ΔΡΑΚΟΣ
ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ

Ευφυές τέχνασμα
ενός αρχιμηχανικού
για τη χειραγώγηση
των προληπτικών εργατών


IMAGE DESCRIPTIONΑπό πολύ παλιά, οι άνθρωποι γοητεύονταν με την ιδέα μυθικών θηρίων, όπως οι σφίγγες, οι γρύπες κ.ά.. Κανένα όμως θηρίο δεν εξάπτει τόσο τη φαντασία μας όσο οι δράκοι.

Μέχρι πριν από δυο-τρεις μόλις αιώνες, πολλοί ευρωπαίοι εξακολουθούσαν να πιστεύουν στην ύπαρξη των δράκων. Θεωρούσαν πως ήταν τεράστια σαυροειδή πλάσματα με μακριά γλώσσα, μακριά ουρά και φολιδωτό δέρμα. Κάποιοι εξέπνεαν φωτιά, άλλοι πετούσαν, κάποιοι γίνονταν αόρατοι. Ζούσαν σε σπηλιές, κρύβονταν πίσω από τα βουνά, ακόμη και στο βυθό της θάλασσας. Επί αιώνες, οι θρύλοι αυτών των θηρίων, εμφύσησαν τον τρόμο και το δέος. Τους έτρεμαν κυριολεκτικά.

Σε αυτό συνετέλεσε και η επίσημη Εκκλησία, ειδικά με τα Συναξάρια με τους βίους των αγίων της, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν νικήσει δράκους. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Ιερό φονικό delivery σε δράκο και Αγιογραφίες με τέρατα και δράκους).

IMAGE DESCRIPTIONΌμως, υπάρχει μια ιστορία για δράκους, που ξεχωρίζει. Δεν είναι ούτε μύθος ούτε θρύλος. Είναι μια πραγματική ιστορία.

Η Ρώμη, κάποια χρονιά στα τέλη του 17ου αιώνα αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο επιβλητικός ποταμός Τίβερης που την διασχίζει, είχε για μια ακόμη φορά φτάσει στα όρια της υπερχείλισης. Ο φόβος μιας ακόμη πλημμύρας
προκαλούσε τεράστια ανησυχία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το συνεργείο των εργατών που θα έφτιαχνε τα αναχώματα, αρνούνταν να δουλέψουν. Ο λόγος; Μια φήμη, πως κάποιος εργάτης εντόπισε στην περιοχή ένα δράκο.

IMAGE DESCRIPTIONΗ παρουσία του δράκου σήμαινε ότι τον είχαν αναστατώσει, πράγμα που θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες. Με τους εργάτες να φοβούνται πλέον να πλησιάσουν τον ποταμό γιατί ελλόχευε ο δράκος και τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, η πλημμύρα φάνταζε αναπόφευκτη.

Υπεύθυνος για την αναχωμάτωση ήταν ένας ολλανδός μηχανικός, ειδικευμένος στα συστήματα αποτροπής των πλημμυρών, ο Cornelius Meyer. Δεν πίστευε σε δράκους κι έμεινε άναυδος λόγω της αντίδρασης των εργατών στην ανυπόστατη φήμη. Προσπάθησε να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αλλά μάταια.

Ενώ ήταν πλέον απογοητευμένος κι εξοργισμένος, αφού δεν μπορούσε να κάνει τίποτε χωρίς τους εργάτες του, του ήρθε μια έμπνευση. Κατέστρωσε ένα ιδιοφυές σχέδιο, που έλπιζε πως θα τερμάτιζε την ανοησία με τον υποτιθέμενο δράκο:

IMAGE DESCRIPTIONΑνακοίνωσε στο συνεργείο του, πως θα τους έδειχνε κάτι απίστευτο, μια ασυνήθιστη ανακάλυψη που ανασύρθηκε
από τα νερά στις όχθες του φουσκωμένου ποταμού. Και πράγματι, τους έδειξε κάτι που έμοιαζε με το κουφάρι ενός νεκρού δράκου. Ήταν μια λασπωμένη σορός με μεγάλο κρανίο γεμάτο από κοφτερά δόντια, μια μακριά ουρά σα μαστίγιο και δερμάτινα φτερά σε αποσύνθεση.

