ΕΝΑ ΔΩΡΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Η λίμνη Λόναρ
της Ινδίας


Κοντά στη Βομβάη της Ινδίας βρίσκεται μια λίμνη με βαθύ πράσινο χρώμα. Είναι η λίμνη Λόναρ, πλάτους 1.800 μέτρων και βάθους 140 περίπου μέτρων, η οποία περιβάλλεται από ζωή. Όσον αφορά στο νερό της όμως, αυτό είναι μια άλλη περίπτωση.

Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το νερό και στο θρύλο από πίσω του αποκαλύπτει, πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη λίμνη. Αναφορές στην πνευματική σημασία της υπάρχουν σε πολύ παλιά θρησκευτικά κείμενα. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί περιβάλλεται από δέκα ναούς. Κάποιοι απ΄ αυτούς τώρα είναι ερείπια.

Τους ναούς έχτισε η δυναστεία των Τσαλούκια στις αρχές του 9ου αιώνα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις της λίμνης, που θεωρούνταν θεραπευτικές. Σήμερα, οι ναοί εξακολουθούν να ελκύουν πιστούς, αλλά και... περίεργους.

Οι προσκυνητές πάνε στο ναό Γκόμουκ, για να πλυθούν στο γλυκό νερό που ρέει από το κέντρο του. Μετά, υπάρχει ο ναός Ντάιτα Σουντάν, γνωστός για τα ακατάλληλα για ανηλίκους γλυπτά του.

Πέρα όμως από τους προκλητικούς του τοίχους, ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στον πανίσχυρο θεό που, σύμφωνα με την παράδοση, δημιούργησε τη λίμνη.Ο ναός Γκόμουκ.
Ο ναός Ντάιτα Σουντάν.
Γλυπτά του ναού Ντάιτα Σουντάν.
Ο θρύλοι για έναν τοπικό δαίμονα και για τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού
έχουν καταστήσει τη λίμνη Λόναρ ένα δημοφιλή θρησκευτικό προορισμό της Ινδίας.IMAGE DESCRIPTIONΣύμφωνα με το θρύλο, επειδή ένας δαίμονας με το όνομα Λονασούρα βασάνιζε τους κατοίκους της περιοχής, πήγε να τους βοηθήσει ένα νεαρό αγόρι, ο θεός Βισνού μεταμφιεσμένος.

Ο Βισνού και ο Λονασούρα έδωσαν μια επική μάχη. Στο τέλος, ο Βισνού κατάφερε ένα δυνατό χτύπημα, που θρυμμάτισε τη γη κι έστειλε το δαίμονα στον Κάτω Κόσμο αφήνοντας πίσω ένα πελώριο κρατήρα, που γέμισε με το αίμα του.

Το θολό νερό της λίμνης αποδίδεται στη σάρκα του, που σαπίζει. Εντάξει, ίσως δεν είναι κατάλληλη για κολύμπι.

Η λίμνη ονομάστηκε Λόναρ από το νεκρό δαίμονα.


Επί γενιές, ο θρύλος αρκούσε ως εξήγηση για τη δημιουργία της λίμνης.

Τη δεκαετία του 1960 όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν μια διαφορετική ιστορία. Βρήκαν, πως η γη σε εκείνο το μέρος είναι επάνω σε πέτρωμα λάβας, που λέγεται βασάλτης. Σχηματίστηκε από εκρήξεις που έγιναν πάνω από 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Έτσι, κάποιοι γεωλόγοι συμπέραναν, πως η λίμνη είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας.

Φαίνεται βάσιμη θεωρία. Τελικά όμως, έκαναν λάθος.

Μόλις το 1973 επιβεβαιώθηκε η αληθινή προέλευση της λίμνης. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε, πως αντίθετα με τη γύρω στεριά, ο βυθός της λίμνης είναι από μασκελυνίτη, ένα φυσικό γυαλί, που σχηματίζεται μόνο όταν ένα μεγάλο αντικείμενο, όπως ένας μετεωρίτης, πέσει πάνω στον πλανήτη με μεγάλη ταχύτητα.

Η ηλικία του κρατήρα αρχικά υπολογίστηκε σε 52.000 ± 6.000 χρόνια, αν και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 δίνει την ηλικία των 570.000 ± 47.000 ετών.

