ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

Πώς μια ενδεχόμενη
διαστημική καταστροφή
θα χρησιμοποιούταν
ως κάλυμμα για τον Γ΄ΠΠ


Είναι απίστευτο να σκεφτείς ότι μια αποτυχημένη διαστημική αποστολή θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του πλανήτη. Κι όμως, σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο σχέδιο της CIA, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν μια ενδεχόμενη διαστημική καταστροφή ως κάλυμμα για την έναρξη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, η NASA είχε εστιάσει τις προσπάθειές της στο να στείλει τον Τζον Γκλεν, τον πρώτο αμερικάνο σε τροχιά. Η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ είχαν ανάγκη το διαστημικό αγώνα ως μέσο, προκειμένου να δείξουν ότι οι κοινωνίες τους ήταν ανώτερες, η οικονομία και η έρευνά τους ήταν καλύτερες.

Όταν λοιπόν, ο Τζον Γκλεν εκτοξευόταν στο Διάστημα μέσα στο σκάφος Freindship 7 του Προγράμματος Mercury στις 20 Φεβρουαρίου 1962, η CIA και στρατιωτικοί αναλυτές του Πεντάγωνου σχεδίαζαν —εάν η αποστολή αποτύγχανε κι ο αστροναύτης δεν επέστρεφε στη Γη— να κατηγορήσουν γι’ αυτό ως υπαίτια την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

Το σχέδιο ονομαζόταν «Επιχείρηση Βρώμικο Κόλπο» και, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της εποχής τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν προ ετών και δημοσιοποιήθηκαν, η ιδέα ήταν να «κατασκευαστούν διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, που θα αποδεικνύουν ηλεκτρονικές παρεμβολές εκ μέρους των κουβανών». Αυτά τα κατασκευασμένα στοιχεία θα αποτελούσαν την τέλεια δικαιολογία των ΗΠΑ, για να εισβάλουν στην Κούβα.Ο Τζον Γκλεν μπαίνει στο διαστημικό σκάφος για την ιστορική του πτήση.


Η NASA είναι μια πολιτική διαστημική υπηρεσία, μα πάντα είχε σχέση με το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, καμιά φορά ίσως, πολύ στενή.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1962, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Μετέφερε τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη. Η αποστολή του Τζον Γκλεν ήταν να μπει σε τροχιά με επιτυχία και να επιστρέψει στη Γη.

Ήταν μεγάλη η πίεση της NASA να επιτύχει η αποστολή του Τζον Γκλεν. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ήδη είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά.

Η αποστολή του Γκλεν αποτελούσε το καμάρι ολόκληρων των ΗΠΑ. Έγινε σε μία περίοδο, που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης ήταν στο αποκορύφωμά τους. Ο κόσμος βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων είχε γίνει μόλις λίγους μήνες πριν. Οι αμερικάνοι έψαχναν μια δικαιολογία για να εισβάλουν και πάλι στην Κούβα.

IMAGE DESCRIPTIONΕνώ οι ελπίδες της NASA βρίσκονταν στην αποστολή του Τζον Γκλεν, κάποιοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν προετοιμασμένοι για αποτυχία. Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA (βλ. δεξιά), αποκάλυψε ότι παίζονταν πολλά περισσότερα στην αποστολή του αστροναύτη.

Το έγγραφο ήταν μέρος ενός σχεδίου που λεγόταν «Επιχείρηση Μαγκούστα». Η CIA έκανε κάποιες προτάσεις για την ανατροπή του Κάστρο. Μια από αυτές ήταν η «Επιχείρηση Βρώμικο Κόλπο». Αν η αποστολή του Τζον Γκλεν αποτύγχανε, θα έριχναν το φταίξιμο στην Κούβα κι έτσι θα μπορούσαν ευκολότερα να αποσταθεροποιήσουν το κομμουνιστικό καθεστώς του Κάστρο.

Αναλυτές έκαναν μια αξιολόγηση για τις πιθανές συνέπειες. Ειδικοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) προειδοποίησαν, ότι αν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στην Κούβα, οι σοβιετικοί θα απαντούσαν με πυρηνικά όπλα. Αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία θα οδηγούσε στο θάνατο 150 εκατομμύρια ανθρώπους.


Όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ο Γκλεν γνώριζε κάτι, καθώς πετούσε έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Στο διαστημικό σκάφος όλα πήγαιναν καλά, όμως κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι χαλάρωσαν οι σφιγκτήρες της θερμικής ασπίδας. Αν αποχωριζόταν η ασπίδα, το διαστημόπλοιο θα καιγόταν κατά την επανείσοδο. Η αποστολή ήταν στα πρόθυρα αποτυχίας. Φυσικά, ούτε οι σοβιετικοί, ούτε οι κουβανοί ήταν πίσω απ΄ αυτό.

