρεται να κατέβηκαν σε διαστημική απεργία, ενώ ήταν σε τροχιά, απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας.


Το πλήρωμα του Skylab 4.
Από αριστερά προς τα δεξιά οι αστροναύτες: Gerald P. Carr (κυβερνήτης), Edward G. Gibson (επιστήμονας) και William R. Pogue (πιλότος).


Ήταν 16 Νοεμβρίου 1973, όταν ξεκίνησε το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι στο σταθμό Skylab. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τότε διαστημική αποστολή της NASA, διάρκειας 84 ημερών.

Θα έκαναν ιατρικά πειράματα για το πώς οι αστροναύτες θα άντεχαν για τόσο καιρό στο Διάστημα και πολλά ακόμα και διάφορα άλλα επιστημονικά πειράματα.

IMAGE DESCRIPTIONΗ NASA απαιτούσε να κάνουν βάρδιες 16 ωρών και για τις 84 συνεχόμενες μέρες. Το πλήρωμα σίγουρα επωμίστηκε πολύ μεγάλο βάρος.

Τα πράγματα είχαν αρχίσει να πηγαίνουν στραβά με το που έφτασαν στο σταθμό. Οι αστροναύτες προσβλήθηκαν από διαστημική ναυτία, μια ακραία εκδοχή ζαλάδας, που προκαλείται ορισμένες φορές, μέχρι να προσαρμοσθεί ο οργανισμός στο Διάστημα.

Η NASA είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα χωρίς να λάβει υπόψη το χρόνο, που το αρχάριο πλήρωμα θα χρειαζόταν για να εγκλιματιστεί.

Προς ανακούφιση του Κέντρου Ελέγχου, οι αστοναύτες ανάρρωσαν μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά το πλήρωμα είχε ήδη μείνει πίσω στα καθήκοντά του. Χρειάστηκε να αναπληρώνουν το χαμένο χρόνο στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα, χάνοντας ορισμένες φορές ακόμα και τα γεύματά τους.

Επρόκειτο για την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο Skylab και στη NASA ήθελαν να το εκμεταλλευτούν.

Αλλά την έκτη βδομάδα συνέβη κάτι, το οποίο σόκαρε το Κέντρο Ελέγχου. Στις 28 Δεκεμβρίου η επικοινωνία με το Skylab ξαφνικά διακόπηκε. Αναμφίβολα, το Κέντρο Ελέγχου ανησυχούσε, μήπως συνέβη κάτι κακό στους αστροναύτες. Προσπαθούσαν να βρουν τι βρισκόταν πίσω από τη διακοπή της επικοινωνίας. Είχε υποστή ο διαστημικός σταθμός κάποια τρομερή καταστροφή; Και τι απέγιναν οι τρεις αστροναύτες;

Δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στην ιστορία της NASA. Τι είχε απογίνει το πλήρωμα του Skylab;

Στην πραγματικότητα, το πλήρωμα ήταν σώο και αβλαβές. Ο λόγος για τη διακοπή της επικοινωνίας ήταν ότι κατέβηκαν σε απεργία.

Από την οπτική των αστροναυτών ήταν φρικτή η κατάσταση. Επί έξι βδομάδες εργάζονταν στα όρια της κατάρρευσης. Δεν ήταν μόνο εξαντλημένοι από τις βάρδιες των 16 ωρών, αλλά λειτουργούσαν και υπό πίεση. Το πλήρωμα εξωθήθηκε στα όριά του.

IMAGE DESCRIPTIONΟπότε, αποφάσισαν να κάνουν κάτι χωρίς προηγούμενο. Να κάνουν στάση εργασιών στο Διάστημα.

Διέκοψαν τις επικοινωνίες για 24 ολόκληρες ώρες.

Κι ενώ οι αξιωματούχοι και οι τεχνικοί στο έδαφος αγωνιούσαν για τη μοίρα της αποστολής, εκείνοι ξεκουράζονταν και απολάμβαναν τη θέα. Αυτό ακριβώς χρειαζόταν το πλήρωμα.

Το επόμενο πρωί, το πλήρωμα αποκατέστησε την επικοινωνία με τη NASA. Κι ενώ ανέμεναν θυμωμένες αντιδράσεις από τη Γη, προς ανακούφισή τους, η NASA ήταν έτοιμη να συμβιβαστεί.

Όταν το Κέντρο μίλησε στους αστροναύτες, ανακουφίστηκε. Συμφώνησαν να γίνουν τα πράγματα πιο επιεική.

Για τις επόμενες έξι βδομάδες το πρόγραμμα ρυθμίστηκε. Επέτρεπε ξεκούραση και διακοπές για γεύματα. Οι συνθήκες στο Skylab σίγουρα βελτιώθηκαν.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1974 το πλήρωμα επέστρεψε μετά από το ρεκόρ των 84 ημερών σε τροχιά. (Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από τη σοβιετική αποστολή του Salyut 6 EO, που έμειναν 96 ημέρες στο Διάστημα).

Χάρη σε αυτή την αποστολή, η NASA έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιδράσεις στο σώμα, της μακράς παραμονής στο Διάστημα.

Αν και η αποστολή Skylab 4 έγινε γνωστή για το περιστατικό της διαστημικής απεργίας, έγινε γνωστή και για το μεγάλο αριθμό πειραμάτων, που εκτελέστηκαν.

Το πλήρωμα του Skylab 4 έθεσε νέο προηγούμενο για τη NASA. Οι αστροναύτες ήταν άνθρωποι, όχι ρομπότ κι ο φόρτος εργασίας τους έπρεπε να είναι ισορροπημένος.IMAGE DESCRIPTIONΑν και όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο ότι πράγματι υπήρξε ελάττωση του φόρτου εργασίας των αστροναυτών, ορισμένοι αμφισβητούν ότι αυτό έγινε λόγω διαστημικής απεργίας (βλ. στο διαδίκτυο: Skylab controversy).

Άλλοι μιλούν για μικρότερης χρονικής διάρκειας διακοπή της επικοινωνίας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έγινε πράγματι μια διακοπή, που όμως δεν οφειλόταν σε απεργία, αλλά σε λάθος συγχρονισμό του εξοπλισμού.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το κόστος κάθε μιας μέρας στο Διάστημα για την αποστολή Skylab 4 ανερχόταν σε περίπου 22,4 εκατομμύρια δολάρια κι αποκλείεται να μην το έλαβαν αυτό υπόψη τους άνθρωποι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και πολύ πειθαρχημένοι, όπως είναι οι αστοναύτες.Διαβάστε επίσης στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
Τροχιά τρόμου. (Όταν έπεφτε το Skylab).ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


1 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ανώνυμος 48405

    1 Φεβ 2020

    https://menshouse.gr/prosopa/527/527-sergei-krikalev-o-kosmonautis-symvolo-tis-sovietikis-parakmis-pou-ezise-ksexasmenos-sto-diastima-313-imeres