Όποτε κι αν έγινε αυτό, ο μετεωρίτης έπεσε με υπερυψηλή ταχύτητα, δηλαδή ταξίδευε με 90.000 χλμ/ώρα.
Ήταν μια μεγάλη έκρηξη, πολλές φορές μεγαλύτερη από μια πυρηνική έκρηξη.

Ο κρατήρας της Λόναρ είναι ένας από τους τέσσερις γνωστούς παγκοσμίως κρατήρες πρόσκρουσης υπερυψηλής ταχύτητας σε βασαλτικό πέτρωμα. Οι άλλοι τρεις βρίσκονται στη νότια Βραζιλία.

IMAGE DESCRIPTIONΤέτοια πετρώματα υπάρχουν στη Σελήνη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα ορυκτά στο έδαφος της λίμνης, είναι πολύ παρόμοια με αυτά των λίθων της Σελήνης, που μεταφέρθηκαν στη Γη από το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων.

Όταν εξερευνείς αυτή τη λίμνη λοιπόν, είναι σα να πηγαίνεις στη Σελήνη. Χωρίς το μεγάλο ταξίδι βέβαια και τις... θεωρίες συνωμοσίας.

Εξέταση του μίγματος αλμυρού και αλκαλικού νερού της λίμνης, οδήγησε σε μια άλλη αναπάντεχη ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως στη σύνδεσή μας με την εξωγήινη ζωή.

Καθώς δεν υπάρχουν ψάρια που να μπορούν να ζήσουν σε ένα τέτοιο εχθρικό περιβάλλον, όλοι νόμιζαν πως η λίμνη δεν είχε ζωή πέρα από τα φύκια. Απλώς όμως, έπρεπε να κοιτάξουν λίγο καλύτερα.

Κάποιοι ινδοί ερευνητές βρήκαν βακτήρια παρόντα μέσα στη λίμνη. Ο επιστημονικός όρος για αυτά τα βακτήρια είναι «ακραιόφιλα». Πρίκειται για οργανισμούς, που ζουν σε ακραία θερμοκρασία, οξύτητα, αλκαλικότητα ή χημική συγκέντρωση.

Άρα είναι δυνατόν παρόμοια βακτήρια, από τα οποία εξελίχθηκε η ζωή, να ήρθαν εδώ με τον ίδιο τρόπο, μέσω μετεωρίτη. Ίσως οι πολύ μακρινοί μας πρόγονοι να ήταν εξωγήινοι.

Είτε ήρθαμε από τα αστέρια είτε όχι, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως τα βακτήρια στη λίμνη Λόναρ ίσως μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα το Γαλαξία στο σύνολό του.


Πανοραμική άποψη της λίμνης Λόναρ.


Εν τω μεταξύ όμως, η λίμνη είναι ένα πολύ ωραίο θέαμα εδώ, στη Γη.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


14 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 49244

  6 Αυγ 2020

  https://www.youtube.com/watch?v=zReWPjreJzI

 • Ανώνυμος 49243

  5 Αυγ 2020

  "Το όπιο", το σωστό

 • Ανώνυμος 49242

  5 Αυγ 2020

  Ο Μποπ Μάρλεϊ, θα τον ρωτούσε:
  Γιατί να πίνω και να μεθώ
  όταν μπορώ να καπνίζω και να πετώ; (γιατί να πίνω και να οδηγώ όταν μπορώ να καπνίζω και να πετώ;)
  Ο δε νομπελίστας Ανατόλ Φρανς, θα έλεγε:
  Τα ρεμπέτικα είναι το όποιο της Ρωμιοσύνης (τα βιβλία είναι το όποιο της Δύσης)

 • Ανώνυμος 49240

  5 Αυγ 2020

  Μουσικό διάλειμμα επί της ευκαιρίας:
  https://www.youtube.com/watch?v=mJOyRRtrXNo
  https://www.youtube.com/watch?v=5hJx7tof_C8

 • Ανώνυμος 49239

  5 Αυγ 2020

  Ευχαριστώ, αλλά εγώ δεν καλλιεργώ αμπελώνες. Μόνο ινδική κάνναβη (για θεραπευτικούς σκοπούς)

 • Ανώνυμος 49238

  5 Αυγ 2020

  @49236
  Το πρόβλημα το έχεις εσύ με τις επαναξιολογήσεις αξιών, ανθρωποκεντρικά και άλλες αφελείς παπαρίτσες.
  Για αυτό και έγραψα καλά κρασιά.