Το προσωπικό της NASA στο Κέντρο Ελέγχου σκεφτόντουσαν ιδέες για το πρόβλημα της θερμικής ασπίδας. Ο φόβος ήταν, πως όταν ο Τζον θα άναβε τους ανασχετικούς πυραύλους κατά την επανείσοδό του για να επιβραδύνει, αν ήταν όντως χαλαροί οι σφιγκτήρες, θα αποχωριζόταν η ασπίδα. Ήταν μια θανάσιμη κατάσταση. Έτσι, αποφασίστηκε να μην ενεργοποιηθούν οι ανασχετικοί πύραυλοι, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο.

Η θερμική ασπίδα έμεινε στη θέση της. Ο Γκλεν τελικά, προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στην κάψουλα, 1.290 χιλιόμετρα από τις ακτές των Βερμούδων. Έγινε ο πρώτος αμερικάνος σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκτέλεσε την αποστολή με επιτυχία.

Θα πρέπει μάλλον να είμαστε ευγνώμονες, που η NASA τα κατάφερε. Ο Τζον Γκλεν έγινε αμερικάνος ήρωας.

Η CIA δεν είχε την ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή την «Επιχείρηση Βρώμικο Κόλπο». Μην ξεχνάμε όμως, ότι ήταν μόνο ένα σχέδιο. Δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο εντέλει θα υλοποιείτο.


Ο Τζον Γκλεν φωτογραφίζεται με τη διαστημική κάψουλα του Προγράμματος Mercury, εξ αιτίας της οποίας ενδεχομένως θα ξεκινούσε ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι, ότι το όνομα της κάψουλας ήταν «Φιλία» (Frendship 7).


Δεν γνωρίζουμε πάντως, πόσο δυσκολεύτηκε η CIA, προκειμένου να κρατήσει μυστική αυτή την άκρως απόρρητη επιχείρηση τόσα χρόνια.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τα βρώμικα κόλπα των αντιμαχόμενων δυνάμεων μέχρι σήμερα, έχει περάσει πολύς καιρός και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν άριστα το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ κι όποτε κάποιος πολίτης στις μέρες μας επιχειρήσει να δημοσιοποιήσει μια συνωμοσία που ενδεχόμενα έχει υποπέσει στην αντίληψή του, γεμίζει το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ με ένα σωρό άλλες παρόμοιες κατασκευασμένες ειδήσεις.

Για κάθε ένα αληθινό θέμα, φτιάχνονται δεκάδες απίθανοι ψευδείς κλώνοι του.

Οι πολλές ψεύτικες αυτές ειδήσεις μοιάζουν με την αρχική, αλλά είναι πολύ πιο εξωφρενικές. Οι δε αξιωματούχοι των υπηρεσιών, απαντούν στις κατασκευασμένες ειδήσεις και κατηγορούν σωρηδόν όλους όσους μιλάνε για την υπόθεση ως συνωμοσιολόγους, ψεκασμένους, ουφολόγους κ.λπ. χειραγωγώντας ανάλογα την κοινή γνώμη.

Στις μέρες μας, το έργο των εξουσιαστικών μηχανισμών είναι πολύ πιο εύκολο.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


4 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 50091

  13 Ιαν 2021

  " Όλα αυτά σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ο Γκλεν γνώριζε κάτι, καθώς πετούσε έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα."
  Τι να γνώριζε, δηλαδή; Πως αν η αποστολή του πήγαινε όλως διόλου λάθος, που σημαίνει ότι θα έχανε την ζωή του, θα ακολουθούσε πιθανότατα πυρηνικός πόλεμος, που κι αυτό σημαίνει πως πιθανόν η ανυποψίαστη οικογένεια του και οι φίλοι του θα ήταν θύματα της ραδιενέργειας; Με τι θέληση θα αναλάμβανε την αποστολή;
  Πάντως ενδιαφέρον άρθρο, που μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε για το τι είδους ηγέτες κυβερνούν τον κόσμο, τι είδους άνθρωποι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά των μυστικών υπηρεσιών.
  Απομυθοποίηση όλων των κέντρων εξουσιών, εδώ και τώρα!
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 50090

  13 Ιαν 2021

  Βλακείες, και η ταινία Deep Impact υφίσταται ως σενάριο στη CIA. Υπάρχει στενή επαφή μεταξύ CIA και στο Hollywood https://www.independent.co.uk/voices/hollywood-cia-washington-dc-films-fbi-24-intervening-close-relationship-a7918191.html

 • Ανώνυμος 50087

  13 Ιαν 2021

  Πολύ ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια.

 • Ανώνυμος 50086

  13 Ιαν 2021

  "Οι δε αξιωματούχοι των υπηρεσιών, απαντούν στις κατασκευασμένες ειδήσεις και κατηγορούν σωρηδόν όλους όσους μιλάνε για την υπόθεση ως συνωμοσιολόγους, ψεκασμένους, ουφολόγους κ.λπ. χειραγωγώντας ανάλογα την κοινή γνώμη."