Οι εργάτες συγκλονίστηκαν με το εκπληκτικό εύρημα. Ο δράκος που έτρεμαν φαίνεται πως ήταν νεκρός. Αισθάνθηκαν δικαιωμένοι για τους φόβους τους, αλλά ήδη σίγουροι, πως το θηρίο που έτρεμαν ήταν νεκρό, σταμάτησαν να φοβούνται κι αφού πλέον δεν υπήρχε δράκος, επέστρεψαν αμέσως στη δουλειά τους, ολοκλήρωσαν το έργο στην ώρα του κι η Ρώμη σώθηκε από την πλημμύρα.


Η αλήθεια βέβαια, πίσω από την ανακάλυψη αυτού του τρομακτικού θηρίου αποκαλύπτει μια ιστορία πονηριάς του αρχιμηχανικού, ενός τεχνάσματός του, προκειμένου να πείσει τους εργάτες του να δουλέψουν.

Αφού δεν μπορούσε να πείσει τους προληπτικούς εργάτες ότι δεν υπήρχε δράκος, αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο: Να κατασκευάσει έναν ψεύτικο δράκο! Χρησιμοποιώντας τα κρανία και τις γνάθους πολλών σκύλων έφτιαξε ένα τεράστιο κεφάλι. Το συνέδεσε στη σπονδυλική στήλη ενός κάστορα και πρόσθεσε το θώρακα από ένα μεγάλο ψάρι για να του δώσει ερπετοειδή μορφή. Έπειτα, στήριξε το σκελετό στα πόδια μιας αρκούδας και κατασκεύασε ένα ζεύγος φτερών και κεράτων. Κάλυψε τις ενώσεις των οστών με ψεύτικο δέρμα, για να φαίνεται πως όντως βρήκε ένα δράκο σε αποσύνθεση. Οι εργάτες το πίστεψαν.

Ο Μάγερ θα πρέπει να ήταν πολύ περήφανος γι΄ αυτό που κατόρθωσε. Με την ευφυία του έδωσε ζωή σε ένα μυθικό θηρίο κι έσωσε τη Ρώμη από την υπερχείλιση του Τίβερη.ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ


8 ΣΧΟΛΙΑ

 • Ανώνυμος 51195

  25 Μαΐ 2021

  Αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα διαβάζοντας το άρθρο του Θανάση Καρτερού, προχθές στην Αυγή, στο οποίο ούτε λίγο πολύ ο «κόκκινος» αρθρογράφος περίπου ταύτιζε τη θητεία Μητσοτάκη με τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο συλλογισμός του ήταν απλός, σχεδόν απλοϊκός. Για «κανονικότητα» μιλούσαν οι χουντικοί, για «κανονικότητα» και ο Μητσοτάκης, άρα ο Μητσοτάκης είναι «χούντα». Πριν πολλά χρόνια, αυτό το σόφισμα έκανε μεγάλη καριέρα στα γυμνασιακά ανέκδοτα: «Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/o-thanasis-karteros-grafei-gia-hoynta-mitsotaki

  Πένα ο δικός σου.

 • Ανώνυμος 51194

  24 Μαΐ 2021

  51192 και όχι 51191, είναι το σωστό. Τα γνωστά λάθη μου, όταν νυστάζω

 • Ανώνυμος 51193

  24 Μαΐ 2021

  51191,
  ούτε και εγώ το παίρνω τοις μετρητοίς. Απλώς το παρέθεσα σαν πληροφορία.

 • Ανώνυμος 51192

  24 Μαΐ 2021

  @51191
  Πού το παράξενο βρε αδελφέ.
  Επίσης μια μικρή λεπτομέρεια: οι πληροφορίες προέρχονται από τον πρώην επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλαδή από την κυβέρνηση Τραμπ.
  Επιπρόσθετα η όλη ιστορία ακούγεται συνωμοσιολογική. Ερευνητές του ινστιτούτου που νόσησαν και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα έβγαιναν ζωντανοί..