 • Ανώνυμος 49237

  4 Αυγ 2020

  "να έχεις την άποψη σου" ήθελα να γράψω

 • Ανώνυμος 49236

  4 Αυγ 2020

  Όταν αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς σε κάποια θέματα για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση- γιατί εγώ δεν βλέπω να συμβαίνει μέχρι τώρα - εννοούσα, και όχι όταν αυτή (η κρίση) θα συμβεί. Εξυπακούεται ότι ήδη συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό.
  Στο έχω ξανά πει. Έχεις πρόβλημα να καταλαβαίνεις τον άλλο. Πιθανόν, γιατί έτσι βολεύει την επιθετικότητα σου.
  Φυσικά, είμαι ανθρωποκεντρικός. Εγώ αποφασίζω τι έχει αξία και τι όχι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, επαναξιολογώ. Το ίδιο κάνεις και σύ, αλλά μάλλον δεν είναι σε θέση να επαναξιολογήσεις.
  Και αν ποτέ οι άνθρωποι αλλάξουν ρότα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αυτοί δημιούργησαν, θα το κάνουν με ανθρωποκεντρικό τρόπο.
  Ακόμη κι όταν μάθουν να ζουν με λιγότερα και να σέβονται τα άλλα πλάσματα, πάλι στο κέντρο της προσοχής τους θα είναι ό άνθρωπος. Πώς αλλιώς;
  Εν τω μεταξύ, εσύ μπορείς να στην άποψη σου.

 • Ανώνυμος 49235

  4 Αυγ 2020

  "όταν συμβεί αυτό που λές"
  Ήδη συμβαίνει βρε κακομοίρη. Καλά κρασιά.

  "Απλώς βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο"
  Το ίδο λέμε. Ανθρωποκεντρικά έγραψα.

  "Πρέπει να λάβουμε υπόψιν το περιβάλλον που ζούσε"
  Ναι, πριν κάτι χιλιετίες.

 • Ανώνυμος 49234

  4 Αυγ 2020

  49230
  Οχι, δεν θύμωσα
  όταν συμβεί αυτό που λές, και συμφωνώ μ' αυτό, τότε οι άνθρωπος θα επαναξιολογήσει τις ανάγκες του και τα συμφέροντα - εννοώ, με την καλή έννοια συμφέροντα - και θα αλλάξει όπως έγραψες και συ, τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Δηλαδή, πάλι αυτός ο ίδιος θα δώσει ένα καινούργιο "νόημα" και "σκοπό" στη ζωή του. Δεν θα το κάνει κάποιος άλλος, για λογαριασμό του.
  Η φράση του Πρωταγόρα, όπως την καταλαβαίνω, δεν ισχυρίζεται ότι επειδή ο άνθρωπος δίνει αξία ή όχι στα πράγματα, σημαίνει και πως αυτά είναι και οπωσδήποτε σωστά.
  Απλώς βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο και όχι κάποιες υπερφυσικές, θεϊκές ή υπερβατικές δυνάμεις.
  Είναι γνωστή η φράση του:«Περί μεν θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ’ ως εισίν ουθ’ ως ουκ εισίν ούθ’ όποιοι τινές ιδέαν- πολλά γάρ τα κωλύοντα ειδέναι η τ’ αδηλότης και βραχύς ων ο βίος του ανθρώπου»).
  Πρέπει να λάβουμε υπόψιν το περιβάλλον που ζούσε. Λίγο αργότερα, με προτροπή του τότε ιερατείου, έργα σοφιστών αστρονόμων θα συγκεντρωθούν μέχρι ένός στην αθηναϊκή αγορά και θα παραδοθούν στην πυρά, με την τον ισχυρισμό ότι ταράσσουν την γαλήνη των θεών..

 • Ανώνυμος 49230

  4 Αυγ 2020

  "Αυτή η φράση, που από πολλούς εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ακραία εγωϊστική, είναι ο αντίποδας του εγωϊσμού."