  Κάτι άλλο θέλει να πει ο συντάκτης με αυτά που αραδιάζει για το σχέδιο της CIA (που όπως και τόσα άλλα έμειναν στα λόγια), αλλά δεν του βγαίνει.
  Ίσως δεν ξέρει και ο ίδιος τί πρεσβεύει.

  Με «όπλο» τα προφυλακτικά: Το σχέδιο της CIA για να… κομπλεξάρει ανατομικά τους Σοβιετικούς
  Το καπιταλιστικό θαύμα θα παρουσιαζόταν σε συσκευασία... X Large
  Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η αντιπαλότητα των δύο υπερδυνάμεων είχε υπερβεί τα όρια της ψύχωσης. Το ράλι εξοπλισμών οδήγησε στην ανάπτυξη κολοσσιαίων οπλοστασίων πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου, εάν αυτός επιχειρούσε πρώτος επίθεση με ατομικά ή συμβατικά όπλα. Ο ανταγωνισμός στο στρατιωτικό πεδίο κωδικοποιήθηκε μάλιστα με την ονομασία MAD (Mutually Assured Destruction), ήτοι «Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή». Ευτυχώς ο παραλογισμός περιορίστηκε σε επίπεδο προετοιμασιών, καθώς και οι δύο χώρες γνώριζαν μέσω κατασκοπείας ότι ο κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου θα ήταν… εξασφαλισμένος, αν κάποια από τις δύο χώρες πατούσε πρώτη το κουμπί. Πέραν του οικονομικού και γεωπολιτικού επιπέδου, η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε και σε άλλες σφαίρες, όπως η τεχνολογία, που προϊόντος του χρόνου επεκτάθηκε στην αστροναυτική και το διάστημα. Σε αυτό το αβυσσαλέου μίσους μπρα ντε φερ, περίοπτη θέση είχε η προπαγάνδα και ο ψυχολογικός πόλεμος. Οι Σοβιετικοί για παράδειγμα επικαλούνταν ως τεκμήριο διανοητικής υπεροχής τη διαχρονική κυριαρχία τους στο σκάκι. Οι Αμερικάνοι ήταν έτοιμοι να απαντήσουν με κάτι πολύ πιο… ευφάνταστο. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικά - ναι προφυλακτικά - ως ένδειξη… ανατομικής ανωτερότητας.
  https://www.ethnos.gr/istoria/139768_me-oplo-ta-profylaktika-shedio-tis-cia-gia-na-komplexarei-anatomika-toys-sobietikoys

  Και καταλήγει:
  "Ωστόσο, αυτή η ιδιαίτερη ιδέα της πτώσης του σοβιετικού ηθικού μέσω διαφήμισης της σεξουαλικής υπεροχής των Αμερικανών ανδρών εγκαταλείφθηκε στο στάδιο του σχεδιασμού. Πιθανότατα, η CIA αντιλήφθηκε την ύστατη ώρα πόσο γελοίο ήταν το τέχνασμα και την πολύ πιθανή κατάληξη να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Για αυτό άλλωστε το σχέδιο για τα προπαγανδιστικά προφυλακτικά έμεινε για πολλά χρόνια απόρρητο και ήρθε στο φως μόνο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης."

  https://www.iefimerida.gr/news/151066/πώς-η-cia-χρησιμοποίησε-το-«δόκτωρ-ζιβάγκο»-ως-μέσο-προπαγάνδας-εικόνες
  https://www.iefimerida.gr/news/111018/bbc-ο-γιούρι-γκέλερ-ήταν-πράκτορας-της-cia-στον-ψυχρό-πόλεμο-εκανε-«πνευματικές»-επιθέσε
  https://www.iefimerida.gr/news/100766/απόστρατος-αξιωματικός-της-kgb-γνωρίζουμε-πώς-να-«καλούμε»-ατια

  "Σε εκείνο το μέρος, που ο ίδιος αποκαλούσε «Ακαδημία για την Επιστήμη και το Διάστημα», μελετούσε τον Άρη με τηλεσκόπια. Επίσης, προπονούσε τους μελλοντικούς αστροναύτες, αναγκάζοντάς τους να κατεβαίνουν έναν λόφο κατρακυλώντας μέσα σε βαρέλια πετρελαίου - μία τεχνική, που σύμφωνα πάντα με την επιστημονική του άποψη, θα βοηθούσε την ομάδα του να προσαρμοστεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας."
  https://www.iefimerida.gr/news/103377/το-τρελό-σχέδιο-της-ζάμπια-να-κατακτήσει-το-διάστημα-έδωσε-έμπνευση-σε-μία-φωτογράφο-εικ