 • Ανώνυμος 51191

  24 Μαΐ 2021

  "Υστερα από τις επισημάνσεις διπλωματών και επιστημόνων, τώρα και οι κατάσκοποι καταγγέλλουν ότι για την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας που μας στέρησε ελευθερία και τζίρο ευθύνεται το περιβόητο ινστιτούτο της κινεζικής μεγαλούπολης"

  "Τα συμπτώματα των τριών κινέζων ασθενών, λένε οι πράκτορες, «ήταν ανάλογα με αυτά που προκαλεί η νόσος Covid-19 και η εποχική γρίπη». Μόλις η έκθεση περιήλθε εις γνώσιν του αμερικανικού Μέσου, αυτό έκανε το ρεπορτάζ του και συγκέντρωσε επιπλέον στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι «οι πληροφορίες που έφθασαν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από διάφορες μαρτυρίες και είναι αδιαμφισβήτητης ποιότητας"

  https://www.protagon.gr/epikairotita/ipa-aporriti-ekthesi-deixnei-to-ergastirio-tis-gouxan-44342289901" />
  Γιάννης

 • Ανώνυμος 51190

  24 Μαΐ 2021

  Γράφει ο κ. Χαρδαλιάς: «Προς άνανδρα θρασίμια! Από θαύμα δεν καταφέρατε να έχετε νεκρό! Στο 2:08 από το παρακάτω βιντεάκι από τις κάμερες ασφαλείας, ένας περαστικός βλέπει τη φωτιά, σταματάει με το αυτοκίνητό του, κατεβαίνει με ένα μπουκάλι νερό και πλησιάζει να τη σβήσει ή έστω να την περιορίσει. Οπότε και εκρήγνυται ο πρώτος μηχανισμός! Δύο βήματα παραπάνω να είχε κάνει θα ήταν τώρα νεκρός! Αλλά στα δικά σας άρρωστα μυαλά θα ήταν μια ακόμη παράπλευρη απώλεια… Στις δημοκρατίες κάποιοι ηρωικά θα προσπαθούν να σβήνουν φωτιές και να σώζουν ανθρώπινες ζωές ενώ εσείς κρυμμένοι στο σκοτάδι και μέσα στις κουκούλες σας και στα τυφλά σας εγκληματικά σύνδρομα δεν θα διστάζετε να τις θυσιάσετε.
  Θα σας ξετρυπώσουμε από τα λαγούμια σας, δεν σας φοβόμαστε…».
  https://www.iefimerida.gr/ellada/hardalias-dimosieyse-binteo-apo-empristiki-epithesi

  Τίποτε αντιεξουσιαστές του ακροαριστερού χώρου θα ήταν οι δράστες, από αυτούς που σιγοντάρει ο Αλ6ς.
  Καιρός όντως να τους ξετρυπώσουν. Αρκετά με τη σεσημασμένη βλακεία.

 • Ανώνυμος 51189

  23 Μαΐ 2021

  Θέλει φοβέρα και χειραγώγηση το προλεταριάτο.
  ;)

  https://www.strangescience.net/stfor2.htm

 • Ανώνυμος 51188

  23 Μαΐ 2021

  Τα ίδια γίνονται και τώρα: νερό του Καματερού, η ζώνη της Παναγίας που βοηθάει άτεκνα ζευγάρια να κάνουν παιδί, ο αμόρφωτος Παϊσιος με τις προφητείες του, το ξανθό γένος, ο Αντίχριστος, τα εμβόλια- τσιπάκια, τα εμβόλια Φρανγκεστάιν κλπ

  Δράκος, από το αρχαίο ρήμα δέρκομαι και σημαίνει εκείνος που έχει οξύ βλέμμα, που βλέπει καθαρά, έως το τέλος. Εξού και οι δράκοι στη μυθολογία φυλάνε κάτι πολύτιμο, έναν θησαυρό. Τα μήλα των Εσπερίδων, το χρυσόμαλλο δέρας κλπ.
  Από το ρήμα δέρκομαι έχουμε το οξυδερκής (αυτός που παρατηρεί τα πάντα, που έχει υψηλή αντίληψη).
  Γιάννης