  Πολλοί ρωμιοί και όχι μόνο, αλλά πολλοί άνθρωποι γενικά, την αντιλαμβάνονται ακραία ανθρωποκεντρικά: με την έννοια ότι πάνω από όλα αξίζει ότι νομίζει ο άνθρωπος.
  Και συνήθως λέγοντας άνθρωπος αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, τις αισθήσεις τους, τις βιολογικές τους και κοινωνικές τους ανάγκες.
  Δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία επαυτού.
  Στην εποχή μας πλέον το τί νομίζει ο κάθε άνθρωπος θα έρθει σε δεύτερη μοίρα όταν η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση δείξει τα δόντια της. Τότε καμία επίκληση σε "πανανθρώπινες", "διαχρονικές", "απαράβατες" αξίες και ιδανικά δεν πρόκειται να σώσει την ανθρωπότητα, η ευθύνη είναι συλλογική και η αλλαγή του τρόπου ζωής επίσης. Μια πολύ μικρή γεύση παίρνει τώρα η ανθρωπότητα με την πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί που μας αναγκάζουν να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς σε κάποια θέματα.
  Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί Γιαννη Πρωταγορίδη, ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
  ;)

  ΥΓ: Ελπίζω να μην θύμωσες.

 • Ανώνυμος 49228

  3 Αυγ 2020

  "Είτε ήρθαμε από τα αστέρια είτε όχι, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως τα βακτήρια στη λίμνη Λόναρ ίσως μας κάνουν να καταλάβουμε καλύτερα το Γαλαξία στο σύνολό του."
  Όσο και να ερευνούμε το περιβάλλον μας, είμαστε καταδικασμένοι τελικά να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, ξανά και ξανά, καθώς και τις επιθυμίες μας.
  Καταλαβαίνουμε τον μόνο τον εαυτό μας και επινοούμε, βάση του εαυτού μας, όλα τα άλλα.
  "Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν".
  Που σημαίνει πως τα πράγματα ούτε έχουν νόημα ούτε δεν έχουν. Ούτε έχουν αξία ούτε δεν έχουν. Ούτε νοιάζονται γι' όλα αυτά.
  Ο άνθρωπος με βάση τα συμφέροντα του, δίνει ή όχι αξία σ' αυτά.
  Αυτή η φράση, που από πολλούς εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ακραία εγωϊστική, είναι ο αντίποδας του εγωϊσμού.
  Θυμίζει στους ανθρώπους - εκτός από αυτούς που πάσχουν από υπερβολικό εγωϊσμό - ότι τίποτα δεν "είναι", τίποτα δεν φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει κάποιο θεϊκό σκοπό, που θα φέρει στην επιφάνεια ο άνθρωπος. Μάς θυμίζει ότι δεν ζούμε σε ένα κόσμο σκοπών, αλλά σε ένα κόσμο που μπορούμε μόνο να τον ζούμε ως φαινομενικότητα, ως συνεχώς μεταβαλλόμενο, όπου η επινόηση της βεβαιότητας, είναι απολύτως προσωπική υπόθεση και όχι μια καθολική έννοια.

  Χωρίς να το θέλω, φιλοσόφησα πάλι, και μπορεί να θυμώσω και κανένα..

  Γιάννης Πρωταγόρας

 • Ανώνυμος 48376

  16 Ιαν 2020

  Γράψτε και για τις δρακολίμνες της Τύμφης και του Σμόλικα. Η επιστήμη τις θεωρεί απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση κατοικία δράκων που μάχονται μεταξύ του.
  Στηρίξτε την Ρωμιοσύνη. Τώρα που απέκτησε και γυναίκα ΠτΔ, έκανε το πρώτο βήμα για αυτοκάθαρση.
  Αν και κατά τον ευφυή Βελόπουλο, υφίσταται ένα πρόβλημα: σαν γυναίκα, δεν μπορεί να επισκεφτεί το Αγιο Όρος.
  Δύστυχη Ρωμιοσύνη δεν θα ησυχάσεις πια;..

 • Ανώνυμος 48374

  15 Ιαν 2020

  Προσγείωση στον πλανήτη των πιθήκων (aka ρωμιοσύνη):
  https://www.youtube.com/watch?v=rRH9zHGnIlY
  XD